Spirulina

Šta je

Spirulina je vrsta plavo-zelene alge bogate proteinima, vitaminima, mineralima, karotenoidima i antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja.

Sadrži hranljive materije, uključujući vitamine B kompleksa, beta-karoten, vitamin E, mangan, cink, bakar, gvožđe, selen i gama linolensku kiselinu (esencijalnu masnu kiselinu).

Spirulina, kao i sve plavozelene alge može biti kontaminirana otrovnim materijama zvanim mikrocistinima. Takođe može da apsorbuje teške metale iz vode u kojoj se uzgaja pa je važno je odabrati organsku spirulinu od renomiranog izvora.

Kako deluje

U Kini se spirulina koristi hiljadama godina u medicinske svrhe. Njeni poklonici pružaju mnoge tvrdnje o njenim svojistvima i moćima ali većina tih tvrdnji nije naučno dokazana.

Neprijatan zadah

Spirulina je glavni izvor hlorofila tako da je idealna za borbu protiv neprijatnog zadaha osim ako on nije izazvan bolešću desni ili hroničnom upalom sinusa. Spirulina je ključni sastojak mnogih hlorofilnih osveživača daha.

Imunska podrška

Brojna istraživanja u laborotorijskim uslovima i na životinjama ukazuju da spirulina povećava proizvodnju antitela, proteina koji se bore protiv infekcije i drugih ćelija koje poboljšavaju imunitet i pomažu u odbacivanju infekcije i hroničnih bolesti. Istraživanja na ljudima još uvek nisu sprovedena. [1]

Proteinski suplement

Aminokiseline čine 62% spiruline. Pošto je bogat izvor proteina i drugih hranljivih materija, spirulina se koristi kao dodatak ishrani i u šejkovima.

Međutim, iako spirulina sadrži određeni nivo proteina, da se ne bi uzimale velike količine često se kombinuje sa ostalim dobrim izvorima proteina kao što su orasi, mahunarke, integralne žitarice i meso.

Alergijske reakcije

Studije u laborotorijskim uslovima i na životinjama ukazuju da spirulina može zaštititi od alergijskih reakcija zaustavljajući oslobađanje histamina, supstanci koja doprinosi simptomima alergije, poput curenja iz nosa, suzenja očiju, osipa i oticanja mekih tkiva. [2]

Prema jednoj studiji, pacijenti lečeni spirulinom imali su olakšavanje simptoma povezanih sa alergijskim rinitisom kao što su curenje iz nosa, kijanje i svrab. [3]

Bolesti povezane sa antibioticima

Iako antibiotici uništavaju neželjene organizme u telu, oni takođe mogu da ubiju dobre bakterije zvane probiotici, poput Lactobacillus acidophilus.

U epruvetama je spirulina pojačala rast L. acidophilus-a i drugih probiotika. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li će spirulina imati isti efekat kod ljudi. [4]

Infekcija

Studije iz laboratorija pokazuju da spirulina deluje protiv herpesa, gripa i HIV-a. [5] [6] [7]

Oralni karcinom

U jednoj placebo kontrolisanoj studiji čini se da uzimanje spiruline smanjuje prekanceroznu leziju poznatu kao leukoplakija kod osoba koje su žvakale duvan. [8]

Očne bolesti

Spirulina sadrži visoku koncentraciju zeaksantina, važnog hranljivog sastojka povezanog sa zdravljem očiju. Kao takva, ona može pomoći smanjenju rizika od katarakte i degeneracije makule povezane sa starenjem. [9]

Poremećaji jetre

Preliminarni dokazi govore da spirulina može pomoći u zaštiti od oštećenja i ciroze jetre kod osoba koje imaju hronični hepatitis. [10]

Izvori hrane

Spirulina je mikroskopska alga koja cveta u toploj klimi i toploj alkalnoj vodi. Dostupna je sušena i osušena zamrzavanjem.

Dostupne forme

Budući da spirulina koja se uzgaja u nekontrolisanom okruženju može postati kontaminirana teškim metalima i drugim toksinima, važno je odabrati organsku spirulinu od renomiranog izvora.

Spirulina dolazi u kapsulama, tabletama u obliku praha i pahuljicama.

Postoji dosta različitih vrsta. Spirulina makima (uzgaja se u Meksiku) i Spirulina platensis (uzgaja se u Kaliforniji) su najpopularnije dok se Havajska smatra najkvalitetnijom.

Kako je uzimati

Deca

Iako se spirulina primenjuje kod dece ne treba je davati detetu bez prethodne konsultacije sa lekarom.

 • početna doza za decu – 100 do 1500 mg (0,5 do 1,5 grama)
 • dečija doza kao prevencija – 5 grama dnevno
 • dečija doza za borbu protiv bolesti – 10 grama dnevno

Odrasli

Generalna preporuka je konsultovati dobro upućenog lekara za pomoć u određivanju doze. Standardna doza je 4 – 6 tableta (500 mg svaka) dnevno a ako je u formi praha:

 • početna doza za odrasle – 3 grama dnevno
 • doza za prevenciju odraslih – 10 grama dnevno
 • doza za borbu protiv bolesti – 20 grama dnevno
 • doza za sportiste – 60 grama dnevno

Mere predostrožnosti

Zbog mogućnosti neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Spirulina deluje sigurno, čak i u velikim dozama. Međutim, može biti kontaminirana drugim supstancama koje mogu biti toksične. Važno je kupiti renomirani brend spiruline.

Trudnice i dojilje trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja spiruline.

Osobe sa metaboličkim stanjem zvanim fenilketonurija (PKU) trebalo bi da izbegavaju uzimanje spiruline jer ne mogu metabolizovati aminokiselinu fenilalanin. Spirulina je bogata svim aminokiselinama, uključujući fenilalanin.

Kod autoimunih oboljenja poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa ili lupusa, trebalo bi izbegavati spirulinu. Teoretski bi mogla da stimuliše imuni sistem i da pogorša stanje.

Moguće interakcije

U naučnoj literaturi nema izveštaja koji bi ukazali da spirulina deluje u interakciji sa bilo kojim konvencionalnim lekom. Međutim, moguće je da može ometati lekove koji se daju za suzbijanje imunološkog sistema.

Izvori članka

 1. Ruitang Deng, Te-Jin Chow; Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina; (2010)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907180/
 2. P. D. Karkos, S. C. Leong, C. D. Karkos…; Spirulina in Clinical Practice; (2008)
  https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/531053/
 3. Cemal Cingi, Meltem Conk-Dalay, Hamdi Cakli, Cengiz Bal; The effects of spirulina on allergic rhinitis; (2008)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s00405-008-0642-8
 4. Dola Bhowmik, Jaishree Dubey, Sandeep Mehra; Probiotic Efficiency of Spirulina platensis – Stimulating Growth of Lactic Acid Bacteria; (2009)
  https://www.researchgate.net/publication/239585056_Probiotic_Efficiency_of_Spirulina_platensis_-_Stimulating_Growth_of_Lactic_Acid_Bacteria
 5. Armida Hernández-Corona, Irma Nieves, Mariana Meckes, Germán Chamorro, Blanca L Barron; Antiviral activity of Spirulina maxima against herpes simplex virus type 2; (2002)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0166354202001328
 6. Yi-Hsiang Chen, Gi-Kung Chang, Shu-Ming Kuo…; Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality; (2016)
  https://www.nature.com/articles/srep24253
 7. Raphaëlle Birot, Diane de Jouvencel, Laetitia Raginel, Geneviève Rouillé; From malnutrition to HIV: spirulina is an effective solution which continues to reveal its secrets; (2012)
  https://journals.openedition.org/factsreports/1440
 8. Raphaëlle Birot, Diane de Jouvencel, Laetitia Raginel, Geneviève Rouillé; Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis; (1995)
  https://journals.openedition.org/factsreports/1440
 9. Tomohiro Okamoto, Hirohiko Kawashima, Hideto Osada…; Dietary Spirulina Supplementation Protects Visual Function From Photostress by Suppressing Retinal Neurodegeneration in Mice; (2019)
  https://tvst.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2756018
 10. Elias E. Mazokopakis, Maria G. Papadomanolaki, Andreas A. Fousteris…; The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188938/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 5 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.