S-adenozil metionin (SAMe)

Šta je

S-adenozil metionin (SAMe) je prirodno jedinjenje koje se nalazi u gotovo svakom tkivu i tečnosti u telu i učestvuje u mnogim važnim procesima.

SAMe igra ulogu u imunološkom sistemu, održava ćelijske membrane i pomaže u proizvodnji i usvajanju hemikalija mozga, poput serotonina, melatonina i dopamina. Deluje sa vitaminom B12 i folatima (vitamin B9). Nedostatak vitamina B12 ili folata može smanjiti nivo SAMe u telu.

Nekoliko studija pokazuje da SAMe pomaže ublažavanju bolova zbog osteoartritisa. Druga istraživanja pokazuju da može pomoći u lečenju depresije. Istraživači su takođe ispitali njegovu primenu u lečenju fibromijalgije i bolesti jetre.

Većina ranijih studija analizarele su S-adenozil metionin davan intravenski ili kao injekcije. Novije studije su sagledavale efekte SAMe u oralnom obliku.

Kako deluje

Depresija

Neka istraživanja ukazuju da je SAMe efikasniji od placeba u lečenju blage do umerene depresije i podjednako je efikasan kao i lekovi protiv depresije bez nuspojava (glavobolja, nesanica i seksualna disfunkcija). [1]

Pored toga, antidepresivima obično treba 6 do 8 nedelja da počnu da deluju, dok je za delovanje s-adenozil metionina neophodno kraće vreme. Istraživači nisu sigurni kako on zaista deluje na oslobađanju od depresije, ali smatraju da bi uzrok mogao biti povećanje količine serotonina u mozgu baš kao što to čine neki antidepresivi.

Većina studija se bazirala na ispitivanju SAMe u obliku injekcije a ne oralnih suplemenata.

S obzirom da ozbiljna depresija može biti opasna, trebalo bi potražiti pomoć lekara pre uzimanja SAMe ili bilo kog suplementa.

Osteoartritis

Brojna dobro dizajnirana istraživanja pokazuju da SAMe može smanjiti bol i upalu u zglobovima, a istraživači smatraju da može podstaći obnovu hrskavice. [2]

U nekoliko kratkoročnih studija (u rasponu od 4 do 12 nedelja), dodaci SAMe bili su podjednako efikasni kao i nesteroidni antiiflamatorni lekovi (NSAIL/eng. NSAID) kod odraslih sa osteoartritisom kolena, kukova ili kičme u smanjenju jutarnje ukočenosti, smanjenju bola i oticanja, poboljšavajući raspon pokreta i povećavajući mogućnost brzine hodanja. [3]

Nekoliko studija takođe ukazuje da SAMe ima manje nuspojava od NSAIL-a.

Fibromijalgija

SAMe može biti efikasan u smanjenju simptoma fibromijalgije, uključujući bol, umor, jutarnju ukočenost i depresivno raspoloženje.

Većina studija koristila je injekcijski oblik SAMe. Među studijama koje su ispitivale doze SAMe kao oralnih suplemenata, neke su otkrile da je efikasan u smanjenju ovih simptoma, dok drugi nisu našli koristi. [4]

Oboljenje jetre

Osobe sa bolestima jetre često ne mogu da sintetišu SAMe u svom organizmu. Preliminarne studije ukazuju da uzimanje SAMe može pomoći u lečenju hronične bolesti jetre prouzrokovane dugogodišnjom upotrebom lekova ili alkohola. [5]

Studija na 123 muškarca i žene sa alkoholnom cirozom jetre (zatajenje jetre) otkrila je da je lečenje uz pomoć s-adenozil metionina tokom dve godine poboljšalo stopu preživljavanja i odložilo potrebu za transplantacijom jetre bolje nego placebo. [6]

Druga istraživanja pokazuju da SAMe može pomoći u normalizaciji nivoa enzima jetre kod osoba koje imaju bolest jetre. Studije na miševima pokazuju da SAMe štiti i može da preokrene oštećenje jetre. [7] [8]

Demencija

Preliminarni dokazi ukazuju da SAMe može poboljšati kognitivne simptome, poput sposobnosti prisećanja i pamćenja reči. Istraživači spekulišu da SAMe deluje na predele mozga koji regulišu ekspresiju gena amiloidnih proteina, jedan od obeležja Alchajmerove bolesti. [9]

Druga stanja

Neke studije ukazuju da SAMe može efikasno inhibirati ćelije tumora raka. [10]

Druga istraživanja pokazuju da uzimanje lekova levodope (L-dopa) za Parkinsonovu bolest može sniziti nivo SAMe u organizmu, što može doprineti depresiji i povećati neželjene efekte L-dope. Međutim, ista istraživanja su takođe otkrila dokaze da uzimanje SAMe-a može učiniti L-dopu manje efikasnim. [11]

Zaključuje se da u slučaju Parkinsonove bolest, SAMe ne treba uzimati bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Izvori hrane

SAMe se ne nalazi u hrani. Telo ga proizvodi iz aminokiseline metionina i ATP koji služe kao glavni izvor energije za ćelije u telu.

Dostupne forme

SAMe je dostupan u tabletama ili kapsulama. Treba ih čuvati na hladnom i suvom mestu, ali ne u frižideru. Tablete treba čuvati u blister pakovanju dok se ne odlučite da ih koristite.

Kako ga uzimati

Preporuka je da se počne s malom dozom (na primer, 200 mg dnevno) i polako povećavati kako bi se izbegle stomačne smetnje.

Važno je napomenuti da su mnoge studije SAMe testirale u formi injekcije, a ne u oralnom obliku. Još uvek nije razjašnjeno da li je uzimanje SAMe oralno jednako pouzdano ili efikasno.

Male studije ukazuju da oralne suplemente SAMe telo ne apsorbuje dobro. Kliničari preporučuju uzimanje oralnih oblika SAMe sa vitaminom B12, folnom kiselinom, metioninom i trimetilglicinom kako bi se povećala apsorpcija.

Deca

SAMe se nikada ne sme davati detetu bez nadzora lekara.

Odrasli

Preporučene doze S-adenozil metionin (SAMe) variraju u zavisnosti od zdravstvenog stanja koje se leči. Sledeća lista daje informacije o dozama koje se koriste u studijama za svako stanje:

 • Depresija. 800 do 1600 mg SAMe dnevno, u 2 podeljene doze (ujutro i popodne).
 • Osteoartritis. 600 do 1200 mg dnevno u 2 do 3 podeljene doze.
 • Fibromijalgija. doza od 400 mg, 2 puta dnevno tokom 6 nedelja.
 • Alkoholna bolest jetre. 600 do 1200 mg dnevno, oralno, u podeljenim dozama tokom 6 meseci, pojačava rad jetre. Kod bolesti jetre, kvalifikovani zdravstveni radnik treba da nadgleda primenu SAMe.

Mere predostrožnosti

Zbog mogućnosti neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Neželjeni efekti mogu uključivati suva usta, mučninu, gasove, dijareju (retku stolicu), glavobolju, anksioznost, osećaj ushićenja, nemira i nesanice. Takođe su zabeleženi znojenje, vrtoglavica i lupanje srca. Iz tog razloga ne bi trebalo uzimati SAMe noću.

Velike doze SAMe mogu izazvati maniju (nenormalno podignuto raspoloženje). Treba početi s malom dozom i postepeno je povećavajte. Ne smeju se prekoračivati preporučene doze.

Trudnice i dojilje ne treba da uzimaju SAMe.

Osobe sa bipolarnim poremećajem (maničnom depresijom) ne smeju uzimati SAMe jer može pogoršati manične epizode.

SAMe se ne sme kombinovati sa drugim antidepresivima bez prethodnog saveta sa lekarom.

Neke osobe koje uzimaju SAMe možda mogu da ga kombiniju sa multivitaminom koji sadrži folnu kiselinu i vitamine B6 i B12 zbog bolje apsorpcije.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju S-adenozil metionin (SAMe) bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Lekovi protiv depresije

SAMe može imati interakciju sa antidepresivima, povećavajući mogućnost nuspojava uključujući glavobolju, nepravilni ili ubrzani rad srca, anksioznost i nemir, kao i potencijalno fatalno stanje zvano serotonin sindrom.

Neki stručnjaci smatraju da uzimanje SAMe povećava nivo serotonina u mozgu, a mnogi antidepresivi rade isto. Zabrinutost je da kombinacija ova dva može povećati serotonin na opasne nivoe. U slučaju korišćenja bilo kog leka protiv depresije ili anksioznosti pre upotrebe SAMe treba se posavetovati sa lekarom.

Levodopa (L-dopa)

S-adenozil metionin može smanjiti efikasnost ovog leka koji se koristi za Parkinsonovu bolest.

Lekovi za dijabetes

SAMe može smanjiti nivo šećera u krvi i može pojačati efekat lekova protiv dijabetesa, što povećava rizik od hipoglikemije (nizak šećer u krvi).

Izvori članka

 1. Anup Sharma MD PhD, Patricia Gerbarg MD, Teodoro Bottiglieri PhD…; S-Adenosylmethionine (SAMe) for Neuropsychiatric Disorders; (2017)
  https://www.psychiatrist.com/jcp/depression/same-for-neuropsychiatric-disorders/
 2. Wadie I Najm, Sibylle Reinsch, Fred Hoehler…; S-Adenosyl methionine (SAMe) versus celecoxib for the treatment of osteoarthritis symptoms; (2004)
  https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-5-6
 3. Karen L Soeken, Wen-Lin Lee, R Barker Bausell, Maria Agelli…; Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis; (2002)
  https://cdn.mdedge.com/files/s3fs-public/Document/September-2017/5105JFP_OriginalResearch1.pdf
 4. S Jacobsen, B Danneskiold-Samsøe, R B Andersen…; Oral S-adenosylmethionine in Primary Fibromyalgia; (2009)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/03009749109096803
 5. Ting Li MD PhD, Guozheng Yu MD PhD, Tao Guo MD…; The Plasma S-adenosylmethionine Level is Associated With the Severity of Hepatitis B-Related Liver Disease; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4602946/
 6. José M. Mato, Shelly C. Lu; Role of S-adenosyl-L-methionine in liver health and injury; (2007)
  https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hep.21650
 7. Aparajita Dey, Andres A. Caro, Arthur I. Cederbaum; S-adenosyl methionine protects ob/ob mice from CYP2E1-mediated liver injury; (2007)
  https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00004.2007
 8. J M Mato, J Cámara, J Fernández de Paz, L Caballería…; S-Adenosylmethionine in alcoholic liver cirrhosis; (1999)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168827899802633
 9. Sarah E. Montgomery, Amir A. Sepehry, John D. Wangsgaard, Jeremy E. Koenig; The Effect of S-Adenosylmethionine on Cognitive Performance in Mice; (2014)
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0107756
 10. Jin Luo,1, Yan-Ni Li, Fei Wang…; S-Adenosylmethionine Inhibits the Growth of Cancer Cells by Reversing the Hypomethylation Status of c-myc and H-ras in Human Gastric Cancer and Colon Cancer; (2010)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2999854/
 11. R Benson, B Crowell, B Hill, K Doonquah, C Charlton; The effects of L-dopa on the activity of methionine adenosyltransferase: relevance to L-dopa therapy and tolerance; (1993)
  https://link.springer.com/article/10.1007/BF00969090
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.