5-Hidroksitriptofan (5-HTP)

Šta je

5-hidroksitriptofan (5-HTP) je hemikalija koju telo pravi iz triptofana (esencijalne aminokiseline koja se dobija iz hrane). Nakon što se triptofan pretvara u 5-HTP, menja se u drugu hemikaliju koja se zove serotonin (neurotransmiter koji prenosi signale između moždanih ćelija).

5-HTP suplementi pomažu u podizanju nivoa serotonina u mozgu. Pošto serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja i ponašanja, 5-HTP može imati pozitivno dejstvo na san, raspoloženje, anksioznost, apetit i osećaj bola.

Tripotofan se nalazi u hrani ali ne i 5-HTP. Takođe jedenje hrane sa triptofanom, ne povećava nivo 5-HTP. Kao suplement, 5-HTP se pravi od semenki afričke biljke zvane Griffonia simplicifolia.

Tokom 1989. godine u suplementima triptofana utvrđeno je prisustvo kontaminanta pod nazivom “Peak X”. Istraživači su verovali da izbijanje eozinofilija-mijalgija sindroma (EMS, potencijalno fatalni poremećaj koji utiče na kožu, krv, mišiće i organe) može biti praćen kontaminiranim triptofanom i američka Uprava za hranu i lekove povukla je sve suplemente triptofana s tržišta.

Od tada, “Peak X” je takođe pronađen u nekim suplementima 5-HTP-a i bilo je nekoliko izveštaja o EMS-u koji su povezani sa njegovim uzimanjem. Međutim, nivo “Peak X” u 5-HTP nije bio dovoljno visok da izazove bilo kakve simptome, osim ako nisu uzete veoma visoke doze 5-HTP.

Zbog toga je važno konsultovati svog lekara pre uzimanja 5-HTP, kako bi proverili da li je suplement od pouzdanog proizvođača. (Pogledajte odeljak “Mere predostrožnosti”.)

Kako deluje

5-HTP može pomoći u lečenju širokog spektra stanja povezanih sa niskim nivoom serotonina, uključujući sledeće:

Depresija

Preliminarne studije pokazuju da 5-HTP može delovati isto kao i određeni antidepresivi u lečenju osoba sa blagom do umerenom depresijom. 5-HTP povećava nivo serotonina u mozgu kao i klasa antidepresiva poznata kao selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (SSRI). [1]

Jedno istraživanje je upoređivalo je efekte 5-HTP naspram SSRI antideperesiva kod 63 osobe i otkrilo je da oni koji su dobijali 5-HTP su se osećali isto kao i oni koji su primali SSRI antidepresive. Takođe su imali manje nuspojava od SSRI grupe. Međutim, navodi se takođe da je potrebno ove studije uraditi na većem broju ljudi kako bi se sa sigurnošću moglo reći da 5-HTP deluje. [2]

Nesanica

U jednoj studiji, osobe koje su uzimali 5-HTP zaspale bi brže i spavale bi dublje od onih koji su uzimali placebo. [3] [4]

Istraživanja su koristila 200 do 400 mg noću za stimulaciju serotonina, ali je trebalo 6 do 12 nedelja kako bi se osetio potpuni efekat.

Budući da 5-HTP može biti toksičan u velikim dozama, trebalo bi pre njegovog uzimanja razgovarati sa lekarom kako bi odredio pravu dozu.

Migrene i druge glavobolje

Antidepresivi se ponekad propisuju za migrenske glavobolje. Studije pokazuju da visoke doze 5-HTP mogu pomoći ljudima sa različitim vrstama glavobolje, uključujući migrene. Međutim, dokazi su pomešani, a druge studije ne pokazuju efekat. [5] [6]

Prekomerna težina

Jedna studija je pokazala da su žene sa prekomernom težinom koje su uzimale supplement 5-HTP unosile manje kalorija, izgubile više na težini i imale više šanse da se osećaju sito na dijeti nego one kojima je davan placebo. [7]

Druga studija sa 20 pacijenata sa gojaznošću uzimalo je ili placebo ili 5-HTP tokom 12 nedelja. Za vreme prvih šest nedelja jeli su onoliko koliko su želeli. Tokom drugih šest nedelja njihova dnevna ishrana bila je ograničena na 1200 kalorija. Osobe koje su koristile 5-HTP izgubile su više od pet kilograma, a one na placebo jedva jedan kilogram. [8]

Izvori hrane

5-HTP se ne može dobiti iz hrane.

Aminokiselina triptofan, koju telo koristi da bi napravilo 5-HTP, može se naći u ćuretini, piletini, mleku, krompiru, tikvicama, semenkama suncokreta, repi, krastavcima i morskim algama.

Dostupne forme

5-HTP se u telu proizvodi od triptofana, a može se uzimati i kao suplement. Suplementi se prave od ekstrakta semenki afričkog drveta Griffonia simplicifolia. 5-HTP se takođe može naći u mnogim multivitaminima i biljnim preparatima.

Kako ga uzimati

Deca

5-HTP ne treba davati deci.

Odrasli

Budući da 5-HTP može biti toksičan u velikim dozama, trebalo bi pre njegovog uzimanja razgovarati sa lekarom koji može pomoći da se u zavisnosti od tegobe odredi prava doza.
Preporučena doza zavisi od oboljenja:

 • Za depresiju 50 do 100 mg tri puta dnevno
 • Za migrene do 100 mg dnevno
 • Za nesanicu jedna doza 100 mg pola sata pre odlaska u krevet

Savetuje se da se počne sa niskom dozom (50 mg) pa da se postepeno povećava ukoliko bude potrebno.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih reakcija i interakcije sa lekovima, lekovito bilje i suplemente bi trebalo uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Upotreba triptofana povezana je sa razvojem ozbiljnih stanja, poput toksičnosti na jetru i mozak i sindromom eozinofilne mijalgije (EMS), potencijalno fatalnim poremećajem koji pogađa kožu, krv, mišiće i organe (videti odeljak “Šta je”). Takvi izveštaji su naterali da američka Uprava za hranu i lekove zabrani prodaju svih suplementa triptofana 1989. godine. Kao i kod triptofana, EMS je prijavljen kod 10 osoba koje su uzimale 5-HTP.

Neželjeni efekti 5-HTP su uglavnom blagi i mogu uključivati mučninu, gorušicu, gasove, osećaj nadutosti i groznicu kod nekih osoba. U velikim dozama može se razviti serotoninski sindrom, opasno stanje uzrokovano prevelikom količinom serotonina u telu. Pre uzimanja doza viših od preporučenih treba se posavetovati sa svojim lekarom.

Osobe sa povišenim krvnim pritiskom ili dijabetesom trebalo bi da razgovaraju sa lekarom pre uzimanja 5-HTP.

U slučaju uzimanja antidepresiva, ne sme se uzimati 5-HTP.

Osobe sa bolestima jetre, trudnice i dojilje ne bi trebalo da uzimaju 5-HTP.

Moguće interakcije

U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova, 5-HTP se ne sme koristiti bez nadzora lekara.

Antidepresivi
Osobe koje uzimaju antidepresivne lekove ne smeju da uzimaju 5-HTP bez nadzora svog lekara. Ovi lekovi u kombinaciji sa 5-HTP mogu da izazovu serotoninski sindrom, opasno stanje koje uključuje mentalne promene, nalete vrućine, brze fluktuacije krvnog pritiska i broja otkucaja srca i moguću komu.

Carbidopa
Uzimanje 5-HTP sa karbidopom, lekom koji se koristi za lečenje Parkinsonove bolesti, može izazvati bolest sličnu sklerodermiji. Skleroderma je stanje gde koža postaje tvrda, zadebljana i upaljena. [9]

Tramadol (Ultram)
Tramadol, koji se koristi za ublažavanje bola i ponekad se propisuje osobama sa fibromijalgijom, može previše povećati nivo serotonina ako se uzima sa 5-HTP. Zabeležen je serotoninski sindrom kod nekih osoba koje su ih uzimale zajedno. [10]

Dekstrometorfan (Robitusin DM i drugi)
Uzimanje 5-HTP sa dekstrometorfanom, koji se nalazi u sirupima protiv kašlja, može dovesti do povećanja nivoa serotonina na opasne nivoe, stanja zvanog serotonin sindrom.

Meperidin (Demerol)
Uzimanje 5-HTP-a sa Demerolom može dovesti do povećanja nivoa serotonina na opasne nivoe, stanja zvanog serotoninski sindrom.

Triptani (koriste se za lečenje migrene)
5-HTP može povećati rizik od neželjenih efekata, uključujući sindrom serotonina.

Izvori članka

 1. J. Angst, B. Woggon, J. Schoepf; The treatment of depression with L-5-Hydroxytryptophan versus imipramine; (1977)
  https://link.springer.com/article/10.1007/BF00346485
 2. Purushottam Jangid, Prerna Malik, Priti Singh…; Comparative study of efficacy of l-5-hydroxytryptophan and fluoxetine in patients presenting with first depressive episode; (2013)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876201812001177
 3. A S Attele, J T Xie, C S Yuan; Treatment of insomnia: an alternative approach; (2000)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10869104/
 4. Sh V Vashadze; [Insomnia, serotonin and depression]; (2007)
  https://europepmc.org/article/med/17984558
 5. Titus F., Dávalos A., Alom J, Codina A.; 5-Hydroxytryptophan versus Methysergide in the Prophylaxis of Migraine; (1986)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/116030
 6. De Benedittis G, Massei R; Serotonin precursors in chronic primary headache. A double-blind cross-over study with L-5-hydroxytryptophan vs. placebo.; (1985)
  https://europepmc.org/article/med/3913752
 7. M Rondanelli, A Opizzi, M Faliva, M Bucci, S Perna; Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration; (2012)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22142813/
 8. C Cangiano, F Ceci, A Cascino, M Del Ben…; Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan; (1992)
  https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/56/5/863/4715513?redirectedFrom=fulltext
 9. Drugs; Drug Interactions between 5-HTP and carbidopa;
  https://www.drugs.com/drug-interactions/5-htp-with-carbidopa-1-10727-513-0.html
 10. Drugs; Drug Interactions between 5-HTP and tramadol;
  https://www.drugs.com/drug-interactions/5-htp-with-tramadol-1-10727-2221-0.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 31 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.