Zlatnica

Šta je

Istorijski, zlatnica (Solidago canadensis ili Solidago virgaurea) je korišćena je na koži za zarastanje rana. Takođe se koristi kao diuretik, što znači da pomaže telu da se reši viška tečnosti. Ime solidago znači “napraviti celinu”.

Zlatnica se takođe koristi za lečenje tuberkuloze, dijabetesa, uvećanja jetre, gihta, hemoroida, unutrašnjeg krvarenja, astme i artritisa. U narodnoj medicini koristi se kao sredstvo za ispiranje usta i grla.

Nekoliko studija na životinjama i u laboratorijama ukazuju da zlatnica može pomoći u smanjenju upale, ublažiti mišićne grčeve, boriti se protiv infekcija i sniziti krvni pritisak.

Deluje poput diuretika, a u Evropi se koristi za lečenje upale urinarnog trakta i za sprečavanje ili lečenje bubrežnih kamenaca. Često se nalazi u čajevima koji pomažu u “ispiranju” bubrežnih kamenaca i zaustavljanju upalnih bolesti urinarnog trakta.

Zlatnica se često neopravdano krivi za sezonske alergije. Zapravo je obično odgovorna druga biljka, ambrozija koja cveta u isto vreme.

Opis biljke

Zlatnica se može ukrštati sa drugim biljkama. Kao rezultat, samo u Americi postoji najmanje 130 vrsta. Ova biljka je poreklom iz Evrope i proširila se na Aziju, Severnu i Južnu Ameriku.

Evropska zlatnica je višegodišnja sa jednom drvenastom stabljikom koje narastu od 90 cm do 2 metra visine. Često se nalazi pored puta i na otvorenim poljima. Njeni žuti cvetovi, koji se uglavnom pojavljuju u avgustu i septembru, široki oko 0,6 centimetara, ali dolaze u velikim grozdovima. Listovi joj se naizmenično raspoređeni između nazubljenih i glatkih ivica.

Većina stručnjaka smatra da zlatnica ne izaziva senenu groznicu ili sezonsku alergiju. Međutim, neke osobe mogu imati kožnu reakciju (alergijski kontaktni dermatitis) kada je dodirnu.

Nadzemni delovi biljke suše se i koriste u lekovete svrhe.

Kako deluje

Zlatnica (eng. Goldenrod) može delovati kao diuretik, što znači da izbacuje vodu iz organizma povećavajući količinu mokraće. Takođe može da umanji upalu.

Zlatnica se tradicionalno predlaže za sledeća stanja:

 • artritis i giht
 • alergije
 • prehlada i grip
 • upala mokraćne bešike ili urinarnog trakta
 • kamen u bubregu
 • ekcem (nanosi se na kožu)
 • manje rane (nanosi se na kožu)

Biljni proizvodi se nikada ne smeju nanositi na otvorenim ranama.

Bogat izvor biljnih jedinjenja

Zlatnica sadrži mnoga korisna biljna jedinjenja, uključujući saponine i flavonoidne antioksidante poput kvercetina i kaempferola.

Saponini su biljna jedinjenja koja su povezana sa mnogim zdravstvenim benefitima. Oni mogu biti posebno efikasni u inhibiranju (sprečavanju) rasta štetnih bakterija i gljivica poput Candida albicans. [1] [2]

Candida albicans je gljivica koja u većini situacijia izaziva infekciju vagine, ali i drugih delova tela.

Takođe je pokazano da i saponini imaju antikancerogene i protivupalne efekte u laboratorijskim ispitivanjima kao i na životinjama. [3]

Flavonoidni antioksidanti kvercetin i kaempferol u zlatnici pomažu da zaštitite ćelije od oštećenja izazvanih nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali. Oštećenja slobodnih radikala su faktor u mnogim hroničnim stanjima, uključujući bolesti srca i rak.

Značajno je da antioksidativna aktivnost zlatnice jača od zelenog čaja i vitamina C.

Flavonoidni antioksidanti i druga biljna jedinjenja u zlatnici takođe imaju anti-inflamatornu korist.

Upale i bolovi

U tradicionalnoj medicini, zlatnica se koristi za borbu protiv upale i bolova.

U studijama na životinjama, ekstrakt zlatnice kombinovan sa ekstraktima jasike (eng. aspen) i belog jasena u suplementu Phytodolor smanjio je oticanje povređenih tkiva za čak 60%.
Takođe je smanjila upalu povezanu sa artritisom za 12–45% kod životinja, uz veće efekte u većim dozama. [4]

Zlatnica u Phytodolor-u je testirana i na ljudima. U pregledu 11 ispitivanja lečenje je bilo je jednako efikasno kao i aspirin za smanjenje bolova u leđima i artritisa kolena. [5]

Delomično to može biti uzrokovano kvercetinom, flavonoidnim antioksidansom u zlatnici sa snažnim protuupalnim efektima.

Međutim, kora drveća jasike sadrži salicin – aktivni sastojak aspirina – koji je takođe doprineo protivupalnim koristima testirane biljne mešavine.

Istraživanje Phytodolor u laboratorijama pokazuju da kombinacija sastojaka – a ne pojedinačni sastojak – proizvodi najznačajnije olakšanje bola.

Urinarni trakt

Evropska agencija za lekove (EMA), vladina grupa koja nadgleda lekove, prepoznaje zlatnicu kao potencijalno korisnu za poboljšanje efikasnosti standardnih medicinskih tretmana za manje urinarne probleme. [6]

To znači da ona može podržati ili povećati efikasnost lekova poput antibiotika za infekciju urinarnog trakta – ali biljka se ne sme koristiti sama kao lečenje takvih tegoba.

Studije su pokazale da je zlatnica najefikasnija u kombinaciji sa drugim biljem poput kleke i rastavića pa se često mogu pronaći biljni dodaci za zdravlje urinarnog trakta koji sadrže zlatnicu i drugo bilje. [7]

Kad je 512 osoba sa hroničnom hiperaktivnom mokraćnom bešikom uzimalo 425 mg suvog ekstrakta sušene zlatnice 3 puta dnevno, 96% je primetilo poboljšanje simptoma hitnosti mokrenja i bolnog mokrenja. [8]

I na kraju, EMA primećuje da zlatnica povećava protok urina. Njegov diuretički efekat može pomoći izbacivanju potencijalno štetnih bakterija i zdravlju bubrega.
Zbog toga se generalno savetuje da se pije puno vode tokom uzimanja bilja.

Dostupna forma

Zlatnica se može uzimati na više načina, kao osušena biljku (za čajeve ili kapsule) ili kao alkoholni ili tečni ekstrakt (tinktura).

Doziranje

Deca

Zlatnica se ne sme davati deci bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Odrasli

Doze za oralnu primenu (odrasli) za tradicionalnu upotrebu preporučeni u standardnim biljnim referencama [8] dati su ispod:

Usitnjena biljka 6-12 g dnevno, ili ekvivalentna priprema 3-5 g, 2-4 puta dnevno u obliku infuzije.
Osušena biljka 3-4 g, 2-3 puta dnevno kao infuzija u 15 ml vode ili ekvivalentni preparati.
Tečni ekstrakt 0,5–2,0 ml, 3 puta dnevno.
Tinktura 0,5-2 ml, 3 puta dnevno.
Suvi ekstrakt 350-450 mg, 3 puta dnevno.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Neke osobe mogu imati alergijsku reakciju na ovu biljku u tom slučaju ne smeju je upotrebljavati.

Neželjeni efekti mogu uključivati gorušicu.

Osobe sa sledećim stanjima treba da konsultuju svog lekara pre uzimanja zlatnice:

 • povišen krvni pritisak (hipertenzija)
 • nizak krvni pritisak (hipotenzija)
 • osteoporoza
 • alergija na ambroziju
 • zadržavanje tečnosti zbog problema sa srcem ili plućima

Tudnice i dojilje i osobe koje imaju bolest srca ili bubrega ne smeju uzimati zlatnicu.

Moguće interakcije

Nisu poznati naučni izveštaji o interakcijama između zlatnice i konvencionalnih lekova, međutim, moguće su sledeće interakcije:

Diuretici: Zlatnica može da pojača dejstvo diuretika, povećavajući rizik od dehidracije.

Litijum: Pošto zlatnica može delovati poput diuretika, može uzrokovati nakupljanje litijuma u krvi.

Ostali lekovi: Zahvaljujući svom diuretičkom delovanju, zlatnica može da ima uzajmano dejstvo sa bilo kojim lekom koji se obrađuje putem bubrega i mokraće.

Izvori članka

 1. Jeffrey J. Coleman, Ikechukwu Okoli, George P. Tegos…; Characterization of plant-derived saponin natural products against Candida albicans; (2010)
  https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/cb900243b
 2. Joyce K. Tsuzuki Terezinha I.E. Svidzinski Cristiane S. Shinobu…; Antifungal activity of the extracts and saponins from Sapindus saponaria L.; (2007)
  https://www.scielo.br/j/aabc/a/5rsMJDnN8HjLmSDypf5gw3d/?lang=en
 3. Shuli Man, Wenyuan Gao, Yanjun Zhang…; Chemical study and medical application of saponins as anti-cancer agents; (2010)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X10001346
 4. Karl-Josef Gundermann, Jürgen Müller; Phytodolor–effects and efficacy of a herbal medicine ; (2007)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17704984/
 5. Uehleke B., Brignoli R., Rostock M…; Phytodolor® in musculoskeletal disorders: re-analysis and meta-analysis; (2011)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/332820
 6. European Medicines Agency; Evaluation of Medicines for Human Use; (2008)
  https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-solidago-virgaurea-l-herba_en.pdf
 7. Okragla E, Chraniuk M, Wolska L; MICROTOX TEST AS A TOOL TO ASSESS ANTIMICROBIAL PROPERTIES OF HERBAL INFUSIONS USED IN URINARY TRACT INFECTIONS; (2017)
  https://europepmc.org/article/med/29513959
 8. Joanne Barnes, Linda A. Anderson, J. David Phillipson; European Goldenrod from Herbal Medicines Third Edition; (2007)
  https://www.pharmpress.com/files/docs/Herbal%20Medicines%20sample.pdf
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 12 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.