Bromelain

Šta je

Bromelain je proteinsko-probavni enzim koji se nalaze u stabljici i samoj voćki ananasa (Ananas comosus).

Ananas se vekovima koristi u Centralnoj i Južnoj Americi za lečenje probavnih smetnji i smanjenje upale. Bromelain, koji potiče iz stabljike i soka ananasa, prvi put je izolovan iz biljke ananasa krajem 1800-ih.

Kako deluje

Bromelain se može koristiti za lečenje niza stanja, ali je posebno efikasan u smanjenju upale od infekcija i povreda.

Hirurgija, tendinitis, uganuća i naprezanja

Studije pokazuju da bromelain može smanjiti oticanje, modrice, vreme zarastanja i bol nakon operacije i fizičkih povreda. [1]

Često se koristi za smanjenje upale tendinitisa, uganuća i naprezanja i drugih manjih povreda mišića.

U Evropi se bromelain koristi za lečenje oticanja sinusna i nazalnih oticanja posle operacija ušiju, nosa i grla.

Povrede i opekotine

Studije na životinjama ukazuju da bromelain, kada se nanese na kožu, može biti koristan u uklanjanju mrtvog tkiva sa opekotina trećeg stepena, procesa koji se naziva debridman. Teške opekotine zahtevaju negu lekara. [2]

Sinusitis (upala sinusa)

Iako se sve studije ne slažu, bromelain može pomoći u smanjenju kašlja i nazalne sluzi povezane sa sinusitisom. Takođe može ublažiti otok i upale izazvane alergijskim rinitisom. [3]

Artritis

Jedno istraživanje ukazuje da kombinacija bromelaina, rutosida i tripsina deluje podjednako dobro na smanjenje bola u kolenu usled osteoartritisa kao i nesteroidni anti-inflamatorni lekovi (NSAIL), koji se obično koriste protiv bolova. [4]

Nove studije ukazuju da bromelain takođe može pomoći u smanjenju boli kod osoba sa reumatoidnim artritisom.

Infekcija

Dokazi iz laboratorijskih analiza i ispitivanja na životinjama ukazuju na to da bromelain može ubiti neke viruse i bakterije. [5]

Potrebno je još istraživanja, uključujući studije o ljudima, da bi se videlo da li i u kojoj meri deluje.

Rak

Preliminarna istraživanja pokazuju da bromelain ima anti-tumorska svojstva i može povećati efikasnost određenih lekova za hemoterapiju. [6]

Izvori hrane

Bromelain se nalazi u anansu, ali ne u dovoljno visokim dozama da deluje kao lek.

Dostupne forme

Bromelain je dostupan u obliku tableta ili kapsula.

Lekari ga ponekad koriste za lečenje teških opekotina. Nikada se ne sme pokušavati lečenje teških opekotina na sopstvenu ruku.

Kako ga uzimati

Deca

Bromelain se ne sme davati detetu. Ne postoje studije koje su ispitivale sigurnost njegove primene kod dece.

Odrasli

Preporučuje se unos od 80 do 320 mg, 2 do 3 puta dnevno. Za specifična stanja mogu se propisati veće doze.

Mere predostrožnosti

Suplementi mogu da imaju neželjena dejstva ili interakcije sa lekovima. Treba ih uzimati samo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Bromelain se generalno ne preporučuje duže od 8 do 10 uzastopnih dana.

Neželjena dejstva bromelaina su uglavnom blaga i uključuju:

 • Mučnina i povraćanje
 • Dijareju (retku stolicu)
 • Prekomerno menstrualno krvarenje

Osobe koje su alergične na ananas, lateks, pšenicu, celer, papain, šargarepu, komorač, cvetni prah ili polen trava (travni pelud) takođe mogu biti alergični na bromelain.

Trudnice i osobe sa poremećajima krvarenja, visokim krvnim pritiskom i bolestima jetre ili bubrega ne smeju da uzimaju bromelain.

Bromelain može povećati rizik od krvarenja tokom i posle operacije. Trebalo bi prestati sa uzimanjem bromelaina najmanje 2 nedelje pre operacije.

Moguće interakcije

U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova, bromelain se ne sme koristiti bez lekarskog nadzora.

Antibiotici

Bromelain može povećati količinu antibiotika koje telo apsorbuje.

Antikoagulansi i antiagregacijski lekovi

Bromelain može uticati na sposobnost krvi da se zgrušava. Ako se uzima sa antikoagulansima može povećati rizik od krvarenja.

Sedativi

Neki stručnjaci veruju da bromelain može pojačati sedativne lekove, uključujući:

 • Lekove protiv napada
 • Barbiturate
 • Benzodiazepine
 • Lekove za lečenje nesanice
 • Tricikličke antidepresive
 • Alkohol

Isto važi i za biljke sa efektom smirivanja kao što su valerijana, kava kava i macina trava.

Česta pitanja o bromelainu

P: Kako bromelaine pomaže?
O: Bromelain se koristi za ublažavanje različitih vrsta upale, od upale sinusa tokom pojave sinusitisa do upale izazvane osteoartritisom. Takođe može ubrzati zarastanje rana i poboljšati neka stanja kože. Neke studije takođe povezuju bromelain sa prevencijom i lečenjem raka.

P: Da li je bromelain bezbedan?
O: Suplementi bromelaina relativno su sigurni za ljudsku upotrebu međutim, najbolje je da potražite mišljenje lekara kako biste bili sigurni da niste alergični na bilo koju komponentu suplementa.

P: Koje su prednosti kurkume i bromelaina?
O: Kurkumin, supstanca dobijena iz kurkume i bromelain sadrže protivupalne komponente koje mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i mišićima. Kombinacija ove dve botanike može biti prirodna i sigurna alternativa za ublažavanje upalnih stanja.

P: Koliko vremena je potrebno da bromelain počne da deluje?
O: Period u kome se primećuje efekat bromelaina nisu još uvek određeni mada se obično uzima za kratkotrajne lekove protiv upalnih bolova.

P: Koliko bromelaina ima u ananasu?
O: Bromelain se obično prerađuje iz stabljika ananasa. To znači da u zrelom plodu postoje samo male količine bromelaina, količine koje su jedva značajne u prevenciji i lečenju bolesti. Takođe se nalazi u drugim delovima biljke ananasa, ali u nižim nivoima od stabljike.

P: Šta bromelain razgrađuje?
O: Bromelain je odgovoran za razgradnju proteina, koja može pomoći u boljoj apsorpciji. Takođe ima sposobnost razgradnje vlakana, proteina zgrušavanja krvi, koji mogu pomoći u prevenciji angine i tromboflebitisa.

Izvori članka

 1. Rajendra Pavan, Sapna Jain, Shraddha, Ajay Kumar; Properties and Therapeutic Application of Bromelain; (2012)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
 2. Ahmet Özer Şehirli, Serkan Sayiner, Gökçe Savtekin, Ayliz Velioğlu-Öğünç; Protective effect of bromelain on corrosive burn in rats; (2020)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33934907/
 3. L Büttner, N Achilles, M Böhm, K Shah-Hosseini, R Mösges; Efficacy and tolerability of bromelain in patients with chronic rhinosinusitis–a pilot study; (2013)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24273953/
 4. S Jayachandran and Priyanka Khobre; Efficacy of Bromelain along with Trypsin, Rutoside Trihydrate Enzymes and Diclofenac Sodium Combination Therapy for the treatment of TMJ Osteoarthritis; (2017)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5535474/
 5. Vidhya Rathnavelu, Noorjahan Banu Alitheen, Subramaniam Sohila, Samikannu Kanagesan, Rajendran Ramesh; Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications; (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998156/
 6. Katya Chobotovaab, Ann B.Vernallis, Fadzilah Adibah Abdul Majid; Bromelain’s activity and potential as an anti-cancer agent: Current evidence and perspectives; (2010)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383509005217
 7. Gert Klein, W.Kullich; Short-Term Treatment of Painful Osteoarthritis of the Knee with Oral Enzymes; (2000)
  https://link.springer.com/article/10.2165/00044011-200019010-00003
 8. Noriaki Adachi, Chang-Sung Koh, Naoyuki Tsukada, Shin’ichi Shoji, Nobuo Yanagisawa; In vitro degradation of amyloid material by four proteases in tissue of a patient with familial amyloidotic polyneuropathy; (1988)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0022510X88901335
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.