Sumpor (MSM i DMSO)

Šta je

Sumpor je prirodni mineral koji se nalazi uglavnom u blizini vrelih izvora i vulkanskih kratera. Ima izražen miris “trulog jajeta” izazvan gasom sumpor-dioksida. Kao suplement, sumpor je dostupan u dva oblika: dimetil sulfoksid (DMSO) i metilsulfonilmetan (MSM). Oko 15% DMSO se razgrađuje u MSM u telu. Oba oblika su oglašena kao tretmani za bol.

MSM se prirodno pojavljuje kod nekih biljaka, kao što su rastavić, u voću i povrću, nekim žitaricama i mleku. MSM je važan za zdravlje zglobova i pomaže u formiranju vezivnog tkiva, uključujući hrskavicu, tetive i ligamente. Takođe može smanjiti bol usporavanjem nervnih impulsa koji prenose signale bola.

DMSO je nusproizvod kod proizvodnje papira i ima upotrebu kao industrijski rastvarač i u medicini. Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je DMSO za intravezikalnu upotrebu (lekar ga ubacuje direktno u bešiku) za lečenje intersticijalnog cistitisa. DMSO se takođe koristi u kremama i uzima se oralno kod bolova i drugih stanja. Za razliku od MSM-a, DMSO se apsorbuje kroz kožu.

DMSO koji se primenjuje u industriji se nikada ne sme koristiti kao suplement jer može da sadrži opasne nečistoće. Pre lečenja DMSO-a ili nanošenja na kožu, obavezno se treba posavetovati sa lekarom.

Blatne kupke koje sadrže sumpor, često nazivane balneoterapijom, mogu pomoći u lečenju kožnih poremećaja i artritisa. Balneoterapija je jedan od najstarijih oblika ublažavanja bolova kod osoba obolelih od artritisa. Izraz “balneo” dolazi od latinske reči za kupatilo i znači natapanje u termalnim ili mineralnim vodama. Ove kupke se često upotrebljavaju za alergije i respiratorne probleme ali ne postoje naučni dokazi korisnosti za ove namene.

Sumporni proizvodi se takođe nanose na kožu za lečenje akni i drugih stanja kože.

Mnoge studije ukazuju da možda postoji veza između sumpornih gasova u životnom okruženju i porasta alergija i respiratornih bolesti, posebno astme.

Kako deluje

Kožni poremećaji

Sumporne kupke i druge metode nanošenja sumpora na kožu mogu pomoći u lečenju:

 • bubuljica
 • rosacee
 • psorijaze
 • ekcema
 • peruti
 • folikulitisa, inficirane folikule dlake
 • bradavica
 • tinea versicolor ili pityriasis versicolor. Dugotrajni poremećaj kože koji karakterišu mrlje na koži drugačije boje od uobičajenog tona kože

Artritis

 • Balneoterapija. Dobro dizajnirane studije, većina sprovedenih u Izraelu, ukazuju da balneoterapija može pomoći u lečenju nekoliko različitih vrsta artritisa, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis i psorijatični artritis. Osobe koje su koristile sumporne kupke i druge spa terapije videli su poboljšanja u svojoj snazi, imali su manju jutarnju ukočenost, bolju sposobnost hodanja i manje upala, otoka i bolova u zglobovima, posebno u vratu i leđima. Paketi sa blatom i solima Mrtvog mora rastvoreni u običnoj kadi takođe poboljšavaju simptome artritisa, ali ne toliko efikasno kao natapanje u samom Mrtvom moru. [1] [2]
 • MSM. MSM je popularni suplement za lečenje bolova usled artritisa, uključujući osteoartritis i reumatoidni artritis. Jedno preliminarno istraživanje ukazuje da je 6000 mg MSM poboljšalo bol bez neželjenih efekata kod osoba sa osteoartritisom kolena. Neki preparati kombinuju MSM sa glukozaminom za lečenje osteoartritisa. [3] [4]
 • DMSO. Nekoliko studija ukazuje da DMSO kreme mogu smanjiti bol i oticanje kod osoba sa reumatoidnim i oseoartritisom, mada nisu sve studije dale pozitivne rezultate. [4] [5]

Alergijski rinitis (senena groznica)

Jedno preliminarno istraživanje pokazalo je da uzimanje 2600 mg MSM dnevno tokom 30 dana smanjuje simptome sezonskih alergija. [6]

Herpes zoster

Lokalni DMSO je predložen kao lečenje za ublažavanje bolova i upale uzrokovane herpes zosterom. Postoje dokazi koji ukazuju da može smanjiti broj lezija i smanjiti upalu. [7] [8]

Intersticijski cistitis

Iako su istraživanja ograničena, FDA (Administracija za hranu i lekove) je odobrila DMSO za lečenje intersticijskog cistitisa, hronične upale bešike koja izaziva učestalo i noćno mokrenje, kao i bol. Kada se DMSO koristi za lečenje intersticijskog cistitisa, lekar ubacuje tečni rastvor DMSO direktno u bešiku. Ponekad se ovaj postupak sprovodi pod anestezijom s obzirom da postupak može biti bolan i može izazvati grčeve u mokraćnoj bešici. [9]

Amiloidoza

Nekoliko istraživanja ukazuje da DMSO, primenjen u kremama ili unošen oralno, može pomoći u lečenju amiloidoze, stanja urzokovanog promenama u proteinima zbog kojih su nerastvorljivi, što dovodi do taloženja u organima i tkivima. [10]

Ovo stanje je veoma retko tako da samim tim nema naučnih studija o DMSO i amiloidozi. DMSO ili kreme koje ga sadrže treba koristiti samo uz lekarski nadzor.

Izvori hrane

MSM se nalazi u hrani bogatoj proteinima, poput jaja, mesa, živine, ribi i mahunarkama. Ostali dobri izvori su crni i beli luk, briselske klice, špargle, kelj i pšenične klice.

Dostupne forme

Suplementi sumpora dostupni su u dva glavna oblika: dimetil sulfoksid (DMSO) i metilsulfonilmetan (MSM).

Zdrave osobe koje imaju uravnoteženu ishranu obično ne trebaju dodatni sumpor. Međutim, vegeterijanci ili vegani mogu biti izloženi riziku od nedostatka sumpora.

Za tretiranje osipa na koži dostupne su masti, kreme, losioni i prah koji sadrži sumpor. Prirodne sumporne kupke, kakve se obično nalaze na vrelima, mogu pomoći u ublažavanju bolova povezanih sa artritisom.

Kako ga uzimati

Deca

Sumpor se ne sme davati detetu.

Odrasli

Ne postoje preporučene dnevne doze unosa za sumpor. Većina osoba dobija potrebne količine iz ishrane.

Treba konsultovati svog lekara u zavisnosti od stanja za koje se upotrebljava.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih reakcija i interakcije sa lekovima, trebalo bi dodatke ishrani uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Istraživači veruju da je MSM bezbedan, međutim, trebalo bi da se posavetovati sa lekarom pre nego uzimanja velike doze ovog ili bilo kog drugog suplementa. Studije pokazuju da bi sumpor mogao da izazove osetljivost na sunce.

DMSO se ne sme uzimati interno osim pod nadzorom lekara. Neželjeni efekti internog uzimanja DMSO-a uključuju glavobolju, vrtoglavicu, pospanost, mučninu i povraćanje, dijaereju (retku stolicu) ili zatvor. Korišćen lokalno, DMSO može izazvati iritaciju kože.

Kada se nanese na kožu, DMSO će pobuđivati sve što dođe u organizam. Samim tim treba paziti da se izbegavaju hemikalije ili losioni koji nisu predviđeni za unošenje u organizam. Njihovo mešanje sa DMSO može proizvesti loše efekte.

U slučajevima dijabetesa, astme ili bolesti jetre, bubrega ili srca, ne sme se koristiti DMSO. DMSO industrijskog kvaliteta se nikada ne sme koristiti kao suplement.

Trudnice i dojilje ne treba da koriste DMSO.

Moguće interakcije

Nema izveštaja koji ukazuju na to da MSM ima interakciju sa bilo kojim konvencionalnim lekovima. Pre njegove upotrebe svakako se treba posavetovti sa lekarom.

Neželjeni efekti mogu uključivati alergijske reakcije, kao što su kožni osip, svrab, otoci na licu, usnama ili jeziku. Neke osobe mogu takođe imati crvenilo, plihove, perutanje ili opuštanje kože.

Izvori članka

 1. S Sukenik, L Neumann, D Flusser, A Kleiner-Baumgarten, D Buskila; Balneotherapy for rheumatoid arthritis at the Dead Sea; (1995)
  https://europepmc.org/article/med/7721556
 2. S Sukenik; Balneotherapy for rheumatic diseases at the Dead Sea area; (1996)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8756970/
 3. L S Kim, L J Axelrod, P Howard, N Buratovich, R F Waters; Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee; (2005)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458405002852
 4. Matthew Butawan, Rodney L. Benjamin, Richard J. Bloomer; Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement; (2017)
  https://www.mdpi.com/2072-6643/9/3/290
 5. Ingrid Elisia, Hisae Nakamura, Vivian Lam…; DMSO Represses Inflammatory Cytokine Production from Human Blood Cells and Reduces Autoimmune Arthritis; (2016)
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0152538
 6. S.BrienB, P.PrescottB, N.Bashir…; Systematic review of the nutritional supplements dimethyl sulfoxide (DMSO) and methylsulfonylmethane (MSM) in the treatment of osteoarthritis; (2008)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458408000666
 7. Susan Hewlings PhD, Douglas S Kalman; Evaluating the Impacts of Methylsulfonylmethane on Allergic Rhinitis After a Standard Allergen Challenge; (2018)
  https://www.researchprotocols.org/2018/11/e11139/
 8. W J Burton, P W Gould, M W Hursthouse…; A multicentre trial of Zostrum (5 percent idoxuridine in dimethyl sulphoxide) in herpes zoster; (1981)
  https://europepmc.org/article/med/6459547
 9. K E Wildenhoff, J Ipsen, V Esmann…; Treatment of herpes zoster with idoxuridine ointment, including a multivariate analysis of symptoms and signs ; (1979)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/inf.1979.11.issue-1.01
 10. William F. Rawls, Lindsey Cox, Eric S. Rovner; Dimethyl sulfoxide (DMSO) as intravesical therapy for interstitial cystitis/bladder pain syndrome: A review; (2017)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/nau.23204
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.