Alfa Lipoinska Kiselina

Šta je

Alfa-lipoinska kiselina je antioksidans koji proizvodi telo. Nalazi se u svakoj ćeliji gde pomaže pretvaranje glukoze u energiju.

Antioksidanti napadaju “slobodne radikale”, otpadne proizvode nastale kada telo pretvara hranu u energiju. Slobodni radikali izazivaju štetne hemijske reakcije koje mogu oštetiti ćelije, otežavajući telu borbu protiv infekcija. Takođe oštećuju organe i tkiva.

Većina antioksidanti deluju samo u vodi (poput vitamina C) ili u masnim tkivima (kao što je vitamin E). Alfa-lipoinska kiselina je rastvorljiva i u masti i u vodi. To znači da može da deluje u celom telu.

Antioksidanti u telu se troše dok napadaju slobodne radikale ali dokazi govore da alfa-lipoinska kiselina može pomoći obnavljanju ovih drugih antioksidanata i ponovno ih učiniti aktivnim.

U ćelijama tela alfa-lipoinska kiselina se menja u dihidrolipoičnu kiselinu. Alfa-lipoinska kiselina nije isto što i alfa linolenska kiselina (omega-3 masna kiselina koja može pomoći zdravlju srca) i između njih postoji konfuzija jer se obe ponekad skraćeno pišu skraćenicom ALA. Alfa-lipoinska kiselina se takođe ponekad naziva i lipoinska kiselina.

Kako deluje

Dijabetes

Nekoliko studija ukazuje da alfa-lipoinska kiselina pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi. [1]

Njena sposobnost da ubija slobodne radikale može pomoći osobama sa dijabetskom perifernom neuropatijom, koje imaju bol, peckanje, svrab i trnjenje u rukama i nogama usled oštećenja nerava. Istraživači veruju da alfa-lipoinska kiselina pomaže poboljšanju osetljivosti na insulin.

Alfa-lipoinska kiselina se godinama koristi u lečenju periferne neuropatije u Nemačkoj. Međutim, većina studija za koje je utvrđeno da pomaže su koristili intravensku (IV) alfa- lipoinsku kiselinu, tako da nije sasvim jasno da li bi uzimanje alfa- lipoinske kiseline oralnim putem imala slične rezultate. [2]

Većina studija oralne alfa-lipoinske kiseline su male i loše dizajnirane. Jedno istraživanje je otkrilo da uzimanje alfa- lipoinske kiseline za dijabetsku neuropatiju smanjuje simptome u poređenju s placebom.

Uzimanje alfa- lipoinske kiseline može pomoći drugom stanju povezanom sa dijabetesom zvanim autonomna neuropatija, koje utiče na nerve unutrašnjih organa.

Jedna studija sa 73 osobe sa srčanom autonomnom neuropatijom, koja utiče na srce, otkrila je da ispitanici prijavljuju manje znakova tegoba kada su uzimali 800 mg alfa- lipoinske kiseline oralno u poređenju sa placebom. [3]

Funkcija mozga i moždani udar

Alfa-lipoinska kiselina se lako apsorbuje u mnogim tkivima uključujući i mozak, tako da može pomoći u zaštiti mozga i nervnog tkiva. Istraživači je istražuju kao potencijalni tretman moždanog udara i drugih moždanih problema koji uključuju oštećenja slobodnih radikala, kao što je demencija.

Druge namene

Preliminarne studije ukazuju da alfa-lipoinska kiselina može pomoći u lečenju glaukoma ali nema dovoljno dokaza koji bi sa sigurnošću mogli reći da li deluje. [4]

U jednoj studiji o starenju kože krema sa 5% lipoinske kiseline pomogla je smanjenju finih linija od oštećenja od sunca.

Studije pokazuju da se ona vezuje za toksične metale, poput žive, arsena, gvožđa i drugih metala koji deluju kao slobodni radikali.

Preliminarne studije takođe ukazuju da može pomoći u upravljanju drugim stanjima, uključujući erektilnu disfunkciju i rak.

Na kraju studije rađene u Engleskoj iz 2016-te ukazuju da može smanjiti komplikacije povezane sa otitisom (ušna infekcija). [5]

Izvori hrane

Kod zdravih osoba telo pravi dovoljno alfa-lipoinske kiseline. Najviše se može naći u crvenom mesu, mesnim organima (kao što je jetra) i kvascima – posebno pivskom kvascu.

Dostupne forme

Suplementi alfa-lipoinske kiseline dostupni su u obliku kapsula. Lekar je takođe može davati u formi injekcija.

Dostupne forme

Deca

Alfa-lipoinska kiselina nije ispitivana kod dece pa se ne preporučuje u pedijatrijske primene.

Odrasli

Iako se smatra sigurnom, ne postoje smernice koje upućuju na odgovarajuću upotrebu alfa-lipoinske kiseline. Većina oralnih suplemenata se prodaje u formulacijama u rasponu od 100 do 600 mg. Na osnovu većine trenutnih dokaza, pretpostavlja se da je maksimalna dnevna doza do 1800 mg sigurna za odrasle. [6]

Uz to, telesna težina i starosna dob, funkcija jetre i bubrega može uticati na ono što je sigurno za pojedinca. Kao opšte pravilo, treba biti oprezan i uvek se odlučite za nižu dozu.
Treba se posavetovati sa lekarom kako bi utvrdio pravu dozu zavisno od stanja.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih reakcija i interakcije sa lekovima, dodatke ishrani bi trebalo uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Alfa-lipoinska kiselina nije proučavana kod trudnica ili dojilja, tako da istraživači ne znaju da li je bezbedna.

Neželjeni efekti su uglavnom retki i mogu da uključuju nesanicu, umor, proliv i osip na koži.

Alfa-lipoinska kiselina može sniziti nivo šećera u krvi, pa bi osobe sa dijabetesom ili niskim šećerom u krvi trebale da je upotrebljavaju isključivo pod nadzorom svog lekara.

Studije na životinjama ukazuju da osobe koje ne dobijaju dovoljno tiamina (vitamin B1) ne treba da uzimaju alfa-lipoinsku kiselinu. Manjak B1 povezan je sa dugotrajnom zloupotrebom alkohola. [7]

Moguće interakcije

U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova, alfa-lipoinska kiselina se ne sme koristiti bez nadzora lekara.

Lekovi za dijabetes

Alfa-lipoinska kiselina u kombinaciji sa lekovima za dijabetes može povećati rizik od hipoglikemije ili niskog šećera u krvi.

Pre uzimanja alfa-lipoinske kiseline treba se konsultovati sa lekarom kako bi pažljivo pratio nivo šećera u krvi jer će eventualno morati da prilagodi dozu lekova.

Lekovi za hemoterapiju

Alfa-lipoinska kiselina može ometati neke lekove za hemoterapiju. Uvek treba konsultovati svog onkologa pre uzimanja bilo koje biljke ili suplementa, uključujući alfa-lipoinsku kiselinu.

Lekovi za štitnu žlezdu

Alfa-lipoinska kiselina može sniziti nivo hormona štitnjače tako da lekar treba pažljivo da nadgleda nivo hormona u krvi i testove štitne žlezde.

Vitamin B1 (tiamin)

Alfa-lipoinska kiselina može sniziti nivo vitamina B1 (tiamin) u telu. Ovo može biti posebno opasno kod alkoholičara gde je nedostatak B1 vitamina često već prisutan.

Izvori članka

 1. Saeid Golbidi, Mohammad Badran and Ismail Laher; Diabetes and Alpha Lipoic Acid; 2011
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3221300/
 2. D Ziegler, M Reljanovic, H Mehnert, F A Gries; Alpha-lipoic acid in the treatment of diabetic polyneuropathy in Germany; 1999
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10595592/
 3. D Ziegler, H Schatz, F Conrad, F A Gries, H Ulrich, G Reichel; Effects of treatment with the antioxidant alpha-lipoic acid on cardiac autonomic neuropathy in NIDDM patients; 1997
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9051389/
 4. Ruixing Liu, Peking University, Yanling Wang, Mingliang Pu, Peking University, Jie Gao; Effect of alpha lipoic acid on retinal ganglion cell survival in an optic nerve crush model; 2016
  https://www.researchgate.net/publication/309073926_Effect_of_alpha_lipoic_acid_on_retinal_ganglion_cell_survival_in_an_optic_nerve_crush_model
 5. A Tatar, M Korkmaz, M Yayla, M S Gozeler…;Anti-inflammatory and anti-oxidative effects of alpha-lipoic acid in experimentally induced acute otitis media; 2016
  https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-laryngology-and-otology/article/abs/antiinflammatory-and-antioxidative-effects-of-alphalipoic-acid-in-experimentally-induced-acute-otitis-media/EEB544564AE23412899455783D031FF0
 6. Tingting Han, Jiefei Bai, Wei Liu, Yaomin Hu; A systematic review and meta-analysis of α-lipoic acid in the treatment of diabetic peripheral neuropathy; 2012
  https://eje.bioscientifica.com/view/journals/eje/167/4/465.xml
 7. Georgică Costinel Târtea, Diana Ruxandra Florescu, Alexandru Radu Mihailovici…; Alpha-lipoic acid and vitamin B complex slow down the changes in mice diabetic cardiomyopathy; 2020
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7864294/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.