Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA)

Šta je

Dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja se nalazi u masnoj ribi iz hladnih voda, poput lososa. Takođe se nalazi u suplementima ribljeg ulja, zajedno sa eikozapentaenoinskom kiselinom (EPA). Vegetarijanski izvori DHA potiču iz morskih algi.

Omega-3 masne kiseline su dobre za srce a organizmu su potrebne DHA kiseline za zdrav mozak. Odojčadima su potrebe za DHA, posebne tokom prvih 6 meseci, kako bi se mozak, oči i nervni sistem mogli razviti kako treba. DHA se nalazi u majčinom mleku i dodaje se u nekim formulama za odojčad.

Telo prirodno stvara male količine DHA, ali većinu potrebnih količina se mora dobiti putem ishrane ili suplemenata. Većina populacije zapadnog sveta ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina u svoju ishranu.

Kako deluje

Hiperaktivni poremećaj sa nedostatkom pažnje (ADHD)

Kako su deci potrebne omega-3 masne kiseline da bi im se mozak pravilno razvijao, istraživači su ispitalvali da li riblje ulje može smanjiti simptome ADHD-a.

Do sada postoji nekoliko studija sa pozitivnim rezultatima. [1]

Depresija

Iako neka istraživanja pokazuju da riblje ulje smanjuje simptome depresije, nije jasno da li DHA sama po sebi ima isti efekat. [2]

Druga istraživanja pokazuju da EPA daje vidna poboljšanja kod depresije.

Bolest srca

Čini se da riblje ulje pomaže u smanjenju rizika od smrtnog ishoda kod osoba koje već imaju srčane bolesti. Takođe može smanjiti rizik od razvoja srčanih oboljenja.

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju pomažu u snižavanju triglicerida (masti u krvi), snižavaju krvnog pritiska, smanjuju rizik od pojave krvnih ugrušaka, poboljšavaju zdravlje arterija i smanjuju količinu arterijskog plaka, što sužava arterije i uzrokuje bolesti srca.

Američko udruženje za srce preporučuje da se riba, posebno masna riba, jede najmanje 2 puta nedeljno. Masna riba uključuje losos, haringu, jezersku pastrmku, sardine i albakor tunu. Osobama koje već imaju srčane bolesti možda će trebati suplementi ribljeg ulja uz dodavanje više ribe u ishranu.

Razvoj odojčadi

DHA igra ključnu ulogu u rastu i razvoju centralnog nervnog sistema, kao i u vizuelnom funkcionisanju kod novorođenčadi. Kada je majka zdrava, beba bi trebalo da dobija dovoljno DHA kroz majčino mleko.

Reumatoidni artritis

Nekoliko malih studija otkrilo je da riblje ulje može pomoći u smanjenju simptoma i upale povezanih sa reumatoidnim artritisom. Međutim, ono ne sprečava da se oštećenja zglobova pogoršaju. [3]

Menstrualni bolovi

Čini se da riblje ulje smanjuje bol usled menstrualnih grčeva kada se redovno uzima (a ne samo tokom menstruacije).

Raynaudov (Rejnoov) sindrom

Nekoliko studija pokazuje da velike doze (12 g) ribljeg ulja mogu umanjiti osetljivost na hladnoću kod osoba sa Rejnoovim sindromom. Ovako visoke doze treba uzimati samo pod nadzorom lekara. [4]

Lupus
Preliminarne studije ukazuju da riblje ulje može smanjiti umor i bolove u zglobovima povezane sa lupusom. [5]

Izvori hrane

DHA se nalazi u masnoj ribi iz hladnih voda, uključujući lososa, tunu (plavooke tune imaju do 5 puta više DHA od ostalih vrsta tune), sardine, školjke i haringe.

Neke od ovih riba imaju nizak nivo žive. Međutim, Američka uprava za hranu i lekove navodi da ishrana sa nekoliko porcija ribe svake nedelje ne predstavlja rizik za zdrave ljude i nudi mnoge zdravstvene koristi.

Žene koje su trudne ili planiraju da zatrudne, ne bi trebale da jedu skušu, veliku graditeljicu (eng. tilefish) i sabljarku. Takođe bi ne bi trebalo da jedu više od 170 grama albakor tune nedeljno.

Da bi se izbegli suplementi ribljeg ulja koji su kontaminirani živom preporuka je da se konsultuje lekar ili farmaceut za pronalaženje kvalitetnog DHA suplementa. Takođe treba pažljivo pročitati etikete i informacije o čistoći ulja.

Dostupne forme

DHA je dostupan kao suplement u dva uobičajena oblika:

 • Kapsule ribljeg ulja koje sadrže i DHA i EPA (eikozapentaenoinsku kiselinu), još jednu omega-3 masnu kiselinu
 • DHA iz algi, koja nema EPA

Kako je uzimati

Deca

Ako je majka zdrava, odojčad bi trebalo da dobiju dovoljno DHA iz majčinog mleka. Postoje i formule za odojčad koje sadrže DHA kao i suplementi namenjeni deci. Trebalo bi pažljivo čitati etikete proizvođača.

Odrasli

Većina studija koristi 1000 do 2500 mg DHA dnevno.

 • U ishrani: 2 do 3 obroka masne ribe nedeljno, što je jednako 1250 mg EPA i DHA dnevno
 • Suplementi ribljeg ulja: 3000 do 4000 mg standardizovanih ribljih ulja dnevno. Trebalo bi proučiti proizvođačku dekleraciju kako bi se proverio nivo DHA i EPA koji nisu isti kao mg ribljeg ulja.

Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi ili osobe koje imaju hemofiliju trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom kako bi utvrdili sigurno dozu.

 • Trudnice: Trebalo bi da se posavetuju sa lekarom kako bi proverile da li je suplement DHA pravi izbor i trebalo bi da koriste samo proizvode namenjene trudnicama
 • DHA suplementi od algi: 200 mg dnevno

Neki suplementi ribljeg ulja takođe sadrže vitamin E za održavanje svežine.

Mere predostrožnosti

Kapsule ribljeg ulja imaju i DHA i EPA. Suplementi sa EPA ne mogu se preporučiti za novorođenčad ili malu decu jer remete zdavu ravnotežu između DHA i EPA tokom ranog razvoja. Trudnice bi trebalo da razgovaraju sa svojim lekarom pre uzimanja dodataka ribljeg ulja.

Kapsule ribljeg ulja mogu prouzrokovati manje nuspojave, kao što su retka stolica, nelagodnost u stomaku i podrigivanje.

Postoji mogućnost povećanja rizika od krvarenja. U slučaju korišćenja lekove za razređivanje krvi, pre uzimanja ribljeg ulja, treba se konsultovati sa lekarom.

Riblje ulje može sniziti krvni pritisak. U slučaju korišćenja lekove za snižavanje pritiska, pre uzimanja ribljeg ulja, treba se konsultovati sa lekarom.

Moguća interkacija

Lekovi za krvni pritisak: DHA može sniziti krvni pritisak, što može pojačati efekte lekova za pritisak na recept. Ovo bi moglo rezultirati u povećanom riziku od niskog krvnog pritiska.

Sredstva za razređivanje krvi (antikoagulansi i antiagregacije): EPA u suplementima ribljeg ulja može povećati vreme krvarenja, što može dovesti do otežanog delovanja ovih lekova. Čini se da to nije slučaj i sa DHA.

Lekovi protiv dijabetesa: Teoretski, suplementi ribljeg ulja mogu sniziti nivo šećera u krvi i mogli bi pojačati efekte lekova za dijabetes. Kod ovog stanja trebalo se pre uzimanja ribljeg ulja konsultovati sa lekarom.

Aspirin: U kombinaciji sa aspirinom, riblje ulje može pomoći u lečenju nekih oblika srčanih oboljenja, međutim ova kombinacija takođe može povećati rizik od krvarenja. Trebalo bi konsultovati lekara ukoliko se planira istovremeni unos i aspirina i ribljeg ulja.

Izvori članka

 1. Celestino Rodríguez, Trinidad García, Débora Areces, Estrella Fernández…; Supplementation with high-content docosahexaenoic acid triglyceride in attention-deficit hyperactivity disorder; (2019)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514260/
 2. Celestino Rodríguez, Trinidad García, Débora Areces, Estrella Fernández…; Supplementation with high-content docosahexaenoic acid triglyceride in attention-deficit hyperactivity disorder; (2019)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11147247/
 3. C.Dawczynski, M.Dittrich, T.Neumann, K.Goetze…; Docosahexaenoic acid in the treatment of rheumatoid arthritis; (2018)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261561417300870
 4. Ralph A. Digiacomo M.D., Joel M.Kremer M.D., Dhiraj M.Shah M.D.; Fish-oil dietary supplementation in patients with Raynaud’s phenomenon; (1989)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002934389902611
 5. Kathryn A. Wierenga, Rita S. Strakovsky, Abby D. Benninghoff…; Requisite Omega-3 HUFA Biomarker Thresholds for Preventing Murine Lupus Flaring; (2020)
  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01796/full
 6. Welma Stonehouse, Cathryn A Conlon, John Podd, Stephen R Hill, Anne M Minihane…; DHA supplementation improved both memory and reaction time in healthy young adults; (2013)
  https://academic.oup.com/ajcn/article/97/5/1134/4577127?login=true
 7. Leggieri E, De Biase RV, Savi D, Zullo S, Halili I, Quattrucci S; Clinical effects of diet supplementation with DHA in pediatric patients suffering from cystic fibrosis; (2013)
  https://europepmc.org/article/med/24051972
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 13 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.