Lan i Laneno Ulje

Šta je

Lan (Linum usitatissimum), vitka jednogišnja biljka gaji se više od 7000 godina. Stari Egipćani su koristili seme lana kao hranu i kao lek. U prošlosti se laneno seme koristilo uglavnom kao laksativ. U njemu se nalazi mnogo vlakana a takođe sadrži i gumast materijal koji se zajedno šire kada dođu u kontakt sa vodom. Oni daju zapreminu stolici i pomažu joj da se brže kreće kroz creva.

Lan i ulje semena lana su bogati alfa-linolenskom kiselinom (ALA), omega-3 masnom kiselinom koja može biti od koristi za srčane bolesti, ulcerozni kolitis (IBD), artritis i druge zdravstvene probleme.

Ostale omega-3 masne kiseline uključuju one koje se nalaze u ribljem ulju, a to su dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) i eikozapentaenoinska kiselina (EPA). Skuša, losos i orasi su dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

Laneno ulje sadrži samo alfa-linolenske kiseline, ali ne i vlakna ili lignine koji se nalaze u lanenom semenu. Ostale biljke koje sadrže ALA uključuju kanolu (uljanu repicu), sojino ulje, orahe i seme bundeve.

Opis biljke

Lan je biljka koja uspeva u dubokim vlažnim zemljištima bogatim peskom, muljem i glinom. Sitna semena lanene biljke u obliku ovalnog oblika sadrže ulje.

Laneno seme sadrži nekoliko biljnih hemikalija koje mogu biti zdrave, uključujući:

 • Vlakna, rastvorljiva i nerastvorljiva
 • Belančevina
 • Esencijalne masne kiseline (EMK)
 • Lignane

Laneno seme deluje kao laksativ zbog sadržaja vlakana i gumastog materijala, gde se oba proširuju kada dođu u kontakt sa vodom.

Zdravstvene koristi lanenog semena, poput zaštite od srčanih bolesti i artritisa, verovatno su posledica visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina (ALA).

Pored važne omega-3 masne kiseline, laneno seme (ne i ulje) sadrži i fitoestrogene koji su biljne hemikalije koje se nazivaju lignani. Fitoestrogeni deluju poput hormona estrogena i mogu pomoći u zaštiti od nekih vrsta karcinoma.

Kako deluje

Studije pokazuju da laneno seme može pomoći u sprečavanju i lečenju sledećih zdravstvenih stanja:

Visok holesterol

Osobe koje se hrane mediteranskom ishranom imaju tendenciju da imaju viši nivo HDL (dobrog) holesterola.

Mediteranska ishrana uključuje integralne žitarice, zeleno povrće, voće, ribu i živinu, maslinovo ulje, orahe, laneno seme i ulje, a ograničava količinu unosa crvenog mesa, maslaca i mlečnih proizvoda.

Tokom laboratorijskih testova i ispitivanja na životinjama pokazalo se da laneno seme i laneno ulje snižavaju holesterol. Takođe postoje i preliminirana istraživanja na ljudima koja potvrđuju ovaj rezultat. [1] [2]

Bolest srca

Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orasima ili mahunarkama i hranom sa alfa-linolenskim kiselinama (ALA) može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara, kako za osobe koje nikada nisu imali problem, tako i za one koje su već doživele srčani ili moždani udar. [3]

Jedan od najboljih načina za sprečavanje i lečenje srčanih bolesti jeste imati ishranu sa malo zasićenih masti i trans masti, i jesti hranu koja je bogata mononezasićenim i polinezasićenim mastima, uključujući omega-3 masne kiseline iz lanenog semena.

Dokazi ukazuju da osobe sa ishranom bogatom ALA-om značajno smanjuju faktor rizika za srčanim udarom sa smrtnim ishodom.

Nekoliko istraživanja na ljudima pokazuje da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama (uključujući ALA) može da snizi krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom. [4]

Simptomi u menopauzi

Jedno malo istraživanje uporedilo je delovanje lanenog semena sa hormonskom supstitucionom terapijom (HRT) kod žena u menopauzi. Rezultati pokazuju da 40 g lanenog semena deluje podjednako dobro kao HRT za blage simptome menopauze (valunzi, poremećaji raspoloženja i suvoća vagine). [5]

Karcinom dojke

Laneno seme sadrži fitoestrogene koji su biljne hemikalije koje se nazivaju lignani. S obzirom da lignani u organizmu mogu da deluju poput estrogena, naučnici nisu sigurni da li bi laneno seme bilo štetno ili korisno za karcinom dojke. Studije su pokazale da laneno seme smanjuje rast tumora dojke i metastaze (širenje) kod pacova. [6]

Postoji samo jedno kliničko istraživanje na ljudima. U toj studiji žene u postmenopauzi kojima je nedavno dijagnostikovan karcinom dojke jele su muffin sa 25 grama dijetalnog lanenog semena svakog dana tokom 40 dana. Studija je otkrila da dodavanje lanenog semena u ishranu može imati potencijal da smanji rast tumora kod žena sa karcinomom dojke. [7]

Rak debelog creva

Studije na životinjama pokazuju da lignani mogu usporiti rast ćelija tumora debelog creva. Populacijske studije ukazuju da laneno seme može smanjiti broj nenormalnih ćelijskih porasta, koji su rani markeri raka debelog creva. [8]

Rak prostate

Dosadašnji rezultati studija ukazuju da je potrebno još istraživanja da bi se u potpunosti razumelo kako laneno seme može uticati na rak prostate.

Studije su otkrile da laneno seme može koristiti muškarcima koji su u faktoru riziku od raka prostate. [9]

U jednoj studiji, muškarci sa prekanceroznim stanjem prostate zvani PIN imali su niže nivoe PSA (marker raka prostate) kada su jeli 30 g lanenog semena dnevno, uz ishranu sa malo masti.
Kod muškaraca koji su imali rak prostate, 30 g lanenog semena dnevno i ishrana sa malo masti nisu smanjivali nivo PSA, ali se snižavao nivo testosterona i usporavala brzina rasta tkiva. [10]

Dostupne forme

Lan se može naći u formi ulja ili semena.

Laneno ulje treba držati u frižideru. Lanena semena treba iskoristiti u roku od 24 sata od mlevenja, jer u suprotnom sastojci gube aktivnost.

Laneno seme je na bolje snabdevenim tržištima takođe dostupno u posebnom milar pakovanju (poput alu folije), tako da komponente u lanenim semenkama ostaju aktivne.

Zrele semenke, keks sa lanenim semenkama, prah, kapsule i laneno ulje dostupni su u prodavnicama zdrave hrane i biošopovima.

Kako ga uzimati

Deca

Laneno ulje se može dodati dečijoj ishrani kako bi se pomoglo ravnoteži masnih kiselina.

Za decu od 2 do 12 godina treba konsultovati lekara za pomoć u određivanju prave doze.

Odrasli

Tećno ulje semena lana omogućava najbolje unošenje terapeutske količine, koja može biti od jedne kafene kašičice do jedne supene kašike jednom ili dva puta na dan.

Da bi se u obliku kapsula unela količina koja odgovara 1 supenoj kašiki ulja, potrebno je uzeti više kapsula, od kojih svaka sadrži 1000 mg ulja (konsultujte lekara).

Za unos vlakana koja potiču iz lana, treba pomešati 1 ili 2 supene kašike samlevenog semenja sa jednom čašom vode i piti do tri puta dnevno. Potrebno je približno jedan dan pa da ovaj tretman počne da daje rezultate.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Iako su studije otkrile da jedenje ribe, koja uključuje omega-3 masne kiseline, redovno može smanjiti rizik od degeneracije makule, nedavno istraživanje dve velike grupe muškaraca i žena otkrilo je da israna bogata alfa-linolenskim kiselinama (ALA) može povećati rizik od degeneracije makule. Razgovarajte sa svojim lekarom.

Sirove ili nezrele lanene semenke, mogu biti otrovne tako da se ne smeju jesti.

Žene sa karcinomom dojke, materice i jajnika ili endometriozom treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre uzimanja lanenog semena, jer može delovati poput estrogena u organizmu.

Neki istraživači smatraju da trudnice ne bi trebale uzimati laneno seme, jer može delovati poput estrogena u organizmu. Tudnice i dojilje trebalo bi da se konsulutju sa svojim lekarom pre uzimanja lanenog semena. [11]

Muškarci koji boluju od raka prostate obavezno treba da konsultuju svog lekara pre uzimanja lanenog semena.

Osobe sa crevnim smetnjama, upaljenim crevima ili suženim jednjakom ne smeju uzimati laneno seme. U njemu se nalazi mnogo vlakana koja mogu dovesti do pogoršavanja stanja.

Kada se koristi, mleveno laneno seme se uvek treba uzimati sa puno vode.

Moguće interakcije

Suplementi lanenog semena mogu izmeniti efekte nekih lekova na recept i onih koji se daju bez recepta. Ukoliko se koristi bilo koji od sledećih lekova, obavezno se treba posavetovati sa lekarom pre upotrebe semena lana. [12]

Lekovi za razređivanje krvi: Omega-3 masne kiseline mogu povećati rizik od krvarenja, posebno ako se uzimaju i sredstva za razređivanje krvi, poput varfarina (Coumadin), klopidogrela (Plavix) ili aspirina.

U nekim slučajevima kombinacija aspirina i omega-3 masnih kiselina može biti od pomoći, ali ih ne treba uzimati zajedno, osim pod nadzorom lekara.

Lekovi za dijabetes: Laneno seme može sniziti nivo šećera u krvi. U slučaju korišćenja lekova za dijabetes, uključujući insulin, trebalo bi koristiti laneno seme (ALA) samo pod nadzorom lekara.

Antibebi pilule ili hormonska supstituciona terapija (HRT): Laneno seme može promeniti nivo hormona i efekte oralnih kontraceptiva ili HRT. U slučaju korišćenja kontraceptivnih pilule ili HRT, pre uzimanja lanenog semena treba posavetovati svog lekara.

Izvori članka

 1. An Pan, Danxia Yu, Wendy Demark-Wahnefried…; Meta-analysis of the effects of flaxseed interventions on blood lipids; (2009)
  https://academic.oup.com/ajcn/article/90/2/288/4596975?login=true
 2. Penny Kris-Etherton, Robert H. Eckel, Barbara V. Howard…; Lyon Diet Heart Study; (2009)
  https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.103.13.1823
 3. Delfin Rodriguez-Leyva, Chantal MC Bassett, Richelle McCullough…; The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid; (2010)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0828282X10704554
 4. Marguerite M. Engler; Role of Dietary Omega-3 Fatty Acids in Hypertension; (2017)
  https://www.jscimedcentral.com/Nursing/nursing-4-1077.pdf
 5. André Lemay, Sylvie Dodin, Nadine Kadri…; Flaxseed dietary supplement versus hormone replacement therapy in hypercholesterolemic menopausal women; (2002)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12220769/
 6. Jianmin Chen, P. Mark Stavro, Lilian U. Thompson; Dietary Flaxseed Inhibits Human Breast Cancer Growth and Metastasis and Downregulates Expression of Insulin-Like Growth Factor and Epidermal Growth Factor Receptor; (2009)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327914nc432_9
 7. Lilian U. Thompson, Jian Min Chen, Tong Li…; Dietary Flaxseed Alters Tumor Biological Markers in Postmenopausal Breast Cancer; (2005)
  https://clincancerres.aacrjournals.org/content/11/10/3828
 8. M Jenab, L U Thompson; The influence of flaxseed and lignans on colon carcinogenesis and beta-glucuronidase activity; (1996)
  https://academic.oup.com/carcin/article/17/6/1343/1785448?login=true
 9. Wendy Demark-Wahnefried, Thomas J. Polascik, Stephen L. George…; Flaxseed Supplementation (Not Dietary Fat Restriction) Reduces Prostate Cancer Proliferation Rates in Men Presurgery; (2008)
  https://cebp.aacrjournals.org/content/17/12/3577.short
 10. Niina M. Saarinen, Juhani Tuominen, Liisa Pylkkänen…; Assessment of Information to Substantiate a Health Claim on the Prevention of Prostate Cancer by Lignans; (2010)
  https://www.mdpi.com/2072-6643/2/2/99
 11. Susan R Sturgeon, Joanna L Heersink, Stella L Volpe…; Effect of dietary flaxseed on serum levels of estrogens and androgens in postmenopausal women; (2008)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18791924/
 12. Drugs.com; What other drugs will affect flax?;
  https://www.drugs.com/mtm/flax.html#interactions
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 14 septembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.