Brusnica

Šta je

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) se vekovima koristi i kao hrana i kao lek. Poreklom je iz Severne Amerike a Indijanci su je koristili za lečenje bolesti mokraćne bešike i bubrega. Rani doseljenici iz Engleske naučili su da koriste bobice i sirove i kuvane za mnoga stanja, uključujući gubitak apetita, stomačne tegobe, krvne smetnje poput anemije i skorbut izazvan dugotrajnim nedostatkom vitamina C.

Brusnica je najpoznatija po sprečavanju infekcija mokraćnih puteva, najčešće izazvanih bakterijama Escherichia coli (E. coli). Istraživanja pokazuju da brusnica može sprečiti da se bakterije pričvršćuju na zidove mokraćnih puteva.

Naučne studije podržavaju upotrebu brusnice ili u kapsulama ili kao sok, za sprečavanje, ali ne i lečenje infekcija mokraćnih puteva.

Opis biljke

Poreklom iz Severne Amerike, brusnica je zimzeleni žbun koja je u bliskom srodstvu sa borovnicom. Žbun brusnice ima uspravne grane sa lišćem ispod a cvetovi podsećaju na glave ždralova (eng. crane) pa otuda englesko ime cranberry. Ružičasti cvetovi procvetaju, a crveno-crni plodovi pojavljuju se tokom juna i jula.

Plod brusnice bogat je antioksidansima, delom iz supstanci zvanih proantocijanidini, koji brusnici daju živu boju. Antioksidanti neutrališu čestice u telu poznate kao slobodni radikali, koji oštećuju DNK i za koje se smatra da doprinose srčanim bolestima, dijabetesu, raku i drugim stanjima.

Brusnice su takođe odličan izvor vitamina C, drugog važnog antioksidansa.

Zrelo voće brusnice je deo koji se koristi kao hrana i lek.

Kako deluje

Infekcije mokraćnih puteva

Nekoliko studija pokazuje da brusnica pomaže u sprečavanju infekcija mokraćnih puteva posebno zastupljenih kod žena. [1]

U jednom istraživanju starijih žena sok od brusnice smanjio je količinu bakterija u mokraćnoj bešici u poređenju s placebom.

Druga studija je pokazala da mlađe žene sa istorijama čestih infekcija mokraćnih puteva koje su uzimale kapsule brusnice su daleko smanjile broj infekcija u poređenju sa onima koje su uzimale placebo.

S obzirom da brusnica pomaže u sprečavanju vezanja bakterija na urinarni trakt ona ne deluje nakon što se dobije infekcija. Samim tim brusnica se uglavnom koristi za sprečavanje, ali ne i lečenje infekcija mokraćnih puteva.

Preporuka je da se infekcija treba lečiti konvencionalnim antibioticima.

Čirevi

Dve studije su pokazale da brusnica takođe može sprečiti bakteriju Helicobacter pilori (Helicobacter pylori) da se veže za zidove stomaka i izazove čir na želucu. [2]

Druga stanja

Rak: Neka laboratorijska i ispitivanja na životinjama ukazuju da brusnica može pomoći u zaustavljanju rasta ćelija raka. [3]

Visoki holesterol: Jedno preliminarno istraživanje pokazalo je da konzumiranje soka od brusnice podiže nivo HDL (dobrog) holesterola. [4]

Virusi: Laboratorijska ispitivanja pokazuju da brusnica blagotvorno deluje protiv nekih virusa. Potrebne su studije kod ljudi. [5]

Bakterijske bolesti: Pokazano je da brusnica inhibira uobičajene oblike bakterija, poput Escherichia coli (E. coli) i Listeria monocytogenes.

Dostupne forme

Brusnica se može pronaći u svežem ili smrznutom obliku i u sokovima i koncentrovanim oblicima.

Osušene bobice su takođe dostupne u obliku tableta ili kapsula.

Čisti sok od brusnice je vrlo kiseo, pa većina sokova sadrži mešavinu brusnica, vitamin C i zaslađivače, što može učiniti sok manje zdravim. Samim tim savetuju se brendovi soka od brusnice koji ima najmanju količinu šećera ili su bez šećera.

Dodaci ishrani brusnice mogu biti u obliku čaja, kapsule, tablete, tinkture ili softgel kapsule (meke gel kapsule).

Kako je uzimati

Deca

Sok od brusnice smatra se sigurnim pićem za decu. Međutim, za decu koja imaju tendenciju da dobiju urinarne infekcije potreban je oprez i u tim situacijama treba se konsultovati sa lekarom.

Suplementi brusnice se ne smeju davati deci.

Odrasli

Za lečenje infekcija urinarnog trakta preporuka je da se uzima oko 800 mg ekstrakta brusnice dnevno (dve kapsule od po 400 mg), ili da se pije najmanje 500 ml nerazblaženog soka na dan.

Kao prevencija od navraćanja bolesti doza se može prepoloviti na 400 mg ekstrakta brusnice dnevno, ili najmanje 250 ml soka.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Sok od brusnice kao napitak (u normalnim količinama) se uopšteno smatra sigurnim za piće bez ozbiljnih nuspojava, čak i za trudnice. Suplementi brusnice se smatraju sigurnim za većinu ljudi, mada trudnice i dojilje treba da pitaju svog lekara pre nego što uzmu bilo koji dodatak, uključujući i brusnicu.

Brusnica ima relativno visok nivo oksalata, hemikalija koje kod nekih osoba može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. U slučaju bubrežnih kamenca, treba se posavetovati sa lekarom pre uzimanja suplemenata brusnice ili soka od brusnice.

Brusnicu ne treba upotrebljavati ukoliko infekcija urinarnog trakta već postoji. U tom slučaju trebalo bi posetiti lekara radi odgovarajuće antibiotske terapije.

Većina sokova od brusnice sadrži šećer. Osobe koji imaju dijabetes trebalo bi da traže brendove koji su veštački zaslađeni ili bi trebalo da paze koliko zaslađenog soka piju.

Osobe alergične na aspirin takođe mogu biti alergične i na brusnicu.

Moguće interakcije

Lekovi za razređivanje krvi: Brusnica može povećati rizik od krvarenja, posebno ako se uzima istovremeno sa lekovima za razređivanje krvi jer produžava vreme koje lek ostaje u telu. Samim tim najbolje je posavetovati se sa lekarom pre nego što se koristi brusnica ili njen sok.

Aspirin: Kao i aspirin, brusnica sadrži salicilnu kiselinu. Ako se redovno uzima na primer, kao sredstvo za razređivanje krvi, ili ukoliko postoji alergija na aspirin, ne bi trebalo uzimati suplemente brusnice ili piti puno njenog soka.

Ostali lekovi: Brusnica može da deluje u interakciji sa lekovima koji se razgrađuju od strane jetre. Zbog sigurnosti, u slučaju korišćenja bilo kog leka, treba prethodno konsultovati svog lekara pre uzimanja brusnice.

Izvori članka

 1. Nowack R, Birck R; Cranberry products in the prevention of urinary tract infections; (2015)
  https://www.dovepress.com/cranberry-products-in-the-prevention-of-urinary-tract-infections-exami-peer-reviewed-fulltext-article-BTAT
 2. Lian Zhang, Junling Ma, Kaifeng Pan, Vay Liang W Go, Junshi Chen, Wei-cheng You; Efficacy of cranberry juice on Helicobacter pylori infection; (2005)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15810945/
 3. Xiaojun Yan, Brian T Murphy, Gerald B Hammond, Joe A Vinson, Catherine C Neto; Antioxidant activities and antitumor screening of extracts from cranberry fruit (Vaccinium macrocarpon); (2002)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12358448/
 4. Nataly Simões Bandiera Thimóteo, Bruna Miglioranza Scavuzzi, Andréa Name Colado Simão, Isaias Dichi; The impact of cranberry (Vaccinium macrocarpon) and cranberry products on each component of the metabolic syndrome; (2017)
  https://link.springer.com/article/10.1186/s41110-017-0048-8
 5. Xiaowei Su, Amy B Howell, Doris H D’Souza; Antiviral effects of cranberry juice and cranberry proanthocyanidins on foodborne viral surrogates; (2010)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20832675/
 6. S Ahuja, B Kaack, J Roberts; Loss of fimbrial adhesion with the addition of Vaccinum macrocarpon to the growth medium of P-fimbriated Escherichia coli; (1998)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9649291/
 7. Ioanna Vasileiou, Athanasios Katsargyris, Stamatios Theocharis, Constantinos Giaginis; Current clinical status on the preventive effects of cranberry consumption against urinary tract infections; (2013)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531713001280
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.