Kamilica

Šta je

Kamilica je jedna od najpopularnijih trava u zapadnom svetu. Postoje dve biljke poznate kao kamilica: popularnija nemačka kamilica (Matricaria recutita) i rimska, ili engleska, kamilica (Chamaemelum nobile).

Iako pripadaju različitim vrstama, koriste se za lečenje istih zdravstvenih tegoba. Obe se koriste za smirivanje nerava, za lečenje stomačnih tegoba, za ublažavanje mišićnih grčeva, kao i za lečenje stanja kože i blagih infekcija.

Kamilica se koristi kao lek hiljadama godina, a datira još od starih Egipćana, Rimljana i Grka. Istorijski se koristi za lečenje mnogih stanja, uključujući:

 • prehlade u grudima
 • upale grla
 • apscesi (nakupljanje gnoja)
 • upale desni (gingivitis)
 • anksioznost
 • nesanica
 • psorijaza
 • bubuljice
 • ekcemi
 • manje opekotine prvog stepena
 • upalna bolest creva (ulcerozni kolitis)
 • čir na želucu
 • dečija stanja poput boginja, pelenskog osipa i kolika

Iako je kamilica popularna, ne postoji mnogo studija koje su proučavale njeno delovanje.

Studije na životinjama pokazale su da nemačka kamilica smanjuje upalu, ubrzava zarastanje rana, smanjuje mišićne grčeve i služi kao blag sedativ koji pomaže u snu. [1]

Istraživanja u laboratorijama pokazala su da kamilica deluje dobro protiv bakterija, gljivica i virusa. [2]

Opis biljke

Sitni cvetovi nemačke kamilice nalik beloj radi imaju bele ogrlice, konusnog oblika, žutih centara i širine su manje od 2,5 cm, a rastu na dugim, tankim, svetlozelenim stabljikama.

Ponekad kamilica raste divlje i blizu zemlje, ali može se naći i u travnatim vrtovima. Dostiže do 90 cm visine.

Nemačka kamilica je poreklom iz Evrope, severne Afrike i nekih delova Azije. U uskoj je vezi sa rimskom kamilicom (Chamaemelum nobile) koja, iako se manje koristi, ima slična lekovita svojstva.

Čaj, masti i ekstrakti od kamilice se baziraju na glavici belog i žutog cveta. Cvetne glavice mogu se sušiti i koristiti u čajevima ili kapsulama ili drobiti i pariti da bi se stvorilo plavo ulje, koje se koristi kao lek.

Ulje sadrže sastojke koji smanjuju oticanje i mogu zaustaviti rast bakterija, virusa i gljivica.
kamilica lekovita biljka

Kako deluje

Anksioznost, nesanica

Većina osoba koje uzimaju kamilicu koriste je za ublažavanje anksioznosti ili kao pomoć za nesanicu.

Do sada je postojalo samo jedno kontrolisano kliničko ispitivanje koje je koristilo kamilicu za lečenje anksioznosti kod ljudi. [3]

Otkriveno je da kapsule kamilice smanjuju simptome anksioznosti kod osoba sa blagim do umerenim generalizovanim anksioznim poremećajem (GAD).

Studije na životinjama otkrile su da male doze kamilice mogu ublažiti anksioznost, dok veće doze pomažu kod spavanja.

Probavni problemi

Kamilica se tradicionalno koristi za lečenje grčeva u stomaku, sindroma iritabilnog kolona (IBS), probavnih smetnji, dijareja (retkih stolica), gasova i kolika.

Njeni efekti se ogledaju tako što pomaže opuštanju kontrakcije mišića, posebno u glatkim mišićima koji čine creva.

Analizom nekoliko studija ukazuje da proizvod sa kombinacijom biljke iberis, nane i kamilice pomaže ublažavanju simptoma probavnih smetnji. [4]

Gingivitis, afte

Kamilica se često koristi za gingivitis (upala desni) i afte u ustima, ali za sada nema naučnih dokaza da deluje. [5]

Kada se koristi kao sredstvo za ispiranje usta, postoje dokazi da kamilica može pomoći u sprečavanju afti kao posledica zračenja i hemoterapije. [6]

Iritacije na koži, ekcemi

Kamilica se često koristi u kremama ili uljima za smirivanje iritirane kože, posebno u Evropi.

Većina dokaza potiče iz studija na životinjama, a ne studijama na ljudima.

Dve studije na ljudima otkrile su da krema od kamilice pomaže ublažavanju simptoma ekcema. [7]

Dostupne forme

Nemačka kamilica dostupna je kao osušena biljka/čaj, tečni ekstrakt/tinktura, krema/mast, ulje, u kapsulama i tabletama.

Kako je uzimati

Deca

Uvek se treba konsultovati sa pedijatrom pre nego što se detetu da čaj od kamilice. Deca mlađa od 5 godina ne bi trebalo da uzimaju više od pola šoljice čaja dnevno.

Odrasli

 • Čaj: sipa se 1 šolja ključale vode na 2 do 3 kafene kašičice (2 do 4 g) osušene biljke, i ostaviti potopljeno 10 do 15 minuta a nakon toga se procedi. Pije se 3 do 4 puta dnevno između obroka ili jedna šolja pred spavanje. Ukoliko se čaj nanosi na kožu ili oči, trebalo bi da bude dobro ohlađen, sipan u sterilnu posudu i pokriven do trenutka korišćenja.
 • Tinktura (1: 5, 45% alkohola): 30 do 60 kapi tinkture, 3 puta dnevno u vrućoj vodi.
 • Kapsule: 300 do 400 mg 3 puta dnevno.
 • Za grgoljenje ili kao sredstvo za ispiranje usta: Napravi se čaj prema gore navedenom uputstvu, pa se ostavi da se ohladi. Koristi se prema potrebi i želji. Takođe možete se napravite oralno sredstvo za ispiranje usta sa 10 do 15 kapi tečnog ekstrakta nemačke kamilice u 100 ml tople vode, koje se koristi 3 puta dnevno.
 • Inhalacija: Doda se nekoliko kapi esencijalnog ulja kamilice u vruću vodu (ili čaj) i udiše se para za smirenje kašalja ili sinusa.
 • Kupka: Koristi se 100 g suvog cveća po kupki ili 5 do 10 kapi esencijalnog ulja u punu kadu vode kao sredstvo za ublaživanje hemoroida, posekotina, ekcema ili kod ujeda insekata.
 • Obloga: Napravi se pasta tako što se biljka u prahu pomeša sa vodom i nanese na upaljeno mesto na koži.
 • Krema: Krema sa sadržajem kamilice od 3 do 10% se koristi za psorijazu, ekcem ili suvu i ljuskavu kožu.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Nemačka kamilica se smatra uglavnom bezbednom za korišćenje.

Kamilica može pogoršati astmu, pa je osobe sa ovom tegobom ne bi trebale uzimati.

Trudnice bi trebale da izbegavaju kamilicu zbog rizika od pobačaja.

Kamilica može delovati poput estrogena u organizmu, tako da bi žene koje imaju anamnezu hormonski osetljivih karcinoma, poput raka dojke ili materice, trebalo da pitaju lekare pre nego što je uzmu.

Osobe sa alergijom na lepe kate (astere), belu radu, hrizanteme ili ambroziju, takođe mogu biti alergične na kamilicu.

Konzumiranje velike količine visoko koncentrovanog čaja od kamilice može uzrokovati povraćanje.

Kamilica može da izazove pospanost, tako da se ne sme uzimati pre ili u toku vožnje.

Zbog rizika od krvarenja, treba prestati sa uzimanjem kamilice najmanje 2 nedelje pre operacije ili oralne hirurgije.

Moguće interakcije

Ukoliko se koristi bilo koji od sledećih lekova, obavezno se treba posavetovati sa lekarom pre upotrebe kamilice.

Lekovi za razređivanje krvi (antikoagulansi i antiagreganti): Kamilica može povećati rizik od krvarenja ako se uzima sa razređivačima krvi.

Sedativi: Treba biti oprezan sa sedativima jer kamilica može pojačati njihova dejstva, uključujući:

 • lekovi protiv epinapada
 • barbiturati
 • benzodiazepini
 • lekovi za lečenje nesanice
 • triciklički antidepresivi
 • alkohol

Isto važi i za sedativno bilje, poput valerijane, kave kave i macine trave.

Lekovi za krvni pritisak: Kamilica može malo da snizi krvni pritisak. Ako se uzimate istovremeno sa lekovima za povišen krvni pritisak, može uzrokovati do krvni pritisak padne prenisko.

Lekovi za dijabetes: Kamilica može sniziti šećer u krvi. Uzimanje istovremeno sa lekovima za dijabetes moglo bi povećati rizik od hipoglikemije ili niskog šećera u krvi.

Hormonske terapije: Zbog sličnosti sa estrogenom, kamilica može potencijalno da interferira sa lekovima koji se koriste kod hormonske terapije.

Ostali lekovi: Budući da se kamilica razgrađuje od strane jetre, ona može imati interakciju sa drugim lekovima koji se razgrađuju na isti način.

Izvori članka

 1. Sourav Das, Barbara Horváth, Silvija Šafranko, Stela Jokić…; Antimicrobial Activity of Chamomile Essential Oil: Effect of Different Formulations; (2019)
  https://www.mdpi.com/1420-3049/24/23/4321
 2. Sepide Miraj, Samira Alesaeidi; A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile); (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5074766/
 3. Jun J Mao, Sharon X Xie, John R Keefe…; Long-term Chamomile (Matricaria chamomilla L.) treatment for generalized anxiety disorder: A randomized clinical trial; (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646235/
 4. J. Melzer, W. Rösch, J. Reichling, R. Brignoli, R. Saller; Meta-analysis: phytotherapy of functional dyspepsia with the herbal drug preparation STW 5 (Iberogast); (2004)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2004.02275.x
 5. Ramos-e-Silva M, Ferreira AF, Bibas R, Carneiro S; Clinical evaluation of fluid extract of Chamomilla recutita for oral aphthae.; (2006)
  https://europepmc.org/article/med/16865865
 6. Paula Goes, Caio S. Dutra, Mário R. P. Lisboa, Delane V. Gondim…; Clinical efficacy of a 1% Matricaria chamomile L. mouthwash and 0.12% chlorhexidine for gingivitis control in patients undergoing orthodontic treatment with fixed appliances; (2016)
  https://www.jstage.jst.go.jp/article/josnusd/58/4/58_16-0280/_article/-char/ja/
 7. Janmejai K. Srivastava, Eswar Shankar, Sanjay Gupta; Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review); (2010)
  https://www.spandidos-publications.com/mmr/3/6/895
 8. Referennca 2
 9. Referenca 3
 10. Referenca 1
 11. Referennca 2
 12. Referenca 3
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.