Neven

Šta je

Cvetne latice biljke nevena (Calendula officinalis), koriste se u medicinske svrhe najmanje od 12. veka. Neven je poreklom iz mediteranskih zemalja, ali se danas uzgaja kao ukrasna biljka širom sveta.

Neven sadrži velike količine flavonoida, biljnih antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja nestabilnih molekula nazvanih slobodni radikali.

Tradicionalno se koristi za lečenje stomačnih tegoba i čira, kao i za ublažavanje menstrualnih grčeva, ali ne postoje naučni dokazi da ova lekovita biljka deluje na ove probleme. Danas se neven često koristi lokalno, što znači da se nanosi na kožu.

Pokazalo se da neven pomaže da se rane brže zacele, povećavajući protok krvi i kiseonika do pogođenog područja, što pomaže telu za rast novog tkiva.

Takođe se koristi za poboljšanje hidratacije i čvrstoće kože. Osušene latice biljke nevena koriste se u tinkturama, uljima i oblogama za lečenje opekotina, modrica i posekotina, kao i manjih infekcija koje izazivaju.

Pored toga pokazalo se da neven pomaže u sprečavanju dermatitisa ili upale kože kod osoba koje imaju karcinom dojke tokom terapije zračenjem.

Opis biljke

Neven je godišnja biljka koja uspeva na gotovo bilo kom zemljištu, ali se obično može naći u Evropi, zapadnoj Aziji i Americi. Pripada istoj porodici poput belih rada, hrizantema i ambrozija. Njene granaste stabljike narastu u visinu od 30 do 60 cm, a cveta od ranog proleća.

Osušene latice biljke nevena koriste se u medicinske svrhe.

Kako deluje

Aktivni sastojci cveta nevena su hemijska jedinjenja koje se javljaju u prirodi, kao što su triterpenski saponini (glikozidi oleanolne kiseline), triterpenski alkoholi (α-, β-amirini, faradiol) i flavonoidi (kvercetin i izorhamnetin).

Danas se neven obično ne uzima oralnim putem. Izuzetak je kada se u homeopatskim preparatima koristi u izuzetno malim količinama. Neven se obično nanosi na površinu kože.

Opekotine, posekotine i modrice

Tinkture, masti i sredstva za obloge nevena često se nanose na kožu kako bi se brže zacelile opekotine, modrice i posekotine, kao i za borbu protiv manjih infekcija koje izazovu. [1]

Krema od nevena koristi se i za lečenje hemoroida. Studije na životinjama pokazuju da pomaže da se rane zacele brže, tako što povećava dotok krvi u ranjeno područje i pomažu telu da stvori novo tkivo. [2] [3]

Ne postoje naučne studije koje su proučavale dejstvo nevena na ljudima, ali njegovo korišćenje na koži se smatra bezbednom.

Profesionalne homeopate često preporučuju upotrebu masti sa nevenom za lečenje opekotina od sunca i opekotina prvog stepena.

Dermatitis

Rani dokazi govore da neven može pomoći u sprečavanju dermatitisa, upale kože kod osoba koje boluju od karcinoma dojke koje su podvrgnute terapiji zračenja. [4]

Neven je takođe siguran i efikasan lek za pelenski osip. [5]

Infekcija uha (otitis media)

Kapi za uši koje sadrže neven ponekad se koriste za lečenje infekcija uha kod dece. Nekoliko naučnih studija nije našlo sporedne efekte. [6] [7]

Dostupne forme

Sveže ili osušene latice nevena dostupne su u tinkturama, čajevima, uljima, tečnim ekstraktima, infuzijama, mastima i kremama.

Proizvodi od nevena moraju uvek biti zaštićeni od svetlosti i vlage, i ne smeju se koristiti posle 3 godine skladištenja.

Kako ga uzimati

Deca

Za decu neven se sme koristiti samo topikalno (površinska primena na koži) i u obliku homeopatskih preparata za decu.

Za homeopatske doze obratite se licenciranom homeopati.

Odrasli

Odgovarajuća doza nevena zavisi od više faktora kao što su starost, zdravstveno stanje i nekoliko drugih faktora.

U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno.
Obavezno sledite odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe konsultujte svog farmaceuta ili lekara ili drugog zdravstvenog radnika.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Neven se uglavnom smatra bezbednim za upotrebu na koži. Ne sme se nanositi na otvorenu ranu bez nadzora lekara.

Osobe koje su alergične na biljke iz porodice belih rada ili glavočika, uključujući hrizanteme i ambroziju, takođe mogu imati alergijsku reakciju na neven (obično kožni osip).

Trudnice i dojilje ne smeju koristiti neven. Teoretski, bi mogo ometati začeće i eventualno izazvati pobačaj, pa parovi koji pokušavaju da dobiju dete ne bi trebali koristiti neven.

Moguće interakcije

Nisu poznati naučni izveštaji o interakcijama između nevena i konvencionalnih ili biljnih lekova. Teoretski, oralno uzimanje nevena može biti u interakciji sa sledećim lekovima, pa bi trebalo razgovarati sa lekarom pre kombinovanja ovih lekova sa nevenom:

 • Sedativi. Neven može izazvati pospanost. Uzimanje nevena zajedno sa sedativima može izazvati previše pospanosti.
 • Lekovi za lečenje visokog krvnog pritiska
 • Lekovi za lečenje dijabetesa

Izvori članka

 1. Preethi K. Chandran, Ramadasan Kuttan; Effect of Calendula officinalis Flower Extract on Acute Phase Proteins, Antioxidant Defense Mechanism and Granuloma Formation During Thermal Burns; (2008)
  https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/43/2/43_2008043/_article/-char/ja/
 2. Disha Arora, Anita Rani, Anupam Sharma; A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841996/
 3. Kathy Abascal, Eric Yarnell; Botanical Treatments for Hemorrhoids; (2005)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.2005.11.285
 4. Joyson Kodiyan, Kyle T. Amber; A Review of the Use of Topical Calendula in the Prevention and Treatment of Radiotherapy-Induced Skin Reactions; (2015)
  https://www.mdpi.com/2076-3921/4/2/293
 5. Yunes Panahi, Mohamad Reza Sharif, Alireza Sharif…; A Randomized Comparative Trial on the Therapeutic Efficacy of Topical Aloe vera and Calendula officinalis on Diaper Dermatitis in Children; (2012)
  https://www.hindawi.com/journals/tswj/2012/810234/
 6. E. Michael Sarrell, Herman Avner Cohen, Ernesto Kahan; Naturopathic Treatment for Ear Pain in Children; (2003)
  https://pediatrics.aappublications.org/content/111/5/e574.short
 7. E. Michael Sarrell, Herman Avner Cohen, Ernesto Kahan; Efficacy of Naturopathic Extracts in the Management of Ear Pain Associated With Acute Otitis Media; (2001)
  https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/190792
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 5 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.