Kava Kava

Šta je

Kava kava (Piper methysticum) se stotinama godina koristi kao cerimonijalno piće na Pacifičkim ostrvima. Koreni se žvaču ili melju u kašu i dodaju u hladnu vodu. Dobijeno gusto pivo, koje se upoređuje sa socijalnim ekvivalentom vina u Francuskoj, nudi se gostima koji posećuju Pacifička ostrva.

Pored ceremonijalne upotrebe, kava kava je najpoznatija po svojim opuštajućim osobinama. Za ovu biljku se smatra da podiže raspoloženje i stvara osećaj opuštenosti.

Nekoliko studija otkrilo je da kava kava može biti korisna u lečenju anksioznosti, nesanice i sličnih nervnih poremećaja.

Međutim, postoji ozbiljna zabrinutost da kava kava može prouzrokovati oštećenje jetre. U Evropi je prijavljeno više od 30 slučajeva oštećenja jetre ali istraživači nisu uspeli da potvrde da je sama biljka toksična za jetru.

Nije jasno da li kava kava sama uzrokuje oštećenje jetre ili je uzimanje ove biljke u kombinaciji sa drugim lekovima ili biljem odgovorno. Takođe nije jasno da li je kava kava opasna u preporučenim dozama ili samo u većim dozama.

Nemoguće je reći koja bi, ako postoji, doza kave kave mogla biti sigurna. Ne je trebalo uzimati bez nadzora lekara.

Opis biljke

Kava kava je visok žbun koji raste na ostrvima Tihog okeana. Listovi su veliki i zeleni u obliku srca, sa gustim rastom na granama. Dugi, vitki cvetovi rastu tamo gde se grane sastavljaju sa stabljikama. Koreni izgledaju kao snopovi drvenih, dlakavih grana.

Na Fidžiju se biljka naziva “yaquona”. Na Havajima je poznato kao “awa”. Aboridžinska plemena nazivaju je “grog”.

Koren je deo biljke koja se koristi u lekovite svrhe.

Glavni aktivni sastojci u korenu kave nazivaju se kavalaktoni (kavapironi). Ova hemijska jedinjenja (uključujući kavain, dihidrokavain i metistijum) detaljno su proučavane u istraživanjima u laboratorijama i na životinjama.

Otkriveno je da smanjuju konvulzije, pospešuju san i opuštaju mišiće kod životinja. Takođe imaju svojstva za ublažavanje bola, što može objasniti zašto žvakanje korena kave kave ima tendenciju da prouzrokuje privremeni nadutost i peckanje na jeziku.

Kako deluje

Dokazi ukazuju da kava kava može biti korisna za sledeće zdravstvene probleme:

Anksioznost

Brojne kliničke studije, iako ne sve, otkrile su da je kava kava efikasna u lečenju simptoma povezanih sa anksioznošću. [1]

U pregledu 7 naučnih studija, istraživači su zaključili da je standardizovani ekstrakt kave kave značajno efikasniji od placeba u lečenju anksioznosti. Druga studija je otkrila da je kava kava znatno poboljšala simptome nakon samo nedelju dana lečenja. [2]

Druga istraživanja pokazuju da kava kava može biti jednako efikasna kao i neki lekovi protiv anksioznosti na recept. Prema jednom istraživanju, kava kava izaziva promene u aktivnosti moždanih talasa, ukazujući da može biti od koristi za smirenje uma podjednako dobro kao i lekovi. [3]

Studija iz 2004. godine otkrila je da 300 mg kave kave može poboljšati raspoloženje i kognitivne performanse. To je značajno jer neki lekovi na recept koji se koriste za lečenje anksioznosti, kao što su benzodiazepini imaju tendenciju smanjenja kognitivnih funkcija. [4]

Nesanica

Preliminarni dokazi ukazuju da kava kava može pomoći poboljšanju kvaliteta sna i smanjenju vremena potrebnog za spavanje. Zbog zabrinutosti zbog sigurnosti i činjenice da se drugim biljem može lečiti nesanicu, kava kava često nije prvi izbor za lečenje ovog stanja. [5] [6] [7]

Dostupne forme

U nekim delovima sveta ceo kava kava koren se žvaće zbog svoje lekovite vrednosti. Kava kava je dostupna u tečnom obliku, kao tinktura ili standardizovani ekstrakt i u prahu u kapsulama ili tabletama.

Takođe se može napraviti čaj tako što se koren biljke potapa u vodi.

Kako je uzimati

Pošto su neke osobe razvile ozbiljno oštećenje jetre, čak i zatajenje jetre, nakon uzimanja kave kave, trebalo bi je uzimati samo pod budnim nadzorom lekara. U slučajevima oboljenja jetre poput ciroze ili hepatitisa, ne treba da uzimate kavu kavu.

Deca

Kava kava se ne sme davati deci.

Odrasli

Većina formulacija kapsula nude se u dozama u rasponu od 50 do 100 miligrama. Većina stručnjaka preporučuje da se ne uzima više od 250 miligrama dnevno.

S obzirom na izveštaje o oštećenju jetre, nemoguće je u ovom trenutku reći koja doza kave kave može biti bezbedna. Treba je uzimati samo pod nadzorom lekara.

Kava kava se ne sme uzimati duže od 4 nedelje.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Izveštaji u Sjedinjenim Državama i Evropi povezivali su kavu kavu s teškim problemima jetre. Proizvodi koji sadrže kavu kavu povezani su sa najmanje 25 izveštaja o povredama jetre (uključujući hepatitis, cirozu, zatajenje jetre i smrt). [8]

Ne zna se mnogo o uticaju kave kave na jetru. Može biti da su suplementi ove biljke koje su neki uzimali bili kontaminirani drugim supstancama koje su prouzrokovale oštećenje jetre. Ili je moguće da su određene osobe već imale problema sa jetrom pre uzimanja kave kave ili da su je uzimali u kombinaciju sa drugim lekovima na recept ili biljem koje je rezultiralo oštećenjem jetre.

Takođe je moguće da doze koje se obično preporučuju za kavu kavu različito utiču na svaku osobu. Dakle, doza koja bi kod jedne osobe mogla izazvati oštećenje jetre možda neće imati uticaja na jetru kod druge osobe.

Zbog nesigurnosti oko kave kave, trebalo bi je uzimati samo uz nadzor lekara. Ukoliko se nakon uzimanja kave kave pojave neki od sledećih simptoma:

 • Oštećenje jetre, poput žute kože (žutica)
 • Umor
 • Bol u stomaku
 • Gubitak apetita
 • Mučnina i povraćanje
 • Bol u zglobovima

treba potražiti hitnu lekarsku pomoć.

Kava kava se ne sme uzimati kod stanja depresije, bolesti jetre, poput hepatitisa ili Parkinsonove bolesti.

Trudnice ili dojilje ne bi trebale uzimati kavu kavu.

Kava kava se ne sme uzimati u periodima pre operacije (takođe treba obavestiti hirurga ukoliko ste je ranije uzimali). Ona može da produži efekat anestezije.

Dok se uzima kava kava ne sme se konzumirati alkohol.

Ostale nuspojave povezane sa kavom kavom uključuju:

 • Alergijske kožne reakcije (poput kontaktnog dermatitisa)
 • Vrtoglavica
 • Pospanost
 • Nemir
 • Uznemiren stomak
 • Drhtavice

Dugotrajna upotreba u velikim dozama može uzrokovati:

 • Čudnu, suvu i žućkastu boju kože
 • Gubitak kose (alopecija)
 • Delimični gubitak sluha
 • Gubitak apetita

Kao i alkohol, kava kava može imati opojne efekte i ne treba je uzimati pre vožnje automobila ili upotrebe drugih mašina.

Moguće interakcije

Kava kava se ne sme uzimati bez nadzora lekara, niti u kombinaciji sa lekovima (bilo na recept ili bez recepta). [9]

Kava kava može imati interkaciju sa sledećim:

Antikonvulzivi. Kava kava može povećati efekte ove grupe lekova koji se koriste za lečenje epileptičnih napada.

Alkohol. Kava kava i alkohol se ne smeju upotrebljavajte zajedno. Rizik od oštećenja jetre uveliko se povećava.

Sredstva protiv anksioznosti. Kava kava može povećati efekte CNS depresiva, kao što su benzodiazepini, koji se koriste za poremećaje sna ili anksioznosti i barbiturata koji se koriste za poremećaje sna i za epileptične napade.

Diuretici (vodene pilule). Ovi lekovi pomažu da se telo reši viška tečnosti. Kava kava može da pojača njihove efekte povećavajući rizik od dehidracije.

Fenotiazinski lekovi. Kava kava može povećati rizik od neželjenih efekata povezanih sa lekovima fenotiazinom (koji se često koriste za lečenje šizofrenije), koji se koriste kao antihistaminici.

Levodopa. Bilo je barem jednog izveštaja da kava kava može smanjiti efikasnost levodope, leka koji se koristi za lečenje Parkinsonove bolesti. Ne bi trebalo da uzimate kavu kavu ako se koriste lekovi koji sadrže levodopu ili kod Parkinsonove bolesti.

Lekovi koje razlaže jetra. Pošto deluje na jetru, kava kava može uticati na lekove koji metabolizuje jetra. Uvek treba razgovarati sa svojim lekarom o bilo kom leku koje uzimate pre nego što uzmete kavu kavu.

Izvori članka

 1. J. Sarris, D. J. Kavanagh, G. Byrne, K. M. Bone…; The Kava Anxiety Depression Spectrum Study (KADSS): a randomized, placebo-controlled crossover trial using an aqueous extract of Piper methysticum; (2009)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-009-1549-9
 2. Connor Kathryn M., Payne Victoria, Davidson Jonathan R.T.; Kava in generalized anxiety disorder: three placebo-controlled trials; (2006)
  https://journals.lww.com/intclinpsychopharm/Abstract/2006/09000/Kava_in_generalized_anxiety_disorder__three.1.aspx
 3. Pittler MH, Ernst E; Kava extract for treating anxiety; (2003)
  https://www.cochrane.org/CD003383/DEPRESSN_kava-extract-for-treating-anxiety
 4. Richard Thompson, Willibald Ruch, Rüdiger U. Hasenöhrl; Enhanced cognitive performance and cheerful mood by standardized extracts of Piper methysticum (Kava-kava); (2004)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/hup.581
 5. Siegfried Lehrl; Clinical efficacy of kava extract WS® 1490 in sleep disturbances associated with anxiety disorders; (2004)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032702002380?via%3Dihub
 6. Kazuaki Shinomiya, Toshio Inoue, Yoshiaki Utsu…; Effects of kava-kava extract on the sleep–wake cycle in sleep-disturbed rats; (2005)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s00213-005-2196-4
 7. D. Wheatley; Kava and Valerian in the treatment of stress-induced insomnia; (2001)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.840
 8. Jennifer Anke, Iqbal Ramzan; Pharmacokinetic and pharmacodynamic drug interactions with Kava (Piper methysticum Forst. f.); (2004)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S037887410400183740
 9. Peter P. Fu, Qingsu Xia, Lei Guo, Hongtao Yu, Po-Chuen Chan; Toxicity of Kava Kava; (2008)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868963/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 19 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.