Đumbir

Šta je

Đumbir, koren ili rizom (tip podzemnog stabla) biljke Zingiber officinale popularan je začin i biljni lek već hiljadama godina. Ima dugu istoriju upotrebe u azijskim, indijskim i arapskim tradicionalnim biljnim medicinama.

U Kini, đumbir se koristi za varenje i lečenje stomačnih tegoba, dijareje (retke stolice) i mučnine više od 2000 godina.

Takođe se koristio za lečenje artritisa, kolika i srčanih oboljenja, prehlade, simptoma nalik gripu, glavobolje i bolnih menstruacija.

Đumbir je poreklom iz Azije, gde se koristi kao začin za kuvanje najmanje 4.400 godina.

Opis biljke

Đumbir je čvornovata, debela, bež podzemna stabljika, koja se naziva rizoma. Stabljika je oko 30 centimetara nad zemljom, s dugim, uskim, rebrastim, zelenim listovima i belim ili žuto-zelenim cvetovima.

Smatra se da su aktivne komponente korena đumbira isparljiva ulja i oštra fenolna jedinjenja, poput gingerola i šogaola.

Kako deluje

Današnja medicina preporučuje đumbir za pomoć u sprečavanju ili lečenju mučnine kod bolesti pokreta poput povraćanje u vožnji i morske bolesti, trudnoće ili usled hemoterapije. Takođe se koristi za lečenje blagih stomačnih tegoba, za smanjenje bola od osteoartritisa, a može se čak i primeniti kod srčanih bolesti.

Mučnina u toku vožnje

Nekoliko studija, ukazuje da đumbir može da deluje bolje od placeba u smanjenju nekih simptoma bolesti pokreta.

U jednom ispitivanju od 80 novih mornara oni koji su uzimali đumbir u prahu imali su manje povraćanja i hladnog znoja u poređenju s onima koji su uzimali placebo. Međutim, đumbir nije smanjio njihovu mučninu. Studija sa zdravim dobrovoljcima otkrila je istu stvar. [1]

Međutim, druge studije su otkrile da đumbir ne deluje dobro kao lekovi za bolesti pokreta. U jednom malom istraživanju, ispitanicima su davani ili sveži koren ili đumbir u prahu ili lek koji se obično propisuje za bolest pokreta ili placebo. Oni koji su uzimali lek imali su manje simptoma od onih koji su uzimali đumbir. [2]

Sa druge strane konvencionalni lekovi na recept i bez recepta za mučninu mogu imati nuspojave koje đumbir nema, kao što su suva usta i pospanost.

Mučnina i povraćanje vezani za trudnoću

Studije na ljudima ukazuju da 1 g đumbira dnevno može smanjiti mučninu i povraćanje kod trudnica ako se koristi kraće (ne duže od 4 dana). Nekoliko studija otkrilo je da je đumbir bolji od placeba u olakšavanju jutarnje mučnine. [3]

U malom istraživanju na 30 trudnica sa jakim povraćanjem, one koje su uzimale jedan gram đumbira na dan tokom 4 dana prijavile su više olakšanja od povraćanja nego one koje su uzimale placebo. [4]

U većem istraživanju na 70 trudnica sa mučninom i povraćanjem, one koje su dobile sličnu dozu đumbira osećale su manje mučnine i nisu povraćale toliko kao one koje su dobijale placebo. [5]

Trudnice bi trebalo uvek da konsultuju lekara pre uzimanja đumbira i ne bi smele da koriste više od 1 g dnevno.

Mučnina tokom hemoterapije

Nekoliko studija ukazuje da đumbir smanjuje ozbiljnost i trajanje mučnine, ali ne i povraćanje, tokom hemoterapije. [6]

Mučnina i povraćanje nakon operacije

Postoje istraživanja u vezi sa tim da li đumbir može pomoći u smanjenju mučnine i povraćanja nakon operacije. [7]

Dve studije su otkrile da 1 g korena đumbira pre operacije smanjuje mučninu podjednako efikasno kao lekovi. U jednoj od ovih studija ženama koje su uzimale đumbir takođe je trebalo manje lekova protiv mučnine nakon operacije.

Osteoartritis

Tradicionalna medicina koristi đumbir vekovima za smanjenje upale. A postoje dokazi da đumbir može da pomogne u smanjenju bola usled osteoartritisa.

U studiji na 261 osoba sa osteoartritisom kolena, oni koji su uzimali ekstrakt đumbira dva puta dnevno imali su manje bolova i trebalo im je manje lekova za ublažavanje bolova od onih koji su primali placebo. [8]

Druga studija je otkrila da đumbir nije bolji od lekova u smanjenju simptoma osteoartritisa. Takođe je utvrdila da će verovatno trebati nekoliko nedelja da đumbir deluje.

Druge namene

Preliminarne studije ukazuju da đumbir može da smanji holesterol i pomogne u sprečavanju zgrušavanja krvi što može pomoći u lečenju srčanih bolesti gde krvni sudovi mogu da se blokiraju i dovedu do srčanog ili moždanog udara. [9]

Druga istraživanja pokazuju da đumbir može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. [10]

Dostupne forme

Proizvodi od đumbira se prave od svežeg ili osušenog korena ili od destilacije vodenom parom ulja u korenu.

Oblik u kome se može pronaći su ekstrakti đumbira, biljka u kristalizovanom obliku, tinkture, kapsule, tablete i ulja. Takođe može se kupite svež koren đumbira i napraviti čaj. Đumbir je uobičajeni začin kuvanja i može se naći u raznim namirnicama i pićima, uključujući hleb od đumbira, grickalice đumbira, štapiće đumbira i pivo od đumbira.

Kako ga uzimati

Deca

Deca mlađa od 2 godine ne smeju koristi đumbir. Deca iznad 2 godine mogu uzimati đumbir za lečenje mučnine, grčeva u stomaku i glavobolje ali obavezno se treba prethodno konsultovati sa pedijatrom u vezi doze.

Odrasli

Generalna preporuka je da se ne uzima više od 4 g đumbira dnevno uključujući i izvore hrane. Trudnice ne bi trebale da koriste više od 1 g dnevno.

 • Za mučninu, gas ili probavne smetnje: Neke studije su koristile 1 g đumbira dnevno, u podeljenim dozama. Treba konsultovati lekara za pronalaženje prave doze
 • Za povraćanje izazvano trudnoćom: Neke studije su koristile 650 mg do 1 g dnevno. Trudnice ne smeju uzimati đumbir bez prethodnog razgovara sa lekarom.
 • Za bol kod artritisa: U jednoj studiji korišćeno je 250 mg, 4 puta dnevno.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Retke su situacije sa neželjenim efektima đumbira. U visokim dozama može izazvati blagu gorušicu, dijareju (retku stolicu) i iritaciju usne duplje. Neke blage nuspojave u stomaku, kao što su podrigivanje, gorušica ili nelagodnost stomaka, možda se mogu izbeći uzimanjem suplemenata đumbira u kapsulama ili uzimanjem đumbira uz obroke.

Osobe sa kamenom u žuči trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarima pre uzimanja đumbira.

Ukoliko predstoji operacija ili je potrebno da se bude pod anestezijom obavezno bi trebalo obavestiti lekara ako se koristi đumbir.

Trudnice ili dojilje, osobe sa srčanim bolestima i osobe sa dijabetesom ne bi trebale da uzimaju đumbir bez konsultacije sa lekarom.

Ako postoji poremećaj krvarenja ili se koriste lekove za razređivanje krvi, uključujući aspirin đumbir se ne sme uzimati.

Moguće interakcije

Đumbir može imati interakciju sa lekovima na recept i bez recepta. Samim tim, ne bi trebalo da se koristi u slučaju uzimanja bil kog od sledećih lekova, a da se prethodno ne konsultuje lekar.

Lekovi za razređivanje krvi: Đumbir može povećati rizik od krvarenja. Pre uzimanja treba razgovarati sa lekarom ako se koristi ova grupa lekova, poput varfarina (Coumadin), klopidogrela (Plavix) ili aspirina. [11]

Lekovi protiv dijabetesa: Đumbir može smanjiti šećer u krvi što može povećati rizik od razvoja hipoglikemije ili niskog šećera u krvi.

Lekovi za visoki krvni pritisak: Đumbir može da snizi krvni pritisak, povećavajući rizik od niskog krvnog pritiska ili nepravilnog rada srca.

Izvori članka

 1. A Grøntved, T Brask, J Kambskard, E Hentzer; Ginger Root Against Seasickness; (1988)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00016488809119444
 2. Han-Chung Lien, Wei Ming Sun, Yen-Hsueh Chen; Effects of ginger on motion sickness and gastric slow-wave dysrhythmias induced by circular vection; (2003)
  https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00164.2002
 3. Estelle Viljoen, Janicke Visser, Nelene Koen, Alfred Musekiwa; A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting; (2014)
  https://link.springer.com/article/10.1186/1475-2891-13-20
 4. Sirirat Apariman, Sawinee Ratchanon, Budsaba Wiriyasirivej; Effectiveness of ginger for prevention of nausea and vomiting after gynecological laparoscopy; (2006)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17214049/
 5. Arun Kalava, Sandip J.Darji, Allison Kalstein…; Efficacy of ginger on intraoperative and postoperative nausea and vomiting in elective cesarean section patients; (2013)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301211513001024
 6. Zohreh Parsa Yekta, Seyyed Meisam Ebrahimi, Mostafa Hosseini…; Ginger as a miracle against chemotherapy-induced vomiting; (2012)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3703071/
 7. E.Soltani, A.Jangjoo, Afzal Aghaei, M.A.Dalili; Effects of preoperative administration of ginger (Zingiber officinale Roscoe) on postoperative nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomy; (2018)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411017300706
 8. R. D. Altman, K. C. Marcussen; Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis; (2001)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/1529-0131%28200111%2944%3A11%3C2531%3A%3AAID-ART433%3E3.0.CO%3B2-J
 9. Reza Alizadeh-Navaei, Fatemeh Roozbeh, Mehrdad Saravi; Investigation of the effect of ginger on the lipid levels; (2008)
  https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/emr-90240
 10. Nafiseh Khandouzi, Farzad Shidfar, Asadollah Rajab; The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/
 11. Daniel Rubin , Vishal Patel, Eric Dietrich; Effects of Oral Ginger Supplementation on the INR; (2019)
  https://www.hindawi.com/journals/crim/2019/8784029/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 27 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.