Glukozamin

Šta je

Glukozamin, koji se prirodno proizvodi u telu, igra ključnu ulogu u izgradnji hrskavice, vezivnog tkiva koje amortizuje zglobove.

Nekoliko naučnih studija ukazuje da glukozamin može biti efikasan tretman za osteoartritis. Оn nastaje kada se hrskavica raspadne i izgubi se, bilo usled povrede ili normalnog habanja usled starenja. U većini studija suplementacija glukozaminom smanjila je bol u zglobovima od osteoartritisa.

U prošlosti su neki istraživači smatrali da glukozamin zapravo može usporiti progresiju bolesti, za razliku od drugih trenutnih medicinskih tretmana osteoartritisa.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala pouzdano da glukozamin pomaže u popravljanju ili rastu nove hrskavice ili sprečava dalje oštećenje hrskavice.

Često uzima sa hondroitinom, što je još jedan suplement koji se smatra efikasanim u lečenju oboljenja osteoartritisa.

Kako deluje

Osteoartritis

Rezultati nekoliko naučnih studija ukazuju da dodaci glukozamina mogu biti efikasan tretman za osteoartiritis, naročito kolena ili kuka. Generalno, ove studije smataju da glukozamin:

 • Smanjuje bol od osteoartritisa
 • Poboljšava funkciju kod osoba sa oseoartritisom kuka ili kolena
 • Smanjuje oticanje i ukočenost zglobova
 • Omogućava oslobađanje od simptoma osteoartritisa do 3 meseca nakon prestanka lečenja

Jedna od najvećih studija sprovedena 2006. na oko 1600 osoba sa osteoartritisom kolena otkrila je da sam glukozamin, ili u kombinaciji sa hondroitinom, nije smanjio bol u celokupnoj grupi, mada izgleda da smanjuje bol kod osoba sa umerenim do teškim osteoartritisom kolena. [1]

Druga faza u 2008. godini koristila je iste učesnike koji su sa istraživanjem nastavili još 28 meseci. Ispitani su da li glukozamin ili hondroitin (zajedno ili sami) usporavaju gubitak hrskavice u kolenima. Nisu pokazali razliku u gubitku hrskavice u poređenju s grupom koja je koristila placebo. Ali sve grupe, one koje su uzimale placebo, one koje su uzimale oba suplementa i one koje su uzimale samo jedan suplemenet, izgubile su manje hrskavice nego što se očekivalo.

Većina studija pokazuje da je potrebno uzimati glukozamin 2 do 4 meseca kako bi pokazao efikasnost, mada u dosta slučajeva može doći do poboljšanja i za kraći period.

Glukozamin i hondroitin mogu se koristiti zajedno sa NSAIL lekovima koji se koriste za lečenje osteoartritisa.

Zapaljenske bolesti creva (IBD)

Kronova bolest i ulcerozni kolitis su dve zapaljenske bolesti creva (IBD) koje su obeležene hroničnom, čestom, krvavom dijarejom (retkom stolicom).

Rezultati studije iz 2000. ukazuju da N-acetil glukozamin oralni suplementi ili klistiri mogu pomoći poboljšanju simptoma IBD-a kod dece koja nisu imala poboljšanja standardnim medicinskim tretmanom. [2]

Rak

Preliminarni dokazi govore da glukozamin usporava (inhibira) rast ćelija raka. [3]

U jednoj studiji, upotreba glukozamina i hondroitina bila je povezana sa smanjenim rizikom za kolorektalni karcinom posle 5 godina praćenja.

Izvori hrane

Ne postoje glavni izvori glukozamina u hrani, pa se mora dobiti iz suplemenata. Većina dodataka je napravljena od hitina, tvrde spoljne ljuske škampi, jastoga i rakova. Takođe postoje i oblici glukozamina dostupni osobama koje su alergične na školjke.

Dostupne forme

Suplementi gllukozamina dostupni su u oralnim oblicima kao glukozamin sulfat, glukozamin hidrohlorid i n-acetil glukozamin. Ovi proizvodi se mogu biti u obliku tableta, kapsula i praha.

Često se kombinuje sa hondroitinom, a ponekad i sa manganom. Mangan je mineral u tragovima neophodan za normalno zdravlje kostiju. Ukupna količina mangana iz hrane i suplemenata ne sme da pređe 11 mg dnevno. Ali nekoliko kombinovanih suplemenata za artritis (koji sadrže glukozamin, hondroitin i mangan) imaju više od toga.

Samim tim trebalo bi pažljivo pročitati proizvođačke dekleracije ili konsultovati lekara za pomoć u izboru.

Glukozamin hidrohlorid će možda telo bolje da apsorbuje.

Glukozamin je dostupan i u obliku krema i injekcije koju lekari ponekad propisuju. N-acetil glukozamin je takođe dostupan kao klistir.

Kako ga uzimati

Deca

Glukozamin se ne preporučuje deci. Koristi se uglavnom za lečenje stanja osteoartritisa (koja pogađaju odrasle), a njegova bezbednost za decu nije proučena.

Odrasli

Možda će biti potrebno da dugoročno uzimanje suplemenata da bi se smanjio bol i upale osteoartritisa. Trebalo bi uvek konsultovati lekara za uputstva.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih reakcija i interakcije sa lekovima, dodatke ishrani bi trebalo uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Studije pokazuju da je glukozamin siguran i izaziva samo manje sporedne efekte, kao što su smetnje u stomaku, gorušica, probavne smetnje, gasove i nadimanje, mučninu i dijareju (retku stolicu). Ako se ove tegobe pojave, treba pokušati sa uzimanjem glukozamina sa hranom. Osobe sa peptičkim ulkusima treba da uzimaju glukozamin sulfat uz hranu.

Glukozamin sulfat može sadržati velike količine natrijuma ili kalijuma. Osobe sa restriktivnim dijetama ili koje uzimaju diuretike bi trebalo da pažljivo provere proizvođačku dekleraciju pre nego što počnu sa uzimanjem suplementa glukozamina.

Dijabetičari treba redovno da vrše proveru šećera u krvi s obzirom da prema rađenoj studiji glukozamin može dovesti do manje efikasnog delovanja insulina. Studije na životinjama pokazuju povezanost između nivoa glukozamina i otpornosti na insulin. [4]

Neki suplementi glukozamina proizvode se od školjki tako da osobe alergične na školjke treba da provere sa svojim lekarom pre uzimanja glukozamina kao dodatka ishrani ili da pronađu oblike glukozamina koji su predviđeni za ovu grupu korisnika.

Trudnice i dojilje ne treba da uzimaju glukozamin, jer nije ispitivan u pogledu bezbednosti u ovim grupama.

Glukozamin može povećati krvni pritisak i nivo holesterola. Trebalo bi se redovno konsultovati sa lekarom kako bi se kontrolisali tokom uzimanja glukozamina.

Postoji zabrinutost da glukozamin može povećati egzacerbacije (pogoršanje simptoma astme) kod nekih osoba koje imaju astmu.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju glukozamin ili da vrše bilo kakvo prilagođavanje lekova, bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Lekovi za razređivanje krvi: Glukozamin može povećati efekat ove grupe lekova što može uzrokovati veći rizik od modrica ili krvarenja. Uvek treba konsultovati lekara.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL): Ako se koristi NSAIL za ublažavanje bolova zbog osteoartritisa, uzimanje glukozamina može smanjiti dozu NSAIL-a koja je potrebna. Pošto NSAIL lekovi mogu da izazovu krvarenje u stomaku, smanjenje doze može biti od pomoći. Razgovarajte sa lekarom pre nego što uzmete glukozamin, jer može proći nekoliko meseci pre nego što se pojave poboljšanja.

Lekovi za snižavanje šećera u krvi ili insulin: Glukozamin može promeniti dozu potrebnu za lekove za snižavanje šećera u krvi i insulin. Ukoliko se uzimaju lekovi za dijabetes, trebalo bi konsultovati lekara pre uzimanja glukozamina.

Česta pitanja o glukozaminu

P: Šta je glukozamin hondroitin?
O: Glukozamin hondroitin je kombinacija suplemenata koji se obično propisuje osobama koje imaju probleme sa zglobovima. Glukozamin se prirodno stvara u ljudskom telu i važan je u stvaranju molekula za stvaranje hrskavice.

P: Za šta je glukozamin dobar?
O: Istraživanje je pokazalo da suplementi glukozamina mogu imati pozitivan uticaj na bol, posebno za one koji su pogođeni osteoartritisom. Takođe je u studiji GAIT naglašeno da uzimanje suplemenata glukozamina i hondroitina može pomoći u vidu olakšanja osobama koje su doživele umereni do jak bol u kolenima i eventualnom sprečavanju oštećenja zglobova izazvano osteoartritisom. [5]

P: Da li je glukozamin bezbedan?
O: Glukozamin se generalno smatra sigurnim za uzimanje. Imajte na umu, međutim, da može izazvati određene gastrointestinalne probleme, kao što su mučnina, povraćanje, proliv i zatvor.

Izvori članka

 1. Daniel O. Clegg M.D., Domenic J. Reda Ph.D., Crystal L. Harris Pharm.D…; Glucosamine, Chondroitin Sulfate, and the Two in Combination for Painful Knee Osteoarthritis; (2006)
  https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa052771
 2. S Salvatore, R Heuschkel, S Tomlin, S E Davies…; A pilot study of N-acetyl glucosamine, a nutritional substrate for glycosaminoglycan synthesis, in paediatric chronic inflammatory bowel disease; (2000)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11121904/
 3. E.D.Kantor, J. W. Lampe, U. Peters, D. D. Shen, T. L. Vaughan, E. White; Use of glucosamine and chondroitin supplements and risk of colorectal cancer; (2013)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s10552-013-0192-2
 4. Ranganath Muniyappa, Rajaram J. Karne, Gail Hall; Oral Glucosamine for 6 Weeks at Standard Doses Does Not Cause or Worsen Insulin Resistance or Endothelial Dysfunction in Lean or Obese Subjects; (2006)
  https://diabetes.diabetesjournals.org/content/55/11/3142?eto=
 5. National Center for Complimentary and Alternative Medicine; The NIH Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT); (2008)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19062354/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.