Kora Bele Vrbe

Šta je

Upotreba kore vrbe datira još iz vremena Hipokrata (400. godine pre nove ere) kada su ljudima savetovali da žvaću koru da bi smanjili temperaturu i upalu.

Kora vrbe korišćena je tokom vekova u Kini i Evropi, i danas se koristi za lečenje bola (naročito bolova u donjem delu leđa i osteoartritisa), glavobolje i zapaljenskih stanja, kao što su burzitis i tendinitis.

Kora bele vrbe sadrži salicin, koji je hemikalija slična aspirinu (acetilsalicilna kiselina). U kombinaciji sa moćnim biljnim jedinjenjima biljke (koja se nazivaju flavonoidi) smatra se da je salicin odgovoran za ublažavanje i protivupalno dejstvo. [1]

U 1800-im, salicin je korišćen za proizvodnju aspirina. Čini se da bela vrba donosi ublažavanje bola sporije od aspirina, ali njeni efekti mogu trajati duže.

Opis biljke

Porodica vrba uključuje niz različitih vrsta drveća i žbunja koje potiču iz Evrope, Azije i nekih delova Severne Amerike.

Neke od poznatijih vrsta su bela vrba / evropska vrba (Salix alba), crna vrba (Salix nigra), krta vrba (Salix fragilis), crvena vrba / rakita (Salix purpurea), ljubičasta vrba (Salix daphnoides) i žalosna vrba (Salix babylonica).

Nemaju sve vrste vrbe dovoljnu količinu akumuliranog salicina kako bi imale terapeutsko dejstvo.

U jednoj studiji, količina salicina posle prve i druge godine rasta u jesen i proleće kretala se u rasponu od 0,08 do 12,6%.

Kora vrbe koja se u Evropi i Sjedinjenim Državama prodaje u lekovite svrhe obično uključuje kombinaciju kore bele, crvene i krte vrbe.

Kako deluje

Opšte upotrebe

Kora vrbe se koristi za ublažavanje bolova i smanjenje upale. Istraživači veruju da je salicin, koji se nalazi u kore vrbe, odgovoran za ove efekte.

Studije takođe pokazuju da nekoliko drugih komponenti kore vrbe, uključujući biljne hemikalije zvane polifenoli i flavonoidi, imaju antioksidativna i antiseptična svojstva, koja smanjuju i jačaju imunitet. [2]

Druge studije pokazuju da je vrba efikasna kao i aspirin za smanjenje bola i upale (ali ne i groznicu) i to u mnogo nižoj dozi. Naučnici smatraju da je ovo posledica drugih jedinjenja u biljci.

Studije ukazuju da kora vrbe može biti korisna za sledeća stanja:

Glavobolja

Dokazano je da kora vrbe ublažava glavobolje. Postoje dokazi da je manja verovatnoća da će izazvati gastrointestinalne nuspojave od drugih preparata za ublažavanje bola poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Potrebne su široke studije da bi se u potpunosti utvrdilo koliko je sigurna i efikasna kora vrbe za hronične ili ponavljajuće glavobolje.

Bol u donjem delu leđa

Studije ukazuju da je kora vrbe efikasna protiv bolova u leđima. U dobro osmišljenoj studiji skoro 200 osoba sa bolovima u leđima, one koji su koristile koru vrbe doživele su značajno poboljšanje bola u poređenju s onima koji su koristili placebo. [3]

Osoboe koje su primale veće doze kore vrbe (240 mg salicina) imale su značajnije olakšanje bola od onih koji su primali manje doze (120 mg salicina). [4]

Osteoartritis

Nekoliko studija pokazuje da je vrba efikasnija u smanjenju bola od osteoartritisa nego placebo. [5]

U malom istraživanju osoba sa osteoartritisom vrata ili donjeg dela leđa, oni koji su dobili koru vrbe doživeli su značajno poboljšanje simptoma u poređenju s onima koji su primali placebo.

Slično istraživanje na 78 osoba hospitalizovanih sa osteoartritisom kolena ili zgloba kuka otkrilo je da su je kod osoba koje su dobile koru vrbe značajno olakšali bol u odnosu na one koji su primali placebo. [6]

Druge namene

Profesionalni travari često preporučuju koru vrbe za sledeća stanja:

 • Menstrualni grčevi
 • Groznica
 • Grip
 • Tendonitis (upala tetiva)
 • Burzitis
 • Rak

Dostupne forme

Kora bele vrbe je dostupna je u tabletama i kapsulama, tečnim ekstraktima (tinkturama) i kao osušena biljka/čaj.

Kako je uzimati

Deca

Deca mlađa od 16 godina ne smeju uzimati koru vrbe.

Takođe iz predostrožnosti ne treba je davati ni starijoj deci koja imaju prehladu, grip ili ovčije boginje.

Odrasli

Uzima se jedna ili dve kapsule ili tablete tri puta na dan, ili kada je potrebno da se umiri bol, snizi povišena temperatura ili ublaži zapaljenje (pratiti uputstva na pakovanju).

Najbolje je potražiti preparate koji su standardizovani da sadrže 15% salicina. Ova količina obezbeđuje 60-120 mg salicina na dan.

Standradizovani ekstrakti takođe mogu da se uzimaju u obliku tinkture ili praha.

Čajevi kore bele vrbe verovatno su manje efikasni od standardizovanih ekstrakta jer obezbeđuju samo malu količinu salicina koji ublažava bol.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Pošto kora vrbe sadrži salicin, osobe koje su alergične ili osetljive na salicilate (poput aspirina) ne smeju da koriste koru vrbe.

Neki istraživači ukazuju da osobe koji imaju astmu, dijabetes, giht, gastritis, hemofiliju, čir na želucu ili probleme sa bubrezima ili jetrom takođe trebaju da izbegavaju koru vrbe. Osobe sa ovim stanjima ili koje koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL) ili lekove za razređivanje krvi, trebale bi da se posavetuju svog lekara pre nego što uzmu koru vrbe.

Nuspojave su blage. Međutim, uznemirenost stomaka, čirevi, mučnina, povraćanje i krvarenje iz stomaka mogući su neželjeni efekti svih jedinjenja koja sadrže salicilate. Predoziranje kore vrbe može uzrokovati osip na koži, upalu ili iritaciju stomaka, mučninu, povraćanje, upalu bubrega i zujanje u ušima (zvonjenje u ušima).

Salicilati se ne preporučuju tokom trudnoće, tako da trudnice i dojilje ne bi trebale da uzimaju koru vrbe.

Moguće interakcije

Pošto kora vrbe sadrži salicilate, može imati interakciju sa brojnim lekovima i biljem. Ukoliko se koristi bilo koji od sledećih lekova, obavezno se treba posavetovati sa lekarom pre upotrebe kore vrbe.

Antikoagulansi (lekovi za razređivanje krvi): Kora vrbe može pojačati dejstvo lekova i biljaka sa svojstvima razređivanja krvi i povećati rizik od krvarenja.

Beta blokatori: Kora vrbe može učiniti ove lekove manje efikasnim.

Diuretici (vodene tablete): Kora vrbe može učiniti ove lekove manje efikasnim.

Nesteroidni antiiflamatorni lekovi: Uzimanje kore vrbe sa ovim lekovima može povećati rizik od krvarenja u stomaku.

Izvori članka

 1. J. Vlachojannis, F. Magora, S. Chrubasik; Willow Species and Aspirin: Different Mechanism of Actions; (2011)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3386
 2. Mohd Shara, Sidney J. Stohs; Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts; (2015)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.5377
 3. J. E. Chrubasik, B. D. Roufogalis, S. Chrubasik; Evidence of effectiveness of herbal antiinflammatory drugs in the treatment of painful osteoarthritis and chronic low back pain; (2007)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2142
 4. Joel J Gagnier, Maurits W van Tulder, Brian M Berman, Claire Bombardier; Herbal medicine for low back pain; (2006)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004504.pub3/abstract
 5. B Schmid, R Lüdtke, H-K Selbmann, I Kötter, B Tschirdewahn, W Schaffner, L Heide; Efficacy and tolerability of a standardized willow bark extract in patients with osteoarthritis; (2001)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.981
 6. B.Uehleke, J.Müller, R.Stange…; Willow bark extract STW 33-I in the long-term treatment of outpatients with rheumatic pain mainly osteoarthritis or back pain; (2013)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711313001323
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 19 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.