Fermentisani Crveni Pirinač

Šta je

Fermentisani crveni pirinač (ekstrakta kvasca od crvenog pirinča eng. Red yeast rice) vekovima se koristi u Kini kao hrana i kao lek. Nastaje fermentacijom vrste kvasca zvane Monascus purpureus preko crvenog pirinča. U kineskoj medicini, fermentisani crveni pirinač koristi se za snižavanje holesterola, poboljšanje cirkulacije krvi i varenja.

Fermentisani crveni pirinač sadrži hemikalije slične statinskim lekovima na recept. Jedna od njih, zvana monakolin K, ima istu strukturu kao i lek lovastatin (Mevacor). Lekari prepisuju statine za snižavanje nivoa LDL (lošeg) holesterola i kao pomoć u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Istraživači nisu sigurni da fermentisani crveni pirinač snižava holesterol zbog hemikalija sličnih statinu ili zbog drugih sastojaka, kao što su nezasićene masne kiseline, izoflavoni i fitosteroli. Ali pošto su mnogi suplementi fermentisanog crvenog pirinača imali monakolin, Uprava za hranu i lekove (FDA) smatrala ih je lekovima. Proizvođači su morali da uklone sa Američkog tržišta sve proizvod od fermentisanog crvenog pirinča koji su sadržali monakolin.

Kao rezultat, većina proizvoda koji se mogu kupiti u Americi ne sadrže monakolin. Ovo ne važi za EU standarde, tako da su kod nas ovi proizvodi i dalje dostupni sa monakolinom.

Kako deluje

Nekoliko studija pokazalo je da fermentisani crveni pirinač snižava nivo LDL (lošeg) holesterola. [1]

Visoki nivo holesterola povećava rizik od srčanih bolesti. Crveni kvasac (Monascus purpureus) zaustavlja delovanje enzima u organizmu koji pomaže u stvaranju holesterola.

Visok nivo holesterola i triglicerida

Većina studija koristila je formulacije koje su sadržale monokolin K koje su i dalje dostupne u Evropi, ali nisu više dostupne u Americi jer je FDA zahtevala da se uklone svi proizvod od fermentisanog crvenog pirinča koji su sadržali ovo jedinjenje.

Ova istraživanja podržavaju tvrdnju da fermentisani crveni pirinač snižava holesterol:

Jedno istraživanje Medicinske škole UCLA uključilo je 83 osobe sa visokim nivoom holesterola. Oni koji su uzimali fermentisani crveni pirinač tokom perioda od 12 nedelja imali su niži nivo ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida (masti u krvi) u poređenju sa onima koji su uzimali placebo. Nivo HDL (dobrog) holesterola se nije promenio ni u jednoj studijskoj grupi

Studija predstavljena Američkom udruženju za srce pokazala je da fermentisani crveni pirinač snižava LDL holesterol. [2]

U studiji je 187 osoba imalo blage do umereno visoke vrednosti ukupnog holesterola i LDL holesterola. Studija je pokazala da uzimanje ovog proizvoda smanjuje ukupni holesterol za više od 16%, LDL holesterol za 21%, a trigliceride za 24%. HDL holesterol je takođe porastao za 14%

U drugom 8-nedeljnom istraživanju na 446 osobe sa visokim holesterolom, grupa koja je uzimala fermentisani crveni pirinač imala je pad nivoa holesterola u poređenju sa grupom koja je uzimala placebo. Ukupni holesterol je pao za 22,7%, LDL za 31%, a trigliceridi za 34%. HDL holesterol je porastao za 20% [3]

Izvori hrane

Nema ga u našoj hrani. Azijske zajednice ga koriste u prahu za spremanje svojih jela.

Dostupne forme

Fermentisani crveni pirinač je široko dostupan kao suplement u obliku kapsula i tableta.

Kako ga uzimati

Deca

Osobe mlađe od 20 godina ne bi trebalo da koriste suplemente fermentisanog crvenog pirinča.

Odrasli

Većina studija koristi standardizovani ekstrakt: 600 mg, 2 do 4 puta dnevno.

Nijedna studija nije ispitala sigurnost fermentisanog crvenog pirinča kod starijih odraslih osoba. Međutim, starije osobe koje su u ispitivanju u periodu od 8 nedelja uzimale 1200 mg na dan, nisu imale većih nuspojava.

Generalna preporuka je konsultovati lekara koji će pomoći u pronalaženju prave doze.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih efekata i interakcije sa lekovima, dodatke ishrani bi trebalo uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Istraživači ne znaju da li je bezbedno koristiti suplemente fermentisanog crvenog pirinča duže od 12 nedelja.

Osobe sa bubrežnim bolestima, bolestima jetre, problemima štitne žlezde ili poremećajima mišićno-koštanog sistema ili onima sa većim rizikom od raka ne bi trebalde da uzimaju suplemente fermentisanog crvenog pirinča.

Osobe koje piju više od dva alkoholna pića dnevno, oni koji imaju ozbiljnu infekciju ili fizičko stanje, ili su imale presađen organ, takođe bi trebale da izbegavaju upotrebu fermentisanog crvenog pirinča.

Neželjeni efekti su retki, ali mogu da uključuju:

 • Glavobolju
 • Bol u stomaku ili nadimanje
 • Vrtoglavicu
 • Gorušicu
 • Mišične bolove i slabost. To može dovesti do retkog, ali ozbiljnog stanja zvanog rabdomioliza. Odmah prestanite sa uzimanjem fermentisanog crvenog pirinča i posetite svog lekara

Trudnice i dojilje ne treba da uzimaju suplemente fermentisanog crvenog pirinča.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju suplemente na bazi femrentisanog crvenog pirinča, a da se prethodno nisu posavetovale sa lekarom.

Lekovi za snižavanje holesterola: Ako uzimate lekove za snižavanje holesterola, ne smete uzimati dodatak fermentisanog crvenog pirinča osim ako vam lekar ne propiše. On može pojačati efekat ovih lekova, povećavajući rizik od oštećenja jetre. Ako već uzimate statin ili neki drugi lek za snižavanje holesterola, razgovarajte sa lekarom pre nego što uzmete ovaj dodatak ishrani.

Antikoagulansi (razređivači krvi): Fermentisani crveni pirinač može povećati rizik od krvarenja.

Sok od grejpa: Ako se uzimaju statini, grejpfrut i njegov sok mogu povećati količinu leka u krvi. Ovo može povećati šansu za neželjene efekte i oštećenje jetre. Pošto suplement fermentisanog crveniog pirinča može delovati poput statina u organizmu, ne sme se piti sok od grejpa ili jesti grejpfrut dok se korsti.

Koenzim Q10 (CoQ10): Prema studiji iz 2006. statini mogu da smanje količinu CoQ10 u organizmu. [4]

Koenzim Q10 je veoma važan za zdravlje srca i mišića i za proizvodnju energije. Ukoliko ga nema dovoljno, može prouzrokovati umor, bolove u mišićima i oštećenje mišića. Fermentisani crveni pirinač takođe može smanjiti količine koenzima Q10 u organizmu. Treba konsultovati svog lekara ako se planira korišćenje koenzima Q10 istvoremeno sa proizvodima na bazi fermentisanog crvenog pirinča.

Ostali lekovi: Budući da deluje kao statin, fermentisani crveni pirinač može predstavljati isti potencijalni rizik od oštećenja jetre kao statini, u kombinaciji sa drugim lekovima na recept koji takođe utiču na jetru.

Izvori članka

 1. David Heber, Ian Yip, Judith M Ashley, David A Elashoff, Robert M Elashoff…; Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement; (1999)
  https://academic.oup.com/ajcn/article/69/2/231/4694132?login=true
 2. David J Becker, Benjamin French, Patti B Morris, Erin Silvent, Ram Y Gordon; Phytosterols, red yeast rice, and lifestyle changes instead of statins; (2013)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23816039/
 3. Junxian Wang, Zongliang Lu, Jiamin Chi, Wenhua Wang, Meizhe Su, Wenrong Kou…; Multicenter clinical trial of the serum lipid-lowering effects of a Monascus purpureus (red yeast) rice preparation from traditional Chinese medicine; (1997)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0011393X9780063X
 4. Richard J Havel; Dietary supplement or drug? The case of Cholestin; (1999)
  https://academic.oup.com/ajcn/article/69/2/175/4694114?login=true
 5. Changling Li Ph.D., Yan Zhu M.S., Yinye Wang M.S., Jia-Shi Zhu M.D. Ph.D…; Monascus purpureus-fermented rice (red yeast rice): A natural food product that lowers blood cholesterol in animal models of hypercholesterolemia; (1998)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531797002017
 6. Mongini T. E, Palmucci L. M.; Chinese red rice depletes muscle coenzyme Q10 and maintains muscle damage after discontinuation of statin treatment; (2006)
  https://iris.unito.it/handle/2318/41566
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 13 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.