Đavolja Kandža

Šta je

Poreklom iz južne Afrike, đavolja kandža (Harpagophytum procumbens) svoje je ime dobila po sitnim kukicama koje pokrivaju njen plod. Tradicionalno, đavolja kandža se koristila za lečenje bolova, problema sa jetrom i bubrezima, groznice i malarije. Takođe se koristila u uljima za lečenje afti, čireva i drugih problema sa kožom.

Đavolja kandža je u Evropu uvedena početkom 1900-ih, gde se osušeni koren koristio za obnavljanje apetita, ublažavanje gorušice i smanjenje bola i upale.

Danas se široko koristi u Nemačkoj i Francuskoj za borbu protiv upale ili ublažavanje bolova kod artritisa, glavobolje i bolova u donjem delu leđa. Studije na životinjama i epruvetama ukazuju na to da đavola kandža može pomoći u borbi protiv upale.

Opis biljke

Đavolja kandža nema miris, ali sadrži supstance zbog kojih joj je ukus gorak. Predstavlja lisnatu višegodišnju biljku sa razgranatim korenjem i izdancima. Ima i sekundarno korenje koje izrasta iz glavnih korena i oba se koriste u lekovite svrhe.

Đavolja kandža sadrži iridoidne glikozide, komponente za koje se veruje da imaju snažna protivupalna dejstva. Ima visoku koncentraciju jedne vrste iridoida, zvane harpagozid, a neki laboratorijski testovi ukazuju da mogu ublažiti bol i upalu.

Kako deluje

Osteoartritis

Nekoliko studija pokazuje da uzimanje đavolje kandže tokom 8 do 12 nedelja može umanjiti bol i poboljšati fizičko funkcionisanje kod ljudi sa osteoartritisom. [1]

Jedna četveromesečna studija na 122 osobe sa osteoartritisom kolena i kukova uporedila je đavolju kandžu i vodeći evropski lek za ublažavanje bolova. Grupa koja je uzimala đavolju kandžu imala je podjednak efekat olakšanja kao i grupa koja je uzimala lekove. Takođe, grupa koja je uzimala đavolju kandžu imala je manje nuspojava i trebalo im je manje lekova za ublažavanja bolova tokom cele studije. [2]

Analiza 14 studija koje koriste đavolju kandžu za lečenje artritisa otkrila je da može ublažiti bol u zglobovima. [3]

Pregledom 12 studija koje su koristile đavolju kandžu za lečenje artritisa ili bolova u donjem delu leđa utvrđeno je da je efikasna za artritis kičme, kuka i kolena. [4]

Bol u leđima i vratu

Preliminarni dokazi ukazuju da đavolja kandža može pomoći ublažavanju bolova u vratu i donjem delu leđa. [5]

U malom istraživanju od 63 osobe sa blagim do umerenim bolovima u leđima, vratu ili ramenima, uzimanje standardizovanog ekstrakta đavolje kandže tokom 4 nedelje omogućilo je umereno olakšanje bolova u mišićima. [6]

U većoj studiji od 197 muškaraca i žena sa hroničnim bolovima u donjem delu leđa, oni koji su uzimali đavolju kandžu svakog dana tokom jednog meseca prijavili su da imaju manje bolova i da im je potrebno manje lekova protiv bolova od onih koji su uzimali placebo. [7]

54-nedeljno istraživanje uporedilo je 38 osoba koje su uzimale đavolju kandžu naspram 35 osoba koje su koristile lek za ublažavanje bolova. Rezultati su pokazali da je đavolja kandža podjednako dobro pomagala kao i lek u pogledu ublažavanja bola. [8]

Druge namene

Mnogi profesionalni travari smatraju da đavolja kandža može pomoći u lečenju smetnji u stomaku, gubitka apetita, glavobolje, alergija i groznice.

Lokalni preparati od đavolje kandže se takođe primenjuju na koži da bi zacelili afte, čireve, grizle i kožne lezije.

Međutim, ne postoje konačne naučne studije koje bi potvrdile da je upotreba đavolje kandže za lečenje ovih stanja efikasna.

Dostupne forme

Osušeni ili sveži koren đavolje kandže može se naći u kapsulama, tabletama, tečnim ekstraktima i lokalnim mastima i gelovima. Čajevi (infuzije) se takođe mogu napraviti od osušenog korena đavolje kandže.

Kako je uzimati

Deca

Đavolja kandža se ne preporučuje deci, jer nisu urađene studije kojim bi se videlo da li je bezbedna.

Odrasli

Ne postoje jasne smernice za odgovarajuću upotrebu đavolje kandže. Kada se uzima kao oralni dodatak (u obliku kapsula ili tableta), obično se smatra bezbednim u dozama od 600 miligrama ili manje, dnevno.

Đavolja kandža je dostupna i u obliku koncentrovanog ekstrakta na bazi alkohola i može biti sigurna u dozama do 2,5 miligrama dnevno pomešanih sa čašom vode. Postoje i prašci đavolje kandže koji se mogu potapati u vrućoj vodi kako bi se napravio čaj.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Ako se uzima u preporučenoj dozi kratko vreme, lekari smatraju da je đavola kandža bezbedna, sa malo nuspojava. Visoke doze mogu kod nekih osoba izazvati blage stomačne tegobe. S obzirom da nisu rađena dugoročna istraživanja, ne zna se da li bi bilo sigurno uzimati je dugo.

Osobe sa čirom na želucu, dvanaestopalačnom crevu ili kamenom u žučoj kesi ne bi trebalo da uzimaju đavolju kandžu. Studije pokazuju da može prouzrokovati gastrointestinalne nuspojave.

Trudnice i dojilje ne bi trebale da uzimaju đavolju kandžu jer nedostaju studije kod ove grupacije populacije.

Osobe sa srčanim bolestima, visokim ili niskim krvnim pritiskom trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre korišćenja đavolje kandže.

Moguće interakcije

Lekovi za razređivanje krvi (antikoagulanti i antiagregacije): Teoretski, đavolja kandža može povećati rizik od krvarenja, posebno ako se već koriste lekovi za razređivanje krvi poput aspirina, varfarina (Coumadin) ili klopidogrela (Plavix). [9]

Lekovi za dijabetes: Đavola kandža može sniziti šećer u krvi. Ako se koriste lekove za dijabetesa, uzimanje ove biljke istovremeno, može povećati rizik od razvoja niskog šećera u krvi.

Antacidi: Đavolja kandža može povećati količinu želudačne kiseline, čineći antacide manje efikasnim.

Ostali lekovi: Đavolja kandža može imati interakciju sa drugim lekovima koje razgrađuje jetra.

U slučaju korišćenja bilog kog leka, trebalo bi uvek konsultovati svog lekara pre uzimanja đavolje kandže.

Izvori članka

 1. S. Chrubasik, S. Pollak, A. Black; Effectiveness of devil’s claw for osteoarthritis; (2002)
  https://academic.oup.com/rheumatology/article/41/11/1332/1788043?login=true
 2. P.Chantre, A.Cappelaere, D.Leblan…; Efficacy and tolerance of Harpagophytum procumbens versus diacerhein in treatment of osteoarthritis; (2000)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S094471130080001X
 3. Thierry Conrozier, Pierre Mathieu, Monique Bonjean…; A complex of three natural anti-inflammatory agents provides relief of osteoarthritis pain; (2014)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24473984/
 4. Tankred Wegener, Niels-Peter Lüpke; Treatment of patients with arthrosis of hip or knee with an aqueous extract of devil’s claw (Harpagophytum procumbens DC.); (2003)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1322
 5. Joel J Gagnier, Sigrun Chrubasik, Eric Manheimer; Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain; (2004)
  https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-4-13
 6. Göbel H, Heinze A, Ingwersen M…; [Effects of Harpagophytum procumbens LI 174 (devil’s claw) on sensory, motor und vascular muscle reagibility in the treatment of unspecific back pain]; (2001)
  https://europepmc.org/article/med/11810324
 7. S. Chrubasik, H. Junck, H. Breitschwerdt…; Effectiveness of Harpagophytum extract WS 1531 in the treatment of exacerbation of low back pain; (2006)
  https://www.cambridge.org/core/journals/european-journal-of-anaesthesiology/
 8. Dirk Laudahn, Andreas Walper; Efficacy and tolerance of Harpagophytum extract LI 174 in patients with chronic non-radicular back pain; (2001)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.898
 9. Angelo A.Izzo, Giulia Di Carlo, Francesca Borrelli, Edzard Ernst; Cardiovascular pharmacotherapy and herbal medicines: the risk of drug interaction; (2005)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167527303006272
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 27 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.