Kanadska Žutika (Ljutić)

Šta je

Kanadska žutika ili kanadski ljutić (Hydrastis canadensis) je jedna od najpopularnijih biljaka u Sjedinjenim Državama, često kombinovana sa ehinaceom> prodaje se za lečenje ili sprečavanje prehlade.

Za kanadsku žutiku se često govori da ubija bakterije, a ponekad se koristi za lečenje infekcija očiju, dijareje (retke stolice), infekcije urinarnog trakta, afti i vaginitisa.

Laboratorijskim istraživanjem potvrđeno je da supstanca iz ove biljke, nazvana berberin, ubija neke vrste bakterija i gljivica. [1]

Kanadska žutika je takođe popularna zbog glasina da uzimanje ove biljke može pomoći u blokiranju pozitivnog testa na ilegalne droge, mada nema naučnih istraživanja koja ovo potvrđuju.

Opis biljke

Kanadska žutika (kod nas poznata i kao kanadski ljutić) je višegodišnja lekovita biljka sa jednom stabljikom prekrivenom dlačicama. Ima nazubljene listove, male cvetove i voće nalik malini.

Bogati koren po kojem je dobila ime žute ili braon boje, uvijen je i naboran i gorkog je ukusa. Može se naći u divljini na bogatom, senovitom tlu na severu Sjedinjenih Država, ali sada se uglavnom uzgaja na farmama.

Kanadska žutika sadrži jedinjenje zvano berberin koje ubija mnoge vrste bakterija, uključujući i one koje izazivaju dijareju (retku stolicu). Još jedna biljka koja je dostupnija u Evropi a takođe sadrži berberin jedinjenje je šimširka.

Ovo jedinjenje takođe deluje protiv širokog spektra drugih vrsta klica, poput onih koje izazivaju infekciju kandidom i parazita, kao što su pantljičara i đardioza (Giardia).

Kako deluje

Prirodni antibiotik ili imuno booster

Danas se kanadska žutika prodaje kao pomoć probavi, uznemirenom stomaku i kao sredstvo eliminacije loših bakterija.

Smatra se prirodnim antibiotikom i često se kombinuje sa ehinaceom i promoviše se kao sredstvo za jačanje imunološkog sistema. [2]

Infekcije gornjih respiratornih puteva

Kanadska žutika se često nalazi u biljnim lekovima za senenu groznicu (alergijski rinitis), prehladu i grip. [3]

Može pomoći da se ublaži bol u grlu, često prateći simptom prehlade ili gripa.

Manje povrede

S obzirom da kanadska žutika ima antiseptička svojstva istražena u laboratorijskim uslovima, ponekad se koristi za dezinfekciju posekotina i ogrebotina. [4]

Druge namene

Obično se koristi za lečenje problema sa kožom, očima i sluzokožom, kao što su sinusitis, ružičasto oko (konjuktivitis) i infekcije urniarnog trakta. [5]

Dostupna je i u sredstvima za ispiranje usta kod upale grla i afti.

Nije mnogo naučnih studija proučavalo kanadsku žutiku. Većina se usmeralva na alkaloid berberin, jedno od aktivnih jedinjenja ove lekovite biljke.

Berberin se široko koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje dizenterije i zarazne dijareje (retke stolice). [6]

Berberin može pomoći u lečenju malarije i nekih vrsta infekcija, uključujući gornje respiratorne probleme. [7]

Takođe može da proširi krvne sudove i pomogne u lečenju zatajenja srca. [8]

Dostupne forme

Kanadska žutika je dostupna u tabletama i kapsulama (koji sadrže koren u prahu), tečnim ekstraktima (tinkturama) i gliceritima (ekstrakati sa malo alkohola), kao osušena biljka/čaj i u vidu masti/krema. Često se kombinuje sa ehinaceom.

Kako je uzimati

Deca

Kanadska žutika se ne preporučuje deci osim ako pedijatar deteta ne propiše.

Kanadska žutika se nikada ne sme davati novorođenčetu.

Odrasli

U zavisnosti od tegobe za koju se uzima preporučene dnevne doze i oblici variraju:

 • za prehlade, grip i druge respiratorne infekcije: 125 mg ektrakta kandaske žutike (najbolje u kombiniaciji sa 200 mg ekstrakta ehinacee) do četiri puta na dan, ali ne duže od pet dana
 • za infekcije urinarnog trakta: pije se nekoliko šolja čaja od kanadske žutike na dan
 • za mučninu i povraćanje: 125 mg ekstrakta svaka četiri sata po potrebi
 • za sindrom hroničnog umora: 125 mg ekstrakta dva pua na dan na smenu sa drugim lekovitim biljkama, stimulatorima imuniteta
 • za herpes simplex i zoster: 125 mg ekstrakta kanadske žutike sa 200 mg ekstrakta ehinacee četiri puta na dan
 • za afte i bradavice: namaže se tinktura kanadske žutike direktno na ugroženo mesto tri puta na dan
 • za infekcije oka: koristi se 1 kafena kašika osušene lekovite biljke na 600 ml vruće vode. Natopi se, procedi kroz fino platno i ohladi, a zatim se ispira oko tri puta na dan. Potrebno je napraviti novi rastvor svakog dana

Uvek se treba konsultovati sa lekarom kako bi pronašao pravu dozu.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Trudnice ili dojilje ne treba da koriste kanadsku žutiku.

Osobe sa povišenim krvnim pritiskom, oboljenjima jetre ili srčanim bolestima trebalo bi da konsultuju svog lekara pre nego što uzmu kanadsku žutiku.

Kanadska žutika može nadražiti kožu, usta, grlo i vaginu. Takođe može izazvati povećanu osetljivost na sunčevu svetlost.

Ova lekovita biljka može ometati dejstvo određenih lekova. Svako ko uzima lekove na recept ili bez recepta, trebao bi da konsultuje lekara u vezi kanadske žutike.

Moguće interakcije

Moguće je da berberin (glavni sastojak kanadske žutike) i sama biljka mogu imati interakciju sa mnogim lekovima, uključujući neke koji se razgrađuju od strane jetre i na neke na koje je uticao ćelijski protein.

U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova, kanadska žutika se ne bi smela uzimati bez nadzora lekara.

Ciklosporin: Kanadska žutika može dovesti do previsokog nivoa ciklosporina u telu.

Digoksin: Kanadska žutika može povisiti nivo digoksina u krvi, leka koji se koristi za lečenje srčanih oboljenja. Ovo može povećati rizik od neželjenih efekata.

Tetraciklin: Jedno istraživanje je objavilo da berberin može uticati na delovanje tetraciklinskih antibiotika.

Antikoagulansi (razređivači krvi): Teoretski, kanadska žutika i berberin mogu povećati rizik od krvarenja, tako da uzimanje istovremeno sa antikoagulansima može biti rizično.

Ostali lekovi:Kanadska žutika može imati interakciju sa mnogim lekovima, uključujući:

 • neke lekove za hemoterapiju
 • neke lekove za lečenje HIV-a

Izvori članka

 1. Anderson Ramos da Silva, João Batista de Andrade Neto, Cecília Rocha da Silva…: Berberine Antifungal Activity in Fluconazole-Resistant Pathogenic Yeasts; (2016)
  https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/AAC.01846-15
 2. Keivan A. Ettefagh, Johnna T. Burns, Hiyas A. Junio…: Goldenseal (Hydrastis canadensis L.) Extracts Synergistically Enhance the Antibacterial Activity of Berberine via Efflux Pump Inhibition; (2011)
  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0030-1250606
 3. Lisa Meserole, Eric Yarnell: Botanical Prevention and Treatment for Hay Fever; (2009)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.1996.2.83?journalCode=act
 4. Bill J. Gurley, Ashley Swain, Martha A. Hubbard, D., Keith Williams…; Clinical assessment of CYP2D6-mediated herb–drug interactions in humans: Effects of milk thistle, black cohosh, goldenseal, kava kava, St. John’s wort, and Echinacea; (2008)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.1996.2.83?journalCode=act
 5. Ang ES,Lee ST, Gan CS, See PG, Chan YH, Ng LH, Machin D; Evaluating the role of alternative therapy in burn wound management; (2001)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.1996.2.83?journalCode=act
 6. Khin-Maung-U, Myo-Khin, Nyunt-Nyunt-Wai, Aye-Kyaw, Tin-U; Clinical trial of berberine in acute watery diarrhoea; (1985)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1418442/
 7. Sheng WD, Jiddawi MS, Hong XQ, Abdulla SM; Treatment of chloroquine-resistant malaria using pyrimethamine in combination with berberine, tetracycline or cotrimoxazole; (1997)
  https://europepmc.org/article/med/9337003
 8. Le-Min Xia, Mei-Hong Luo; Study progress of berberine for treating cardiovascular disease; (2015)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095882X15000729
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 8 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.