Nana

Šta je

Nana (Mentha piperita), biljka jakog mirisa vekovima je pružala olakšanje lošeg varenja, prehlade i glavobolje. Popularna je kao aroma za žvake, bombone, paste za zube i kao čaj. Ima umirujući učinak, a često se koristi za lečenje iritacije kože, menstrualnih grčeva i anksioznosti povezane sa depresijom.

U laboratorijskim istraživanjima, nana se pokazala da ubija neke vrste bakterija, gljivica i virusa, što ukazuje da može da ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

Mentol i metil salicilat, glavni sastojci nane, imaju antispazmodične efekte (protiv grčeva), sa umirujućim delovanjem na gastrointestinalni trakt. Nekoliko studija podržava upotrebu nane (menta) kod probavnih smetnji i sindroma iritabilnog kolona.

Opis biljke

Nana je poreklom iz Evrope i Azije, naturalizovana je u Severnoj Americi i raste divlje u vlažnim, umerenim područjima ali se gaji širom sveta da bi se koristila kao začin i biljni lek.

Može da naraste od 60 do 90 cm visine, ima četvrtastu stabljiku, zašiljene tamnozelene ili ljubičaste ovalne mirisne listove i lila cvetove. Cveta od jula do avgusta. Neke sorte su autohtone iz Južne Afrike, Južne Amerike i Australije.

Listovi i stabljike, koji sadrže mentol (isparljivo ulje), koriste se u lekovite svrhe, kao aroma u hrani i u kozmetici (za mirise).

Kako deluje

Loše varenje

Nana smiruje mišiće stomaka i poboljšava protok žuči, koji telo koristi za varenje masti. Kao rezultat, hrana brže prolazi kroz želudac. [1]

Međutim, ako su simptomi probavne slabosti povezani sa stanjem zvanim gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB, ne bi trebalo da koristite nanu (metvica) (videti odeljak Mere predostrožnosti)

Nadutost i gasovi

Nana opušta mišiće koji omogućavaju prolazak bolnih probavnih gasova. [2]

Sindrom iritabilnog kolona (IBS)

Nekoliko studija je pokazalo da enterično obložene kapsule nane mogu pomoći u lečenju simptoma sindroma iritabilnog kolona, uključujući bol, nadutost, gasove i dijareju (retku stolic). (Enterično obložene kapsule sprečavaju da se ulje nane oslobađa u stomaku, što može uzrokovati gorušicu i probavne smetnje.)

Jedno istraživanje ispitalo je 57 osoba sa IBS-om koji su primali ili enterične obložene kapsule nane ili placebo dva puta dnevno tokom 4 nedelje. Od grupe koja je uzimala nanu 75% došlo je do značajnog smanjenje simptoma IBS-a. [3]

Druga studija koja je upoređivala enterično obložene kapsule ulja nane (peperminta) i placeba kod dece sa IBS-om otkrila je da je nakon 2 nedelje 75% lečenih imalo smanjene simptome. [4]

I na kraju, novije istraživanje sprovedeno na Tajvanu otkrilo je da pacijenti koji su uzimali enterično obloženu kapsulu ulja nane 3 do 4 puta dnevno tokom jednog meseca imali su manje nadutosti u stomaku, učestalije stolice i manje gasova od onih koji su uzimali placebo. Skoro 80% pacijenata koji su uzimali nanu takođe su ublažili bolove u stomaku. [5]

Svrab i iritacija kože

Nana, kada se primenjuje lokalno, ima efekte hlađenja i smirenja na iritaciju kože izazivanu koprivnjačom, otrovnim bršljenom ili otrovnim hrastom. [6]

Tenziona glavobolja

Jedna mala studija ukazala je na to da nana nanesena na čelo i slepoočnicu pomaže u smanjenju simptoma tenzione glavobolje. [7]

Prehlada i grip

Nana i njeno glavno aktivno sredstvo, mentol, su efikasni dekongenstiv (lek za nosna začepljenja). Pošto mentol razređuje sluz, takođe je i dobar ekspektorans, što znači da pomaže u oslobađanju bronhijalne sluzi i razbijanju kašlja. Umiruje i smiruje bol u grlu (faringitis) i suvi kašalj. [8]

Dostupne forme

Čaj od nane se priprema od osušenih listova biljke i široko je dostupan u prodaji.

Tinktura nane sadrži 10% ulja nane i 1% ekstrakta lista nane u alkoholnom rastvoru. Tinktura se može pripremiti dodavanjem 1 dela ulja nane u 9 delova čistog alkohola.

Kapsule obložene enteričkim premazom posebno su obložene da omoguće prolazak kapsule kroz želudac i creva (0,2 ml ulja peperminta po kapsuli).

Kreme ili masti treba da sadrže 1% do 16% mentola.

Kako je uzimati

Deca

Nana se ne sme davati novorođenčetu ili malom detetu. Ulje nane nanešeno na lice odojčadi može prouzrokovati opasne probleme sa disanjem. Uz to, čaj od nane može izazvati peckanje u ustima.

Za probavu i nelagodu stomaka kod starije dece: 1 do 2 ml glicerita dnevno (tečni ekstrakt biljke) iz nane koji je posebno formulisan za decu.

Odrasli

 • za lečenje sindroma iritabilnog kolona, mučnine i kamenja u žučnoj kesi: umesto ulja nane treba koristiti enterično obložene kapsule koje ga oslobađaju gde je najviše potrebno, u tankom i debelom crevu, pre nego u želucu. Uzimaju se jedna ili dve kapsule (koje sadrže 0,2 ml ulja po kapsuli) dva ili tri puta na dan, između obroka
 • za osveženje daha: ukapa se nekoliko kapi ulja nane na jezik
 • za oslobađanje od gasova i smirivanje stomaka: napravi se čaj potapanjem, tokom pet do deset minuta, 1 ili 2 kafene kašike osušenih listova nane u 250 ml vrlo vruće vode; obavezno treba pokriti šolju da bi se sprečio gubitak isparljivog ulja
 • za zapušenje disajnih organa: pije se do četiri šolje čaja od nane na dan
 • za ublažavanje bola: dodaje se nekoliko kapi ulja nane u 45 ml (3 supene kašike) nekog neutralnog ulja i nanosi se na ugrožene površine do četiri puta na dan
 • za tenzione glavobolje: koristeći tinkturu od 10% ulja nane do 90% etanola, lagano se premaže čelo i ostavi da tinktura ispari
 • za svrab i iritacije kože: nanese se mentol, aktivni sastojak nane u obliku kreme ili masti ne više od 3 do 4 puta dnevno

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Nana i čaj od nane se ne smeju koristiti kod stanja gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD – stanje gde se stomačne kiseline vraćaju u jednjak) ili hiatus hernije (želudačna kila). Nana može opustiti sfinkter između želuca i jednjaka, omogućavajući stomačnim kiselinama da se vraćaju u jednjak. (Sfinkter je mišić koji odvaja jednjak od stomaka.) Opuštanjem sfinktera, nana može pogoršati simptome gorušice i probavne smetnje.

Nije dovoljno poznato o efektima suplemanata nane tokom trudnoće. Neki stručnjaci čak preporučuju skromne količine čaja od nane kako bi se ublažila mučnina u ovom periodu. Uvek se treba konsultovati sa svojim lekarom o upotrebe nane ili bilo kog drugog biljnog proizvoda tokom trudnoće.

Ulje nane se ne sme nanositi na lice odojčadi ili malog deteta, jer može prouzrokovati grčeve koji sprečavaju disanje.

Nana može pogoršati kamenac u žuči.

Velike doze ulja nane mogu biti toksične. Čisti mentol je otrovan i nikad ga ne treba uzimati interno. Važno je da se preparati ulja i tinkture ne mešaju.

Ulje mentola ili metvice na koži može izazvati osip.

Kapsule ulja koje nisu obložene enteričnim slojem mogu da dovedu do gorušice.

Moguće interakcije

Nana može potencijalno biti u interakciji sa sledećim lekovima [9]:

Ciklosporin

Ovaj lek, koji se obično uzima za sprečavanje odbacivanja presađenog (nakon transplatacije) organa, suzbija imuni sistem. Ulje nane može usporiti brzinu kojom telo razgrađuje ciklosporin, što dovodi do toga da on ostaje u krvotoku. Ne sme se uzimati istovremeno sa ciklosporinom.

Lekovi koji smanjuju želudačnu kiselinu

Ako se istovremeno uzimaju kapsule nane kao i lekove koji smanjuju količinu želudačne kiseline, enterično obložene kapsule nane mogu se rastopiti u stomaku umesto u crevima. Ovo bi moglo umanjiti efekte nane. Kapsulu treba uzimati najmanje 2 sata pre ili posle leka za smanjenje kiseline.

Lekovi za dijabetes

Studije iz laboratorija ukazuju da nana može sniziti šećer u krvi, povećavajući rizik od hipoglikemije (nizak šećer u krvi). Ukoliko se koriste lekovi za dijabetes, uzimanje nane istovremeno može da pojača njihov efekat.

Lekovi koji se metabolišu u jetri

Pošto nana deluje na jetru, može uticati na lekove koji se metabolišu u jetri (kojih ima mnogo). Preporuka je posavetovati se sa svojim lekarom.

Antihipertenzivi (lekovi za krvni pritisak)

Neke studije na životinjama ukazuju na to da nana može da snizi krvni pritisak. Ukoliko se uzimaju lekovi za snižavanje krvnog pritiska, korišćenje nane istovremeno može da pojača njihov efekat.

Izvori članka

 1. Madisch A., Holtmann G., Mayr G…; Treatment of Functional Dyspepsia with a Herbal Preparation; (2004)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/76546
 2. N. Alammar, L. Wang, B. Saberi…; The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data; (2019)
  https://link.springer.com/article/10.1186/s12906-018-2409-0
 3. B. P. Chumpitazi, G. L. Kearns, R. J. Shulman…; Review article: the physiological effects and safety of peppermint oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders; (2018)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/apt.14519
 4. R M Kline, J J Kline, Di Palma J, G J Barbero; Enteric-coated, pH-dependent peppermint oil capsules for the treatment of irritable bowel syndrome in children; (2001)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022347601950693
 5. J H Liu, G H Chen, H Z Yeh…; Enteric-coated peppermint-oil capsules in the treatment of irritable bowel syndrome; (1997)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9430014/
 6. Lotfy T Elsaie, Abdelraouf M El Mohsen, Ibrahim M Ibrahim…; Effectiveness of topical peppermint oil on symptomatic treatment of chronic pruritus; (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066694/
 7. H Göbel, J Fresenius, A Heinze…; Effectiveness of Oleum menthae piperitae and paracetamol in therapy of headache of the tension type; (1996)
  https://europepmc.org/article/med/8805113
 8. Razan Hamoud, Frank Sporer, Jürgen Reichling…; Antimicrobial activity of a traditionally used complex essential oil distillate (Olbas(®) Tropfen) in comparison to its individual essential oil ingredients; (2012)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711312001924
 9. Drugs.com; What other drugs will affect peppermint?;
  https://www.drugs.com/mtm/peppermint.html#interactions
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 18 septembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.