Gujina Trava (Mlečni Čkalj)

Šta je

Gujina trava (Silybum marianum) koristi se već 2000 godina kao biljni lek za razne tegobe, posebno za probleme jetre, bubrega i žučne kese.

Niz naučnih studija pokazuje da supstance u gujinoj travi (posebno flavonoid zvan silimarin) štite jetru od toksina. Silimarin ima antioksidativna i protivupalna svojstva i može pomoći jetri da se obnovi tako što ubrzava rast novih ćelija.

Opis biljke

Gujina trava (mlečni čkalj) je poreklom iz mediteranske regije. Član je porodice glavočika, koja takođe uključuje suncokrete i bele rade. Sada ga nalazimo širom sveta.

Ova bujna biljka obično raste u suvim, sunčanim predelima. Oštre stabljike se granaju na vrhu i dostižu visinu od 1,5 do 3 metra. Listovi su široki sa mlečno belim prugama. Ime je dobila po mlečno belom soku koji nastaje od lišća kada se zgnječe.

Cvetovi su crveno ljubičasti. Gujina trava se brzo širi (u nekim delovima sveta smatra se korovom) i sazreva za manje od godinu dana.

Aktivni sastojak – onaj koji štiti jetru – u gujinoj travi je poznat kao silimarin, hemijsko jedinjenje koja se izvlači iz semenki. Silimarin je zapravo grupa flavonoida (silibinin, silidianin i silikristin) za koje se smatra da pomažu u obnavljanju ćelija jetre oštećenih alkoholom i drugim otrovnim supstancama.

Silimarin takođe štiti nove ćelije jetre od uništavanja tih istih toksina. Smanjuje upalu (zbog čega se često preporučuje osobama sa upalom jetre ili hepatitisom) i snažan je antioksidans.

Većina proizvoda od gujine trave su standardizovani preparati napravljeni od semenki biljke, koji sadrže 70% do 80% silimarina.

Kako deluje

Bolest jetre uzrokovana alkoholom

Gujina trava (mlečni čkalj) se često preporučuje kod lečenja alkoholnog hepatitisa i alkoholne ciroze.

Većina studija pokazuje da gujina trava poboljšava rad jetre i pomaže oporavku osobama koje imaju cirozu ili hronični hepatitis. [1] [2]

Virusni hepatitis

Gujina trava (mlečni čkalj) se široko koristi u lečenju virusnog hepatitisa (posebno hepatitisa C).

U jednoj studiji na 16 pacijenata koji nisu reagovali na terapiju interferonom i ribavirinom (lekovi koji se koriste kao tretman hepatitisa C), gujina trava značajno je smanjila virusno opterećenje hepatitisa C. Kod 7 ispitanika virus je došao u potpuno pasivno stanje posle 14 dana terapije. [3]

Trovanje gljivama

Na osnovu tradicionalne upotrebe, gujina trava (mlečni čkalj) se koristi kao hitni protivotrov za trovanje gljivom zelena pupavka (Amanita phalloides).

Studije na životinjama otkrile su da ekstrakt gujine trave u potpunosti sprečava toksične efekte gljive kada se da u roku od 10 minuta od gutanja. Ako se da u roku od 24 sata, značajno smanjuje rizik od oštećenja jetre i smrti. [4]

Rak

Rane laboratorijske studije sugerišu da silimarin i druge aktivne materije u gujinoj travi (mlečnom čkalju) mogu imati antikancerogene efekte. [5]

Izgleda da ove materije:

 • zaustavljaju ćelije raka da se dele i razmnožavaju
 • skraćuju životni vek ćelija raka
 • smanjuju dotok krvi u tumore

Studije pokazuju da silimarin može povoljno dopuniti zaštitu od sunca i može pomoći u smanjenju rizika od raka kože. [6]

Druge studije pokazuju da gujina trava deluje sinergistički sa hemoterapijom. [7]

Lekara obavezno treba obavestiti ukoliko se uzima gujina trava. Preliminarne studije sugerišu da može doći do interakcije između ove biljke i lekova za prevenciju raka.

Dostupne forme

Ova biljka je poznata pod imenima sikavica, mlečni čkalj i gujina trava. Dostupna je kao:

 • kapsule standardizovane sušene biljke (svaka kapsula sadrži oko 120mg do 140 mg silmarina)
 • tečni ekstrakt
 • tinktura
 • silimarin fosfatidilholinski kompleks

Nekoliko studija pokazuje da se kompleks silimarin-fosfatidilholina može apsorbovati lakše od uobičajenog standardizovanog mlečnog čkalja. [8]

Fosfatidilholin je ključni element u ćelijskim membranama. Pomaže da se silimarin lako vezuje za ćelijske membrane, što može sprečiti da toksini uđu u ćelije jetre.

Osobe koje imaju alkoholnu bolest jetre trebalo bi da izbegavaju alkoholne ekstrakte.

Kako je uzimati

Deca

Ne postoje studije koje bi pokazale da li je bezbedno davati gujinu travu detetu. Problemi sa jetrom mogu biti ozbiljni i lekar treba da uradi dijagnozu. Uvek treba konsultovati pedijatra, ako se razmatra davanje ove biljku svom detetu.

Odrasli

Preporučena doza gujine trave je do 200 mg standardizovanog ekstrakta (koji sadrži 70% do 80% silimarina) tri puta na dan. Niže doze takođe mogu da budu vrlo efikasne.

Bolest jetre može biti opasna po život. Uvek se treba konsultovati sa lekarom u vezi doziranja.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Gujina trava (mlečni čkalj) se uglavnom smatra sigurnom. Neželjeni efekti su obično blagi i mogu da uključuju:

 • uznemiren stomak
 • dijareju (retku stolicu)
 • mučninu i povraćanje
 • osip (od dodira biljke)

Gujinu travu ne smeju koristiti trudnice ili dojilje.

Osobe koje imaju anamnezu karcinoma povezanih sa hormonima, uključujući rak dojke, materice i prostate, ne smeju da uzimaju gujinu travu.

Gujina trava se ne sme upotrebljavati ukoliko postoji alergija na ambroziju, hrizanteme, neven, kamilicu, hajdučku travu ili belu radu.

Moguće interakcije

S obzirom na dejstvo gujina trava (mlečni čkalj) na jetru ukoliko se piju lekovi iz sledeće grupe, pre njene upotrebe treba konsultovati lekara. [9]

 • antipsihotici
 • lekovi koji se koristi kod epinapada
 • lekovi koji se koristi u toku opšte anestezije
 • kontraceptivne pilule ili hormonska terapija

Gujina trava može da ometa sledeće lekove, jer se i biljka i ovi lekovi razgrađuju istim enzimima jetre:

 • lekovi za alergiju
 • lekovi za povišen holesterol
 • lekovi protiv anksioznosti
 • lekovi protiv trombocita i antikoagulansi (razređivači krvi)
 • neki lekovi protiv raka. Konsultovati se sa onkologom
 • lekovi koje razgrađuje jetra. Pošto gujina trava deluje na jetru, može da utiče na ovu grupu lekova kojih ima mnogo samim tim treba se konsultovati sa lekarom

Izvori članka

 1. Ashutosh Barve, Rehan Khan, Luis Marsano, Kadiyala V Ravindra, Craig McClain; Treatment of alcoholic liver disease; (2013)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1665268119318836
 2. Bradly P Jacobs, Cathi Dennehy, Gilbert Ramirez…; Milk thistle for the treatment of liver disease; (2002)
  https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(02)01244-5/fulltext
 3. Michael W. Fried, Victor J. Navarro, Nezam Afdhal…; Effect of Silymarin (Milk Thistle) on Liver Disease in Patients With Chronic Hepatitis C Unsuccessfully Treated With Interferon Therapy; (2012)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3683986/
 4. Kathy T. Vo, Martha E. Montgomery, S. Todd Mitchell…; Amanita phalloides Mushroom Poisonings; (2017)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5657817/
 5. Kumaraguruparan Ramasamya, Rajesh Agarwal; Multitargeted therapy of cancer by silymarin; (2008)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383508002619
 6. Ram Raj Prasad, Sandeep Paudel, Komal Raina, Rajesh Agarwal; Silibinin and non-melanoma skin cancers; (2020)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7340873/
 7. Wiley – Blackwell; Milk thistle herb protects cancer patients from chemotherapy-associated liver toxicity; (2009)
  https://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091215172325.htm
 8. Nahum Méndez-Sánchez, Miguel Dibildox-Martinez, Jahir Sosa-Noguera…; Superior silybin bioavailability of silybin–phosphatidylcholine complex in oily-medium soft-gel capsules versus conventional silymarin tablets in healthy volunteers; (2019)
  https://bmcpharmacoltoxicol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40360-018-0280-8
 9. Jhy-Wen Wu, Lie-Chwen Lin, Tung-Hu Tsai; Drug–drug interactions of silymarin on the perspective of pharmacokinetics; (2009)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874108006211
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 2 novembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.