Beli Slez

Šta je

Beli slez (Althea officinalis) biljka, korišćena je više od 2000 godina kao hrana i kao lek.

Rimljani, Kinezi, Egipćani i Sirijci koristili su beli slez kao izvor hrane. Arapi su od njenog lišća pravili obloge i nanosili ih na kožu da bi umanjili upalu.

I koren i listovi sadrže gumastu supstancu koja se naziva sluz. Kada se pomeša sa vodom, formira gladak gel koji se koristi za oblaganje grla i stomaka za smanjenje iritacije.

Takođe se nanosi lokalno za umirenje ispucale kože.

Opis biljke

Beli slez (eng. Marshmallov) je prvobitno rastao na slanom ali sada uspeva i na vlažnom, neobrađenom zemljištu. Nalazi se u južnoj i zapadnoj Evropi, zapadnoj Aziji i severoistočnom regionu Severne Amerike. Njegova mesnata, uspravna stabljika doseže visine od 60 do 200 cm.

Bledo žut koren je sužen, dugačak i mesnat, sa čvrstom, a opet fleksibilnom spoljnom stranom. Stabljika je uspravna i razgranata. Biljka je prekrivena svilastim dlačicama zbog čega su listovi srebrno-beli i mekani. Cvetovi su belo-ružičasti sa 5 crvenkastih belih latica u krunicama.

Čitava biljka, posebno koren, ispunjen je blagom sluzi. Biljka cveta od juna do kraja avgusta.

Listovi i korenje belog sleza su delovi koji se koriste u lekovite svrhe. Koren ima najviše sluzi u oktobru zbog čega se uglavnom tada sakuplja. List se bere u jesen, a cvet za vreme cvetanja.

Kako deluje

Malo naučnih studija je sagledalo efekte belog sleza. Većina predloženih primena potiče iz duge istorije upotrebe u tradicionalnim sistemima lečenja.

Međutim, jedno nedavno istraživanje [1] potvrdilo je da preparati na bazi belog sleza pomažu da se umiri nadražena sluznica usled:

 • Astme
 • Bronhitisa
 • Uobičajena prehlade/bola u grlu
 • Kašlja
 • Inflamatorne bolesti creva (poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa)
 • Loše probave
 • Čira na želucu
 • Upale kože

Kašalj i prehlada

Visok sadržaj sluzi korena belog sleza može ga učiniti korisnim za lečenje kašlja i prehlade.

Nova studija iz 2020. godine otkrila je da je biljni sirup protiv kašlja koji sadrži koren belog sleza efikasan u ublažavanju kašlja zbog prehlade, bronhitisa ili bolesti respiratornog trakta sa stvaranjem sluzi. Aktivni sastojak sirupa pored belog sleza bio je ekstrakt lista suvog bršljana, timijan i anis. [2]

U roku od 12 dana, sva 62 učesnika doživela su poboljšanje simptoma od 86 do 90 posto.

Izgleda da koren belog sleza deluje kao enzim za oslobađanje sluzokože i inhibiranje bakterija. Pastile koje sadrže ekstrakt korena belog sleza pomažu kod suvog kašlja i nadraženog grla.

Iritacije kože

Protivupalno dejstvo korena belog sleza takođe može pomoći u ublažavanju iritacije kože prouzrokovanih furunkulom (čir na koži), ekcemima i dermatitisom.

Istraživanjem iz 2013. otkriveno je da upotreba masti koja sadrži 20 procenata ekstrakta korena belog sleza smanjuje iritaciju kože. Istraživači su ukazivali da biljka stimuliše određene ćelije koje imaju anti-upalno delovanje. [3]

Kada se koristi sam, ekstrakt je bio nešto manje efikasan od masti koja sadrži protivupalni sintetički lek. Takođe, mast koja sadrži oba sastojka imala je veću protivupalnu aktivnost od masti koja sadrže samo jedan ili drugi.

Zarastanje rana

Koren belog sleza ima antibakterijsko delovanje što ga može učiniti efikasnim u zaceljivanju rana.

Rezultati jednog istraživanja na životinjama iz 2020. godine ukazuje da ekstrakt korena belog sleza ima potencijal za lečenje gram-pozitivnih bakterija. Ove bakterije su odgovorne za preko 50 procenata infekcija koje se javljaju i uključuju superbakterije otporne na antibiotike. Testiranjem lokalne primene na rane životinja, ekstrakt je značajno povećao zarastanje. [4]

Smatra se da ubrzava vreme zarastanja i smanjuje upalu.

Ublažavanje bolova

Studija iz 2015. navodi istraživanje da koren belog sleza može delovati kao analgetik za ublažavanje bolova, kao što su bol ili grebuckanje u grlu. Studija je primenjivala tečni ekstrakt 2-5 ml tri puta na dan. [5]

Dostupne forme

Osušeni listovi mogu se koristiti u infuzijama, tečnim ekstraktima i tinkturama.

Koren belog sleza može se dobiti sušeni, oljušten ili neoljušten u ekstraktima (suvi i tečni), čajevima, tinkturama, kapsulama, mastima, kremama i sirupima protiv kašlja.

Kako ga uzimati

Deca

Nema studija koje su ispitivali koja je doza odgovarajuća za dete. Treba se konusltovati sa pedijatrom svog deteta za smernice.

Odrasli

Koren belog sleza dostupan je u obliku čaja, tečne tinkture ili kapsule kao i u kremama i mastima.

Dnevno se pije nekoliko šoljica čaja, 1 čaša vode koja sadrži 30 do 40 kapi tinkutra dnevno ili se uzimaju kapsule koje sadrže 6g korena u prahu dnevno u podeljenim dozama.

Sirup: Uzima se 10 mililitara (ml) sirupa protiv kašlja od korena belog sleza svakog dana.
Mast i kreme: 3 puta dnevno se nanosi mast ili krema koja sadrži ekstrakt korena belog sleza (obično 20%) na zahvaćeno područje.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Beli slez se uglavnom smatra sigurnim. Nema prijavljenih neželjenih efekata. Izgleda da je bezbedan za upotrebu tokom trudnoće i dojenja, mada pre nego što se uzme, trebalo bi se posavetovati sa lekarom.

Jedno istraživanje ukazuje da beli slez može sniziti nivo šećera u krvi. Dijabetičari bi trebalo da se konsulutuju sa svojim lekarom pre uzimanja belog sleza. [6]

Moguće interakcije

Beli slez prekriva sluznicu stomaka i tako može da ometa apsorpciju drugih lekova ili biljaka. Da bi se izbegli bilo kakvi problemi, preporučuje se uzimanje belog sleza nekoliko sati pre ili nakon uzimanja drugog bilja ili lekova.

 • Litijum. Beli slez može povećati količinu litijuma u organizmu i na taj način povećati rizik od neželjenih efekata.
 • Lekovi protiv dijabetesa. Beli slez može smanjiti šećer u krvi. Uzimanje lekova za dijabetes zajedno sa belim slezom može dovesti do preniskog šećera u krvi.

Izvori članka

 1. Behrang Alani, Mohammad Zare, Mahdi Noureddini; Bronchodilatory and B-adrenergic effects of methanolic and aqueous extracts of Althaea root on isolated tracheobronchial smooth rat muscle; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4386210/
 2. Mahboubi M.; Marsh Mallow (Althaea officinalis L.) and Its Potency in the Treatment of Cough; (2020)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/503747
 3. Renata Dawid-Pać; Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/
 4. Mohsenikia M, Rafiee S, Rozei LS, Ebrahimi A, Zahmatkesh-Meimandi…; Althaea officinalis improves wound healing in rats; (2020)
  https://europepmc.org/article/med/33116035
 5. Yosef Golshani, Mohammad Zarei, Saeed Mohammadi; Acute/Chronic Pain Relief: Is Althaea officinalis Essential Oil Effective?; (2015)
  https://www.researchgate.net/publication/296688521_AcuteChronic_Pain_Relief_Is_Althaea_officinalis_Essential_Oil_Effective
 6. Saeed Changizi Ashtiyani; Acute/Chronic Pain Relief: The Effect of Althaea officinalis.L Root Alcoholic Extract on Blood Sugar Level and Lipid Profiles of Streptozotocin Induced-Diabetic Rats; (2015)
  https://www.researchgate.net/publication/281545119
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 13 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.