Semenke Grožđa (Ekstrakt)

Šta je

Koristi grožđa (Vitis vinifera) zbog svojih lekovitih i hranjivih vrednosti poznate su već hiljadama godina. Egipćani su jeli grožđe najmanje 6000 godina, a nekoliko grčkih filozofa hvalilo je lekovitu moć grožđa, obično u obliku vina.

Listovi grožđa korišćeni su za zaustavljanje krvarenja, upala i bolova. Nezrelo grožđe korišćeno je za lečenje bola u grlu, a suvo grožđe (grožđice) se koristilo kod opstipacije i žeđi. Okruglo, zrelo, slatko grožđe korišćeno je za lečenje različitih zdravstvenih problema uključujući rak, koleru, boginje, mučninu, očne infekcije i bolesti kože, bubrega i jetre.

Hemijska jedinjenja sadržana u grožđu, posebno kompleksi oligomernih proantocijanidina (OPC), smatraju se snažnim antioksidansima. Veruje se da mogu pomoći u lečenju niza stanja, od bolesti srca do raka, starenja kože, mada za to stanje uglavnom nedostaju naučni dokazi.

Međutim, postoje dobri dokazi da ekstrakt semenki grožđa može pomoći u lečenju hronične venske insuficijencije i edema.

Ekstrakt iz sićušnih semenki crvenog grožđa postao je jedan od vodećih prirodnih lekova u Evropi.

Studija na zdravim dobrovoljcima otkrila je da uzimanje ekstrakta semenki grožđa značajno povećava nivo antioksidanata u krvi koji štite ćelije od oštećenja nestabilnih molekula nazvanih slobodni radikali.

Naučnici veruju da slobodni radikali doprinose starenju, kao i razvoju brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i rak.

Opis biljke

Grožđe je poreklom iz Azije a kasnije je preneto u Severnu Ameriku i Evropu. Penjačka loza (puzavica) ove biljke ima velike, nazubljene listove, a matična kora joj se ljušti. Grožđe može biti zeleno, crveno ili ljubičasto.
Vitamin E, flavonoidi, linoleinska kiselina i OPC (kompleksi oligomernih proantocijanidina) su visoko koncentrisani u semenkama grožđa. Niže koncentracije ovih jedinjenja dostupne su i u koži grožđa, kao i soku od grožđa i vina.

Resveratrol je još jedan spoj u grožđu i kožici grožđa koji je povezan sa kompleksima oligomernih proantocijanidina. Postao je vrlo popularan kao antioksidans i njegov uticaj se proučava za razna stanja bolesti.

Kako deluje

Opšte upotrebe

Danas se standardizovani ekstrakti semenki grožđa mogu koristiti za lečenje niza zdravstvenih problema povezanih sa oštećenjem slobodnih radikala, uključujući srčane bolesti, dijabetes i rak.

Takođe je dokazano da štiti od bakterijskih infekcija, poput Staphilococcus aureus. Neke studije, uglavnom na životinjama, podržavaju ove namene.

Flavonoidi koji se nalaze u crnom vinu mogu pomoći u zaštiti srca snižavanjem LDL (lošeg) holesterola. Takozvani “francuski paradoks” je verovanje da konzumiranje vina štiti Francuze od razvoja srčanih bolesti.

Američko udruženje za srce i druge organizacije ne zagovaraju konzumiranje alkohola radi zaštite od srčanih bolesti zbog potencijala od zavisnosti i drugih ozbiljnih problema, poput saobraćajnih nesreća i povećanog rizika od hipertenzije, bolesti jetre, raka dojke i debljanja. U slučajevima konzumiranja crnog vina, muškarci ne bi trebalo da uzimaju više od 2 čaše (20 g etanola) dnevno, a žene ne više od 1 čaše dnevno.

Hronična venska insuficijencija

Kod hronične venske insuficijencije, krv se stapa u noge, što izaziva bol, oticanje, umor i vidljive vene. Brojne kvalitetno osmišljene studije su pokazale da kompleks oligomernih proantocijanidina (OPC) iz semenki grožđa mogu umanjiti simptome. [1]

Edemi

Čini se da edem, otok izazvan operacijom ili povredom nestaje brže ukoliko se uzima ekstrakt semenki grožđa. Edem je čest nakon operacije karcinoma dojke, a jedno dvostruko slepo, placebo-kontrolisano istraživanje otkrilo je da pacijentkinje obolele od raka dojke koje su uzimale 600 mg ekstrakta semenki grožđa dnevno nakon operacije tokom 6 meseci, imali su manje edema i bola od onih koji su uzimali placebo. [2]

Druga studija je otkrila da su osobe koje su uzimali ekstrakt semenki grožđa nakon sportskih povreda imale manje otoka od onih koji su uzimali placebo. [3]

Visok holesterol

Nema dovoljno dokaza koji bi mogli reći da li uzimanje ekstrakta semenki grožđa može sniziti holesterol, mada preliminarne studije pokazuju obećavajuće rezultate.

Studija sa 40 osoba sa visokim holesterolom ispitala je da li bi uzimanje ekstrakta semenki grožđa, hroma, kombinacije oboje ili placebo tokom 2 meseca snizilo holesterol. Kombinacija ekstrakta semenki grožđa i hroma bila je efikasnija od samih semenki grožđa ili placeba u snižavanju ukupnog i LDL holesterola. [4] [5]

Drugo istraživanje razmatralo je efekte ekstrakta semenki grožđa na peroksidaciju lipida (razgradnju masti u krvi) kod grupe teških pušača. U studiji, 24 zdrava pušača (uzrasta od 50 godina ili više) uzimala su ili placebo, ili 2 kapsule (75 mg ekstrakta semenki grožđa), dva puta dnevno tokom 4 nedelje. Nivo holesterola LDL bio je niži kod onih koji uzimaju suplement semenki grožđa od onih koji uzimaju placebo. [6]

Povišen krvni pritisak

Teoretski, ekstrakt semenki grožđa može pomoći u lečenju hipertenzije ili visokog krvnog pritiska. Antioksidanti, poput onih koji se nalaze u semenkama grožđa, pomažu u zaštiti krvnih sudova od oštećenja. Oštećeni krvni sudovi mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska.

U nekoliko ispitivanja na životinjama, ekstrakt semenki grožđa znatno je smanjio krvni pritisak. [7]

Takođe analiza 16 kliničkih studija pokazuju da je ekstrakt semenki grožđa imao blagotvoran uticaj na krvni pritisak, a ovaj uticaj je bio očigledniji kod mlađih ili gojaznih ispitanika, kao i kod pacijenata sa metaboličkim poremećajima. [8]

Rak

Laboratorijske studije su otkrile da ekstrakti semenki grožđa mogu sprečiti rast ćelija raka dojke, želuca, debelog creva, prostate i pluća. Međutim, ne postoje jasni dokazi da li deluje na ljude. [9] [10] [11]

Antioksidanti, poput onih koji se nalaze u ekstraktu semenki grožđa, mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka. Ekstrakt semenki grožđa takođe može pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija jetre prouzrokovanih lekovima za hemoterapiju.

Pre kombinovanja antioksidanata sa bilo kojim lekovima za hemoterapiju treba razgovarati sa lekarom ili farmaceutom kako biste bili sigurni da zajedno deluju i da ne ometaju efekte lekova za hemoterapiju.

Druga stanja

Naučne studije ukazuju da ekstrakt semenki grožđa može imati benefite kod sledećih stanja:

 • alchajmerova bolest [12]
 • dijabetes (poboljšanje kontrole šećera u krvi) [13]
 • poboljšanje noćnog vida [14]
 • zaštita kolagena i elastina u koži (protiv starenja) [15]
 • lečenje hemoroida [16]

Dostupne forme

Semenke grožđa dostupne su kao dodatak ishrani u kapsulama, tabletama i tečnim ekstraktima. Potražite proizvode koji su standardizovani na 40 do 80% proantocijanidina ili sa OPC sadržajem ne manjim od 95%.

Kako ga uzimati

Deca

Ekstrakti semenki grožđa se ne preporučuju deci. Grožđe, je međutim zdravo i sigurno voće za decu.

Odrasli

Seme grožđa često se dobija u standardizovanim ekstraktima sa određenim nivoom proantocijanidina.

Standarda doza se kreće od 100 do 200 mg dnevno.

Posavetujte se sa lekarom kako biste pronašli pravu dozu za svoj problem.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Uobičajeni neželjeni efekti uključuju mučninu, svrab, vrtoglavicu, uznemirenje stomaka, dijareju (retku stolicu), glavobolju, bol u grlu, kašalj i osip.

Trudnice ili dojilje ne treba da uzimaju suplemente semenki grožđa.

Moguće interakcije

Ekstrakt semenki grožđa može potencijalno uticati na lekove koji se razgrađuju u jetri, čiji je broj veliki pa treba da se obratite lekaru. Takođe, kompleksi oligomernih proantocijanidina ekstrakta semenki grožđa mogu da imaju interakciju sa sledećem [17]:

Antikoagulansi (razređivači krvi): Ekstrakt semenki grožđa može delovati kao sredstvo za razređivanje krvi i može povećati rizik od krvarenja ako se uzima s drugim lekovima sa istim efektom, poput varfarina (Coumadin), klopidogrela (Plavix) ili aspirina. Ako uzimate lekove za razređivanje krvi ili imate poremećaje krvarenja, konsultujte se sa lekarom pre uzimanja ekstrakta semenki grožđa.

Fenacetin: Konzumiranje soka od grožđa može povećati koliko brzo telo razlaže fenacetin da ga odbaci što može smanjiti njegovu efikasnost.

Izvori članka

 1. J.A. Vinson, M.A. Mandarano, D.L. Shuta…; Beneficial effects of a novel IH636 grape seed proanthocyanidin extract and a niacin-bound chromium in a hamster atherosclerosis model; (2002)
  https://link.springer.com/article/10.1023/A:1020611925819
 2. Bernstein BJ, Grasso T; Prevalence of complementary and alternative medicine use in cancer patients; (2001)
  https://europepmc.org/article/med/11702957
 3. Sophie Lafay, Caroline Jan, Karine Nardon…; Grape extract improves antioxidant status and physical performance in elite male athletes; (2009)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3763295/
 4. Preuss HG, Wallerstedt D, Talpur N…; Effects of niacin-bound chromium and grape seed proanthocyanidin extract on the lipid profile of hypercholesterolemic subjects; (2000)
  https://europepmc.org/article/med/11508317
 5. Harry G Preuss, Debasis Bagchi, Manashi Bagchi; Protective effects of a novel niacin-bound chromium complex and a grape seed proanthocyanidin extract on advancing age and various aspects of syndrome X; (2002)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12074977/
 6. Hüseyin Enginar, Mustafa Cemek, Turan Karaca, Perihan Unak; Effect of grape seed extract on lipid peroxidation, antioxidant activity and peripheral blood lymphocytes in rats exposed to x-radiation; (2007)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2201
 7. Harm H H Feringa, Dayne A Laskey, Justine E Dickson, Craig I Coleman; The Effect of Grape Seed Extract on Cardiovascular Risk Markers; (2011)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822311005876
 8. Zhang HaiLi, Liu Shuang, Li Lan…; The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: a meta-analysis of 16 randomized controlled trials; (2016)
  https://www.cabdirect.org/globalhealth/abstract/20163312559
 9. Chih-Ping Hsu, Ying-His Lin, Chih-Chung Chou…; Mechanisms of Grape Seed Procyanidin-induced Apoptosis in Colorectal Carcinoma Cells; (2009)
  https://ar.iiarjournals.org/content/29/1/283.short
 10. Manjinder Kaur, Chapla Agarwal, Rajesh Agarwal; Anticancer and Cancer Chemopreventive Potential of Grape Seed Extract and Other Grape-Based Products; (2009)
  https://academic.oup.com/jn/article/139/9/1806S/4670550?login=true
 11. P Waffo-Téguo, M E Hawthorne, M Cuendet…; Potential Cancer-Chemopreventive Activities of Wine Stilbenoids and Flavans Extracted From Grape (Vitis vinifera) Cell Cultures; (2009)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/S15327914NC402_14
 12. Giulio Maria Pasinetti, Lap Ho; Role of grape seed polyphenols in Alzheimer’s disease neuropathology; (2010)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3666959/
 13. Vidhushini Sekar, Hannah R Vasanthi; Grape Seed Extract and its Effects on Diabetes and its Complications; (2017)
  https://juniperpublishers.com/crdoj/pdf/CRDOJ.MS.ID.555584.pdf
 14. Vidhushini Sekar, Hannah R Vasanthi; Grape seed proanthocyanidin extract protects human lens epithelial cells from oxidative stress via reducing NF-кB and MAPK protein expression; (2011)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3025097/
 15. Adilson Costa, Elisangela Samartin Pegas Pereira, Elvira Cancio Assumpção…; Assessment of clinical effects and safety of an oral supplement based on marine protein, vitamin C, grape seed extract, zinc, and tomato extract in the improvement of visible signs of skin aging in men; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4492544/
 16. Kapil Aggrawal, Naveen Satija, Gita Dasgupta…; Efficacy of a standardized herbal preparation (Roidosanal®) in the treatment of hemorrhoids; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4061586/
 17. Drugs.com; What other drugs will affect grape seed?
  https://www.drugs.com/mtm/grape-seed.html#interactions
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 25 septembra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.