Testerasta Palma (Palma Serenoa)

Šta je

Testerasta palma (Serenoa repens / Sabal serrulata) je biljka nalik na palmu sa bobicama. Bobice su bile glavna hrana i lek za Indijance jugoistočnih Sjedinjenih Država.

U ranim 1900-im, muškarci su koristili bobice za lečenje problema sa urinarnim traktom, pa čak i za povećanje proizvodnje sperme i pojačavanje libida.

Primarna upotreba testeraste palme (palme serenoe) danas je lečenje benigna hiperplazija prostate (BHP), nekancerogenog uvećanja prostate. Istraživači nisu sigurni kako tačno deluje testerasta palma, ali se zna da sadrži hemijske supstance na biljnoj osnovi koje mogu biti efikasne za BHP.

Istraživači smatraju da testerasta palma (eng. saw palmetto) može uticati na nivo testosterona u telu i možda smanjiti količinu enzima koji podstiču rast ćelija prostate. Izgleda da testerasta palma takođe ima protivupalno dejstvo na prostatu. Istraživanja su pokazala još veću antiupalnu aktivnost kada se testerasta palma kombinuje sa likopenom i selenom.

Opis biljke

Testerasta palma (eng. saw palmetto) je lepezasta palma koja raste kao drvo ili žbun. U toploj klimi može dostići visinu od 3 metra, s grozdovima lišća do 60 cm i više gde se pritom razvija i raste puzeći, horizontalno. Bujni, zeleni, “nazubljeni” listovi su obliku lepezu sa bodljikavom stabljikom. Biljka ima belo cveće, koje daje žute bobice.

Bobice postaju smeđe-crne dok su zrele i suše se za lekovite namene.

Aktivni sastojci testeraste palme uključuju masne kiseline, biljne sterole i flavonoide. Bobice takođe sadrži polisaharide visoke molekulske mase (šećere), koji mogu smanjiti upalu ili ojačati imuni sistem.

Kako deluje

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Rezultati studija u tretmanu benigne hiperplazije prostate su oprečni.

Nekoliko studija ukazuje da je biljka efikasna za lečenje simptoma, uključujući prečesto mokrenje, probleme sa teškim počinjanjem mokrenja i potrebom za noćnim mokrenjem. Uretra, kanal koja prazni mokraću iz tela, prolazi kroz prostatu kod muškaraca. Kada se prostata poveća, muškarci mogu imati problema sa mokrenjem. [1] [2] [3]

Neke studije pokazuju da je testerasta palma efikasna u lečenju simptoma poput gubitka libida kao posledica korišćenja određenih lekova. [4]

Druga istraživanja pokazuju da testerasta palma zapravo može smanjiti veličinu prostate. Zbog kratkog perioda trajanja ovih studija (obično kraćeg od 3 meseca), nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi efikasnost testeraste palme u sprečavanju komplikacija BHP-a. [5]

Veoma je važno je da se od lekara dobije odgovarajuća dijagnozu BHP da bi se isključio potencijalni rizik raka prostate.

Operacija prostate

Urađena su nova istraživanja vezana za operaciju prostate ili transuretralna resekcija prostate (eng. TURP).

Istraživanja pokazuju da uzimanje 320 mg testeraste palme dnevno tokom 2 meseca pre operacije prostate može smanjiti vreme provedeno na operaciji, gubitak krvi, razvoj problema tokom operacije i ukupno vreme provedeno u bolnici. [6]

Uvek treba konsultovati svog lekara ako planirate da koristite ovu lekovitu biljku.

Druge namene

Studije na životinjama pokazuju da testerasta palma (eng. saw palmetto) inhibira (sprečava) rast ćelija tumora, što ukazuje da može biti od koristi u lečenju raka prostate.
Druga istraživanja pokazuju da ova biljka poboljšava simptome urinarnog trakta povezanih sa benignom hiperplazijum prostate. Iako su ove studije obećavajuće, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li je i koliko efikasna za ova stanja.

Dostupne forme

Testerasta palma (eng. saw palmetto) može se kupiti u obliku sušenih bobica, kapsula u prahu, tableta, tečnih tinktura i liposteroličnih ekstrakata.

Na etiketi proizvoda treba da stoji da su sadržaji standardizovani i da sadrže 85% do 95% masnih kiselina i sterola. Preporuka je da se pažljivo čitaju etikete i kupuju proizvodi samo od renomiranih kompanija.

Kako je uzimati

Deca

Testerasta palma (palma serenoa) se ne preporučuje deci.

Odrasli

 • Liposterolični ekstrakt u kapsulama. Preporučena doza za rani stadijum BHP je 160 mg, dva puta dnevno. Treba odabrati suplemente napravljene od ekstrakta standardizovanog da sadrži od 85% do 95% masnih kiselina i sterola.
 • Tečni ekstrakt. Ovaj preparat nije testiran ni u jednoj studiji, pa nije poznata njegova efikasnost.
 • Čaj. Testerasta palma može se uzeti kao čaj. Ali njeni aktivni sastojci (masne kiseline) nisu rastvorljivi u vodi. Tako da čaj možda nije efikasan. Nije testirano ni u jednoj studiji. Preporučuju se kapsula umesto čaja

Može potrajati i do 8 nedelja da bi se videli korisni efekti.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Smatra se da je testerasta palma (eng. saw palmetto) bezbedna kada se koristi prema uputstvu. Neželjeni efekti su vrlo retki, iako su prijavljeni glavobolja, mučnina, proliv i vrtoglavica.

Barem u jednom slučaju, značajno krvarenje tokom operacije pripisano je testerastoj palmi. Bilo je dva izveštaja o oštećenju jetre i jednog izveštaja o oštećenju pankreasa kod osoba koje su je uzimale. Ali nema dovoljno informacija da bi se sa sigurnošću reklo da je ona bila uzrok ovih efekata.

Benigna hiperplazija prostate se ne sme lečite testerastom palmom. Obavezno se konsultujte sa lekarom kako bi isključili potencijalni rizik raka prostate.

Testerasta palma može imati efekte slične nekim hormonima, i ne sme se primenjivati kod trudnica ili dojilja, ili žena koje su imale ili su u riziku od raka povezanih sa hormonima.

Testerasta palma može ometati apsorpciju gvožđa.

Moguće interakcije

Postoje izveštaji interakcije testeraste palme sa sledećim lekovima [7]:

Finasterid (Proscar)

Budući da testerasta palma (eng. saw palmetto) može delovati slično kao finasterid (Proscar), ovu biljku ne bi smelo kobinovati sa njim ili drugim lekovima koji se koriste za lečenje BHP-a, osim ukoliko to lekar ne propiše.

Lekovi protiv trombocita i antikoagulansi (razređivači krvi)

Testerasta palma može uticati na sposobnost zgrušavanja krvi i može uticati na lekove za razređivanje krvi, uključujući:

 • varfarin (coumadin)
 • klopidogrel (plavix)
 • aspirin

Oralni kontraceptivi i hormonska supstituciona terapija

Testerasta palma može smanjiti broj receptora za estrogen i androgen i tako imati efekte nalik hormonima. Ovo može učiniti oralne kontraceptive manje efikasnim, povećavajući rizik od neplanirane trudnoće.

Izvori članka

 1. Elliot Fagelman MD, Franklin C Lowe MD MPH; Saw Palmetto Berry as a Treatment for BPH; (2001)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1476047/
 2. Johan Braeckman; The extract of Serenoa repens in the treatment of benign prostatic hyperplasia; (1994)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0011393X05807714
 3. Raj C Dedhia, Kevin T McVary; Phytotherapy for Lower Urinary Tract Symptoms Secondary to Benign Prostatic Hyperplasia; (2008)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18423748/
 4. Jean-Christophe Carraro, Jean-Pierre Raynaud, Gary Koch…; Comparison of phytotherapy (Permixon®) with finasteride in the treatment of benign prostate hyperplasia; (1996)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/
 5. Nga Cao, John M. Haynes, Sabatino Ventura; Saw palmetto is an indirectly acting sympathomimetic in the rat-isolated prostate gland; (2005)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/pros.20322
 6. Ioanel Sinescu, Petrisor Geavlete, Razvan Multescu…; Long-term efficacy of Serenoa repens treatment in patients with mild and moderate symptomatic benign prostatic hyperplasia; (2011)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/322645
 7. Drugs.com; Saw palmetto Interactions;
  https://www.drugs.com/drug-interactions/saw-palmetto-index.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.