Sladić

Šta je

Sladić (Glycyrrhiza glabra) se koristi u hrani i kao lek hiljadama godina. Poznat i kao „slatki koren”, sladić sadrži jedinjenje koje je oko 50 puta slađe od šećera.

Koren sladića korišćen je u istočnoj i zapadnoj medicini za lečenje različitih bolesti u rasponu od prehlade do bolesti jetre. Deluje blagotvorno, umirujuće, kao ekspektorans (što znači da pomaže uklanjanjanju bronhijalne sluzi iz disajnih puteva).

Sladić koje sadrži aktivni sastojak glicirize može imati ozbiljne neželjene efekte. Čini se da druga vrsta sladića, nazvana DGL ili deglicirrizovani sladić, nema iste nuspojave pa se ponekad koristi za lečenje čira na želucu, afti i refluksa (GERD).

Lekari ponekad predlažu sladić zbog kašlja, astme i drugih problema sa disanjem. Lokalni preparati se koriste kod ekcema i drugih problema sa kožom.

Opis biljke

Sladić (slatki koren) je višegodišnja biljka koja raste divlje u nekim delovima Evrope i Azije. Narasta od 90 cm do 2 metra visine i ima široki razgranati korenski sistem.

Koren sladića je sa spoljne strane smeđ a iznutra žut.

Suplementi ove lekovite biljke prave se od korena i podzemnih stabljika biljke.

Kako deluje

Peptični ulkus

DGL (deglicirizovani slatki koren) vrsta sladića se često preporučuje u postupku lečenja čira na želucu. Nekoliko studija otkrilo je da DGL i antacidi pomažu u lečenju čira podjednako dobro kao i neki lekova na recept. Međutim, budući da su antacidi kombinovani sa DGL-om, nije moguće znati koliku korist donosi samo DGL. [1]

U jednom istraživanju, tečni ekstrakt korena sladića korišćen je za lečenje 100 osoba sa čirom na želucu, od kojih 86 nije imalo poboljšanja konvencionalnim lekovima, tokom 6 nedelja. Čirevi su nestali kod 22 osobe, a kod 90% učesnika je bilo poboljšanja. [2]

Afte (aftozni stomatitis)

Jedna mala studija sugerisala je da grgoljenje sa DGL sladićem rastvorenim u toploj vodi 4 puta dnevno pomaže u smanjenju bola kod osoba koje boluju od afti na usnoj duplji. [3]

Ekcem

U jednom istraživanju, gel sladića, koji se nanosi na kožu, pomogao je ublažavanju simptoma svraba, otoka i crvenila. Gel sa 2% sladića delovao je bolje od 1% gela. [4]

Dispepsija (probavne smetnje, GERD)

Preliminarne studije ukazuju da specifična biljna formula koja sadrži sladić, nazvana Iberogast ili STW 5, može pomoći u ublažavanju simptoma slabog varenja ili gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD). Ova biljna formula takođe sadrži biber i kamilicu, dve biljke koje se često koriste za bolje varenje. [5]

Gornje respiratorne infekcije (prehlada, kašalj)

Sladić je tradicionalni tretman za kašalj, astmu i grlobolju. Jedno istraživanje je otkrilo da je grgoljenje sladića pre anestezije, prepolovljava učestalost postoperativnog bola u grlu. [6]

Mršavljenje

Jedno istraživanje je otkrilo da preparat sladića može smanjiti telesnu masnoću. Petnaest osoba normalne težine konzumiralo je 3,5 g sladića svakog dana u periodu od dva meseca. Izmerena je telesna masnoća pre i posle tretmana. Ispostavilo se da sladić smanjuje telesnu masnoću i da suzbija hormon aldosteron. [7]

Drugo istraživanje je otkrilo da lokalni preparat gliciretinske kiseline (komponente sladića) smanjuje debljinu masti na butini kod ljudi. [8]

Treće istraživanje je otkrilo da su osobe koje su uzimale 900 mg flavonoidnog ulja sladića tokom 8 nedelja imale smanjenje telesne masti, telesne težine, indeksa telesne mase i nivoa LDL holesterola. [9]

Menopauza

Preliminarna istraživanja pokazuju da bi sladić mogao biti efikasni u smanjenju valunga. Jedno istraživanje je otkrilo da je efikasniji od hormonske supstitucione terapije u pogledu poboljšanja simptoma trajanja valunga. [10]

Druga stanja

Osobe koje redovno uzimaju velike količine sladića, više od 20 g dnevno, mogu povisiti nivo hormona aldosterona u krvi, što može izazvati ozbiljne neželjene efekte, uključujući glavobolju, visok krvni pritisak i probleme sa srcem. [11]

Za grupu ljudi koji već imaju visok krvni pritisak ili bolest srca ili bubrega, samo 5 g na dan može izazvati ove neželjene efekte.

Dostupne forme

Proizvodi korena sladića su napravljeni od oguljenog i neoguljenog, osušenog korena. Postoje praškasti i sitno isečeni preparati od korena koji se prave za čajeve, tablete i kapsule, kao i tečni ekstrakti.

Neki ekstrakti sladića ne sadrže glicirizin. Ovi ekstrakti su poznati i kao deglicirizovani sladić (DGL) i čini se da oni nemaju neželjene nuspojave za razliku od drugih oblika sladića.

Kako ga uzimati

Deca

Starija deca koja imaju bol u grlu mogu žvakati komad korena sladića ili piti čaj sladića.

Detetu se ne sme davati čaj sladića duže od jednog dana bez nadzora lekara. Čaj od sladića se nikada ne sme davati odojčetu ili malom detetu.

Odrasli

Iako ne postoje univerzalne smernice za pravilno korišćenje korena sladića, doze od 5 do 15 grama dnevno smatraju se bezbednim za kratkotrajnu upotrebu.

Vaš lekar treba da odredi dozu u zavisnosti od zdravstvenog stanja.

Preporuka je potražiti formulacije koje ne sadrže više od 10% glicirizina. Kao opšte pravilo, nikada ne treba da se prekorače preporučene doze istaknute na etiketi proizvoda.

Sladić se ne treba koristiti duže od jedne nedelje bez razgovora sa lekarom zbog rizika od potencijalno opasnih nuspojava.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Sladić sa glicirizinom može izazvati ozbiljne neželjene efekte što nije slučaj sa deglicirizovanim sladićem (DGL). Previše glicirizina uzrokuje stanje koje se naziva pseudoaldosteronizam, što može dovesti do toga da osoba postane preterano osetljiva na hormon u kori nadbubrežne žlezde. Ovo stanje može dovesti do glavobolje, umora, visokog krvnog pritiska, pa čak i do srčanog udara. Takođe može da izazove zadržavanje vode, što može dovesti do oticanja nogu i drugih problema.

Iako se opasni efekti uglavnom dešavaju sa visokim dozama sladića ili glicirizina, manje količine slatkog korena takođe mogu izazvati neželjene efekte.

Neke osobe prijavilesu da imaju bolove u mišićima ili ukočenost u rukama i nogama. Da biste bili sigurni, zatražite od svog lekara da nadgleda upotrebu sladića (slatkog korena).

Osobe sa sledećim stanjima ne bi smele da uzimaju sladić:

 • otkazivanje srca
 • bolest srca
 • rak karcinoma dojke, jajnika, maternice ili prostate, osetljiv na hormon
 • zadržavanje tečnosti
 • povišen krvni pritisak (hipertenzija)
 • dijabetes
 • oboljenje bubrega
 • oboljenje jetre
 • nizak kalijum (hipokalemija)
 • erektilna disfunkcija

Trudnice ili dojilje ne treba da uzimaju sladić. Neke studije ukazuju da njegovo uzimanje tokom trudnoće može povećati rizik od mtrvorođenja. [12]

Ne upotrebljavajte bilo koji proizvod sladića duže od 4 do 6 nedelja.

Moguće interakcije

Sladić može ometati više lekova. Ukoliko se koristi bilo koji od sledećih lekova, obavezno se treba posavetovati sa lekarom pre upotrebe sladića. [13]

ACE inhibitori i diuretici. Inhibitore angiotenzinskih receptora (ACE) ili diuretici koji se koriste za povišen krvni pritisak, ne bi trebalo da se uzimaju u kombinaciji sa proizvodima od sladića (slatkog korena). On može da prouzrokuje da ovi lekovi ne deluju ili može pogoršati neželjene efekte, uključujući nagomilavanje kalijuma u organizmu.

 • captopril (Capoten)
 • benazepril (Lotensin)
 • enalapril (Vasotec)
 • lisinopril (Prinivil, Zestril)
 • gosinopril (Monopril)
 • ramipril (Altace)
 • perindopril (Aceon)
 • kuinapril (Accupril)
 • moexipril (Univasc)
 • trandolapril (Mavik)

Digoksin. S obzirom da sladić može opasno povećati rizik od toksičnih efekata digoksina, ne sme se uzimati u kombinaciji sa ovim lekom.

Kortikosteroidi. Sladić može da poveća dejstvo kortikosteroidnih lekova. Pre upotrebe istovremeno sa bilo kojim kortikosteroidima treba se posavetovati sa lekarom.

Insulin ili lekovi za dijabetes. Sladić može imati uticaja na nivo šećera u krvi.

Laksativi. Sladić može izazvati gubitak kalijuma kod osoba koje uzimaju laksative.

MAO inhibitori. Sladić može da pojača efekte ove klase antidepresiva.

Oralna kontracepcija. Bilo je izveštaja da su žene razvile visok krvni pritisak i nizak nivo kalijuma kada su uzimale sladić, dok su uzimale oralne kontraceptive.

Varfarin (Coumadin). Sladić može da smanji nivo ovog razređivača krvi u telu, što može uzrokovati da neće funkcionisati.

Lekovi koje razgrađuje jetra. Sladić može da ometa nekoliko lekova koji su razlažu u jetri, uključujući celekoksib (Celebrex), diklofenak (Voltaren), fluvastatin (Leskol), glipizid (Glukotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), fenitoin (Dilantin), piroksikam (Feldene) fenoberbital, i sekobarbital (Seconal).

Diuretici, hormonski lekovi i mnogi drugi imaju interakciju sa sladićem.

Izvori članka

 1. Michael T. Murray ND, Joseph E. Pizzorno ND; Glycyrrhiza glabra (Licorice); (2020)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/
 2. A. R. Dehpour, M. E. Zolfaghari, T. Samadian, Y. Vahedi; The protective effect of liquorice components and their derivatives against gastric ulcer induced by aspirin in rats; (1994)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.2042-7158.1994.tb03760.x
 3. S K Das, V Das, A K Gulati, V P Singh; Deglycyrrhizinated liquorice in aphthous ulcers; (1989)
  https://europepmc.org/article/med/2632514
 4. M Saeedi, K Morteza-Semnani, M-R Ghoreishi; The treatment of atopic dermatitis with licorice gel; (2003)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546630310014369
 5. Bertram Ottillinger, Martin Storr, Peter Malfertheiner…; STW 5 (Iberogast®)—a safe and effective standard in the treatment of functional gastrointestinal disorders; (2012)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s10354-012-0169-x
 6. Anil Agarwal, Devendra Gupta, Ghanshyam Yadav…; An evaluation of the efficacy of licorice gargle for attenuating postoperative sore throat; (2009)
  https://journals.lww.com/An_Evaluation_of_the_Efficacy_of_Licorice_Gargle
 7. D Armanini, C B De Palo, M J Mattarello…; Effect of licorice on the reduction of body fat mass in healthy subjects; (2003)
  https://link.springer.com/article/10.1007/BF03347023
 8. Decio Armanini, Davide Nacamulli, Francesco Francini-Pesenti…; Glycyrrhetinic acid, the active principle of licorice, can reduce the thickness of subcutaneous thigh fat through topical application; (2005)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0039128X05000577
 9. Yuji Tominaga, Kaku Nakagawa, Tatsumasa Mae…; Licorice flavonoid oil reduces total body fat and visceral fat in overweight subjects; (2009)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871403X09000350
 10. Fatemeh Nahidi, Elham Zare, Faraz Mojab, Hamid Alavi-Majd; Effects of licorice on relief and recurrence of menopausal hot flashes; (2012)
  https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/emr-131763
 11. Hesham R. Omar, Irina Komarova, Mohamed El-Ghonemi…; Licorice abuse: time to send a warning message; (2012)
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2042018812454322
 12. June-Seek Choi, Jung-Yeol Han, Hyun-Kyong Ahn…; Fetal and neonatal outcomes in women reporting ingestion of licorice (Glycyrrhiza uralensis) during pregnancy; (2013)
  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0032-1328102
 13. Drugs.com; Licorice Interactions
  https://www.drugs.com/drug-interactions/licorice-index.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 29 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.