Borovnica

Šta je

Borovnica (Vaccinium myrtillus) se koristi vekovima i kao lek i kao hrana. Plod borovnice sadrži hemikalije poznate kao antocijanozidi, biljni pigmenti koji imaju odlična antioksidativna svojstva. Oni uklanjaju štetne čestice u telu poznate kao slobodni radikali, pomažući u sprečavanju ili smanjenju oštećenja ćelija. Pored toga pomažu u stvaranju jakih krvnih sudova i poboljšavaju cirkulaciju u svim delovima tela.

Pokazalo se da antioksidanti pomažu u sprečavanju niza dugoročnih bolesti, kao što su srčane bolesti, rak i očni poremećaj koji se naziva makularna degeneracija. Borovnica takođe sadrži vitamin C koji je još jedan antioksidans.

Nije mnogo studija ispitalo borovnice posebno. Još manje studija je urađeno na ljudima. Preporuke o borovnici potiču iz istraživanja sličnih antioksidanata ili iz laboratorijskih i studija na životinjama.

Opis biljke

Borovnica je višegodišnja kratka žbunasta biljka koji naraste do 40 centimetara u visinu. Ima oštre ivice, zelene grane i crne naborane bobice, koje su zrele za branje krajem leta.

Ključna jedinjenja u plodu borovnice nazivaju se antocijanozidi. Ova jedinjenja pomažu u stvaranju jakih krvnih sudova i poboljšavaju cirkulaciju u svim delovima tela. Takođe sprečavaju nakupljanje trombocita u krvi (pomažući smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka), a imaju i antioksidativna svojstva (sprečavaju ili smanjuju oštećenje ćelija od slobodnih radikala). Antocijanidini pojačavaju proizvodnju rodopsina, pigmenta koji poboljšava noćni vid i pomaže oku da se prilagodi promenama svetlosti.

Plod borovnice takođe je bogat taninima, supstancom koja deluje adstrigentno (sužavaju i zatežu tkiva). Tanini imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u kontroli dijareje (retke stolice).

Kako deluje

Hronična venska insuficijencija

U Evropi se u medicini koriste ekstrakti borovnice za lečenje ovog stanja koje nastaje kada su oštećeni zalisci u venama na nogama koji dovode krv do srca. Prema urađenim studijama primenom ekstrakta došlo je do poboljšanja simptoma. [1]

Dijabetes

Tradicionalno, listovi borovnice se koriste za kontrolu nivoa šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa. Istraživanja pokazuju da sve bobice pomažu u smanjenju reakcije na glukozu u organizmu nakon jela sa obrokom sa visokim šećerom. [2]

Studije navode da borovnica može biti efikasna za upravljanje nivoom šećera u krvi, posebno u kombinaciji sa ovsenom kašom.

Ateroskleroza

Studije pokazuju da antocijanozidi mogu ojačati krvne sudove, poboljšati cirkulaciju i sprečiti oksidaciju LDL (lošeg) holesterola, glavnog faktora rizika za aterosklerozu (plak koji blokira krvne sudove, što dovodi do srčanog i moždanog udara). [3]

Dijareja i rane

Borovnica se koristi u evropskoj medicini gotovo hiljadu godina, prvenstveno za lečenje dijareje (retke stolice). Plod sadrži tanine, supstance koje deluju i protivupalno i adstrigentno (sužavaju i zatežu tkiva).

Iako nijedna studija nije ispitala upotrebu borovnice za lečenje dijareje, smatra se da deluje tako što smanjuje upalu creva.

Vid

Antocijanozidi koji se nalaze u plodovima borovnice mogu biti korisni osobama sa problemima vida. Tokom Drugog svetskog rata, britanski borbeni piloti izvestili su o poboljšanom noćnom vidu nakon jedenja džem od borovnica.

Postoji i studija iz 2000. koja je ispitivala efekat dodataka ishrani borovnice na noćnu vizuelnu oštrinu i osetljivost na kontrast ali nije našla neku korist. [4]

Borovnica se preporučuje kao tretman retinopatije (oštećenja mrežnice), jer deluje da antocijanozidi pomažu u zaštiti mrežnjače. Ona je takođe pokazala zaštitne efekte protiv degeneracije makule, glaukoma i katarakte.

Ostali poremećaji

Preliminarne studije ukazuju da antocijanozidi mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti, uključujući rak i Alchajmerovu bolest. [5]

Dostupne forme

Borovnice se mogu jesti sveže ili sušene, a čaj od borovnice se može napraviti od svežih ili osušenih bobica.

Ekstrakt borovnice sadrži najveći procenat antocijanozida, što ga čini najjačim oblikom borovnice (treba standardizovati da sadrži 25% antocijanidina).

Suplementi mogu biti u obliku kapsule, tablete, tinkture ili softgel kapsule (meke gel kapsule).

Kako je uzimati

Deca

Borovnica se može koristiti kod dece iznad 2 i više godina za lečenje dijareje, ali samo pod nadzorom lekara.

Odrasli

Uobičajena doza se kreće od 40 do 160 mg ekstrakta borovnice dva do tri puta dnevno. Niža doza se obično preporučuje u slučaju dugotrajne upotrebe, uključujući i prevenciju degeneracije žute mrlje.

Više doze do 320 mg dnevno, mogu odgovarati osobama sa dijabetesom.

Treba se posavetovati sa lekarom u vezi sa doziranjem.

Mere predostrožnosti

Voće i ekstrakt borovnice smatraju se uglavnom sigurnim, bez poznatih nuspojava. Međutim, list i ekstrakt borovnice ne treba uzimati u većim količinama tokom dužeg vremenskog perioda, jer tanini koje sadrži mogu izazvati ozbiljan gubitak težine, mišićne grčeve, pa čak i smrt.

Uzimanje borovnica može promeniti način na koji deluju druge lekovite biljke, lekovi, pa čak i vitamini, a istovremeno korišćenje ovih proizvoda može prouzrokovati štetne efekte.

Trudnice i dojilje ne treba da koriste ekstrakte borovnice osim ako su pod nadzorom lekara kvalifikovanog za ovu oblast.

Moguće interakcije

Antikoagulansi (lekovi za razređivanje krvi): Teoretski, jer antocijanozidi u borovnici mogu zaustaviti zgrušavanje krvi, može postojati povećan rizik od krvarenja ako se uzima sa lekovima za razređivanje krvi. U formi sirovog voća može biti sigurnije u tim slučajevima. Pre uzimanja borovnice konsultujte svog lekara ako uzimate lekove za razređivanje krvi.

Lekovi za dijabetes: Budući da borovnica snižava šećer u krvi, može da pojača efekte lekova protiv dijabetesa. Pored toga, uzimanje borovnica sa drugim biljem uključuju đumbir, azijskog ženšen, sibirskog ženšena, piskavica i beli luk koje takođe snižava šećer u krvi može dovesti do hipoglikemije (niskog šećera u krvi).

Borovnicu ne treba uzimati u slučaju korišćenja lekova za dijabetes.

Izvori članka

 1. Sarah E Edwards, Ines de Costa Rocha, Elizabeth M Williamson, Michael Heinrich; Phytopharmacy: An Evidence-Based Guide to Herbal Medical Products (pp.47-49); (2015)
  https://www.researchgate.net/publication/319587822_Bilberry_Blueberry
 2. Sedigheh Asgary, Mahmood RafieianKopaei, Amirhossein Sahebkar, Fatemeh Shamsi, Najmeh Goli-malekabadi; Anti-hyperglycemic and anti-hyperlipidemic effects of Vaccinium myrtillus fruit in experimentally induced diabetes; (2016)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25704796/
 3. Muth E. R., Laurent J.M., Jasper P.; The Effectt of Bilberry Nutritional Supplementation on Night Visual Acuity and Contrast Sensitivity; (2000)
  http://www.anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/BilberryAndNightVision.pdf
 4. Yahya Madihi, Alireza Merrikhi, Mahbubeh Setorki, Azar Baradaran…; Bioactive components and the effect of hydroalcoholic extract of Vaccinium myrtillus on postprandial atherosclerosis risk factors in rabbits; (2013)
  http://www.pjms.com.pk/index.php/pjms/article/view/3539
 5. Schantz, M., Berg, S., Betz M., Kulozik U.; Triggered gastrointestinal release of anthocyanins from bilberries (Vaccinium myrtillus L); (2014)
  https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201400151693
 6. Deividas Burdulis, Liudas Ivanauskas, Valdas Jakštas, Valdimaras Janulis; Analysis of anthocyanin content in bilberry (Vaccinium myrtillus L.) fruit crude drugs by high-performance liquid chromatography method; (2007)
  https://www.mdpi.com/1648-9144/43/7/568
 7. Clifford J Bailey PhD, Caroline Day PhD; Traditional Plant Medicines as Treatments for Diabetes; (1989)
  https://care.diabetesjournals.org/content/12/8/553.short
 8. Li Bao, Xin-Sheng Yao, Chin-Chin Yau, Daniel Tsi, Chew-Sern Chia, Hajime Nagai, Hiroshi Kurihara; Protective Effects of Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) Extract on Restraint Stress-Induced Liver Damage in Mice; (2008)
  https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf800728m
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.