Hrskavica (Ajkulina Hrskavica)

Šta je

Hrskavica je vrsta vezivnog tkiva u telu koje ima čvrst, fleksibilan matriks napravljen od kolagena, proteina i šećera. Nalazi se u nosu i ušima, kao i u zglobovima, uključujući kolena, kukove, ramena i prste.

Hrskavica koja se koristi u suplementima obično dolazi od ajkula ili od krava, zvanih goveđa hrskavica.

Ajkulina hrskavica je predložena kao opcija lečenja raka, zasnovana na lažnoj hipotezi da ajkule ne dobijaju rak (dobijaju i ajkule). U laboratorijskim istraživanjima deluje da hrskavica sprečava stvaranje novih krvnih sudova. Kancerogenim tumorima potrebni su novi krvni sudovi da bi nastavili rast, pa su se istraživači pitali da li hrskavice ajkula mogu smanjiti tumore. Do sada, ispitivanja na ljudima nisu pronašla nikakve dokaze da ajkuline hrskavice zaustavljaju, sprečavaju ili čak usporavaju rast kanceroznih tumora.

Hrskavica je takođe predložena za lečenje osteoartritisa, koji se ispoljava kada se hrskavica u zglobovima ošteti. Ideja je da uzimanje hrskavice od ajkule ili goveđe hrskavice ili suplement hondroitin, koji je deo hrskavice, pomogne telu da popravi ili stvori novu hrskavicu u zglobovima. Nema dokaza da uzimanje hrskavice pomaže, ali priča je malo složenija kada je u pitanju hondroitin.

Kako deluje

Hrskavica se ponekad preporučuje za sledeća zdravstvena stanja:

Psorijaza

Preliminarne studije ukazuju da ekstrakt hrskavice morskog psa može smanjiti upalu i svrab usled psorijaze. [1]

Psorijaza je kožni poremećaj koji se lako prepoznaje po crvenim, zadebljalim pločama i plakovima sa beličastim (srebrnastim) ljuspama, najčešće lokalizovanim u kosmatom delu poglavine, na laktovima, kolenima i u donjem delu leđa.

Osteoartritis

Dve supstance koje čine hrskavicu, glukozamin i hondroitin, proučavane su za osteoartritis.

Brojne studije ukazuju da hondroitin može pomoći u lečenju osteoartritisa. Kod ovog stanja hrskavica u zglobovima propada, bilo zbog povrede ili zbog normalnog habanja.

Osetoartritis je česta pojava kod ljudi. U nekim studijama suplementacija hondroitinom smanjila je bol prouzrokovan ovim oboljenjem. [2][3]

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala pouzdano da hondroitin pomaže u popravljanju ili rastu nove hrskavice ili sprečava njeno dalje oštećenje.

Hondroitin se često uzima u kombinaciji sa glukozaminom i poput hondroitina, i glukozamin ima sukobljene rezultate po pitanju delotvornosti. [4]

Rak

Iako ne postoje naučni dokazi da deluje, hrskavice od ajkule naširoko se koriste kao alternativno lečenje raka.

Istraživači su ispitivali da li hrskavica može proizvesti supstance koje sprečavaju rast novih krvnih sudova. Kancerogeni tumori se oslanjaju na krvne sudove da bi preživele jer krv obezbeđuje kiseonik i hranljive materije potrebne za njihov rast. Ako hrskavice mogu “izgladneti” kancerogene tumore da ostanu bez kiseonika i hranljivih sastojaka, istraživači su razmatrali da li bi to moglo pomoći u lečenju raka. [5]

Nekoliko kliničkih studija je urađeno na hrskavici kao metodi lečenja raka, ali samo nekoliko je objavljeno u naučnim časopisima. Nijedna od njih nije našla nikakvu korist u korišćenju suplemenata hrskavice za rak, uključujući dojku, debelo crevo, pluća, prostatu, mozak i limfom. [6]

Prema Nacionalnom institutu za rak (NCI), do sada dokazi nisu ubedljivi. NCI je zaustavio sopstveno istraživanje suplemenata hrskavice jer su preparati kontaminirani, a Savezna komisija za trgovinu (FTC) preduzela je zakonske mere protiv nekoliko kompanija koje prodaju proizvode hrskavice kao “lek protiv raka”. [7]

Izvori hrane

Hrskavica se ne može dobiti iz hrane. Dostupna je samo u formi suplemenata.

Dostupne forme

Hrskavica je dostupna u obliku praha ili u kapsulama koje sadrže prah. Takođe je dostupna i kao krema. Većina suplemenata hrskavice proizvodi se od goveđeg (krave) izvora ili ajkula.

Kako je uzimati

Deca

Deca mlađa od 18 godina ne smeju uzimati suplemente hrskavice.

Odrasli

Za odrasle od 18 godina i više: Koriste se doze od 200 do 2000 mg po kilogramu telesne težine, 2-3 puta dnevno. Trebalo bi se konsultovati sa lekarom kako bi se pronašla idealna individualna doza.

Potencijalno je moguće da bi velike doze hrskavice mogle značiti da se dobije više kalcijuma nego što se preporučuje.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih efekta i mogućih interakcija sa lekovima, trebalo bi dodatke ishrani uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Neželjeni efekti mogu uključivati mučninu, povraćanje, zatvor i promenu ukusa.

Obavezno se treba obratiti odmah lekaru ako se jave neke od sledećih ozbiljnih nuspojava: slabost, umor, vrtoglavica, neobična žeđ ili mokrenje, drhtavica, promena raspoloženja ili mentalni simptomi.

Takođe postoje i retki ali ozbiljni neželjeni efekti poput simptomi bolesti jetre uključujući požutele oči ili kožu, jaki bolove u stomaku, trajna mučnina ili taman urin. U ovim situacijama odmah se treba obratiti lekaru.

Ajkulinu ili goveđu hrskavicu treba kupovati od renomiranog proizvođača da bi se umanjio rizik od kontaminacije. Pažljivo proverite etikete i kupujte samo suplemente koji sadrže 100% čistu hrskavicu ajkule.

Zabeležen je barem jedan slučaj hepatitisa kod osoba koje su uzimale hrskavicu ajkule. [8]

Trudnice i dojilje, deca i osobe koje se oporavljaju od operacije ili srčanog udara ne smeju uzimati dodatak hrskavice.

Hrskavica se ne sme upotrebljavajti na svoju ruku da bi se lečio rak. Rak zahteva konvencionalni medicinski tretman.

Proizvodi ajkuline hrskavice mogu da sadrže visok nivo kalcijuma. Osobe sa bubrežnim bolestima, abnormalnim srčanim ritmom, sklonosti stvaranju bubrežnih kamenaca ne bi trebalo da uzimaju hrskavicu.

Hrskavice ajkule mogu sniziti nivo šećera u krvi. Osobe sa dijabetesom treba da razgovaraju sa svojim lekarom pre uzimanja hrskavice, kako bi im se pratio nivo šećera u krvi.

Kiseli voćni sokovi, poput jabuke, grožđa ili brusnice, mogu smanjiti količinu hrskavice ajkule, koju telo apsorbuje.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju suplemente hrskavice bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Tiazidni diuretici (vodene pilule): Hrskavice sadrže velike količine kalcijuma. Tiazidni diuretici mogu povećati nivo kalcijuma u krvi. Uzimanje hrskavice zajedno sa diureticima može dovesti do opasno visokog nivoa kalcijuma.

Lekovi za štitnu žlijezde: Hrskavica ajkule može imati interakciju sa lekovima koji se koriste za štitnu žlezdu.

Suplementi kalcijuma: Uzimanje hrskavice ajkule zajedno sa suplementima kalcijuma može dovesti do visokog nivoa kalcijuma u krvi.

Lekovi protiv dijabetesa: Ajkulina hrskavica može sniziti nivo šećera u krvi, povećavajući rizik od hipoglikemije ili niskog šećera u krvi.

Antibiotici: Neki antibiotici mogu biti u interakciji sa hrskavicom ajkule. Posavetujete se sa svojim lekarom ako razmatrate da uvedete ovaj suplement u vaš dnevni režim.

Izvori članka

 1. Éric Dupont, Pierre E. Savard, Camille Jourdain, Christina Juneau…; Antiangiogenic Properties of a Novel Shark Cartilage Extract: Potential Role in the Treatment of Psoriasis; (1998)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/120347549800200307
 2. Jasvinder A Singh, Shahrzad Noorbaloochi, Roderick MacDonald, Lara J Maxwell; Chondroitin for osteoarthritis; (2015)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005614.pub2/full
 3. Stephan Reichenbach MD, Rebekka Sterchi MD, Martin Scherer MD…; Meta-analysis: Chondroitin for Osteoarthritis of the Knee or Hip; (2007)
  https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/0003-4819-146-8-200704170-00009
 4. EC Huskisson; Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis; (2008)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/147323000803600602
 5. Ernest E; A primer of complementary and alternative medicine commonly used by cancer patients; (2001)
  https://europepmc.org/article/med/11245510
 6. Ernest E, Cassileth R; How useful are unconventional cancer treatments?; (1998)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0959804999001987
 7. Charles L. Loprinzi M.D., Ralph Levitt M.D., Debra L. Barton R.N….; Evaluation of shark cartilage in patients with advanced cancer; (2005)
  https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.21107
 8. Hossain Saamia MD, Mishra Avantika MD, Bhandari Bhavik MD; A Case of Liver Injury From Shark Cartilage Supplementation in Patient With Malignancy; (2017)
  https://journals.lww.com/ajg/fulltext/2017/10001/a_case_of_liver_injury_from_shark_cartilage.2144.aspx
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.