Vitamin B1 (Tiamin)

Šta je

Vitamin B1, poznat još kao tiamin ili thiamin i jedan je od osam vitamina B grupe. Svi vitamini B grupe pomažu telu da pretvara hranu (ugljene hidrate) u gorivo (glukozu), koje telo koristi za proizvodnju energije. Ovi vitamini grupe B, koji se često nazivaju i vitaminima B kompleksa, takođe pomažu telu da metabolizuje masti i proteine.

Vitamini B-kompleksa potrebni su za zdravu jetru, kožu, kosu i oči. Takođe pomažu nervnom sistemu da pravilno funkcioniše i potrebni su za dobro funkcionisanje mozga.

Svi vitamini grupe B su rastvorljivi u vodi, što znači da ih telo ne skladišti.

Kao i drugi vitamini B kompleksa, tiamin se ponekad naziva i “antistresni” vitamin jer može ojačati imuni sistem i poboljšati sposobnost tela da podnese stresna stanja. Nazvan je B1 jer je prvi otkriveni vitamin B.

Tiamin se nalazi i u biljkama i u životinjama i igra presudnu ulogu u određenim metaboličkim reakcijama. Telu je potreban da formira adenozin trifosfat (ATP), koji svaka ćelija u telu koristi za energiju.

Kako deluje

Nedostatak tiamina je retka pojava, mada alkoholičari, osobe sa Kronovom bolešću, anoreksijom i oni koji su podvrgnuti dijalizi bubrega mogu biti deficitarni. Simptomi nedostatka tiamina su:

 • Glavobolja
 • Mučnina
 • Umor
 • Razdražljivost
 • Depresija
 • Abdominalni nemir

Osobe sa nedostatkom tiamina takođe imaju problema sa varenjem ugljenih hidrata. To omogućava da se supstanca zvana piruvična kiselina nakuplja u krvotoku, uzrokujući gubitak mentalne budnosti, otežano disanje i oštećenje srca, bolest poznata kao beriberi.

Beriberi

Najvažnija upotreba tiamina je za lečenje beriberija, koji je uzrokovan nedovoljnim unosom tiamina putem ishrane. Simptomi uključuju:

 • Oticanje, trnjenje ili peckanje u rukama i nogama
 • Konfuzija
 • Problemi sa disanjem zbog tečnosti u plućima
 • Nekontrolisani pokreti oka (nistagmus)

Retki su slučajevi beriberi bolesti u razvijenim zemljama jer je hrana poput žitarica i hleba obogaćena vitaminom B1 i rađene studije su uglavnom iz nerazvijenih zemalja. [1]

Vernike-Korsakovljev sindrom

Vernike-Korsakovljev sindrom je poremećaj u mozgu izazvan nedostatkom tiamina. [2] Vernike-Korsakovljev su zapravo dva poremećaja.

Vernike bolest uključuje oštećenje živaca u centralnom i perifernom nervnom sistemu. Često je uzrokovana neuhranjenošću zbog alkoholizma.

Korsakovljev sindrom karakterišu problemi sa pamćenjem i oštećenje živaca. Visoke doze tiamina mogu poboljšati koordinaciju mišića i konfuziju, ali retko poboljšavaju gubitak pamćenja.

Katarakta

Preliminarni dokazi ukazuju da tiamin, zajedno s drugim hranljivim sastojcima, može umanjiti rizik od razvoja katarakte. [3] Osobe koje unose puno proteina i vitamina A, B1, B2 i B3 (ili niacina) kroz ishranu smanjuju faktor rizika da će razviti kataraktu.

Dobijanje dovoljno vitamina C, E i B kompleksa, posebno B1, B2, B9 (folna kiselina) i B12, može dodatno zaštititi sočivo očiju od razvoja katarakte.

Alchajmerova bolest

Nedostatak tiamina može izazvati demenciju u Vernike-Korsakovljevom sindromu. Zbog ove činjenice rađena su istraživanja da li bi tiamin mogao da pomogne Alchajmerovoj bolesti.

Pokazalo se da oralni tiamin poboljšava kognitivne funkcije pacijenata sa Alchajmerom ali je međutim, apsorpcija tiamina loša kod starijih osoba. [4]

Potrebno je više istraživanja pre nego što se tiamin može predložiti kao segment lečenje Alchajemrove bolesti.

Otkazivanje srca

Tiamin može biti povezan sa otkazivanjem srca, jer mnoge osobe sa srčanom slabošću uzimaju diuretike (vodene tablete), koji pomažu da se telo reši viška tečnosti. Ali diuretici takođe mogu uzrokovati da se telo reši previše tiamina.

Nekoliko malih studija ukazuje da uzimanje dodataka tiamina može pomoći. Svakodnevno uzimanje multivitamina treba da obezbedi dovoljno tiamina. [5]

Depresija

Nizak nivo tiamina povezan je sa depresijom. U jednom istraživanju u Kini koje je sprovedeno na starjim osobama nizak nivo tiamina bio je povezan sa većim rizikom od depresije. [6]

Izvori hrane

Većina namirnica sadrži male količine tiamina. Velike količine mogu se naći u nemasnoj svinjetini, govedini, živinskom mesu, organskom mesu.

Ostali dobri izvori hrane tiamina uključuju žitarice i pirinač iz punog zrna ili obogaćene žitarice, mahunarke, pšenične klice, ovas, pivski kvasac, orahe, crnu melasu.

Dostupne forme

Vitamin B1 se može naći u multivitaminima (uključujući dečije žvakaće i tečne kapi), vitaminima B kompleksa ili se može prodavati pojedinačno.

Dostupan je u različitim oblicima, uključujući tablete, meke kapsule i pastile. Takođe se može označiti kao tiamin hidrohlorid ili tiamin mononitrat. U slučajevima ozbiljnog nedostatka, tiamin se može davati intravenski.

Kako ga uzimati

Kao i kod svih lekova i dodataka, pre nego što se detetu da vitamin B1, treba se konsultovati sa pedijatrom.

Dnevne preporuke za dijetalni vitamin B1, prema Nacionalnoj akademiji nauka, su sledeće:

Deca

 • Novorođenčad, 6 meseci: 0,2 mg (adekvatan unos)
 • Odojčad, 7 meseci do 1 godine: 0,3 mg (adekvatan unos)
 • Deca 1 do 3 godine: 0,5 mg (RDA)
 • Deca 4 do 8 godina: 0,6 mg (RDA)
 • Deca 9 do 13 godina: 0,9 mg (RDA)
 • Dečaci 14 do 18 godina: 1,2 mg (RDA)
 • Devojčice 14 do 18 godina: 1 mg (RDA)

Odrasli

 • Muškarci 19 i stariji: 1,2 mg (RDA)
 • Žene 19 i starije: 1,1 mg (RDA)
 • Trudnice ili dojilje: 1,4 mg (RDA)

*RDA – preporučena doza dnevnog unosa

Lekari određuju odgovarajuće doze za stanja kao što su beriberi i Vernike-Korsakovljev sindrom. Pored toga tiamin se može davati intravenski u slučaju Vernike-Korsakovljevog sindroma.

Dnevna doza od 50 do 100 mg često se uzima kao suplement. Tiamin se čini sigurnim u ovim dozama, ali pre uzimanja većih doza, trebalo bi se konsultovati sa lekarom.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Tiamin je uglavnom bezbedan. Veoma visoke doze mogu izazvati nelagodu stomaka.

Uzimanje bilo kojeg od vitamina B grupe tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do neravnoteže drugih važnih B vitamina. Iz tog razloga, česta je praksa uzimanje vitamina B-kompleksa, koji uključuje sve B vitamine.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju vitamin B1 bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Digoksin: Laboratorijske studije ukazuju da digoksin, lek koji se koristi za lečenje srčanih oboljenja, može smanjiti sposobnost srčanih ćelija da apsorbuju i koriste vitamin B1. Ovo može biti naročito tačno kada se digoksin kombinuje sa furosemidom (Lasix, diuretik u obliku petlje). [7]

Diuretici (vodene pilule): Diuretici, posebno furosemid (Lasix), koji spada u klasu koja se naziva diuretici Henleove petlje, mogu smanjiti nivo vitamina B1 u organizmu. Moguće je da i drugi diuretici imaju isti efekat. Ukoliko se koriste diuretici, trebalo bi se posavetovati sa lekarom po pitanju potrebe suplemenata tiamina. [8]

Fenitoin (Dilantin): Preliminarni dokazi govore da neke osobe koje su uzimale fenitoin imaju niži nivo tiamina u krvi, što može doprineti neželjenim efektima leka ali ovo ne važi za sve koji uzimaju fenitoin. Samim tim u slučaju korišćenja fenitoina, trebalo bi se posavetovati sa lekarom po pitanju potrebe suplemenata tiamina.

Česta pitanja o tiaminu

P: Da li je bezbedno piti alkohol sa tiaminom?
O: Ne, mešanje alkoholnih pića sa tiaminom nije sigurno jer je to upravo jedan od glavnih uzroka nedostatka vitamina B1.

P: Kako tiamin pomaže u odvikavanju od alkohola?
O: Simptomi povlačenja nastaju kada se telo navikne na velike količine alkohola i postane zavisno od njega. Tokom lečenja, tiamin se nadopunjuje jer ovog vitamina obično nedostaje među alkoholičarima koji se oporavljaju, pomažući obnavljanju normalnih telesnih funkcija.

P: Da li je tiamin mononitrat bezbedan?
O: Tiamin mononitrat je uglavnom bezbedan jer je to uobičajeni oblik vitamina B1 koji se prodaje kao suplement.

P: Za koja oboljenja se tiamin koristi?
O: Tiamin se obično koristi za lečenje nedostatka vitamina B1, ali dokazi govore da on može pomoći i kod drugih stanja kao što su depresija, Alchajmerova bolest, katarakta, oboljenja srca i Vernike-Korsakovljev sindrom.

Izvori članka

 1. Kyly C. Whitfield, Geoffry Smith, Chhoun Chamnan…; High prevalence of thiamine (vitamin B1) deficiency in early childhood among a nationally representative sample of Cambodian women of childbearing age and their children; (2017)
  https://journals.plos.org/plosntds/article?id=10.1371/journal.pntd.0005814
 2. N. Latt, G. Dore; Thiamine in the treatment of Wernicke encephalopathy in patients with alcohol use disorders; (2014)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/imj.12522
 3. Stephan J.L Bakker, MD; Low thiamine intake and risk of cataract; (2001)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/imj.12522
 4. Khanh vinh quoc Lu’o’ng, Lan Thi Hoang Nguyen; Role of thiamine in Alzheimer’s disease; (2001)
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1533317511432736
 5. Jonathan Helali, Sandy Park, Boback Ziaeian…; Thiamine and Heart Failure; (2019)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6543258/
 6. Geng Zhang, Hanqing Ding, Honglei Chen…; Thiamine Nutritional Status and Depressive Symptoms Are Inversely Associated among Older Chinese Adults; (2013)
  https://academic.oup.com/jn/article/143/1/53/4569792
 7. A Zangen, D Botzer, R Zangen, A Shainberg; Furosemide and digoxin inhibit thiamine uptake in cardiac cells; (1998)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9851552/
 8. Suter PM, Haller J, Hany A, Vetter W; Diuretic use: a risk for subclinical thiamine deficiency in elderly patients; (2000)
  https://europepmc.org/article/med/10842416
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.