Mačija Kandža (Una de Gato)

Šta je

Nazvana po dva zakrivljena trna koji podsećaju na kandžu mačke, mačja kandža (Uncaria tomentosa) je drvenasta vinova loza poreklom iz amazonske prašume i drugih mesta u Južnoj i Centralnoj Americi na španskom nazvana una de gato.

Južnoamerikanci koriste koren i koru vekovima za lečenje zdravstvenih problema uključujući artritis, čir na želucu, upale, dizenteriju i groznicu. Takođe je korišćena kao oblik kontrole rađanja.

Studije u laboratorijama pokazuju da mačja kandža može podstaći imuni sistem, pomoći opuštanju glatkih mišića (poput creva), proširiti krvne sudove (pomažući u snižavanju krvnog pritiska) i delovati kao diuretik (pomažući telu da eliminiše višak vode).

Mačja kandža takođe ima antioksidativna svojstva, pomažući telu da eliminiše čestice poznate kao slobodni radikali koji oštećuju ćelije. Naučnici veruju da slobodni radikali doprinose zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti i rak. Antioksidanti mogu pomoći u neutralizovanju slobodnih radikala i mogu smanjiti ili čak pomoći u sprečavanju štete koju uzrokuju.

Opis biljke

Mačja kandža je trnasta loza koja može da se penje i do sto metara. Raste najviše u amazonskim prašumama, kao i u tropskim oblastima u Južnoj i Centralnoj Americi. Veliki deo mačje kandže koja se prodaje uzgaja se u Peruu.

Mačja kandža dobila je ime po zakrivljenim trnovima nalik kandži koji rastu na njenoj stabljici. Koren i kora mačje kandže su delovi koji se koriste u medicini.

Kako deluje

Osetoartritis

Retko koja naučna studija je proučavala bezbednost i efikasnost mačje kandže, ali tradicionalno se koristi za lečenje osteoartritisa.

Jedno istraživanje je otkrilo da može pomoći u oslobađanju bola u kolenu uzrokovan osteoartritisom bez značajnih nuspojava. [1]

Reumatoidni artritis

Mačja kandža preporučena je kao lečenje reumatoidnog artritisa jer može pomoći u smanjenju upale.

Jedna mala studija na osobama koje su već uzimale sulfasalazin ili hidroksihlorokin za lečenje reumatoidnog artritisa otkrila je da oni koji su takođe uzimali mačju kandžu imali su manje bolne, natečene zglobova od onih koji su uzimali placebo. [2]

Ali iako mačja kandža može pomoći smanjenju upale, ne postoje dokazi koji pokazuju da sprečava dalje pogoršanje oštećenja zglobova.

Iz tog razloga, reumatoidni artritis treba uvek lečiti konvencionalnim lekovima propisanih od strane lekara, koji mogu zaustaviti oštećenje zglobova.

Lajmska bolest

Veruje se da posebna vrsta mačje kandže, poznata kao samento, pomaže u lečenju lajmske bolesti. Pristalice tvrde da je samento u stanju da “podstakne” imuni sistem efikasnije od obične mačje kandže jer nema jedinjenje zvano tetraciklični oksindol alkaloid (TOA). [3]

Rani dokazi za samanto proizašli su iz ispitivanja epruveta u kojima je biljka bila sposobnija da neutrališe bakteriju Borrelia burgdorferi, koja dovodi do lajmske bolesti, nego antibiotik doksiciklin. Kasnija istraživanja snažno su preporučila kliničke studije da bi se videlo da li rezultati in vitro mogu prevesti u uspešne tretmane. [4]

Dok se te studije ne pojave, istinitost zdravstvenih tvrdnji ostaće uglavnom nepodržana.

Dalja istraživanja

Mačja kandža se proučava za brojne druge namene, uključujući HIV, Kronovu bolest, multiplu sklerozu, sistemski eritematozni lupus (SLE ili lupus), endometriozu, probleme sa bubrezima, rak mokraćne bešike i Alchajmerovu bolest. Potrebno je više istraživanja pre nego što naučnici mogu da potvrde da li je i kojoj meri efikasna za ova stanja. [5] [6] [7] [8]

Dostupne forme

Kora loze mačje kandže može se drobiti i koristiti za pravljenje čaja. Suplementi mačija kandže sa standardizovanim ekstraktom korena i kore (koji sadrže 3% alkaloida i 15% fenola) takođe su dostupni ili u tečnom (tinkture) ili u obliku kapsula.

Kako je uzimati

Deca

Suplementi mačje kandže nisu proučavani kod dece, tako da ne postoji preporučena doza i ne zna se da li su bezbedni.

Suplement mačije kandže se ne sme davati deci osim pod nadzorom lekara.

Odrasli

Ne postoje zvanična uputstva u vezi sa odgovarajućom upotrebom mačje kandže. Preporuke za doziranje se razlikuju u zavisnosti od proizvođača i vode se više trenutnom praksom nego čvrstim dokazima.

Formulacije kapsula se generalno smatraju sigurnim u dozama do 350 miligrama (mg) dnevno. Doziranje tinktura mačjih kandži može se razlikovati u zavisnosti od jačine formulacije, ali najčešće preporučena doza je 1 do 4 mililitara (ml) dnevno.

Kao pravilo, nikada se ne sme uzimati više od preporučenog na etiketi proizvoda osim ako to lekar ne propiše.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara.

Čini se da mačja kandža ima malo nuspojava, međutim, nije bilo dovoljno naučnih studija da bi se utvrdila njena bezbednost. Neke osobe su prijavile vrtoglavicu, mučninu i dijareju (retku stolicu) prilikom uzimanja mačje kandže. Dijareja ili slaba stolica obično su blagi i nestaju uz kontinuirano korišćenje biljke.

Trudnice ili dojilje ne bi trebale da uzimaju mačju kandžu jer može prouzrokovati pobačaj.

Osobe sa autoimunim bolestima, tuberkulozom ili oni koji primaju transplantaciju organa ne bi smeli koristiti mačja kandžu, osim ako to posebno ne naloži njihov lekar zbog mogućih uticaja na imuni sistem.

Osobe s leukemijom ili niskim krvnim pritiskom ne bi trebale da uzimaju mačju kandžu. [9]

Osobe sa bolestima bubrega ili jetre ne bi trebalo da koriste mačju kandžu, a da se prethodno ne konsultuju sa lekarom. [10]

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju mačiju kandžu bez prethodnog razgovora sa lekarom. [11]

Lekovi koji potiskuju imuni sistem (imunosupresanti): Teoretski, zato što mačja kandža može da stimuliše imuni sistem, ne treba ga koristiti sa lekovima koji ga potiskuju. Oni uključuju ciklosporin ili druge lekove koji su propisani posle transplantacije organa ili za lečenje autoimune bolesti.

Lekovi za razređivanje krvi: Mačja kandža može povećati rizik od krvarenja, posebno ako se uzima u isto vreme sa sredstvima za razređivanje krvi poput aspirina, varfarina (Coumadin) ili klopidogrela (Plavix).

Diuretici: Mačja kandža može delovati kao diuretik, pomažući telu da eliminiše višak tečnosti. Uzimanje diuretika istovremeno sa mačijom kandžom, moglo bi se ući u rizik od pojave neravnoteže elektrolita.

Lekovi za krvni pritisak: Mačja kandža može sniziti krvni pritisak. Istovremeno korišćenje sa lekovima za visok krvni pritisak, može dovesti do preniskog krvnog pritiska.

Ostali lekovi: Ukoliko se uzima bilo koji lek (bez recepta ili na recept), svakako bi pre uzimanja mačje kandže trebalo konsultovati lekara.

Izvori članka

 1. J Piscoya, Z Rodriguez, S A Bustamante…; Efficacy and safety of freeze-dried cat’s claw in osteoarthritis of the knee: mechanisms of action of the species Uncaria guianensis; (2001)
  https://link.springer.com/article/10.1007/PL00000268
 2. Erich Mur, Frank Hartig, Günther Eibl…; Randomized double blind trial of an extract from the pentacyclic alkaloid-chemotype of uncaria tomentosa for the treatment of rheumatoid arthritis; (2002)
  https://www.jrheum.org/content/29/4/678.short
 3. Suzanne Arthur; The effectiveness of Samento, Cumanda, Burbur, and Dr. Lee Cowden’s protocol in the treatment of chronic Lyme disease; (2007)
  https://go.gale.com/ps/
 4. Johanna Weiss; Herb–Drug Interaction Potential of Anti-Borreliae Effective Extracts from Uncaria tomentosa (Samento) and Otoba parvifolia (Banderol) Assessed In Vitro; (2019)
  https://www.mdpi.com/1420-3049/24/1/137
 5. Adrienne C Müller, Isadore Kanfer; Potential pharmacokinetic interactions between antiretrovirals and medicinal plants used as complementary and African traditional medicines; (2011)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/bdd.775
 6. Sandoval-Chacón, Thompson, Zhang, Liu, Mannick…; Antiinflammatory actions of cat’s claw: the role of NF-κB; (2002)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2036.1998.00424.x
 7. Lívia G. Castilhos, João F. P. Rezer, Jader B. Ruchel…; Effect of Uncaria tomentosa extract on purinergic enzyme activities in lymphocytes of rats submitted to experimental adjuvant arthritis model; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4474424/
 8. Gaber El-Saber Batiha, Amany Magdy Beshbishy, Lamiaa Wasef…; Uncaria tomentosa (Willd. ex Schult.) DC.: A Review on Chemical Constituents and Biological Activities ; (2020)
  https://www.mdpi.com/2076-3417/10/8/2668/htm
 9. Y.Sheng, R.W.Pero, H.Wagner; Treatment of chemotherapy-induced leukopenia in a rat model with aqueous extract from Uncaria tomentosa; (2000)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711300800860
 10. Maria de Fátima Fernandes Vattimo, Natalia Oliveira da Silva; Uncaria tomentosa and acute ischemic kidney injury in rats; (2011)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21445508/
 11. Drugs.com; https://www.drugs.com/drug-interactions/cat-s-claw-ndex.html;
  https://www.drugs.com/drug-interactions/cat-s-claw-index.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 septembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.