Maslačak

Šta je

Dok mnogi maslačak (Taraxacum officinale) smatraju dosadnim korovom, on je zapravo prepun vitamina A, B, C i D, kao i minerala, poput gvožđa, kalijuma i cinka.

Listovi maslačka koriste se za dodavanje ukusa salatama, sendvičima i čajevima. Koren se koristi u nekim zamenama kafe, a cveće se za pravljenje vina.

U prošlosti su se koren i lišće maslačka koristili za lečenje problema sa jetrom. Indijanci su takođe kuvali maslačak u vodi i uzimali ga za lečenje bubrežnih bolesti, otoka, problema sa kožom, gorušice i uznemirenog stomaka.

U tradicionalnoj kineskoj medicini maslačak se koristi za lečenje stomačnih tegoba, upale slepog creva i problema sa dojkama, poput upale ili nedostatka mleka.

Maslačak se u Evropi koristio u lekovima protiv groznice, čireva, problema sa očima, dijabetesa i dijareje (retke stolice).

Danas se korenje uglavnom koristi za podsticanje apetita i za probleme sa jetrom i žučnom kesom. Lišće maslačka koristi se kao diuretik kako bi se telo oslobodilo previše tečnosti.

Opis biljke

Stotine vrsta maslačaka raste u umerenim regionima Evrope, Azije i Severne Amerike. Maslačak je izdržljiva višegodišnja biljka koja može dostići do 30 cm visine. Biljke imaju duboko urezane, zubaste listove nalik lopatici koji su sjajni i glatki. Stabljike maslačka pokrivene su jarko žutim cvetovima. Urezani listovi su kao levak koji kanališe kišu do korena. Kada cvet dostigne zrelost, biljka obrazuje polene semena koje se raznose vetrom.

Cvetovi maslačaka otvaraju se suncem ujutro, a zatvaraju uveče ili tokom sumornog vremena. Tamno smeđi koren je mesnat i lomljiv i ispunjen sa belom mlečnom supstancom koja je gorka i blago miriše.

Lišće maslačka deluje kao diuretik, povećavajući količinu urina koji organizam pravi. Listovi se koriste za podsticanje apetita i kao pomoć boljem varenju. Cvet maslačka ima antioksidativna svojstva. Takođe može pomoći u poboljšanju imunološkog sistema. [1]

Travari koriste koren maslačka za detoksikaciju jetre i žučne kese, a lišće maslačka kao pomoć radu bubrega.

Kako deluje

Zadržavanje vode i nadutost

Većina naučnih studija o maslačku je sprovođena na životinjama, a ne ljudima. Tradicionalno se maslačak koristi kao diuretik za povećanje količine urina i eliminaciju tečnosti iz organizma. [2]

Upotrebljava se za mnoga stanja u kojima diuretik može da pomogne, kao što su problemi sa jetrom i visok krvni pritisak.

Kamen u žučnoj kesa, žutica i hepatitis

Ispitivanja korisnih efekata maslačka na jetru pokazala su da ova lekovita biljka povećava proizvodnju i protok žuči od jetre i žučne kese, pomažući lečenju stanja kao što su kamenje u žučnoj kesi, žutica i hepatitis. [3] [4]

Endometrioza

Sposobnost maslačka da poboljša funkcionisanje jetre sastoji se u tome da njegov koren može biti efikasan u ublažavanju simptoma postojanja viška estrogena, kao što su endometrioza i bolovi u dojci pred menstrualni ciklus. Povećavajući spospobnost jetre da ukloni višak estrogena iz organizma on pomaže obnavljanju zdravog balansa hormona kod žena koje muče takvi poremećaji. [5].

Opstipacija (zatvor)

Sveža ili osušena biljka maslačaka koristi se i kao blagi stimulans apetita i za poboljšanje nelagode u stomaku.

Koren biljke maslačka može delovati kao blagi laksativ i koristi se za poboljšanje varenja. Takođe čaj od korena maslačka može biti blag lek za zatvor. [6]

Dijabetes

Preliminarne studije na životinjama ukazuju da maslačak može pomoći normalizaciji nivoa šećera u krvi i snižavanju ukupnog holesterola i triglicerida uz istovremeno povećanje HDL (dobrog) holesterola kod dijabetičnih miševa. Istraživanja treba da pokažu da li bi isti efekat maslačak imao i kod ljudi. [7]

Anemija

Ova biljka može takođe poboljšati spospobnost organizma da apsorbuje gvožđe iz hrane ili suplemenata, što je čini korisnim u nekim slučajevima anemije. [8]

Rak

Početna istraživanja nagoveštavaju da maslačak može biti značajan u lečenju raka: Japanci su patentirali zaleđeni ekstrakt korena maslačka kako bi ga koristili protiv tumora, a Kinezi koriste ekstrakt maslačka u lečenju raka dojke. [9] [10]

Dostupne forme

Biljke i korenje maslačaka mogu se pronaći sveži ili osušeni u različitim oblicima, uključujući tinkture, tečni ekstrakt-kapi, čajeve, tablete i kapsule.

Pored korena čaj se pravi i od lista maslačka a može se naći i sam ili u kombinaciji s drugim suplementima.

Kako je uzimati

Deca

Pre davanja dodataka ishrani na bazi maslačka detetu, obavezno se treba konsultovati sa lekarom kako bi mogao da odredi pravu dozu.

Odrasli

 • u poboljšanju funkcije jetre u slučaju hepatititsa, kamenja u žučnoj kesi i endometrioze: uzima se 500 mg ekstrakta korena maslačka dva puta na dan ili jedna ili dve supene kašike tečnog ekstrakta tri puta dnevno
 • za zatvor: pije se po jedna šolju čaja od korena maslačka tri puta dnevno
 • za anemiju: uzima se po jedna kafena kašika svežeg soka od maslačka ili tinkture svakog jutra i večeri sa pola čaše vode
 • za zadržavanje vode: pije se jedna šolja čaja od lista maslačka (ne korena) tri puta na dan

Uvek je najbolje uz lekara pronaći idealnu dozu u zavisnosti od stanja za koje se maslačak upotrebljava.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Maslačak se uglavnom smatra sigurnim. Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na dodir maslačka dok kod nekih se mogu javiti afte na ustima.

Osobe alergične na ambroziju, hrizanteme, neven, kamilicu, hajdučku travu, belu radu ili jod, treba da izbegavaju maslačak.

Kod nekih osoba maslačak može izazvati povećanu želudačnu kiselinu i gorušicu. Takođe može da iritira kožu.

Osobe koje imaju probleme sa bubrezima, žučnim putevima ili kamenjem u žuči treba da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe maslačka.

Moguće interakcije

List maslačka može delovati kao diuretik, zbog čega lekovi brže napuštaju telo. Takođe ima interakciju sa raznim lekovima koji se razgrađuju od strane jetre. Ukoliko se koristi bilo koji od sledećih lekova, obavezno se treba posavetovati sa lekarom pre upotrebe maslačka. [11]

Lekovi koji mogu imati interakciju na maslačak uključuju:

Antacidi: Maslačak može povećati količinu želudačne kiseline, tako da može da spreči efekat delovanja ove grupe lekova.

Lekovi za razređivanje krvi (antikoagulansi i antiagregacije): Moguće je da maslačak može povećati rizik od krvarenja, posebno ako već uzimate sredstvo za razređivanje krvi poput aspirina, varfarina (Coumadin) ili klopidogrela (Plavix).

Diuretici: Maslačak može delovati kao diuretik, uzrokujući da telo stvara više urina kako bi se rešilo suvišne tečnosti. Ako se istovremeno uzima diuretik na recept ili drugo bilje koje deluje kao diuretik, može doći do neravnoteže elektrolita.

Litijum: Litijum se koristi za lečenje bipolarnog poremećaja. Studije na životinjama ukazuju da maslačak može pogoršati neželjene efekte litijuma.

Ciproflaksin (Cipro): Jedna vrsta maslačaka, Taraxacum mongolicum, koja se naziva i kineski maslačak, može smanjiti količinu antibiotika ciproflaksina koju telo apsorbuje. Nema još uvek istraživanja da li bi obični maslačak uradio istu stvar. [12]

Lekovi za dijabetes: Teoretski, maslačak može sniziti nivo šećera u krvi. Ako uzimate lekove za dijabetes, uzimanje maslačka može povećati rizik od niskog šećera u krvi.

Lekovi razgrađeni od strane jetre: Maslačak može da ima interakciju sa mnogim lekovima. Da biste bili sigurni, konsultujte se sa lekarom u slučaju da uzimate neki lek, pre nego što uzmete maslačak.

Izvori članka

 1. Jozef Hudec, Mária Burdová, L’ubomír Kobida…; Antioxidant Capacity Changes and Phenolic Profile of Echinacea purpurea, Nettle (Urtica dioica L.), and Dandelion (Taraxacum officinale) after Application of Polyamine and Phenolic Biosynthesis Regulators; (2007)
  https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf070777c
 2. Bevin A. Clare M.S., Richard S. Conroy Ph.D., Kevin Spelman Ph.D.; The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day; (2009)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
 3. Alaaeldin Ahmed Hamza, Mona Gamel Mohamed, Fawzy Mohamed Lashin…; Dandelion prevents liver fibrosis, inflammatory response, and oxidative stress in rats; (2020)
  https://www.researchgate.net/Dandelion_prevents_liver_fibrosis_inflammatory_response_and_oxidative_stress_in_rats
 4. Ezhilarasan Devaraj; Hepatoprotective properties of Dandelion: Recent update; (2016)
  https://www.researchgate.net/publication/302959005_Hepatoprotective_properties_of_Dandelion_Recent_update
 5. Tong Wang, Bing Xue, Hui Shao…; Effect of Dandelion Extracts on the Proliferation of Ovarian Granulosa Cells and Expression of Hormone Receptors; (2018)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048925/
 6. S.Qureshi, S.Adil, M.E.Abd El-Hack…; Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition; (2017)
  https://www.cambridge.org/core/journals/world-s-poultry-science-journal/article/
 7. Soo-Yeul Cho, Ji-Yeun Park, Eun-Mi Park…; Alternation of hepatic antioxidant enzyme activities and lipid profile in streptozotocin-induced diabetic rats by supplementation of dandelion water extract; (2002)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898101007628
 8. Mehrdad Modaresi, Narges Resalatpour; The Effect of Taraxacum officinale Hydroalcoholic Extract on Blood Cells in Mice; (2012)
  https://www.hindawi.com/journals/ah/2012/653412/
 9. Sophia C. Sigstedt Carla J. Hooten Manika C. Callewaert…; Evaluation of aqueous extracts of Taraxacum officinale on growth and invasion of breast and prostate cancer cells; (2008)
  https://www.spandidos-publications.com/ijo/32/5/1085
 10. Huanhuan Zhu, Hangyong Zhao, Linjie Zhang…; Dandelion root extract suppressed gastric cancer cells proliferation and migration through targeting lncRNA-CCAT1; (2017)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S075333221731987X
 11. Drugs.com; What other drugs will affect dandelion?;
  https://www.drugs.com/mtm/dandelion.html#interactions
 12. M Zhu, P Y Wong, R C Li; Effects of taraxacum mongolicum on the bioavailability and disposition of ciprofloxacin in rats; (1999)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10350500/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 19 septembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.