Arnika

Šta je

Arnika (Arnica montana) se koristi u lekovite svrhe još od 1500-te godine.

Nanosi se na kožu kao krema, mast, liniment, melem ili tinktura za ublažavanje bolova u mišićima, smanjenje upale i zaceljivanje rana. Najčešće se koristi kod povreda, poput uganuća i modrica.

Kao biljka, arnika se obično koristi lokalno (na koži) jer može da izazove ozbiljne neželjene efekte ako se uzima oralno. Oralni homeopatski lekovi sadrže arniku, ali koriste razblaženi oblik koji se ne smatra opasnim.

Opis biljke

Arnika (eng. Arnica) je višegodišnja biljka koja raste od 30 do 60 cm visine sa žuto-narandžastim cvetovima sličnim belim radama.

Stabljike su okrugle i prekrivene sitnim dlačicama, završavajući u 1 do 3 cvetne stabljike, s cvetovima širine 5 do 7 centimetra. Listovi su jarko zeleni. Gornji listovi su nazubljeni i blago dlakavi, dok donji imaju zaobljene vrhove. Najviše se može naći na planinama Evrope i Sibira, a uzgaja se i u Americi.

U lekovitim preparatima koriste se sveže ili osušene cvetne glavice.

Kako deluje

Arnika se lokalno koristi za širok raspon stanja, uključujući modrice, uganuće, bolove u mišićima, zarastanje rana, površinski flebitis (upala unutrašnjih vena), bol u zglobovima, upale od uboda insekata i otoka usled fraktura kostiju.

Novija istraživanja iz 2020. pokazuju da bi ona mogla biti od koristi i u lečenju opekotina. [1]

Homeopatski preparati se takođe koriste za lečenje upaljenih mišića, modrica i drugih stanja koja su posledica prekomerne napetosti ili povrede. Homeopatske doze su izuzetno razblažene. U njima nema uočljive količine biljke i obično se smatra bezbednom za unutrašnju upotrebu kada se uzima u skladu sa uputstvima na etiketi.

Osteoartritis

Osteoartritis se uglavnom tretira nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAID/NSAIL) međutim zbog svojih protivuplanih svojstava, arnika se u homeopatiji nudi kao sigurna prirodna alternativa.

U sveobuhvatnom pregledu studija, istraživači iz Australije analizirali su sedam prethodno objavljenih ispitivanja proučavajući prednosti aktuelnih biljnih lekova kod osoba sa osteoartritisom. [2]

Studija navodi da arnika gel verovatno poboljšava simptome jednako efikasno kao i gel koji sadrži nesteroidni antiinflamatorni lek naročito u smanjenju bola i poboljšanju funkcije zglobova kod osoba sa ručnim osteoartritisom.

Posthirurški bol i modrice

Zagovornici arnike veruju da može smanjiti modrice i otok posle operacije ako se primenjuje lokalno ili se uzima kao oralni suplement.

Pregled studija u 2016 u “American Journal of Therapeutics” pokazao je da je arnika bila valjana alternativa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima u lečenju postoperativnog bola, edema (oteklina) i ekhimoze (modrica). [3]

Bol u mišićima

Mijalgija (bol u mišićima) je povezana sa širokim spektrom medicinskih stanja kao i jednostavnim preopterećenjem mišića.

Većina studija koja istražuju arniku usredsređena je na njenu upotrebu u lečenju mialgije uzrokovane velikim naporima. Arnika se upravo za te svrhe dugo koristi u sportskim suplementima. [4]

Nekoliko studija snažno je podržalo kombinovanu upotrebu oralne i topikalne arnike u lečenju povreda mišića.

Dostupne forme

Proizvodi arnike dostupni su u lokalnim kremama i mastima. Najčešće se nalazi u formi tinktura koje se mogu koristiti i kao osnova za obloge i meleme. Ulje arnike se takođe može koristiti u lokalnim preparatima.

Brojni homeopatski lekovi dostupni su u obliku tableta, topikalnih ili injekcijskih oblika.

Kako je uzimati

Arniku ne treba uzimati oralno bez neposrednog lekarskog nadzora, osim u izuzetno razblaženom obliku kao homeopatski lek, jer nuspojave mogu biti ozbiljne (pogledajte sekciju Mere predostrožnosti).

Homeopatske proizvode treba koristiti prema uputstvima na etiketi ili prema savetu svog lekara homeopatske medicine. Lekari mogu davati homeopatske preparate injekcijama.

Kad lokalne upotrebe arnike, nikada je ne treba nanositi na otvorenu ranu bez nadzora lekara.

Deca

Homeopatski preparate se mogu koristiti za tretiranje modrica, otoka i traume mekih tkiva. Treba slediti uputstva za doziranje na etiketi proizvoda ili se obratite licenciranom homeopati.

Sama biljka se ne sme upotrebljavajti kod dece.

Odrasli

Odgovarajuća doza arnike zavisi od više faktora kao što su starosna dob, zdravstveno stanje i oblik u kom se uzima. U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno.

Obavezno treba slediti odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i konsultovati svog farmaceuta ili lekara ili drugog zdravstvenog radnika pre upotrebe.

Jedina doza proučena u naučnim istraživanjima je primena na koži za oseoartritis: Arnika gel u razmeri 50 grama / 100 grama utrljava se na zahvaćene zglobove dva do tri puta dnevno tokom 3 sedmice.

Komercijalni preparati kreme, masti i losioni dostupni su u specijalnizovanim prodavnicama prirodne kozmetike. Homeopatski preparati su široko dostupni u prodavnicama zdrave hrane i mnogim apotekama.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Arnika je uglavnom bezbedna kada se koristi na koži. Međutim, dugotrajno korišćenje može nadražiti kožu i prouzrokovati ekcem, perutanje, plikove ili druga stanja kože.

Arnika se ne sme koristiti na slomljenoj koži, poput čira na nogama. Takođe, osobe koje su preosetljive ili alergične na biljku treba da je izbegavaju.

Arnika se retko koristi u oralnom obliku kao biljni lek, jer može da izazove vrtoglavicu, drhtanje i srčane nepravilnosti. Takođe može da iritira sluznicu i izazove povraćanje. Velike doze mogu biti čak i kobne.

Arnika se ne sme uzimati oralno, osim pod budnim nadzorom lekara. Sa druge strane, može se bezbedno uzimati kao homeopatski lek u kojima se koriste izuzetno male količine arnike.

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju uzimanje arnike, a pre upotrebe na koži treba da konsultuju svog lekara.

Moguće interakcije

Kada se koristi lokalno ili u homeopatskom leku, nisu poznate interakcije arnike i konvencionalnih lekova.

Izvori članka

 1. Josiéle da Silva Prade, Eveline Costeira Bálsamo, Franciele Romero Machado…; Anti-inflammatory effect of Arnica montana in a UVB radiation-induced skin-burn model in mice; 2020
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32183539/
 2. Melainie Cameron, Sigrun Chrubasik; Topical herbal therapies for treating osteoarthritis; 2013
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4105203/
 3. Iannitti Tommaso PhD, Morales-Medina, Julio César PhD…; Effectiveness and Safety of Arnica montana in Post-Surgical Setting, Pain and Inflammation; 2016
  https://journals.lww.com/americantherapeutics/Abstract/2016/01000/Effectiveness_and_Safety_of_Arnica_montana_in.21.aspx
 4. David W. Bauer; The Role of Arnica on Muscle Pain Following Eccentric Exercise (Arnica); 2007
  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00504010
 5. B Brinkhaus, J M Wilkens, R Lüdtke, J Hunger…; Homeopathic arnica therapy in patients receiving knee surgery; 2006
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17105693/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 13 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.