Lipa

Šta je

Lipa je biljka koja potiče od raznih vrsta Tilie. U evropskoj narodnoj medicini se vekovima koristi za lečenje širokog spektra zdravstvenih problema.

Cvetovi dve vrste lipe (Tilia cordata i Tilia platyphyllos) istorijski su korišćeni za smirenje živaca i lečenje zdravstvenih problema povezanih sa anksioznošću. Ovo cveće natopljeno kao čaj koristilo se za ublažavanje anksioznosti, probavnih smetnji, nepravilnog rada srca i povraćanja.

Danas se lipa koristi u mnogim lekovima protiv kašlja i prehlade. Aktivni sastojci lipe pomažu pojačavanje znojenja, što može pomoći u lečenju visoke temeprature.

Lipa je takođe cenjena zbog drveta i uglja, kao i meda od njenih cvetova.

Opis biljke

Familija lipa raste u umerenom podneblju na severu. One su listopadna stabla (zimi gube lišće) koja mogu narasti do visine od 25 metara i mogu živeti do 1000 godina.

Formule biljnog cveta lipe obično se prave od Tilia cordata, evropske lipe koja se takođe naziva i zimskom lipom, ili Tilia platyphyllos, velike listopadne, rano cvatuću letnje lipe. Obe vrste su često sade duž gradskih ulica. U zavisnosti od vrste, njihov miris varira od jakog i slatkog do prilično bogatog.

Osušeni cvetovi su blago slatki i lepljivi, a voće je pomalo slatko i sluzavo. Čaj od lipe ima prijatan ukus, delom i zbog aromatičnog isparljivog ulja koje se nalazi u cveću.

Cveće lišća, lišće, drvo i ugalj lipe (dobija se iz drveta) delovi su koji se koriste u lekovite svrhe.

Aktivni sastojci cveća lipe uključuju flavonoide (koji deluju kao antioksidanti), isparljivo ulje i komponente sluzi (koji umiruju i smanjuju upalu). Biljka takođe sadrži tanine koji mogu delovati adstrigentno (sredstvo koje ima svojstvo da steže površinu sluzokože i povređene kože).

Kako deluje

Lipa je proučavana u samo u nekoliko ispitivanja u laboratorijama i na životinjama. Istraživanja pokazuju da ima antispazmodična (smanjuje kontrakcije mišića), adstrigentna, diuretička i sedativna svojstva. [1]

Treba imati na umu da se različiti delovi lipe koriste u lekovite svrhe.

Prehlada i kašalj

Cvetovi lipa Tilia cordata / platyphyllos ponekad se preporučuju za lečenje prehlade, kašlja, groznice, infekcije, upale, visokog krvnog pritiska, glavobolje (naročito migrene); kao diuretik (povećava proizvodnju urina), antispazmodik (smanjuje grč glatkih mišića duž probavnog trakta) i sedativ. [2] [3] [4]

Ostalo

 • Drvo Tilia cordata / platyphyllos koristi se za poremećaje jetre i žučne kese i celulitis (upala kože i mekog tkiva)
 • Tilia cordata / platyphyllos ugalj se koristi oralno za lečenje crevnih poremećaja, a lokalno se koristi za lečenje otoka (edema) ili infekcije (poput celulitisa ili čira) potkolenice

Dostupne forme

Lipa je dostupna kao:

 • Osušeni cvetni preparati, uključujući čajeve i kapsule
 • Ekstrakt tečnosti
 • Tinktura

Kako je uzimati

Deca

Ne postoje naučne studije koje su proučavale upotrebu lipe u lečenju dece, tako da ne bi smela da se daje deci mlađoj od 18 godina bez nadzora lekara.

Odrasli

Odgovarajuća doza lipe zavisi od više faktora kao što su starost, zdravstveno stanje i oblik u kom se upotrebljava.

U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno.

Obavezno treba slediti odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe konsultovati svog farmaceuta ili lekara ili drugog zdravstvenog radnika.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Lipa se smatra sigurnom u preporučenoj dozi. Bilo je retkih izveštaja koprivnjače ili druge alergijske kožne reakcije prilikom dodira drveta lipe (zvane kontaktni dermatitis).

Česta upotreba lipe povezivana je sa oštećenjem srca. Ne sme se upotrebljavati je bez medicinskog nadzora u slučajevima srčanih oboljenja.

Trudnice ili dojilje pre upotrebe lipe treba da se posavetuju sa svojim lekarom.

Moguće interakcije

Ne postoje poznati naučni izveštaji o interakcijama između lipe i konvencionalnih lekova. Međutim, moguće je da lipa može imati uzajamno dejstvo sa sledećim:

Diuretici: Smatra se da lipa ima diuretička svojstva, što znači da pomaže telu izlučivanje mokraće iz organizma. Ako se uzimaju drugi diuretici, lipa može povećati njihov efekat i povećati rizik od dehidracije.

Litijum: Zbog toga što lipa može delovati kao diuretik, može povećati koncentraciju litijuma u krvi. Ako se uzima litijum, trebalo bi se posavetovati sa lekarom pre uzimanja lipe.

Izvori članka

 1. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC); Assessment report on Tilia cordata Miller, Tilia platyphyllos Scop., Tilia x vulgaris Heyne or their mixtures, flos; (2012)
  https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-tilia-assessment/li>

 2. E.Aguirre-Hernández, A.L.Martínez, M.E.González-Trujano…; Pharmacological evaluation of the anxiolytic and sedative effects of Tilia americana L. var. mexicana in mice; (2007)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874106003540
 3. Michael Nathan MD, Robert Scholten MSLIS; The Complete German Commission E Monographs: Therapeutic Guide to Herbal Medicines; (1999)
  https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/0003-4819-130-5-199903020-00024
 4. Ali Yıldırım, Ahmet Mavi, Münir Oktay…; Comparison of Antioxidant and Antimicrobial Activities of Tilia (Tilia Argentea Desf Ex DC), Sage (Salvia Triloba L.), and Black Tea (Camellia Sinensis) Extracts; (2000)
  https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf000590k
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 15 septembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.