Jod

Šta je

Jod je mineral koji je telu potreban da bi stvorio hormone štitnjače, koji su neophodni za normalan rast i razvoj. U telu se oko 70 do 80% joda nalazi u štitnoj žlezdi u vratu. Ostatak je raspoređen po celom telu, posebno u jajnicima, mišićima i krvi.

Ako telo nema dovoljno joda, može se razviti hipotireozu (nizak nivo hormona štitne žlezde). Simptomi uključuju tromost ili umor, debljanje, suvu kožu i osetljivost na promene temperature. Manjak se javlja češće kod žena nego kod muškaraca, a češći je kod trudnica i starije dece. Kod novorođenčadi i dece hipotireoza može uticati na fizički i mentalni razvoj. Prevremeno rođena deca su posebno ranjiva na nedostatak joda zbog prevremenog odvajanja od majčine zalihe joda.

Klasičan znak nedostatka joda je uvećana štitna žlezda. Kod nekih osoba sa hipotireozom razvija se izuzetno velika štitnjača, poznata kao gušavost. Danas su nedostaci joda u razvijenim zemljama retki jer se jod dodaje u kuhinjsku so. Usevi u razvijenim zemljama se uglavnom uzgajaju na tlu bogatom jodom, pa se on može pronaći i u hrani. Međutim, u zemljama u razvoju, gde je na tlu često malo joda, više od milijardu ljudi može biti izloženo riziku zbog njegovog nedostatka.

Jod se takođe koristi za čišćenje rana, a jodne tablete se mogu koristiti za pročišćavanje vode.

Kako deluje

Većina populacije dobija dovoljno joda. Zbog složenog načina na koji jod može uticati na štitnjaču, ne bi trebalo uzimati suplemente jodu osim ako lekar ne propiše. Jod se može koristiti za sledeća stanja:

Oralni mukozitis (oralna upala)

Postoje dokazi koji ukazuju da ispiranje usta jodom može umanjiti simptome mukozitisa u ustima povezanim sa hemoterapijom ili zračenjem. [1]

Fibrocistične promene dojke

Naučnim analizama došlo se do dokaza koji ukazuju da jod može pomoći u lečenju fibrocistične bolesti dojke. Žene sa fibrocističnom bolešću dojke imaju osetljivost posebno neposredno pre menstruacije.

Pregledom kliničkih studija utvrđeno je da zamenska terapija jodom (posebno za one sa niskim nivoom joda) može poboljšati osetljivost povezanu sa fibrocističnim tkivom dojke. Žene koje su uzimale jod imale su vrlo malo nuspojava. [2] [3]

Vaginitis

Neke žene sa hroničnim vaginalnim simptomima koriste jod suplemente za koje nije neophodan recept kako bi smanjile vaginalnu upalu, kao i svrab i iscedak. [4]

Rane

Jod se često koristi za dezinfekciju kože i čišćenje rana. Lekari često koriste masti koje sadrže jod na opekotinama kako bi smanjili rizik od infekcije. [5] [6]

Izloženost zračenju

Kalijum jod se može uzimati nakon što je neko izložen zračenju da bi se smanjila količina radioaktivnog joda koji se nakuplja u štitnjači. Ova akcija smanjuje rizik od raka štitnjače od izloženosti radijaciji, ali ne štiti od drugih komplikacija od zračenja. [7]

Prevencija gušavosti

Povećanje štitne žlezde može biti rezultat nedostatka joda. Međutim, previše joda takođe može izazvati gušavost. Gušavost usled nedostatka joda retka je u razvijenim zemljama. [8]

Izvori hrane

Jodirana so je glavni izvor joda u ishrani. Morski plodovi kao što su školjke, bele ribe i smeđe morske alge, apsorbuju jod iz vode i odlični su izvori. Beli luk, lima pasulj, seme susama, soja, spanać, švajcarska blitva, letnje tikvicem, repa takođe su dobri izvori joda. Pekare mogu da dodaju jod u testo kao stabilizujuće sredstvo, što hleb čini još jednim izvorom joda.

Dostupne forme

Natrijum-jodid (jod) dostupan je kao deo multivitaminskemultimineralne kombinacije ili kao lokalni tretman za rane. Jod se može naći i u dodacima ishrani koji sadrže morske alge, poput kelpa i fukus alge.

Kako ga uzimati

Nivo adekvatnog unosa propisan od strane Nacionalnog instituta za medicinu [9] je:

Odojčad

 • odojčad uzrasta od 0 do 6 meseci: 110 mcg (mikrograma) dnevno
 • odojčad uzrasta od 7 meseci do 1 godine: 130 mcg dnevno

RDA (preporučeni dnevni unos) su utvrđene za decu i odrasle.

Deca

 • deca uzrasta od 1 do 8 godina: 90 mcg dnevno
 • deca uzrasta od 9 do 13 godina: 120 mcg dnevno
 • deca uzrasta od 14 do 18 godina: 150 mcg dnevno

Odrasli

 • starost od 18 godina i više: 150 mcg dnevno
 • trudnice: 220 mcg dnevno
 • dojilje: 290 mcg dnevno

Slede podnošljivi nivoi unosa (UL), najviši nivo dnevnog unosa za koji verovatno neće doći do nuspojava:

 • deca 1 do 3 godine: 200 mcg dnevno
 • deca 4 do 8 godina: 300 mcg dnevno
 • deca 9 do 13 godina: 600 mcg dnevno
 • od 14 do 18 godina (uključujući trudnice i dojilje): 900 mcg dnevno
 • za odrasle starije od 19 godina (uključujući trudnice i dojilje): 1100 mcg dnevno

Preporuka je pridržavati se saveta lekara i slediti uputstva na proizvođačkim deklararacijama proizvoda. Jod se primenjuje i lokalno na koži radi sprečavanja i lečenja infekcija rana i opekotina.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih reakcija i interakcije sa lekovima, dodtake ishrani bi trebalo uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Visoke doze joda mogu blokirati proizvodnju hormona štitnjače, uzrokujući hipotireozu (nizak nivo hormona štitnjače) kod nekoga sa normalnom funkcijom štitnjače. Previše joda takođe može povećati rizik od ostalih bolesti štitne žlezde, kao što su Hašimotov tireoditis i Gavesova bolest, određeni karcinom štitne žlezde i tirotoksikoza (opasno stanje koje uključuje veliku količinu štitnih hormona u krvotoku). Iz tih razloga, ne be trebalo uzimati suplemente joda bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Uzimanje više joda dnevno nego što se obično dobija od kuhinjske soli (oko 160 do 600 mcg) može biti štetno. Dnevni unos 2000 mcg joda može biti toksičan, posebno kod osoba koje imaju bubrežne bolesti ili tuberkulozu.

Osobe sa trioidnom bolešću mogu biti posebno podložne lošim efektima joda. Osobe sa dermatitisom herpetiformis mogu pogoršati simptome kada uzimaju jod.

Moguće interakcije

U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova [10], jod se ne sme uzimati bez nadzora lekara:

Antitiroidni lekovi: Upotreba antitiroidnih lekova može da poveća hipotireoidni efekat jodida.

Litijum: Upotreba kalijum jodida i litijuma (Lithobid) može izazvati hipotireozu.

Varfarin: Upotreba kalijum jodida (za hipertireozu) sa varfarinom (Coumadin), lekom za razređivanje krvi može učiniti varfarin manje efikasnim.

Lekovi za visoki krvni pritisak (ACE inhibitori i blokatori receptora angiotenzina {ARBs}): Mnogi jodni suplementi sadrže kalijum. Kada se koristi sa ACE inhibitorima i ARB-om, jod može dovesti do povećanog nivoa kalijuma u telu, što može biti opasno.

Diuretici koji čuvaju kalijum u organizmu: Budući da mnogi suplementi joda sadrže kalijum istovremena upotreba može dovesti do opasno visokog nivoa kalijuma.

Izvori članka

 1. P D Kumar Madan, P S Sequeira, Kamalaksha Shenoy, Jayaram Shetty; The effect of three mouthwashes on radiation-induced oral mucositis in patients with head and neck malignancies; (2008)
  https://www.cancerjournal.net/article.asp?issn=Madan
 2. W R Ghent, B A Eskin, D A Low, L P Hill; Iodine replacement in fibrocystic disease of the breast; (2008)
  https://europepmc.org/article/med/8221402/reload=0
 3. Norman C.Estes MD; Mastodynia due to fibrocystic disease of the breast controlled with thyroid hormone; (1981)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0002961081903305
 4. Günther Wewalka, Angelika Stary, Bjoern Bosse…; Efficacy of povidone-iodine vaginal suppositories in the treatment of bacterial vaginosis; (2002)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/57731
 5. S A Kramer; Effect of povidone-iodine on wound healing: a review ; (1999)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10362983/
 6. Paul Lorenz Bigliardi, Syed Abdul Latiff Alsagoff, Hossam YehiaEl-Kafrawi…; Povidone iodine in wound healing: A review of current concepts and practices; (2017)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743919117305368
 7. Steffen Dreger, Manuela Pfinder, Lara Christianson…; The effects of iodine blocking following nuclear accidents on thyroid cancer, hypothyroidism, and benign thyroid nodules; (2015)
  https://link.springer.com/article/10.1186/s13643-015-0106-3
 8. Michael B Zimmermann; Research on iodine deficiency and goiter in the 19th and early 20th centuries; (2008)
  https://academic.oup.com/jn/article/138/11/2060/4669997?login=true
 9. National Institutes of Health Office of Dieatry Supplements; Iodine;
  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/
 10. Drugs.com; Iodine / potassium iodide Interactions;
  https://www.drugs.com/drug-interactions/iodine-potassium-iodide-index.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.