Biotin (Vitamin H ili Vitamin B7)

Šta je

Vitamin H (Vitamin B7), poznatiji kao biotin, spada u grupu vitamina B kompleksa. Svi vitamini B pomažu telu da pretvara hranu (ugljene hidrate) u gorivo (glukozu), koje se koristi za proizvodnju energije. Ovi vitamini grupe B, koji se često nazivaju i vitaminima B kompleksa, takođe pomažu telu da metaboliše masti i proteine.

B kompleks vitamini potrebni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru. Takođe pomažu nervnom sistemu da pravilno funkcioniše.

Telu je biotin potreban za metabolisanje ugljenih hidrata, masti i aminokiselina. Biotin se često preporučuje za jačanje kose i noktiju, a nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima za kosu i kožu.

Kao i svi vitamini grupe B, i on je rastvorljiv u vodi, što znači da ga telo ne skladišti. Međutim, bakterije u crevima mogu da stvore biotin. Takođe je dostupan u malim količinama iz niza namirnica. Biotin je takođe važan za normalan rast embriona, što ga čini jednom od važnijih hranljivim materija tokom trudnoće.

Retki su slučajevi nedostatka biotina. Simptomi uključuju gubitak kose, suvu ljuskavu kožu, pucanje u uglovima usta (zvane heilitis), natečen i bolan jezik purpurnocrvene boje (glositis), suve oči, gubitak apetita, umor, nesanicu i depresiju.

Osobe koje su bile na parenteralnoj ishrani – ishrana koja se daje intravenski – tokom dužeg perioda, oni koji dugoročno uzimaju lekove protiv epi napada ili antibiotike i osobe sa stanjima poput Kronove bolesti koja otežavaju apsorpciju hranljivih sastojaka, imaju veći factor rizika da imaju nedostatak biotina.

Kako deluje

Problemi sa kosom i noktima

Istraživanja ukazuju da suplementi biotina mogu poboljšati stanje slabih i lomljivih noktiju, kao i kosu. [1]

Studija iz 2017. ukazuje da u slučajevima stečenih i naslednih uzroka nedostatka biotina, kao i patologija, kao što su sindrom lomljivih noktiju ili nečešljana kosa, dodatak biotina može biti od koristi. Međutim, nema dovoljno dokaza za suplementaciju biotina kod zdravih osoba.[2]

Biotin, u kombinaciji sa cinkom i lokalnim klobetazol propionatom, takođe se koristi za borbu protiv alopecije areate i kod dece i kod odraslih. [3]

Cradle Cap (Seboroični dermatitis)

Odojčad koja nemaju dovoljno biotina često razvijaju ovo stanje ljuskavog vlasišta.

Međutim, nijedna studija nije sa sigurnošću pokazala da dodaci biotina – dati u formuli ili majčinom mleku – efikasno leče stanje seboreičnog dermatitisa. U većini studija, prognoza za stanje je bila povoljna bez obzira na intervenciju, ali tumačenje je ograničeno na slabim dokazima. [4]

Dojilje uvek se treba da konsultuju lekara pre uzimanja bilo kog vitamina, lekovite biljke ili suplementa.

Dijabetes

Istraživanja pokazuju da kombinacija biotina i hrom pikolinata može poboljšati kontrolu šećera u krvi kod nekih osoba sa dijabetesom tipa 2, ali sam biotin ne deluje isto. Studija navodi da kombinacija hrom pikolinata/biotina može poboljšati kontrolu glikemije kod gojaznih osoba sa dijabetesom tipa 2 posebno kod pacijenata sa slabom kontrolom glikemije i prekomernom težinom. [5]

Periferna neuropatija

Bilo je izveštaja da suplementacija biotinom poboljšava simptome periferne neuropatije kod nekih osoba koje su razvile ovo stanje ili kod dijabetesa ili kod dijalize koja je u toku zbog oštećenja bubrega. [6]

Periferna neuropatija je oštećenje živaca u stopalima, rukama, nogama ili rukama. Umor, peckanje, bockanje ili čudni osećaji, bol, slabost mišića i problemi sa hodanjem su neki od simptoma.

Gubitak osećaja ukusa

Barem jedno istraživanje ukazuje da biotin može pomoći vraćanju ukusa kod osoba koje su izgubile taj osećaj. Pacijenti su uzimali u vidu suplemenata kroz svoj režim ishrane 10-20 mg biotina dnevno da bi proizveli efekte. [7]

Izvori hrane

Biotin se može naći u pivskom kvascu, kuvanom jaju, posebno u žumancu, sardinama, orašastim plodovima (bademi, kikiriki, pekani, orasi), soji, mahunarkama (pasulj, crni pasulj), integralnim žitaricama, karfiolu, bananama i pečurkama.

Obrađivanje hrane može uništiti biotin. Manje obrađene gore navedene namirnice sadrže više biotina.

Dostupne forme

Biotin je dostupan u multivitaminima i B-vitamin kompleksima, i kao pojedinačni suplementi.

Standardni forme su dostupne u tabletama od 10 mcg, 50 mcg i 100 mcg i sadrže jednostavni biotin ili kompleks sa pivskim kvascem.

Doziranje

Kao i kod svih suplemenata, pre eventualne upotrebe biotina za decu treba konsultovati pedijatra.

Prema Nacionalnoj akademiji nauka [8], navedeni su odgovarajući dnevni unosi biotina iz hrane.

Deca

 • novorođenčad – 6 meseci: 5 mcg
 • odojčad od 7 do 12 meseci: 6 mcg
 • deca 1 – 3 godine: 8 mcg
 • deca 4 – 8 godina: 12 mcg
 • deca 9 – 13 godina: 20 mcg
 • adolescenti 14 – 18 godina: 25 mcg

Odrasli

 • 19 i stariji: 30 mcg
 • trudnice: 30 mcg
 • dojilje: 35 mcg

Mera predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Ipak, za biotin nisu poznate nuspojave, čak ni u velikim dozama, i smatra se da je netoksičan.

Moguće interakcije

Iako nema dokaza da biotin ima interakciju sa bilo kojim lekom, postoje neki lekovi koji mogu sniziti njegov nivo.

Osobe koje uzimaju bilo koji od sledećih lekova, ne bi smele da koriste biotin bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Antibiotici – Dugotrajna upotreba antibiotika može sniziti nivo biotina uništavanjem bakterija u crevima koje ga proizvode.

Lekovi protiv napada – Uzimanje lekova protiv napada ili antikonvulzivnih lekova duže vreme može sniziti nivo biotina u organizmu. [9] Valproična kiselina može uzrokovati nedostatak biotinidaze, koja se može poboljšati suplementima biotina. Pre uzimanja bilo kog dodatka ishrani trebalo se posavetovati sa lekarom. Antikonvulzivni lekovi uključuju:

 • karbamazepin (karbatrol)
 • fenobarbital
 • fenitoin (Dilantin)
 • primidon (Mizolin)

Izvori članka

 1. Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS; Brittle nails: response to daily biotin supplementation; (1993)
  https://europepmc.org/article/med/8477615
 2. Deepa P Patel, Shane M Swink, Leslie Castelo-Soccio; A Review of the Use of Biotin for Hair Loss; (2017)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/462981
 3. Hosking A.M., Juhasz M., Atanaskova Mesinkovska N.; Complementary and Alternative Treatments for Alopecia: A Comprehensive Review; (2019)
  https://www.karger.com/Article/Abstract/462981
 4. Anousha Victoire, Parker Magin, Jessica Coughlan, Mieke L van Driel; Interventions for infantile seborrhoeic dermatitis (including cradle cap); (2019)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD011380.pub2/abstract
 5. Cesar A. Albarracin, Burcham C. Fuqua, Joseph L. Evans, Ira D. Goldfine; Chromium picolinate and biotin combination improves glucose metabolism in treated, uncontrolled overweight to obese patients with type 2 diabetes; (2007)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/dmrr.755
 6. D Koutsikos, B Agroyannis, H Tzanatos-Exarchou; Biotin for diabetic peripheral neuropathy; (1990)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2085665/
 7. Frank L Greenway, Donald K Ingram, Eric Ravussin…; Loss of taste responds to high-dose biotin treatment; (2011)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2011.10719958
 8. National Institutes of Health; Biotin Recommended Intakes;
  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/
 9. Drugs; Biotin Drugs Interaction;
  https://www.drugs.com/mtm/biotin.html#interactions
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.