Šimširka (Berberin)

Šta je

Lekovita upotreba šimširke (Berberis vulgaris) datira više od 2500 godina. Iako je biljka poreklom iz delova Evrope, Afrike i Azije, sada se može naći širom sveta.

U indijskoj narodnoj medicini koristi se za lečenje dijareje (retke stolice), smanjenje telesne temperature, poboljšanje apetita, ublažavanje uznemirenog stomaka i unapređenje vitalnosti, kao i osećaja blagostanja. Danas se široko koristi u medicinske svrhe u Iranu, uključujući za bolesti žuči (kao što su žučna kesa) i gorušica.

Šimširka je veoma hranljiva. Bogata je ugljenim hidratima, vlaknima i sadrži nekoliko vitamina i minerala. Posebno bobice su odličan izvor vitamina C, antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti od ćelijskog oštećenja, što može dovesti do srčanih bolesti i raka.

28 grama sušene šimširke sadrži:

kalorije: 89 kalorija
proteini: 1 gram
masnoća: 1 gram
ugljenihidrati: 18 grama
vlakna: 3 grama
vitamin C: 213% referentnog dnevnog unosa
gvožđe: 15% referentnog dnevnog unosa

Uz to, šimširka sadrže cink, mangan i bakar, koji igraju značajnu ulogu u imunitetu i prevenciji bolesti.

Svetlo crvena boja bobica dolazi od antocijana, biljnih pigmenata koji mogu poboljšati zdravlje mozga i srca, između ostalih koristi.

Opis biljke

Šimširka je žbun sa sivim, trnovitim granama koje mogu narasti do oko 3 metra. Svetlo žuti cvetovi cvetaju između aprila i juna i postaju tamni, padajući grozdovi crvenih bobica na jesen.

Koren, kora i bobice se koriste u lekovite svrhe.

Stabljika, kora od korena i plod šimširke sadrže alkaloide, od kojih je najistaknutiji berberin.

Laboratorijske studije u epruvetama i životinjama ukazuju na to da berberin ima antimikrobno sredstvo (ubija bakterije i parazite), anti-inflamatorno, hipotenzivno (izaziva snižavanje krvnog pritiska), sedativne i antikonvulzivne efekte. [1] [2] [3] [4]

Berberin takođe može podstaći imuni sistem. Deluje na glatke mišiće creva. Ovaj poslednji efekat može pomoći poboljšanju probave i smanjenju bolova u stomaku.

Još jedna biljka koja je bogata berberinom i dostupna je uglavnom u Americi je kanadska žutika.

Kako deluje

Šimširka i kanadska žutika (Hydrastis canadensis) često se koriste u slične medicinske svrhe jer obe biljke sadrže berberin.

Pokazalo se da šimširka inhibira (sprečava) rast bakterija u epruvetama i može pomoći imunom sistemu da bolje funkcioniše.

Vodeni ekstrakt šimširke ima blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni i nervni sistem. Kao takav, može biti koristan u lečenju hipertenzije, tahikardije (ubrzan rad srca) i nekih neuronskih poremećaja, kao što su epilepsija i konvulzije.

Najnovija istraživanja pokazuju da šimširka ima i antioksidativna svojstva i može pomoći u sprečavanju određenih vrsta karcinoma.

Infekcije i kožni poremećaji

Šimširka se koristi za ublažavanje upale i infekcije urinarnog trakta (infekcije mokraćne bešike i mokraćnih puteva), gastrointestinalnog i respiratornog trakta (bol u grlu, začepljenje nosa, sinusitis, bronhitis), kao i infekcije kože ili vagine (kandida gljivice). [5]

Ekstrakt šimširke takođe može poboljšati simptome određenih stanja kože, uključujući psorijazu i akne. [6]

Dijareja (retka stolica)

Šimširka može biti efikasna za lečenje dijareje (uključujući putnički dijareju i dijareju izazvanu trovanjem hranom). [7] [8]

Nekoliko studija pokazuje da šimširka poboljšava simptome brže od antibiotika, možda zato što ima adstrigentna (sredstvo koje ima svojstvo da steže površinu) svojstva, ali da su antibiotici možda efikasniji u ubijanju bakterija u crevima.

Zbog ozbiljnih posledica povezanih sa bakterijskom dijarejom, ako se šimširka koristi za ublažavanje simptoma, najbolje je uzimati biljku zajedno sa standardnom antibiotskom terapijom. Trebalo bi se svakako posavetovati sa lekarom pre nego što se uzmu zajedno.

Dijabetes

Čini se da berberin (alkaloid šimširke) malo smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Rezultati jedne pilot studije na 84 pacijenata objavljene u 2008 godini ukazuju da uzimanje 500 mg berberina dva do tri puta dnevno tokom tri meseca može kontrolisati šećer u krvi jednako efikasno kao lekovi koji se najčešće upotrebljavaju za dijabetes tipa 2. [9]

Pored toga, berberin je imao povoljan uticaj na holesterol.

Visok krvni pritisak

Prema studiji iz 2009-te uzimanje 0,9 grama berberina (alkaloid šimširke) dnevno, zajedno sa lekom za snižavanje krvnog pritiska, smanjuje sistolni krvni pritisak (gornj) i dijastolni krvni pritisak (donji) bolje nego uzimanje samog leka, kod osoba sa povišenim krvnim pritiskom. [10]

Visok holesterol

Postoje rani dokazi da berberin (alkaloid šimširke) može pomoći snižavanju nivoa holesterola kod osoba kojima je on povišen. Uzimanje 500 mg berberina dva puta dnevno tokom tri meseca čini se da smanjuje ukupni nivo holesterola, LDL ili lošeg holesterola i triglicerida kod osoba sa visokim holesterolom. [11]

U drugom kliničkom ispitivanju, 63 pacijenta sa visokim holesterolom su nasumično podeljeni u tri grupe. Prva grupa je lečena berberinom (1000 miligrama dnevno), druga sa lekom na recept (simvastatin 20 miligrama dnevno), a treća sa kombinacijom berberina i simvastatina. Autori su izvestili o smanjenju nivoa LDL za 24% kod onih koji su lečeni berberinom, za 14% kod grupe koja je bila tretirana simvastatinom i 32% u grupi koja je bila lečena kombinacijom oba. [12]

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Istraživanja ukazuju da berberin može sniziti šećer u krvi, poboljšati nivo holesterola i triglicerida, smanjiti nivo testosterona kod žena sa sindromom policističnih jajnika, hormonskim poremećajem koji je čest kod žena u reproduktivnom dobu. [13]

Istraživanja pokazuju da berberin može sniziti nivo šećera u krvi, ali čini se da biljka poboljšava i nivo holesterola.

Berberin takođe može poboljšati plodnost. U pilot studiji, 98 anovulatornih žena sa PCOS-om je uzimalo anovulatornih šimširku (berberin) (anovulatorno krvarenje je vrsta nenormalnog krvarenja iz maternice). Ovulacija se poboljšala u proseku za 25% nakon četiri meseca uzimanja berberina. [14]

Druga studija objavljena u kliničkoj endokrinologiji pokazala je da su žene s PCOS-om koje su nasumično odabrane da uzimaju berberin imale veću stopu trudnoće od placeba kada su ga uzimale 12 nedelja. [15]

Dostupna forma

Šimširka je dostupna u kapsulama, tečnim ekstraktima, tinkturama i kao mast za lokalnu upotrebu u vidu berberina. Osušeni koren takođe se može koristiti u čaju. Ekstrakti šimširke su standardizovani da sadrže 8 do 12% alkaloida (berberin).

Kako je uzimati

Deca

Nema dovoljno naučnih informacija koje su ispitivale sigurne doze za dečiji uzrast. Određene doze šimširke mogu biti nesigurne za decu, pa ih isključivo treba koristiti pod nadzorom kvalifikovanog lekara.

Odrasli

Šimširka se ne sme uzimati tokom dužeg perioda (duže od jedne nedelje) bez nadzora lekara.

Odgovarajuća doza šimširke zavisi od više faktora kao što su starost, zdravstveno stanje i nekoliko drugih faktora.

U ovom trenutku nema dovoljno naučnih informacija da bi se odredio odgovarajući raspon doza. Treba imati na umu da prirodni proizvodi nisu uvek sigurni i da doziranje može biti važno.
Preporuka je da se obavezno slede odgovarajuća uputstva na etiketama proizvoda i pre upotrebe konsultuje farmaceut ili lekar.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Osobe koje koriste normalne i odgovarajuće doze šimširke uglavnom nisu prijavljivale nuspojave. Zabeleženi su slučajevi krvarenja iz nosa i povraćanja kod izuzetno visokih doza ove biljke.

Kod odojčadi berberin (sastojak šimširke) može ometati rad jetre i pogoršati žuticu.

Trudnice ne bi trebale uzimati šimširku jer može prouzrokovati kontrakcije materice i pokrenuti pobačaj. [16]

Moguće interakcije

Nije sa sigurnošću poznato koji lekovi, bilje ili suplementi mogu da imaju interakciju sa šimširkom. Međutim, moguće je da ova biljka deluje u interakciji sa sledećim [17]:

Antibiotici: Korišćenje šimširke sa antibioticima može umanjiti njihovu efikasnost. Konsultujte lekara o uzimanju šimširke zajedno sa antibiotskom terapijom.

Antikoagulansi (razređivači krvi): Šimširka može izmeniti efikasnost ove grupe lekova. Ne sme se uzimati ako se koriste antikoagulansi.

Antihistaminici: Šimširka može povećati efekte ove grupe lekova.

Lekovi za krvni pritisak: Šimširka može povećati efekte ovih lekova. Ne sme se uzimati ako se koristi ova grupa lekova.

Celecoksib (Celebrex): Šimširka može imati uzajamno dejstvo sa Celebreksibom. Treba se posavetovati sa lekarom pre nego što se kombinuju.

Diuretici: Šimširka može povećati efekte ovih lekova. Pre nego što se ukombinuju preporuka je posavetovati se sa lekarom.

Lekovi za dijabetes: Šimširka može sniziti šećer u krvi, što čini efekte ovih lekova jačim. Ne sme se uzimati ako se koristi ova grupa lekova.

Ostali lekovi koje metaboliše jetra: Budući da šimširka deluje na jetru, može izmeniti način na koji ona razlaže ove lekove a samim tim i njihovo delovanje. Preporučuje se konsultacija sa lekarom o potencijalnim interakcijama.

Izvori članka

 1. Hyeon-Hee Yu, Kang-Ju Kim, Jeong-Dan Cha….; Antimicrobial Activity of Berberine Alone and in Combination with Ampicillin or Oxacillin Against Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus; (2005)
  https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2005.8.454
 2. Zheng Li, Ya-Na Geng, Jian-Dong Jiang….; Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities of Berberine in the Treatment of Diabetes Mellitus; (2014)
  https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/289264/
 3. Y.T.Chun, T.T.Yip, K.L.Lau, Y.C.Kong, U.Sankawa; A biochemical study on the hypotensive effect of berberine in rats; (1979)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0306362379900855
 4. Tourandokht Baluchnejad Mojarad, Mehrdad Roghani; The Anticonvulsant and Antioxidant Effects of Berberine in Kainate-induced Temporal Lobe Epilepsy in Rats; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202588/
 5. Rasool Nasiri Kalmarzi, Seyyed Nima Naleini…; Anti-Inflammatory and Immunomodulatory Effects of Barberry (Berberis vulgaris) and Its Main Compounds; (2019)
  https://www.hindawi.com/journals/omcl/2019/6183965/
 6. Nimisha, Dilshad Ali Rizvi, Zeeshan Fatima, Neema, Chanchal Deep Kaur; Antipsoriatic and Anti-inflammatory Studies of Berberis aristata Extract Loaded Nanovesicular Gels; (2017)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5669102/
 7. G. H. Rabbani, Thomas Butler, Joseph Knight…; Randomized Controlled Trial of Berberine Sulfate Therapy for Diarrhea Due to Enterotoxigenic Escherichia coli and Vibrio cholerae; (1987)
  https://academic.oup.com/jid/article-abstract/155/5/979/795001?redirectedFrom=fulltext
 8. B Zhu, F A Ahrens; Effect of berberine on intestinal secretion mediated by Escherichia coli heat-stable enterotoxin in jejunum of pigs; (1982)
  https://europepmc.org/article/med/6756229
 9. Jun Yin, Huili Xing, Jianping Ye; Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus; (2008)
  https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(08)00046-2/fulltext
 10. Sheila A Doggrell; Berberine – a novel approach to cholesterol lowering; (2005)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1517/13543784.14.5.683
 11. Xiaojun Feng, Antoni Sureda, Samineh Jafari…; Berberine in Cardiovascular and Metabolic Diseases: From Mechanisms to Therapeutics; (2019)
  https://www.thno.org/v09p1923.htm
 12. Wei-Jia Kong, Jin Wei, Zeng-Yan Zuo…; Combination of simvastatin with berberine improves the lipid-lowering efficacy; (2008)
  https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(08)00070-X/fulltext
 13. Liangzhen Xie, Duojia Zhang, Hongli Ma…; The Effect of Berberine on Reproduction and Metabolism in Women with Polycystic Ovary Syndrome; (2019)
  https://www.hindawi.com/journals/ecam/2019/7918631/
 14. Lin Li, Chengyan Li, Ping Pan…; A Single Arm Pilot Study of Effects of Berberine on the Menstrual Pattern, Ovulation Rate, Hormonal and Metabolic Profiles in Anovulatory Chinese Women with Polycystic Ovary Syndrome; (2015)
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0144072
 15. Yuan An, Zhuangzhuang Sun, Yajuan Zhang…; The use of berberine for women with polycystic ovary syndrome undergoing IVF treatment; (2013)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cen.12294
 16. Davood Mehrabani, Mahbobe Zabeti, Akbar Vahdati…; The Effect of Aqueous Extract of Berberis Vulgaris on
  Fetal Height and Weight during Pregnancy; (2019)
  https://ijns.sums.ac.ir/article_45338_b0b1bac84e7584272bbd72cc202b7e0a.pdf
 17. Drugs.com; What other drugs will affect barberry?
  https://www.drugs.com/mtm/barberry.html#interactions
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.