Jamajčanski Dren

Šta je

Jamajčanski dren (Piscidia erythrina ili Piscidia piscipula) se koristi kao tradicionalni lek za lečenje nervnih bolova, migrene, nesanice, anksioznosti, straha i nervne napetosti.

Još 1844. zapadni naučnici otkrili su da jamajčanski dren ima svojstva da ublaži bol i poveća znojenje. Najnovija naučna istraživanja pokazala su i da ekstrakti kore ove biljke imaju protivupalne, sedativne i antispazmodične efekte (pomaže u ublažavanju grčeva u glatkim mišićima duž probavnog trakta) kod životinja.

Međutim, jamajčanski dren potencijalno je toksična. Upotrebljavan je širom Centralne i Južne Amerike kao otrov za ribe. Ova biljka takođe sadrži supstancu poznatu kao rotenon koja se koristi u insekticidima za suzbijanje vaši, buva i larvi. Smatra se da rotenon nije toksičan za toplokrvne životinje, uključujući i ljude (ako se uzima oralno).

Zbog potencijalne opasnosti jamajčanskog drena, nikada se ne sme koristiti bez pažljivog nadzora lekara.

jamajcanski dren

Opis biljke

Jamajčanski dren je poreklom iz centralne Amerike i Zapadne Indije, a sada se može naći i na Floridi, Teksasu u Meksiku i severnom delu Južne Amerike.

Karakteristične ljuske biljke nose četiri izbočena uzdužna krila. Kora je žute ili sivkasto smeđe boje na spoljnoj površini, a na unutrašnjoj površini svetlije ili bele boje. Oštar i gorak ukus jamajčanskog drena izaziva peckanje u ustima, a kora daje neugodan miris.

Kora od korena je lekoviti deo koji se upotrebljava.

Kako deluje

Jamajčanski dren se ne preporučuje za ljudsku upotrebu u sirovoj formi i nikad ga ne treba uzimati bez pažljivog nadzora lekara.

Studije na životinjama pokazale su da može da pospeši san, ublaži bol, smanji grčeve glatkih mišića, ublaži kašalj i smanji temperaturu i upalu. [1] [2] [3] [4] [5] [6]

Međutim, potencijalno je i toksičan.

Dostupne forme

Kora od korena jamajčanskog drena prodaje se u komadima dužine oko 3 do 5 cm i debljine 0,3 cm.

Postoji velika varijacija u hemijskim sastojcima drveta jamajčanskog drena u zavisnosti od geografskih regiona.

Jamajčanski dren je takođe dostupan u obliku tečnog ekstrakta i tinkture.

Kako ga uzimati

Deca

Deca ne bi trebalo da koriste jamjčanski dren.

Odrasli

Jamajčanski dren se ne sme uzimati bez prethodnog razgovora sa lekarom. Tipični oblici uključuju čajeve, ekstrakt tečnosti i tinkturu.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Jamajčanski drena može biti toksičan. Simptomi predoziranja uključuju ukočenost, drhtanje, salvacija (suvišno lučenje pljuvačke) i znojenje. Ukoliko se ispolji neki od ovih simptoma nakon uzimanja biljke treba potražiti hitnu lekarsku pomoć.

Jamajčanski dren se ne sme uzimati na svoju ruku.

Trudnice i dojilje nikada ne bi trebalo da koriste ovu biljku. Starije osobe takođe bi trebale da je izbegavaju.

Moguće interakcije

Jamajčanski dren retko je proučavan na ljudima, tako da nisu poznati naučni izveštaji o interakciji sa konvencionalnim lekovima.

Međutim, ova biljka ima sedativne efekte i može povećati efekte drugih lekova ili biljaka koji se koriste za nesanicu ili anksioznost.

Jamajčanski dren se ne sme uzimati istovremeno sa lekovima za anksioznost ili nesanicu.

Teoretski jamajčanski dren može imati interakciju sa anestezijom, pa treba prekinuti njegovu upotrebu najmanje 2 nedelje pre zakazane operacije.

Izvori članka

 1. Satoshi Tahara, Masaaki Moriyama, John L.Ingham, Junya Mizutani; Structure revision of piscidone, a major isoflavonoid in the root bark of Piscidia erythrina; (1992)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/003194229290059Y
 2. Christopher H. Costello, Calvin L. Butler; An investigation of Piscidia erythrina (Jamaica dogwood); (1948)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jps.3030370302
 3. R Della Loggia, C Zilli, P Del Negro, C Redaelli, A Tubaro; Isoflavones as spasmolytic principles of Piscidia erythrina; (1988)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3174700/
 4. Della Loggia R, Tubaro A, Redaelli C; Evaluation of the activity on the mouse CNS of several plant extracts and a combination of them; (1981)
  https://europepmc.org/article/med/6118937
 5. Elena Gautier Auxence; A pharmacognostic study of Piscidia Erythrina; (1953)
  https://link.springer.com/article/10.1007/BF02984953
 6. M.A.Alonso-Díaz, J.F.J.Torres-Acosta, C.A.Sandoval-Castro…; In vitro larval migration and kinetics of exsheathment of Haemonchus contortus larvae exposed to four tropical tanniniferous plant extracts; (2008)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304401708000836
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.