Pivski Kvasac

Šta je

Pivski kvasac sastoji se od jednoćelijske gljive zvane Saccharomyces cerevisiae i koristi se za pravljenje piva. Godinama se uzgaja i koristi kao dodatak ishrani.

Predstavlja bogat izvor minerala posebno selenom, belančevinama, B-kompleks vitaminima i hromom, esencijalnim mineralom u tragovima koji pomaže telu da održi normalni nivo šećera u krvi.

Pivski kvasac ima malo gorak ukus i ne treba ga mešati sa pekarskim kvascem, hranjivim kvascem ili kvascem torule. Sve ove vrste kvasca sadrže malo hroma.

Kako deluje

Vitamini B-kompleksa u pivskom kvascu uključuju B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B9 (folna kiselina) i H ili B7 (biotin).

Ovi vitamini pomažu razgradnji ugljenih hidrata, masti i proteina koji snabdevaju telo energijom. Takođe podržavaju nervni sistem, pomažu u održavanju mišića za varenje i održavaju kožu, kosu, oči i jetru zdravijim.

Pivski kvasac ne sadrži vitamin B12, esencijalni vitamin koji se većinom nalazi u mesu i mlečnim proizvodima.

Dijabetes

Neke studije ukazuju da suplementi hroma pikolinata mogu pomoći osobama sa dijabetesom da kontrolišu nivo šećera u krvi. [1]

Osobe koje boluju od dijabetesa ili ne proizvode dovoljno insulina – hormona potrebnog za promenu šećera, skroba i druge hrane u energiju – ili ne mogu da koriste insulin koji telo pravi.

Hrom takođe može smanjiti nivo šećera u krvi, poboljšavajući toleranciju na glukozu i smanjujući potrebnu količinu insulina. Pošto je pivski kvasac bogat izvor hroma, naučnici smatraju da on može pomoći u lečenju visokog šećera u krvi.

Visok holesterol

Nekoliko studija ukazuje da pivski kvasac može pomoći snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola u krvi i povećati nivo HDL (dobrog) holesterola. [2]

Istraživači nisu sigurni da li je to zbog hroma u pivskom kvascu ili neke druge supstance s obzirom da nisu sve studije našle pozitivne rezultate.

Gubitak težine

Iako neke studije ukazuju da hrom može pomoći da se smanji telesna masnoća, količina izgubljene masti je mala u poređenju sa onom koja se može izgubiti vežbanjem i dobro izbalansiranom ishranom. [3]

Pivski kvasac se takođe koristi kao dodatak proteinu i pojačivač energije. Tako može pomoći u održavanju zdrave težine.

Druge namene

Barem jedna studija je otkrila da pivski kvasac može poboljšati problem akni. [4]

Jedno veliko preliminarno istraživanje pokazalo je da uzimanje specifične vrste pivskog kvasca (EpiCor) može pomoći u sprečavanju prehlade i gripa. [5]

Dostupne forme

Pivski kvasac je dostupan u obliku praha, pahuljica, tableta i u tečnom obliku.

Kako ga uzimati

Deca

Pivski kvasac se ne preporučuje za dečiju upotrebu s obzriom da nisu rađena naučna istraživanja.

Odrasli

Kao dodatak ishrani za odrasle, obično se uzimaju dve kašike (30 g) dnevno. Može se posipati na žitaricama, salatama ili pomešati sa mlekom ili sokom.

Mere predostrožnosti

Zbog mogućnosti neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Neželjeni efekti pivskog kvasca uglavnom su blagi i mogu uključivati gasove.

Osobe koje imaju česte gljivične infekcije ili su alergične na pivski kvasac, trebalo bi da ga izbegavaju.

Dijabetičari bi trebali da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja pivskog kvasca, jer on može ući u interakciju sa lekovima za dijabetes i izazvati nizak šećer u krvi.

Osobe sa Kronovom bolešću takođe bi trebalo da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja pivskog kvasca.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju pivski kvasac bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Inhibitori monoamin oksidaze (MAOI)

Pivski kvasac sadrži veliku količinu tiramina, supstance koja može imati interkaciju s MAOI i izazvati hipertenzivnu krizu. Hipertenzivna kriza je veoma brz i opasan porast krvnog pritiska koji može izazvati srčani ili moždani udar. MAOI se koriste za lečenje depresije. [6]

Meperidin (Demerol)
Kao i kod MAOI antidepresiva, pivski kvasac takođe može dovesti do krize visokog krvnog pritiska ako se uzima sa Demerolom, opojnim lekom koji se koristi za ublažavanje bolova.

Lekovi za dijabetes

Pivski kvasac može sniziti nivo šećera u krvi. U kombinaciji sa lekovima protiv dijabetesa, uzimanje pivskog kvasca može povećati rizik od niskog šećera u krvi. Ako se uzimaju lekovi iz ove grupe, pre korišćenja pivskog kvasca treba se posavetovati sa lekarom. [7]

Izvori članka

 1. C. Leigh Broadhurst, Philip Domenico; Clinical Studies on Chromium Picolinate Supplementation in Diabetes Mellitus; (2006)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/dia.2006.8.677
 2. J C Elwood, D T Nash, D H Streeten; Effect of high-chromium brewer’s yeast on human serum lipids; (2013)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.1982.10718995
 3. Darryn Willoughby, Susan Hewlings, Douglas Kalman; Body Composition Changes in Weight Loss: Strategies and Supplementation for Maintaining Lean Body Mass, a Brief Review; (2018)
  https://www.mdpi.com/2072-6643/10/12/1876
 4. Claudio Cannistra, Valerio Finocchi, Angelo Trivisonno, Damiano Tambasco; New perspectives in the treatment of hidradenitis suppurativa: surgery and brewer’s yeast-exclusion diet; (2013)
  https://www.surgjournal.com/article/S0039-6060(14)00203-7/fulltext
 5. Mark A Moyad, Larry E Robinson, Edward T Zawada Jr; Effects of a modified yeast supplement on cold/flu symptoms; (2008)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18335698/
 6. G M Simpson, K White; Tyramine studies and the safety of MAOI drugs; (1984)
  https://europepmc.org/article/med/6735997
 7. Payam Hosseinzadeh, Abolghassem Djazayery, Seyed-Ali Mostafavi; Brewer’s Yeast Improves Blood Pressure in Type 2 Diabetes Mellitus; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3744257/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 23 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.