Tahebo (Pau d’arco)

Šta je

Tahebo ili Pau d’arco (Tabebuia avellanedae ili Tabebuia impetiginosa) je poreklom iz Južne Amerike, gde se koristi za lečenje širokog spektra stanja, uključujući bol, artritis, upalu prostate (prostatitis), groznicu, dizenteriju, čireve i razne vrste raka.

Još 1873. godine prijavljeno je medicinsko korišćenje taheba (pau d’arca).

Naučnici su u tahebu (pau d’arku) identifikovali dve aktivne komponente, hemijska jedinjenja koja se nazivaju naftohinoni: lapahol i beta-lapahon.

Tokom laboratorijskih testova, ova jedinjenja su uspešno inhibirale rast nekih bakterije, gljivice, viruse i parazite što znači da imaju antigljivična, antivirusna i antibakterijska svojstva. [1]

Takođe imaju protivupalna svojstva i mogu biti efikasni protiv bolesti poput osteoartritisa.

Opis biljke

Drvo pau d’arco (tahebo) raste u toplim delovima Centralne i Južne Amerike. Biljka je zimzelena širokog lista, raste do visine od 40 metara i ima cvetove ružičasto-ljubičaste boje. Drvo ima izuzetno tvrdu koru koja ga čini otpornim na bolesti i propadanje.

Unutrašnja kora drveta koristi u lekovite svrhe. Poslednjih godina sve je veća potražnja za pau d’arcom, zbog čega su stabla ugrožena.

Većina hemijskih istraživanja pau d’arka obavljena je na drvetu, a ne na unutrašnjoj kore. Pau d’arko sadrži hemijska jedinjenja koja se nazivaju naftohinoni, tačnije lapahol i beta-lapahon. Čini se da imaju antigljivična, antivirusna i antibakterijska svojstva. Takođe sadrže značajne količine antioksidansa kvercetina.

Kako deluje

Tahebo ili Pau d’arco se tradicionalno koristi za sledeća stanja, mada nema potvrđenih naučnih dokaza delovanja:

 • kandidijaza (vaginalna ili oralna gljivična infekcija)
 • herpes simpleks virus
 • grip
 • parazitske bolesti, poput šistozomijaze
 • bakterijske infekcije, poput bruceloze
 • rak

Infekcije

Istraživanja pokazuju da ekstrakt taheba ima antibakterijska i antifungalna svojstva. [2]

Nekoliko studija u laboratorijama pokazuju da ekstrakt pruža zaštitu protiv mnogih organizama koji izazivaju bolest i može takođe da inhibira (spreči) rast zaraznih bakterija u probavnom sistemu.

U drugoj studiji, ekstrakt taheba inhibira rast Helicobacter (H.) pilori, bakterije koja raste u probavnom traktu i ima tendenciju napada želudačne sluznice, izazivajući čireve. [3]

Mršavljenje

Tahebo (Pau d’arco) može biti pomoć pri gubljenju težine.

Studije na miševima pokazuju da ekstrakt taheba sprečava pankreasnu lipazu, enzim koji pomaže telu da probavi i upije dijetalne masti. Blokiranjem se smanjuje varenje masti što rezultira sa manje upijajućih kalorija.

U jednoj studiji od 16 nedelja miševi hranjeni tahebo ekstraktom izgubili su znatno veću težinu od onih koji su uzimali placebo uprkos promenama unosa hrane. [4]

Slično tome, u eksperimentu na miševima koji su hranjeni ishranom sa visokim udelom masti, ekstrakt taheba je štitio od povećanja telesne težine.

Ova istraživanja su preliminarna i ostaje da se vidi da li bi ekstrakt taheba bio efikasan za sprečavanje apsorpcije masti kod ljudi.

Rak

Koliko god tvrdnja delovala smelo, veruje se da jedinjenja u pau d’arcu inhibiraju rast tumora, barem u epruveti.

U pregledu studija objavljenih u časopisu Journal of Ethnopharmacologi, naučnici su zaključili da je beta-lapafon pronađen u pau d’arcu bio u stanju da izazove apoptozu (programiranu ćelijsku smrt) u određenim vrstama ćelija raka. [5]

U pozadini, sve normalne ćelije prolaze kroz apoptozu tako da se stare ćelije mogu zameniti novim ćelijama. Nasuprot tome, ćelije raka su besmrtne, repliciraju se bez kraja i postepeno zamenjuju normalne ćelije kancerogenim. Vraćanjem apoptoze, kancerozni tumori se teoretski mogu kontrolisati ili čak preokrenuti.

Iako nema apsolutno nikakvih dokaza da ekstrakti pau d’arca mogu sprečiti ili lečiti rak, istraživanje nagoveštava mogući put za razvoj lekova za rak u budućnosti. [6]

Dostupne forme

Tahebo (Pau d’arco) se prodaje u obliku tableta, čaja od osušene kore i tinkture (koja sadrži alkohol). Hemijska jedinjenja koja pau d’arcu daju njegove lekovite efekte ne rastvaraju se dobro u vodi, pa se čaj ne preporučuje.

Većina tahebo proizvoda nije standardizovana, pa je teško utvrditi sadrže li sigurnu količinu ovih aktivnih materija ili ne. Važno je pažljivo pročitati etiketu kako biste bili sigurni da proizvod zaista sadrži Tabebuia avellanedae kao sastojak.

Kako ga uzimati

Deca

Tahebo (pau d’arco) se ne sme davati novorođenčadi ili deci.

Odrasli

Kada se tahebo uzima u obliku kapsula ili tableta, uobičajena doza je 250 mg biljke dva puta na dan ali preporuka je da se prati uputstvo proizvođača.

Kao čaj natapa se 2 ili 3 kafene kašicice taheba u 500 ml veoma vruće vode i pije tokom dana.

Važno je razgovarati o dozi sa svojim lekarom jer velike količine taheba (pau d’arca) mogu biti toksične. Čini se da je rizik od neželjenih efekata veći kada je doza lapahola veća od 1,5 g dnevno. Međutim, teško je utvrditi koliko lapahola sadrži kora u prahu.

Uvek se konsultujte se sa lekarom u vezi doziranja.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Uvek treba konsultovati lekara u određivanju odgovarajuće doze taheba (pau d’arca-a), jer prevelika doza potencijalno može biti opasna.

U preporučenim dozama, neželjeni efekti su retki, ali mogu da uključuju anemiju, mučninu, retku stolicu i vrtoglavicu.

Visoke doze mogu izazvati nekontrolisano krvarenje i povraćanje.

Trudnice i dojilje ne treba da uzimaju tahebo (pau d’arco).

Moguće interakcije

Lekovi protiv trombocita i antikoagulansi (razređivači krvi)

Tahebo (Pau d’arco) može uticati na sposobnost zgrušavanja krvi i može ometati lekove za razređivanje krvi, uključujući:

 • varfarin (coumadin)
 • klopidogrel (plavix)
 • aspirin

Izvori članka

 1. Byeoung-Soo Park, Hyun-Kyung Lee, Sung-Eun Lee…; Antibacterial activity of Tabebuia impetiginosa Martius ex DC (Taheebo) against Helicobacter pylori; (2006)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874105007713
 2. Se Eun Byeona, Joo Young Chung, Yong Gyu Lee…; In vitro and in vivo anti-inflammatory effects of taheebo, a water extract from the inner bark of Tabebuia avellanedae; (2008)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874108003358
 3. Won Hee Choi, Min Young Um, Jiyun Ahn…; Ethanolic Extract of Taheebo Attenuates Increase in Body Weight and Fatty Liver in Mice Fed a High-Fat Diet; (2014)
  https://www.mdpi.com/1420-3049/19/10/16013
 4. Claudia Anesini, Cristina Perez; Screening of plants used in Argentine folk medicine for antimicrobial activity; (1993)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0378874193900273
 5. J. Rubén Gómez Castellanos, José M.Prieto, Michael Heinrich; Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)—A global ethnopharmacological commodity?; (2009)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0378874193900273
 6. Ramzi M.Mohammad, Irfana Muqbil, Leroy Lowe…; Broad targeting of resistance to apoptosis in cancer; (2015)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1044579X15000164
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 5 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.