Eukaliptus

Šta je

Poreklom iz Australije, stabla eukaliptusa (Eucalyptus globulus) sada se uzgajaju širom sveta i koriste za njihova lekovita svojstva. Drvo eukaliptusa glavna je hrana za koale.

Lekovita moć potiče od ulja eukaliptusa, koje je napravljeno od lišća ovalnog oblika. U prošlosti je korišćen kao antiseptik za ubijanje mikroba.

Ulje je korišćeno u tradicionalnim aboridžinskim lekovima za zarastanje rana i kod gljivičnih infekcija. Čaj od lišća eukaliptusa takođe je korišćen za smanjenje groznice.

Eukaliptus se ubrzo koristio u drugim sistemima tradicionalne medicine, uključujući kinesku, indijsku (ajurvedsku), grčku i evropsku.

Opis biljke

Postoji mnogo vrsta eukaliptusa. Neki su veličine ukrasnog žbuna, a neki postaju džinovska stabla.

Vrsta koja se najčešće koristi kao lek naziva se plava guma. Može da naraste do 70 metara. Listovi su 10 do 30 cm tamno zelene boje. Plavo-siva kora se ljušti i otkriva unutrašnju koru krem boje.

Listovi i ulje biljke eukaliptusa koriste se kao lekovi. Ulje eukaliptusa proizvodi se od svežeg lišća i vrhova grančica biljke eukaliptusa. Listovi eukaliptusa sadrže flavonoide (biljne antioksidante), isparljiva ulja i tanine. Istraživači smatraju da tanini mogu pomoći smanjenju upale.

Kako deluje

Laboratorijske studije pokazale su da ulje eukaliptusa sadrži supstance koje ubijaju bakterije (cineol odnosno eukaliptol). [1]

Takođe može ubiti neke viruse i gljivice. Studije na životinjama i epruvetama pokazuju da ulje eukaliptusa deluje kao ekspektorans, što znači da pomaže protiv kašlja otpuštanjem sluzi.

Prehlada i kašalj

Dugo godina se ulje eukaliptusa koristi za ublažavanje kašlja. Danas neki lekovi protiv kašlja bez recepta sadrže ulje eukaliptusa kao jedan od njihovih aktivnih sastojaka.

Bnefite esencijalnog ulja eukaliptusa protiv virusa i bakterija studija iz 2008. [2]

Pored toga može se utrljavati na grudi i oko grla kako bi se ublažili simptomi kašlja uzrokovani prehladom ili gripom.

Bronhitis

U tradicionalnoj biljnoj medicini, čaj ili ulje eukaliptusa često se koriste interno kao i spolja preko grudi. Obe upotrebe odobrila je nemačka Komisija E, stručno veće koje ocenjuje biljnu medicinu za lečenje.

Dvostruko slepa, placebo-kontrolisana studija iz 2013. potvrdila je da osobe sa bronhitisom mogu imati koristi od lečenja oralnim cineolom (eukaliptol). U periodu od 10 dana 242 pacijenta su primala 200 mg cineola tri puta dnevno ili placebo. Nakon četiri dana lečenja, bilo je primetno da je grupa tretirana cineolom pokazala značajno više poboljšanja simptoma akutnog bronhitisa, naročito učestalosti napada kašlja. [3]

Sinusitis

Cineole može pomoći da se ubrza zaceljivanje akutnog sinusitisa, koji često počinje kao prehlada, a zatim se pretvori u bakterijsku infekciju.

U dvostruko slepoj studiji 2004. godine na 150 osoba sa akutnim sinusitisom, kojima nije bilo potrebno lečenje antibioticima, oni koji su dobili 200 miligrama cineola oralno tri puta dnevno oporavljali su se znatno brže od onih koji su dobijali placebo. [4]

Astma

Rana istraživanja pokazuju da bi eukaliptol mogao razgraditi sluz kod osoba koje imaju astmu. Bez obzira na činjenicu da su neke osobe sa teškom astmom uspele da smanje dozu steroidnih lekova uzimanjem eukaliptola, ipak ne bi trebalo da se pokušava bez saveta i nadzora svog lekara. [5]

Bolest plaka i desni

Ulje eukaliptusa bogato je cineolom, antiseptikom koji ubija bakterije koje mogu izazvati loš zadah. Neke antiseptičke vode za ispiranje usta koriste eukaliptus zajedno sa drugim uljima, a pokazalo se da pomažu u sprečavanju nastanka plaka i gingivitisa.

Dvostruko slepo kontrolisano kliničko ispitivanje na 30 ispitanika istraživalo je efikasnost paste za zube na biljnoj bazi gde je jedan od sastojaka bio eukaliptus u kontroli plaka i gingivitisa. Zaključeno je, da je pasta za zube na biljnoj bazi efikasna u kontroli plaka i gingivitisa. [6]

Druge namene

Na koži, ulje eukaliptusa koristi se za lečenje artritisa, groznice, čireva i rana.

Ulje se takođe koristi u nekim preparatima protiv insekata, naročito protiv ujeda komaraca što je i potvrđeno studijom iz 2014. [7]

Preliminarne studije su takođe pokazale da ulje limunskog eukaliptusa takođe može da spreči krpelje. [8]

Dostupne forme

Ulje eukaliptusa dostupno je u mnogim proizvodima, uključujući tečnosti i masti. Listovi su dostupni sveži, osušeni (koji se koriste u čajevima) i u tečnim ekstraktima.

Kapi za kašalj, sirupi, isparljive tečnosti, obloge, paste za zube i sredstva za ispiranje usta mogu sadržati eukaliptusovo ulje ili cineol, aktivni sastojak eukaliptusova ulja.

Kako ga uzimati

Deca

Deca ne smeju koristiti eukaliptus oralno (kroz usta), jer je toksičan. Ne smeju se davati kapi protiv kašlja koja sadrže eukaliptus deci mlađoj od 6 godina.

Za prehladu, ne sme se stavljajti eukaliptusovo ulje ili melem utrljivanjem na grudi ili lice deteta mlađeg od 2 godine.

Uvek treba konsultovati pedijatra pre upotrebe preparata koji sadrže eukaliptusovo ulje.

Odrasli

Eukaliptusovo ulje se ne sme uzimati oralno (kroz usta), osim pod nadzorom lekara, zbog toksičnosti.

Odgovarajuća doza eukaliptusa zavisi od više faktora kao što su starost, zdravstveno stanje i nekoliko drugih faktora.

U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza za eukaliptus. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurno i da doziranje može biti važno.

Preporuka je da se slede odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe konsultujte svog farmaceuta ili lekara ili drugog zdravstvenog radnika.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Za odrasle je ulje eukaliptusa uglavnom bezbedno kada se nanosi na kožu. Međutim eukaliptusovo ulje se ne sme se stavljati kao melem ili obloga trljanjem na grudi, lice ili nos deteta mlađeg od 2 godine.

Osobe koje imaju astmu, epileptične napade, bolesti jetre, bubrežne bolesti ili nizak krvni pritisak ne bi trebali da koriste eukaliptus, a da se prethodno nisu konsultovali sa lekarom.

Trudnice i dojilje ne bi trebale da koriste eukaliptus.

Eukaliptusovo ulje se ne sme uzimati oralno (kroz usta), osim pod nadzorom lekara, zbog toksičnosti, što potvrđuje studija iz 1993 kao i studija iz 2004. [9] [10]

Moguće interkacije

Eukaliptu se nikada ne sme uzimati oralno jer je toksičan i može imati interakciju sa nekoliko lekova.

Ako se trenutno uzimaju lekovi koje obrađuje jetra, potrebno je razgovarati sa lekarom pre upotrebe preparata eukaliptusa. Eukaliptus može delovati na jetru i na taj način uticati na metabolizaciju širokog spektra lekova.

Eukaliputs se ne bi trebao koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom ukoliko se koriste sledeći lekovi:
5-Fluorouracil (5-FU): U istraživanju na životinjama korišćenje eukaliptusovog ulja na koži izazvalo je veću apsorpciju lokalnog 5-FU, leka koji se koristi za lečenje raka.

Izvori članka

 1. Ian M. Paul, Jessica S. Beiler, Tonya S. King, Edelveis R. Clapp, Julie Vallati, Cheston M. Berlin; Vapor Rub, Petrolatum, and No Treatment for Children With Nocturnal Cough and Cold Symptoms; (2010)
  https://pediatrics.aappublications.org/content/126/6/1092
 2. Juergen Fischercorresponding, Uwe Dethlefsen; Efficacy of cineole in patients suffering from acute bronchitis; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842692/
 3. Wolfgang Kehrl, Uwe Sonnemann, Uwe Dethlefsen; Therapy for acute nonpurulent rhinosinusitis with cineole; (2004)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15064633/
 4. Heinrich Worth, Uwe Dethlefsen; Patients with asthma benefit from concomitant therapy with cineole; (2012)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22978309/
 5. Ann Gardulf, Ingrid Wohlfart, Rolf Gustafson; A Prospective Cross-Over Field Trial Shows Protection of Lemon Eucalyptus Extract Against Tick Bites; (2004)
  https://academic.oup.com/jme/article-abstract/41/6/1064/877664
 6. Claudio Cermelli, Anna Fabio, Giuliana Fabio, Paola Quaglio; Effect of Eucalyptus Essential Oil on Respiratory Bacteria and Viruses; (2008)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s00284-007-9045-0
 7. Jacob George, Shashikant Hegde, KS Rajesh, Arun Kumar; The efficacy of a herbal-based toothpaste in the control of plaque and gingivitis; (2009)
  https://www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290;year=2009;volume=20;issue=4;spage=480;epage=482;aulast=George
 8. Junaid U.Rehmana, Abbas Ali, Ikhlas A.Khan; Plant based products: Use and development as repellents against mosquitoes; (2014)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X14000653
 9. N.J. A.Webb, W. R. Pitt; Eucalyptus oil poisoning in childhood: 41 cases in south-east Queensland; (1993)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1440-1754.1993.tb00537.x
 10. Alan Woolf; Essential Oil Poisoning; (2004)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/CLT-100102450?journalCode=ictx19
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 13 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.