Kurkuma

Šta je

Kurkuma (Curcuma longa) se koristi već 4.000 godina za lečenje različitih stanja. Studije pokazuju da ona može pomoći u borbi protiv infekcija i nekih oblika karcinoma, smanjuje upalu i leči probavne probleme.

Široko se koristi u kuvanju i daje indijskom kariju ukus i žutu boju. Takođe se koristi u senfu i za bojenje maslaca i sira. Kurkuma se koristi i u ajurvedskoj i u kineskoj medicini kao protivupalno sredstvo za lečenje jetre i probavnih problema, kožnih bolesti i rana.

Kurkuma je moćan je antioksidans. Antioksidanti čiste molekule u telu poznate kao slobodni radikali i mogu smanjiti ili čak pomoći u sprečavanju nekih šteta koje uzrokuju.

Pored toga, kurkumin sprečava da se trombociti skupe i formiraju krvne ugruške.

Opis biljke

Rođaka đumbira, kurkuma je višegodišnja biljka koja raste u tropskim regijama južne Azije, s žutim cvetovima u obliku trube. Kurkuma je miršljava i ima gorak, pomalo oštar ukus. Iako raste na mnogim tropskim lokacijama, većina kurkume uzgaja se u Indiji, gde se koristi kao glavni sastojak karija.

Rizomi (koren) su najčešće korišćeni deo biljke kao sastojak za kuvanje i lek iako se lišće i stabljike koriste u mnoge svrhe, uglavnom za kuvanje. Kurkumin je komponenta kurkume koja je najviše proučavana zbog svojih protivupalnih efekata.

Kako deluje

Istraživanja ukazuju da kurkuma može biti korisna za sledeća stanja:

Probava ili dispepsija

Kurkumin stimuliše žučnu kesu da proizvodi žuč. Nemačka komisija E, koja određuje koje se biljke mogu bezbedno propisivati u Nemačkoj, odobrila je kurkumu za probleme sa varenjem.

Jedno placebo-kontrolisano istraživanje pokazalo je da kurkuma smanjuje simptome naduvenosti i gasova kod osoba koje pate od probavnih smetnji. [1]

Ulcerozni kolitis

Kurkuma može pomoći osobama koji imaju ulcerozni kolitis u remisiji. Ulcerozni kolitis je hronična bolest probavnog trakta gde simptomi obično dolaze i odlaze.

U jednoj placebo-kontrolisanoj studiji u trajanju od 6 meseci, osobe sa ovim oboljenjem, uzimale su ili kurkumin ili placebo, zajedno sa konvencionalnim medicinskim tretmanom. Oni koji su uzimali kurkumin imali su značajno niži stepen recidiva (navraćanje oboljenja) od onih koji su uzimali placebo. [2]

Osteoartritis

Zbog sposobnosti kurkume da smanji upalu, rađena su istraživanja da li može pomoći ublažavanju simptoma osteoartritisa.

Jedno istraživanje je otkrilo da su osobe koje su koristile ajurvedsku formulu biljaka i minerala sa kurkumom, zimskom trešnjom (Vithinia somnifera), bosvelijom (Bosvellia serrata) i cinkom imale manje bola i invalidnosti. Međutim nije se moglo utvrditi u kojoj meri kurkuma doprinosi s obizirom na zajedničko delovanje svih suplemenata. [3]

Bolest srca

Rane studije ukazale su da kurkuma može pomoći u sprečavanju ateroskleroze, nakupljanju plaka koji može blokirati arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara. [4]

U studijama na životinjama, ekstrakt kurkume smanjio je nivo holesterola i sprečio da se LDL (loši) holesterol nakuplja u krvnim sudovima. Budući da sprečava nakupljanje trombocita, kurkuma takođe može sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka duž zidova arterija. [5]

Rak

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju antikancerogena svojstava kurkume, ali rezultati su i dalje preliminarni. [6]

Dokazi iz laboratorija i ispitivanja na životinjama ukazuju da kurkumin može da pomogne u sprečavanju ili lečenju nekoliko vrsta karcinoma, uključujući rak prostate, dojke, kože i debelog creva. Preventivni efekti mogu se odnositi na njegova antioksidativna svojstva koja štite ćelije od oštećenja. [7] [8] [9] [10]

U slučaju razmatranja komplementarne terapije raka, obavezno se treba konsultovati sa lekarom i nikada ne treba preduzimati lečenje na svoju ruku.

Bakterijske i virusne infekcije

Istraživanja na životinjama ukazuju da kurkuma može ubiti bakterije i viruse, ali s obzirom da nisu rađena istraživanja kod ljudi, ne zna se da li bi efekti bili isti. [11]

Uveitis

Preliminarna studija ukazuje da kurkumin može pomoći u lečenju uveitisa, zapaljenja središnjeg omotača oka (uvee) i da može biti jednako efikasan kao kortikosteroidi, vrsta lekova koja se obično propisuje. [12]

Neurodegenerativna oboljenja

Snažni antioksidativni, protivupalni i cirkulatorni efekti kurkume mogu pomoći u sprečavanju i lečenju neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu i druga oboljenja. [13] [14]

Dostupne forme

Kurkuma je dostupna u sledećim oblicima:

 • Kapsule koje sadrže prah
 • Tečni ekstrakt
 • Tinktura

Bromelain povećava apsorpciju i anti-upalne efekte kurkumina, pa se često kombinuje sa proizvodima kurkume.

Kako je uzimati

Deca

Suplementi kurkume nisu proučavani kod dece, tako da ne postoji preporučena doza.

Odrasli

Preporučeni dnevni unos kurkume je između 500 mg i 1000 mg osušenog standardizovanog ekstrakta korena (sadrži 95% kurkuminoida) na dan.

Preporuka je konsultovati se sa lekarom kako bi se odredila odgovarajuća dozu u zavisnosti od stanja.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara.

Kurkuma u hrani se smatra sigurnom. Međutim, uzimanje velike količine kurkume i kurkumina u obliku suplementa tokom dužeg vremenskog perioda može izazvati nelagodu stomaka i, u ekstremnim slučajevima, čireve. Osobe koje imaju kamen u žuči ili začepljenje žučnih puteva trebale bi da razgovaraju sa lekarom pre uzimanja kurkume.

Dijabetičari treba da posavetuju svog lekara pre uzimanja suplementa kurkume jer u kombinaciji sa lekovima za dijabetes može da izazove hipoglikemiju (nizak šećer u krvi).

Iako je sigurno jesti hranu sa kurkumom, trudnice i dojilje ne bi trebale da uzimaju suplemente kurkume.

Budući da kurkuma može delovati na razređivanje krvi, trebalo bi prestati sa njenim uzimanjem najmanje 2 sedmice pre operacije. Takođe treba obavestiti svog lekara i hirurga ako ste je koristili.

Moguće interakcije

U slučaju lečenja sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi trebalo koristiti kurkumu ili kurkumin u lekovitim oblicima, bez prethodne konsultacije sa lekarom. [15]

Lekovi za razređivanje krvi

Kurkuma može pojačati dejstvo ovih lekova, povećavajući rizik od krvarenja. Sredstva za razređivanje krvi uključuju varfarin (Coumadin), klopidogrel (Plavix) i aspirin, između ostalih.

Lekovi koji smanjuju želudačnu kiselinu
Kurkuma može da ometa delovanje ovih lekova, povećavajući proizvodnju želudačne kiseline:

 • Cimetidin (Tagamet)
 • Famotidin (Pepcid)
 • Ranitidin (Zantac)
 • Esomeprazol (Nexium)
 • Omeprazol (Prilosec)
 • Lansoprazol (Prevacid)

Lekovi protiv dijabetesa

Kurkuma može pojačati dejstvo ovih lekova, povećavajući rizik od hipoglikemije (nizak šećer u krvi).

Izvori članka

 1. Kednapa Thavorn, Muhammad M Mamdani, Sharon E Straus; Efficacy of turmeric in the treatment of digestive disorders; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4080703/
 2. Hiroyuki Hanai, Takayuki Iida, Ken Takeuchi…; Curcumin Maintenance Therapy for Ulcerative Colitis; (2006)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1542356506008007
 3. Armine Haroyan, Vahan Mukuchyan, Nana Mkrtchyan…; Efficacy and safety of curcumin and its combination with boswellic acid in osteoarthritis; (2018)
  https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-017-2062-z
 4. Ke Lin, Huaijun Chen, Xiaojun Chen…; Efficacy of Curcumin on Aortic Atherosclerosis; (2020)
  https://www.hindawi.com/journals/omcl/2020/1520747/
 5. Si Qin, Lifan Huang, Jiaojiao Gong…; Efficacy and safety of turmeric and curcumin in lowering blood lipid levels in patients with cardiovascular risk factors; (2017)
  https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-017-0293-y
 6. Antonio Giordano, Giuseppina Tommonaro; Curcumin and Cancer; (2019)
  https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2376
 7. S. Darvesh Altaf, B. Aggarwal Bharat, Bishayee Anupam; Curcumin and Liver Cancer: A Review; (2012)
  https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpb/2012/00000013/00000001/art00025
 8. Thambi Dorai, Yi-Chen Cao, Bhuvaneswari Dorai…; Therapeutic potential of curcumin in human prostate cancer. III. Curcumin inhibits proliferation, induces apoptosis, and inhibits angiogenesis of LNCaP prostate cancer cells in vivo; (2001)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/pros.1074
 9. Jeremy James Johnson, Hasan Mukhtar; Curcumin for chemoprevention of colon cancer; (2007)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030438350700105X
 10. Ganji Purnachandra Nagaraju, Sheik Aliya, Syed F. Zafar…; The impact of curcumin on breast cancer; (2012)
  https://academic.oup.com/ib/article-abstract/4/9/996/5204473
 11. Morgan R. Jennings, Robin J. Parks; Curcumin as an Antiviral Agent; (2020)
  https://www.mdpi.com/1999-4915/12/11/1242
 12. B Lal, A K Kapoor, O P Asthana…; Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis; (1999)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-1573(199906)
 13. Adriana Monroy, Gordon J. Lithgow, Silvestre Alavez; Curcumin and neurodegenerative diseases; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3578106/
 14. S.H.L. Kim Darrick, Y. Kim Jin, Han Yesun; Curcuminoids in Neurodegenerative Diseases; (2012)
  https://www.ingentaconnect.com/content/ben/prn/2012/00000007/00000003/art00002
 15. Drugs.com; Turmeric Interactions;
  https://www.drugs.com/drug-interactions/turmeric-index.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 14 septembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.