Gavez

Šta je

Gavez (Symphytum officinale) se upotrebljava u tradicionalnoj medicini u mnogim delovima sveta. U Japanu je biljka sakupljana i korišćena kao tradicionalni tretman više od 2000 godina.

Često se koristi na koži za lečenje rana i smanjenje uganuća i preloma. Koreni i lišće gaveza sadrže alantoin, supstancu koja pomaže novim ćelijama kože da rastu, a zajedno sa drugim supstancama smanjuju upalu i održavaju kožu zdravom.

Gavez masti se koriste za lečenje modrica, kod istegnuća mišića i ligamenta, preloma, uganuća, naprezanja i osteoartritisa. U prošlosti je korišćen i za lečenje stomačnih tegoba.

Međutim, u njemu se nalaze toksične materije nazvane pirolizidinski alkaloidi koji oštećuju jetru i mogu dovesti do smrti. Zbog toga se gavez više ne prodaje u Americi osim u obliku krema i masti. Velika Britanija, Australija, Kanada i Nemačka takođe su zabranile prodaju oralnih proizvoda koji sadrže gavez.

Opasne supstance iz gaveza takođe se apsorbuju kroz kožu, pa se u organizmu mogu nakupljati štetne količine.

Treba biti oprezan pri korišćenju masti koja sadrži gavez (vidi odeljak Kako ga koristiti), i nikada se ne sme koristiti na slomljenoj koži.

Opis biljke

Gavez je višegodišnji žbun poreklom iz Evrope i nekih delova Azije. Sklon vlažnom zemljištu, gavez ima debelu dlakavu stabljiku i naraste od 60 do 150 cm.

Cvetovi su mu ljubičasti, plavi ili beličasti, a gusto su raspoređeni u grozdovima. Listovi su duguljasti i često izgledaju različito u zavisnosti od mesta gde se nalaze na stabljici. Donji listovi su široki u osnovi i suženi na krajevima, dok su gornji listovi široki i uski samo na krajevima. Koren ima crnu spoljašnost i mesnatu beličastu unutrašnjost ispunjenu sokom.

Kompozitni preparati se prave od lišća ili drugih delova biljke uzgajanih iznad zemlje. Novi listovi imaju više otrovnih pirolizidinskih alkaloida nego stariji listovi. Neki preparati su takođe napravljeni od korena, ali koren sadrži čak 16 puta veću količinu pirolizidinskih alkaloida.

Gavez sadrži supstance koje pomažu obnavljanju kože, uključujući alantoin, rosmarinsku kiselinu i tanine. Takođe sadrži otrovne hemikalije nazvane pirolizidin alkaloidi.

Kako deluje

Bol u leđima

Gavez krema bi mogla olakšati bolove u leđima, sugeriše studija iz Britanskog časopisa za sportsku medicinu iz 2010. [1]

Studija je obuhvatila 120 pacijenata sa akutnim bolovima u gornjem ili donjem delu leđa, od kojih je svaki lečen gavez masću ili placebom tokom pet dana. Rezultati studije otkrili su da se intenzitet bola u proseku smanjio za 95,2 procenta u grupi koja je koristila mast gaveza (u poređenju sa 37,8 procenata u grupi sa placebom).

Osteoartritis

Gavez krema može pomoći u lečenju osteoartritisa kolena prema istaživanju na 220 ljudi sa ovim problemom. Studija je traja tri nedelje lečenja bilo masću gaveza ili placebom. Na kraju studije, oni koji su koristili gavez mast doživeli su značajno poboljšanje u pogledu bola, pokretljivosti i kvaliteta života (u poređenju sa članovima placebo grupe). [2]

Pored toga, studija iz 2011. utvrdila je da je gavez mast superiornija od placeba u ublažavanju bola i ukočenosti i poboljšanju fizičkog funkcionisanja. U istraživanju je učestvovalo 43 pacijenta sa osteoartritisom kolena i period je bio šest nedelja lečenja.

Uganuća zgloba

Nekoliko preliminarnih studija pokazuje da gavez krema može biti korisna u lečenju uganuća zgloba na nozi. [3]

Takođe jedna manja studija na 23 ispitanika sa izvrnutim zglobom ukazuje da kombiniacijom nesteroidnih antiinflamatornih lekoai, masti od korena gaveza i ručna terapija mogu značajno poboljšati kratkotrajne simptome nakon uganuća skočnog zgloba, a neuromuskularni trening može sprečiti ponovnu povredu. [4]

Ogrebotine

Populaciju ispitivanja primenu kreme sa ekstraktom biljaka Simphitum na 108 dece uzrasta 3–12 godina sa svežim ogrebotinama ukazuje da je zarastanja od 50% dostignuta je 0,9 dana ranije sa višom nego sa kremom niže koncentracije. Takođe nije zabeleženo neželjeno dejstvo ili problemi sa podnošljivošću, kao što su lokalne iritacije kože. [5]

Dostupne forme

Proizvodi gaveza za oralnu upotrebu su zabranjeni u SAD i mnogim evropskim zemljama. Većina dostupnih proizvoda su u obliku kreme i masti za kožu.

Mast od gaveza (koja sadrži 5 do 20% gaveza), kreme i obloge se prave od sveže ili osušene biljke, lista ili korena. Treba koristiti samo proizvode napravljene od listova običnog gaveza i uzimati proizvode samo od kompanija sa dobrom reputacijom. Takođe trebalo bi se pridržavati donjih preporuka za doziranje.

Koren gaveza se pravi u formi čaja.

Kako ga koristiti

Deca

Gavez se nikada se ne sme davati detetu oralnim putem (kroz usta). Takođe ne stavljajte kreme ili masti sa gavezom na dečiju kožu.

Odrasli

 • Gavez se nikada ne sme uzimati oralnim putem (kroz usta). Može doći do teškog trovanja jetre, pa čak i smrti

Kada se koriste masti od bilja i listova, kreme i drugi preparati za kožu, treba se pridržavati ovih preporuka za bezbednost:

 • Gavez se nikada ne nanosi na slomljenu kožu
 • Koriste se samo male količine kreme sa gavezom, ne duže od 10 dana
 • Ne upotrebljavati bilo koji gavez proizvod duže od 4 do 6 nedelja u jednoj kalendarskoj godini

Mere predostrožnosti

Gavez ima otrovne materije koje mogu izazvati ozbiljna oštećenja jetre, pa čak i smrt. Gavez se nikada ne sme uzimati oralnim putem.

Otrovne materije u gavezu mogu da se apsorbuju kroz koža. Čak i kreme i masti treba da se koriste samo kratko vreme, i to samo pod nadzorom lekara.

Gavez se nikada ne upotrebljava na otvorenim ranama ili slomljenoj koži.

Gavez se nikada ne upotrebljava ukoliko se boluje od bolesti jetre, alkoholizma ili raka.

Deca, starije osobe i trudnice ili dojilje ne bi smele da koriste proizvode na bazi gaveza, čak ni one za kožu.

Moguće interakcije

U studiji iz 2007. koja je ispitivala sigurnost upotrebe gaveza ukazuje se da može povećati rizik od oštećenja jetre i da ga ne treba ga koristiti sa drugim lekovima koji takođe mogu uticati na jetru. [6]

Ukoliko se uzima bilo koji lek na recept ili bez recepta, treba uvek konsultovati lekara pre upotrebe gaveza.

Dok se koristi gavez mast ili krema, ne bi trebalo da se u isto vreme upotrebljavaju neke vrste bilja za koje je poznato da izazivaju probleme sa jetrom, kao što su kava kava, bajkalska kapica i valerijana.

Izvori članka

 1. B M Giannetti, C Staiger, M Bulitta, H-G Predel; Efficacy and safety of comfrey root extract ointment in the treatment of acute upper or lower back pain; (2009)
  https://bjsm.bmj.com/content/44/9/637
 2. Christiane Staiger; Comfrey: A Clinical Overview; (2012)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491633/
 3. Christiane Staiger; Comfrey root: from tradition to modern clinical trials; (2013)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580139/
 4. M. Barna, A. Kucera, M. Hladíkova, M. Kucera; Wound-Healing Effects of a Symphytum Herb Extract Cream (Symphytum×uplandicum Nyman) in Children; (2012)
  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0032-1308981
 5. Lucinda G. Miller PharmD; Herbal MedicinalsSelected Clinical Considerations Focusing on Known or Potential Drug-Herb Interactions; (1998)
  https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/210330
 6. Felix Stickel, Helmut K Seitz; The efficacy and safety of comfrey; (2007)
  https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/efficacy-and-safety-of-comfrey/50C49FEFA056383BD2298CA9184CEE74
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 3 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.