Američka Kapica

Šta je

Kapica se može odnositi na dve lekovite biljke: američku kapicu (Scutellaria lateriflora) i kinesku (bajkalsku) kapicu (Scutellaria baicalensis). Obe biljke se koriste za lečenje različitih stanja i nisu međusobno zamenljive.

Američka kapica je poreklom iz Severne Amerike, ali je danas široko uzgajana u Evropi i ostalim delovima sveta. Upotrebljava se više od 200 godina kao blago sredstvo za relaksaciju i kao terapija za anksioznost, nervnu napetost i konvulzije.

Studije pokazuju da američka kapica ima značajan antioksidativni efekat i može pomoći u zaštiti od neuroloških poremećaja, poput Ajchajmerove i Parkinsonove bolesti, anksioznosti i depresije. Postoje i dokazi koji ukazuju da američka kapica može sprečiti alergijsku reakciju na hranu. [1]

Opis biljke

Američka kapica dobila je ime po tome što liči na malu kapicu koja se uvrće sa svojim malim plavim ili ljubičastim cvetovima. Ona je vitka, jako razgranata biljka koja raste od 60 do 120 cm visine i cveta svakog jula. Raste kao divlja biljka u šumama i livadama.

Listovi se koriste u lekovite svrhe. Beru se u junu od 3 do 4 godine stare biljke.

Kako deluje

Anksioznost i raspoloženje

Pokazalo se da američka kapica podiže raspoloženje i smanjuje simptome anksioznosti.

Studija na 43 osobe otkrila je da su oni koji su primali 1050 mg američke kapice dnevno tokom dve nedelje prijavili značajna poboljšanja raspoloženja u poređenju sa placebo grupom. [2]

Još jedna dvostruko slepa studija rađena na zdravim ispitanicima primenom biljke Scutellaria lateriflora pokazala je zapažene anksiolitičke efekte. [3]

Smatra se da američka kapica pozitivno utiče na raspoloženje i smanjuje anksioznost stimulišući gama-amino-maslenu kiselinu (GABA), neurotransmiter koji pomaže u smirivanju živaca.

Značajno je da se ova biljka koristila u tradicionalnoj medicinskoj praksi kao sedativ i za lečenje stanja poput nesanice i anksioznosti.

Mnogi lekovi protiv anksioznosti deluju slično pojačavajući aktivnost GABA.

Sadrži antiinflamatorna i antikancerogena jedinjenja

I američka i bajkalska kapica sadrže čitav niz korisnih biljnih jedinjenja, uključujući antioksidanse, koji deluju protivupalno i štite ćelije od oštećenja izazvanih molekulima koji se zovu slobodni radikali. [4]

Oksidativni stres, koji je rezultat neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidanata, povezan je sa brojnim hroničnim stanjima, kao što su određeni karcinomi i bolesti srca.

Baikalin, flavonoidni antioksidans i u američkoj i u kineskoj kapici, pokazao je snažne antikancerogene efekte i može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa. Studija iz 2013. potvrđuje da je američka kapica pokazala značajne antioksidativne efekte. [5]

Vredi napomenuti da američka i kineska kapica sadrže mnoštvo drugih antiinflamatornih jedinjenja (preko 50 flavonoida je izolovano samo iz kineske vrste).

Epileptični napadi

Prelimininarna studija na miševima gde se koristila kombinacija više biljaka od kojih je jedna od ključnih američka kapica, rezultatima snažno ukazuje da odgovarajuća kombinacija biljnih jedinjenja može biti korisna kao dodatna intervencija kod epileptičnih napada. [6]

Istraživači nisu sigurnu kako bi se ova kombinacija biljaka pokazala kod ljudi s obzirom da nisu rađene dalje studije.

I američka i bajkalska kapica sadrže čitav niz korisnih biljnih jedinjenja, uključujući antioksidanse, koji deluju protivupalno i štite ćelije od oštećenja izazvanih molekulima koji se zovu slobodni radikali. [3]

Dostupne forme

Američka kapica je dostupna u obliku praha ili tečnog ekstrakta.

Kako je uzimati

Deca

Za decu se ne preporučuje ni američka ni bajkalska kapica.

Odrasli

Kapica je dostupna u obliku kapsulirane osušene biljke, čaja, ekstrakta tečnosti i tinkture.

Odgovarajuća doza zavisi od više faktora kao što su starosna dob, zdravstveno stanje i oblik u kom se uzima. U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno.

Obavezno treba slediti odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i konsultovati svog farmaceuta ili lekara ili drugog zdravstvenog radnika pre upotrebe.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

U prošlosti je američka kapica bila kontaminirana germanderom (Teucrium), grupom biljaka za koje je poznato da izazivaju probleme sa jetrom. Važno je da se američka kapica dobije iz pouzdanog izvora.

Visoke doze tinkture mogu da uzrokuju vrtoglavicu, ukočenost, mentalnu konfuziju, trzanje, nepravilne otkucaje srca i napade.

Američku kapicu ne treba koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Moguće interakcije

Ni američka ni kineska (bajkalska) kapica ne bi smela da se upotrebljava bez prethodnog razgovora sa lekarom u slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova.

Sedativi
I američka i bajkalska kapica mogu pojačati efekat lekova sa sedativnim dejstvom, uključujući:

 • Antikonvulzive
 • Barbiturate
 • Benzodiazepine
 • Lekove za lečenje nesanice
 • Tricikličke antidepresive
 • Alkohol

Isto važi i za biljke sa efektom smirivanja, kao što su valerijana, kava kava i macina trava.

Izvori članka

 1. Madhukar Lohani, Manuj Ahuja, Manal A Buabeid, Schwartz Dean…; Anti-oxidative and DNA protecting effects of flavonoids-rich Scutellaria lateriflora; 2013
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24354189/
 2. Christine Brock, Julie Whitehouse, Ihab Tewfik, Tony Towell; American Skullcap (Scutellaria lateriflora): a randomised, double-blind placebo-controlled crossover study of its effects on mood in healthy volunteers; 2013
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23878109/
 3. Wolfson P, Hoffmann D L.; An investigation into the efficacy of Scutellaria lateriflora in healthy volunteers; (2003)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12652886/
 4. R.Awad, J.T.Arnason, V.Trudeau, C.Bergeron, J.W.Budzinski…; Phytochemical and biological analysis of Skullcap (Scutellaria lateriflora L.): A medicinal plant with anxiolytic properties; (2003)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711304702767
 5. Manuj Ahuja, Manal A Buabeid, Dean Schwartz, Dennis Shannon…; Anti-oxidative and DNA Protecting Effects of Flavonoids-rich Scutellaria Lateriflora; (2013)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1934578X1300801019
 6. Oksana Peredery, Michael A. Persinger; Herbal treatment following post-seizure induction in rat by lithium pilocarpine; (2004)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1511
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 3 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.