Crni kohoš (Cimicifuga)

Šta je

Pre više od dva veka, Indijanci su otkrili da koren biljke crnog kohoša (Actaea racemosa, ranije poznat kao Cimicifuga racemosa) pomaže u ublažavanju menstrualnih grčeva i simptoma menopauze, poput valunga, razdražljivosti, promene raspoloženja i poremećaja spavanja.

Biljka se i danas široko koristi u Evropi već više od 40 godina i u Nemačkoj je odobrena radi predmenstrualnih tegoba, bolnih menstruacija i simptoma menopauze.

Opis biljke

Cimicifuga (crni kohoš) je do dva i po metra visoka, cvetajuća biljka sa paperjastim belim cvetovima koja se nalazi u bogatim, senovitim šumama u istočnim područjima Severne Amerike. Član je porodice ljutića poznat pod različitim imenima.

Njegovi čvornovati crni koreni koriste se u lekovite svrhe.

Crni kohoš sadrži glikozide (jedinjenja šećera), izoferulinske kiseline (supstance sa protivupalnim dejstvom) i moguće fitoestrogene (biljni estrogeni), među nekoliko drugih aktivnih materija.

Kako deluje

Simptomi u menopauzi

Studije potvrđuju da je cimicifuga (crni kohoš) efikasna za ublažavanje simptoma menopauze. Rane nemačke studije otkrile su da ova lekovita biljka poboljšava fizičke i psihičke simptome menopauze, uključujući anksioznost, napade toplote, noćno znojenje i suvoću vagine. [1]

U studiji na 120 žena sa simptomima menopauze, cimicifuga je bila efikasnija u ublažavanju valunga i noćnog znojenja od antidepresiva. [2]

S obzirom na rezultate većine kliničkih studija, mnogi stručnjaci zaključuju da cimicifuga (crni kohoš) može biti sigurna i efikasna alternativa za žene koje ne mogu ili ne žele da uzimaju hormonsku supstitucionu terapiju za menopauzu.

Studijom iz 2010. godine utvrđeno je da cimicifuga pruža 26% smanjenje napada toplote i noćnog znojenja (takođe poznato kao vazomotorni simptomi). [3]

U novije vreme, studije su povezale cimicifuga (crna kohoš) sa smanjenim poremećajem sna među ženama u menopauzi.

Nema mnogo studija u pogledu sigurnosti upotrebe ove biljke za ublažavanje simptoma menopauze na duži period.

Lekari preporučuju samo kratkotrajno (manje od 6 meseci) upotrebu ove biljke za ublažavanje valunga.

Predmenstrualni sindrom

Studije ukazuju da cimicifuga (crni kohoš) može pomoći u olakšanju predmenstrualnog sindroma (PMS) i menstrualnih bolova. [4]

Valunzi povezani sa lečenjem raka dojke

Lekovi protiv karcinoma dojke, mogu izazvati valunge (nagle napade toplote). Mnoge pacijentkinje sa karcinomom dojke mogu uzimati cimicifuga (crni kohoš) kako bi smanjile broj i intenzitet valunga.

Postoji zabrinutost da ova biljka može sadržati estrogene na biljnoj bazi ili fitoestrogene koji mogu stimulisati rast tumora dojke.

Međutim, klinička studija na 949 slučajeva raka dojke i 1524 kontrole otkrila je da upotreba cimicifuga ima značajne zaštitne efekte protiv razvoja karcinoma dojke. [5]

Osobe sa istorijom raka dojke, sa faktorom rizika za karcinom dojke ili aktivno angažovani na lečenju raka dojke, trebalo bi uvek da se konsultuju sa lekarom pre uzimanje cimicifuge.

Artritis

Preliminarne studije ukazuju da cimicifuga (crni kohoš) može pomoći smanjenju simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Pregledom naučnih studija, istraživači su zaključili da kombinacija crnog kohoša, kore vrbe (Salix spp.), smilja (Smilax spp.), gvajak smole (Guaiacum officinale) i kore topole (Populus tremuloides) mogu pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritis. [6]

Osteoporoza

Laboratorijske studije otkrile su da biljni estrogeni (zvani fitoestrogeni) u cimicifuga (crni kohoš) mogu inhibirati gubitak kostiju, kao što je to slučaj sa osteoporozom. [7]

Dostupne forme

Cimicifuga (crni kohoš) dostupna je u kapsulama, tabletama, tečnim tinkturama i ekstraktima koji se mogu mešati u vodi i osušenom korenu za čaj. Preporučuje se standardizovani preparat koji se koristi u menopauzi.

Crni kohoš ne treba mešati sa plavim kohošom, biljkom sličnom nikotinu koja ima slične efekte, ali nije temeljno testirana na sigurnost i efikasnost.

Kako je uzimati

Deca

Ne postoje poznati naučni izveštaji o pedijatrijskoj upotrebi cimicifuge (crni kohoš) i trenutno se ne preporučuje deci.

Odrasli

Preporučena doza crnog kohoša kreće se od 20 do 80 mg dnevno. Tablete treba da budu standardizovane tako da sadrže 1 mg 27-deoxyactein-a.

Za tinkturu crnog kohoša to je 2 do 4 ml, 1 do 3 puta dnevno u vodi ili čaju. Dve kapsule ili tablete obično pružaju preporučenu dnevnu dozu unosa.

Iako se koriste tradicionalno, čajevi možda nisu toliko efikasni u ublažavanju simptoma menopauze kao standardizovani ekstrakt cimicifuga (crni kohoš).

Da bi se napravilo piće od crne kohoši, koristi se 20 g suvog korena u 10 dl vode. Kada voda proključa, treba da vri još 20 do 30 minuta dok se tečnost ne smanji za trećinu. Procedi se, poklopi i čuva u frižideru na hladnom, suvom mestu. Trebalo bi da se iskoristiti do 48 sati tako što se pije jedna šolja 3 puta dnevno.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Osobe koje su uzimale velike doze cimicifuge (crni kohoš) prijavljivale su neželjene efekte, uključujući bol u stomaku, nedostatak daha, dijareju, vrtoglavicu, glavobolju, bolove u zglobovima, mučninu, spor ritam srca, drhtavicu, vidnu zamračenost, povraćanje i debljanje.

U slučajevima hormonski osetljivih stanja, poput raka dojke, endometrioze, raka jajnika, raka maternice ili fibroidnih tumora crha kohoš ne bi smela da se koristi.

Nije jasno da li crni kohoš stimuliše rast ćelija raka dojke ili inhibira njihov rast. Istraživanja su ograničena i dala su mešovite rezultate. Žene sa istorijama karcinoma dojke i one sa visokim rizikom za razvoj karcinoma dojke (na primer, jaka porodična istorija poput majke ili sestre sa karcinomom dojke) ne bi trebale da uzimaju ovu biljku bez prethodnog razgovara sa lekarom.

Ne bi trebalo koristiti crni kohoš u slučajevima oštećenja jetre ili konzumiranja alkohola u prevelikim količinama.

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju ovu biljku jer može podstaći kontrakcije i dovesti do preranog porođaja. Međutim, lekari homeopatije preporučuju upotrebu crnog kohoša da bi se izazvali porođaji kod trudnica koje su prešle termin porođaja ili su u terminu. Čak i tada, trudnice nikada ne bi smele da koriste crni kohoš, osim pod strogim nadzorom lekara.

Moguće interakcije

Ne postoje poznati naučni izveštaji o interakcijama između cimicifuge (crni kohoš) i konvencionalnih lekova. Postoji zabrinutost zbog uzimanja ove biljke zajedno sa lekovima koji su toksični za jetru. Budući da mnogo lekova deluje na jetru, moguće je da kombinovanje crnog kohoša sa lekovima na recept može potencijalno da bude štetno za jetru. Takođe je moguće da bi uzimanje moglo promeniti efekte lekova koji metaboliše jetra.

Uzimanje crnog kohoša može imati interakciju sa drugim lekovima, vitaminima i određenom hranom. O mogućim interakcijama najbolje je konsultovati svog lekara.

Izvori članka

 1. Matthew J Leachcorresponding, Vivienne Moore; Black cohosh (Cimicifuga spp.) for menopausal symptoms; (2012)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6599854/
 2. T Shams, MS Setia, R Hemmings, J McCusker, M Sewitch, A Ciampi; Efficacy of black cohosh-containing preparations on menopausal symptoms; (2010)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79338/
 3. Shari Lieberman Ph.D.; A Review of the Effectiveness of Cimicifuga racemosa (Black Cohosh) for the Symptoms of Menopause; (2009)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jwh.1998.7.525
 4. Timothy R Rebbeck, Andrea B Troxel, Sandra Norman, Greta R Bunin…; A retrospective case-control study of the use of hormone-related supplements and association with breast cancer; (2007)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17205521/
 5. Eric Yarnell; Herbs for Rheumatoid Arthritis; (2017)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.2017.29123.eya
 6. Wolfgang Wuttke, Hubertus Jarry, Jutta Haunschild, Guenter Stecher, Markus Schuh, Dana Seidlova-Wuttke; The non-estrogenic alternative for the treatment of climacteric complaints: Black cohosh (Cimicifuga or Actaea racemosa); (2014)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960076013000381
 7. Carlos Palacio, Ghania Masri, Arshag D.Mooradian; Black Cohosh for the Management of Menopausal Symptoms; (2009)
  https://link.springer.com/article/10.2165/0002512-200926010-00002
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.