Efedra (Ma Huang)

Šta je

Efedra (Ephedra sinica), poznata i pod imenom ma huang, je biljka koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi već više od 5.000 godina, pre svega za lečenje astme, bronhitisa i senene groznice. Takođe se propisuje kod simptoma prehlade i gripa, uključujući nazalnu kongestiju (zapušen nos), kašalj, temperaturu i groznicu.

Iako je efedra prirodna biljka, njen glavni aktivni sastojak efedrin se takođe može sintetizovati kao lek. Sintetička jedinjenja efedrina, poput pseudoefedrina, široko se koriste u lekovima koji se izdaju bez recepta i vode se kao lekovi. Za razliku od njih efedrin alkaloidi koji potiču iz same biljke vode se kao dijatetski suplement.

Do maja 2004. godine (u Americi), efedra se komercijalno prodavala kao pojačivač energije, dodatak za mršavljenje i za poboljšanje atletskih performansi kada je nastupila zabrana od strane Uprava za hranu i lekove (FDA) jer postoje određene kontroverze.

Naime proizvodi koji sadrže efedru a prodavali su se u te svrhe povezani su sa mnogim slučajevima moždanog udara, aritmije srca (nepravilnog srčanog ritma), pa čak i smrti. Neki od ovih proizvoda takođe sadrže kofein; kombinacija efedre s kofeinom dramatično povećava šanse za neželjene nuspojave.

Važno je napomenuti da su proizvodi koji sadrže efedrin zabranjeni u amaterskim sportskim događajima, a dokazi o efedri na testiranju na droge verovatno će diskvalifikovati sportiste iz takmičenja.

Zabrana FDA za ovu supstancu uključuje bilo kakve dodatke ishrani koji sadrže efedru, efedrin, norefedrin, ma huang, Sida cordifolia ili pinellia.

Ova zabrana se ne odnosi na čajeve (koji su regulisani kao konvencionalna hrana) ili na tradicionalne kineske biljne lekove koje propisuju tradicionalni kineski lekari.

Opis biljke

Efedra je žbun poreklom iz Pakistana, Kine i severozapadne Indije. Neke vrste efedre rastu u jugozapadnoj pustinji SAD-a.

Biljka efedra je višegodišnje zimzeleno drvo u proseku visoko 30 cm, ali može narasti i do 120 cm. Gotovo bez listova, biljka ima vitke, cilindrične, žutozelene grane i podzemne peteljke. U avgustu cvetovi nose otrovne, mesnate, crvene šišarke koji podsećaju na bobice.

Tri efedra vrste, efedra sinica, efedra ekvisetina i efedra intermedija zajednički su poznate po svom kineskom imenu ma huang.

Mlade stabljike i grančice su sastojci koji se koriste za pripremu lekovitih preparata.

Kako deluje

Opšte upotrebe

Efedra se prvenstveno koristi za lečenje:

 • Astme
 • Kašalja
 • Bronhitisa
 • Alergijskog rinitisa
 • Sinusitisa
 • Nazalnih začepljenja

Mršavljenje

Efedra se koristi u suplementima za mršavljenje. Postoje studije koje pokazuju da može pomoći promovisanju gubitka težine i suzbijanju apetita. [1]

Pre zabrane dodataka ishrane na bazi efedre u Americi, mnogi suplemente koji se prodaju za mršavljenje takođe su sadržavali lekovito bilje koje sadrži kofein, poput zelenog čaja, yerba mate (paragvajskog čaja) i guarane.

Međutim, kombinacija efedra / kofein uveliko povećava potencijalne rizike za zdravlje i ne preporučuje se.

Sportske performanse

Efedra je po strukturi slična amfetaminima, pa se koristi za povećanje sportskih performansi u sportovima snage i izdržljivosti, za povećavanje budnosti i agresivnosti na terenu i smanjenje umora u sportovima kao što su hokej na ledu, bejzbol, fudbal i biciklizam.

Međutim, nema čvrstih dokaza da može poboljšati sportske performanse, pa se u tu svrhu ne preporučuje s obzirom na potencijalne nuspojave.

Prema jednoj studiji biljaka koje utiču na sportske performanse Mahuang, efedrin i srodni alkaloidi nisu imali koristi na fizičke performanse, osim u kombinaciji sa kofeinom. [2]

Efedru su zabranile brojne sportske asocijacije, uključujući Međunarodni olimpijski komitet, NFL i NCAA.

Astma i drugi respiratorni poremećaji

Efedra ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj kineskoj medicini kao narodni lek protiv astme, bronhitisa, alergija, groznice, temeprature i simptoma prehlade i gripa, kao što je začepljenje nosa.

Dostupne forme

Efedra se može dobiti u sušenom ili tečnom obliku, a može se uzimati u obliku tableta, kapsula ili kao čaj za piće.

Kako je uzimati

Efedru treba koristiti samo kratkotrajno, jer dugotrajna upotreba može dovesti do zavisnosti.

Međutim, vreme koja se smatra sigurnim za korišćenje nije još uvek razjašnjeno. Upotreba efedre treba da se odvija samo pod vođstvom i nadzorom stručnjaka koji je iskusan i upoznat ovom oblašću.

Efedru treba uzimati između obroka, bez hrane.

Sr

Deca

Američki botanički savet upozorava da svako ko je mlađi od 18 godina ne sme koristiti efedru bez strogog lekarskog nadzora.

Odrasli

Suplementi koji sadrže efedru zabranjeni su u Sjedinjenih Državama.

S obzirom da ne postoji sigurna preporučena doza, u zemljama gde je dozvoljena treba biti oprezan i sarađivati sa visoko obučenim lekarom za tu oblast.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Prema studiji iz 2004. efedra može da proizvede neželjene efekte, kao što su razdražljivost, nemir, anksioznost, nesanica, glavobolja, mučnina, povraćanje i urinarni problemi. [3]

Ozbiljnije nuspojave uključuju visok krvni pritisak, ubrzan ili nepravilan rad srca, moždani udar, epi napade, zavisnosti, pa čak i smrt.

Ukoliko se oseti bilo koji od nabrojanih štetnih efekata, odmah treba prestati sa upotrebom efedre i obratiti se svom lekaru.

Efedra se ne bi trebala uzimati kod sledećih zdravstvenih stanja: anksioznost, depresija, visok krvni pritisak, glaukom, srčane bolesti, povećanje prostate, otežano mokrenje, poremećaj epileptičnih napada, poremećena cirkulacija u mozgu, psihijatrijski poremećaj, poremećaj štitne žlezde ili dijabetes.

Svako ko uzima lekove za visok krvni pritisak ili depresiju i žene koje su trudne ili doje, treba da izbegavaju efedru i alkaloide efedre kao što je efedrin.

Postoji studija koja je istraživala rizike korišćenja efedre-kofeina kod kardiovaskularnih stanja s obzirom da su izveštaji o njima bili glavni razlog zabrane korišćenja na američkom tržištu. Rezultati ukazuju da propisani efedrin / kofein u ovoj studiji nije povezan sa značajno sa povećanim rizikom od negativnih kardiovaskularnih ishoda. [4]

Da bi ste utvrdili da li je efedra sigurna i pogodna za vas, obratite se stručnjaku.

Moguće interakcije

Iako nisu zabeležene posebne interakcije (pozitivne ili negativne) između biljke efedre i konvencionalnih lekova, aktivni sastojci efedre, efedrin i pseudoefedrin povezani su sa nekoliko ozbiljnih interakcija sa lekovima.

Pretpostavka je, radi sigurnosti, da lekovi koji deluju sa aktivnim sastojcima efedre mogu takođe da deluju u interakciji sa biljnom efedrom. Lekovi za koje postoje dobro dokumentovane interakcije sa aktivnim sastojcima efedre uključuju, ali nisu ograničeni na:

 • Amfetamini i derivati amfetamina. Amfetamin i derivati amfetamina (poput dekstroamfetamina, koji se ponekad koristi kod poremećaja hiperaktivnosti i narkolepsije poremećaja pažnje) ne smeju se koristiti sa efedrom. Efedra može izazvati pojačano dejstvo amfetamina na organizam, kao što su povećani rad srca i krvni pritisak.
 • Antidepresivi. Efedra može uzajamno delovati sa antidepresivima, naime onima iz klase tricikličkih grupa i inhibitorima monoaminske oksidaze (MAOI).
 • Lekovi za razređivanje krvi. Efedra može povećati krvarenje kod osetljivih osoba, poput onih koji uzimaju aspirin ili druge lekove za razređivanje krvi.
 • Lekovi za krvni pritisak. Efedra može imati interakciju sa lekovima za snižavanje krvnog pritiska.
 • Kofein i guarana (biljka koja sadrži kofein)
 • Narkotici. Efedra može imati uzajamno dejstvo sa opojnim lekovima koji su propisani za bol, poput morfina i kodeina; kodein se takođe može propisati za kašalj.
 • Teofilin. Efedra može imati interakciju s teofilinom (koristi se za astmu).

Izvori članka

 1. C N Boozer, P A Daly, P Homel, J L Solomon, D Blanchard…; Herbal ephedra/caffeine for weight loss: a 6-month randomized safety and efficacy trial; (2002)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12032741/
 2. Michael K. Ang-Lee, MD; Jonathan Moss, MD, PhD; Chun-Su Yuan, MD, PhD; Herbal Medicines and Perioperative Care; (2001)
  https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/194003
 3. Heidi Michels Blanck PhD, Laura Kettel Khan PhD, Mary K. Serdula MD; Use of Nonprescription Weight Loss Products; (2001)
  https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/194127
 4. CN Boozer, JA Nasser, SB Heymsfield, V Wang, G Chen, JL Solomon; An herbal supplement containing Ma Huang-Guarana for weight loss; (2001)
  https://www.nature.com/articles/0801539
 5. Luke R Bucci; Selected herbals and human exercise performance; (2000)
  https://academic.oup.com/ajcn/article/72/2/624S/4729720?login=true
 6. Bill J. Gurley Ph.D., Stephanie F. Gardner, Pharm.D., Martha A. Hubbard; Content versus label claims in ephedra-containing dietary supplements; (2000)
  https://academic.oup.com/ajhp/article-abstract/57/10/963/5150899
 7. Jesper Hallas, Lars Bjerrum, Henrik Støvring, Morten Andersen; Use of a Prescribed Ephedrine/Caffeine Combination and the Risk of Serious Cardiovascular Events; (2008)
  https://academic.oup.com/aje/article/168/8/966/137967?login=true
 8. Jiangshan Wang, Rob van der Heijden, Shannon Spruit…; Quality and safety of Chinese herbal medicines guided by a systems biology perspective; (2009)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874109004528
 9. Alan D. Woolf M.P.H. M.D., William A. Watson Pharm.D., Susan Smolinske Pharm.D., Toby Litovitz M.D.; The Severity of Toxic Reactions to Ephedra; (2005)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/CLT-200066075
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 4 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.