Ruzmarin

Šta je

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) se široko koristi kao začin pri kuvanju, posebno u mediteranskim jelima. Takođe se koristi kao miris u sapunima i kozmetici. Tradicionalno se ruzmarin medicinski upotrebljava za:

 • Poboljšanje memorije
 • Ublažavanje bolova i grčeva u mišićima
 • Stimulaciju rasta kose
 • Podržavanju cirkulatornog i nervnog sistema

Opis biljke

Poreklom iz mediteranskog područja, ruzmarin sada uveliko raste i u ostalim delovima sveta. Uspeva u toploj i sunčanoj klimi.

Biljka je dobila ime po rosmarinus, što je latinski izraz koji znači “morska rosa”. To je uspravni zimzeleni žbun koji može narasti do visine od 2 metra. Drvenasta podloga ima krute grane sa ispucalom korom. Dugi, igličasti listovi su na vrhu tamnozeleni, a odozdo bledi.

I sveži i osušeni listovi su aromatični. Sitni cvetovi su bledo plavi. Listovi i delovi cvetova sadrže isparljivo ulje.

Listovi i grančice biljke ruzmarina koriste se u kulinarske i lekovite svrhe.

Kako deluje

Skoro nijedna od upotreba ruzmarina nije naučno proučena na ljudima. Međutim, jedno istraživanje na ljudima otkrilo je da dugotrajni dnevni unos ruzmarina sprečava trombozu. [1]

U laboratoriji je pokazano da ruzmarin ima antioksidativna svojstva. Antioksidanti štite ćelije od oštećenja nestabilnih molekula nazvanih slobodni radikali. Takođe u laboratoriji, pokazuje se da ulje ruzmarina ima antimikrobna svojstva (ubijajući neke bakterije i gljivice u epruvetama). Nije poznato da li bi ruzmarin imao isti efekat kod ljudi. [2]

Loša probava

List ruzmarina koristi se u Evropi za probavne smetnje (dispepsija) a odobrila ga je nemačka Komisija E, koja ispituje sigurnost i efikasnost bilja. [3]

Bolovi u mišićima i zglobovima

Primenjeno lokalno (na kožu), ulje ruzmarina se ponekad koristi za lečenje bolova u mišićima i artritis i za poboljšanje cirkulacije. U te svrhe ga odobrava nemačka Komisija E. Međutim, ne postoje naučni dokazi da deluje. [4]

Alopecija

Istorijski se ruzmarin koristio za podsticanje rasta kose. U jednom istraživanju od 84 osobe sa alopecijom areata (bolest kod koje kosa opada u pečatima), oni koji su masirali vlasište ruzmarinom i drugim esencijalnim uljima (uključujući lavandu, timijan i kedar) svakog dana tokom 7 meseci doživeli su značajne poboljšanja rasta kose u poređenju s onima koji su masirali vlasište bez esencijalnih ulja. Studija nije mogla sa siguronošću da kaže u kojoj meri i da li je ruzmarin izazvao rast kose s obzirom da se koristilo više ulja odjednom. [5] [6]

Neutralizuje patogene u hrani

Nekoliko studija pokazuje da ruzmarin inhibira (sprečava) patogene prenosive sa hranom poput Listeria monocytogenes, B. cereus i S. aureus. [7]

Memorija i koncentracija

Ruzmarin se često koristi u aromaterapiji za poboljšanje koncentracije i pamćenja i za oslobađanje od stresa. [8]

Jedno istraživanje ukazuje da ruzmarin u kombinaciji sa drugim uljima prijatnog mirisa može da snizi nivo kortizola i pomogne smanjenju anksioznosti. [9]

Druga studija je otkrila da upotreba vrećica esencijalnog ulja lavande i ruzmarina smanjuje stres kod studenata koji polažu test. [10]

Rak

Nekoliko studija ukazuje da ekstrakt ruzmarina može inhibirati rast tumora sprečavanjem umnožavanja karcinoma. [11]

Jedno istraživanje je otkrilo da ruzmarin, sam po sebi i u kombinaciji sa kurkuminom supstance koja se dobija iz kurkume, pomaže u sprečavanju raka dojke. [12]

Druga studija je otkrila slične efekte ruzmarina na ćelije raka debelog creva. [13]

Dostupne forme

 • osušena cela biljka
 • sušeni ekstrakt u prahu (u kapsulama)
 • alkoholne tinkture, čajevi i tečni ekstrakt pripremani od svežih ili osušenih listova
 • eterično ulje (koristi se spolja, ne oralno)

Kako ga uzimati

Deca

S obzirom da ruzmarin nije proučavan kod dece, ne preporučuje se za lek kod mlađih od 18 godina. Siguran je za korišćenje u hrani kao začin.

Odrasli

Ruzmarin se može koristiti kao čaj od suve biljke, tinktura, ekstrakt tečnosti, dekocija za kupku ili kao esencijalno ulje pomešano sa drugim uljima za lokalnu upotrebu.

Preporuka je posavetovati se sa lekarom kako bi pronašao pravu dozu u zavisnosti od stanja. Ukupni dnevni unos ne sme prelaziti 4 do 6 grama osušene biljke. Ruzmarinovo ulje se ne sme uzimati oralno.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Ruzmarin se uglavnom smatra bezbednim kada se uzima u preporučenim dozama. Međutim, bilo je povremenih izveštaja o alergijskim reakcijama. Zbog sadržaja isparljivih ulja, velike količine listova ruzmarina mogu izazvati ozbiljne neželjene efekte, uključujući povraćanje, grčeve, komu i, u nekim slučajevima, plućni edem (tečnost u plućima).

Budući da veće doze ruzmarina mogu izazvati pobačaj, trudnice i dojilje ne smeju uzimati ruzmarin kao dodatak ishrani. Ali sigurno je koristiti ga kao začin u hrani.

Osobe sa visokim krvnim pritiskom, čirom, Kronovom bolešću ili ulceroznim kolitisom ne smeju uzimati ruzmarin.

Ruzmarinovo ulje može biti toksično ako se guta i nikada ga ne treba uzimati oralno.

Moguće interakcije

Lekovi protiv trombocita i antikoagulansi (razređivači krvi)

Ruzmarin može uticati na sposobnost krvi da se zgrušava. To bi moglo ometati bilo koje lekove za razređivanje krvi, uključujući:

 • varfarin (coumadin)
 • klopidogrel (plavix)
 • aspirin

ACE inhibitori

Ruzmarin može da ometa delovanje ACE inhibitora uzetih za visok krvni pritisak.

Diuretici

Ruzmarin može delovati kao diuretik, povećavajući rizik od dehidracije jer ože da poveća dejstvo diuretskih lekova.

Litijuma

Zbog svojih diuretičkih efekata, ruzmarin može uzrokovati da telo izgubi previše vode, a količina litijuma u organizmu može porasti do nivoa toksičnosti.

Dijabetes

Ruzmarin može da promeni nivo šećera u krvi i može da ometa lekove koji se uzimaju za kontrolu dijabetesa.

Izvori članka

 1. Aki Naemura, Mayumi Ura, Tsutomu Yamashita…; Long-term intake of rosemary and common thyme herbs inhibits experimental thrombosis without prolongation of bleeding time; (2008)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049384808000431
 2. Aleksandar Rašković, Isidora Milanović, Nebojša Pavlović…; Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential; (2014)
  https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-14-225
 3. Blumenthal M., Goldberg A., Brinckmann J.; Herbal Medicine. Expanded Commission E monographs; (2000)
  https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20003018530
 4. Sekine Keshavarzian, Nahid Shahgholian; Comparison of the Effect of Topical Application of Rosemary and Menthol for Musculoskeletal Pain in Hemodialysis Patients; (2017)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5684790/
 5. Isabelle C. Hay, MRCP, Margaret Jamieson, SRN, Anthony D. Ormerod, FRCP; Randomized Trial of AromatherapySuccessful Treatment for Alopecia Areata; (1998)
  https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/189618
 6. Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A; Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial; (2015)
  https://europepmc.org/article/med/25842469
 7. Maíra Maciel Mattos de Oliveira, Danilo Florisvaldo Brugnera, Roberta Hilsdorf Piccoli; Essential oils of thyme and Rosemary in the control of Listeria monocytogenes in raw beef; (2013)
  https://www.scielo.br/j/bjm/a/NgH6LTKhZsGDwCxwTc6Q5PL/?lang=en
 8. O.V.Filiptsova, L.V.Gazzavi-Rogozina, I.A.Timoshyna…; The essential oil of rosemary and its effect on the human image and numerical short-term memory; (2013)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2314808X16301890
 9. Pouya Nematolahi, Mitra Mehrabani, Somayyeh Karami-Mohajeri…; Effects of Rosmarinus officinalis L. on memory performance, anxiety, depression, and sleep quality in university students; (2018)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29389474/
 10. Ruth McCaffrey, Debra J Thomas, Ann Orth Kinzelman; The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students; (2009)
  https://journals.lww.com/h/The_Effects_of_Lavender_and_Rosemary_Essential.5.aspx
 11. Darina Slameňová, Katarı́na Kubošková, Eva Horváthová…; Rosemary-stimulated reduction of DNA strand breaks and FPG-sensitive sites in mammalian cells treated with H2O2 or visible light-excited Methylene Blue; (2002)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383501007844
 12. Linda Saxe Einbond, Hsan-au Wu, Ryota Kashiwazaki…; Carnosic acid inhibits the growth of ER-negative human breast cancer cells and synergizes with curcumin; (2012)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0367326X12002080
 13. Margarita González-Vallinas, Susana Molina, Gonzalo Vicente…; Antitumor effect of 5-fluorouracil is enhanced by rosemary extract in both drug sensitive and resistant colon cancer cells; (2013)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23557932/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 5 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.