Gvožđe

Šta je

Gvožđe je esencijalni mineral koji je potreban ljudskom organizmu. Nalazi se u crvenim krvnim zrncima koje brinu da krv bogata kiseonikom dođe do svake ćelije u telu.

Gvožđe je takođe uključeno u proizvodnju adenozin trifosfata (ATP), energetskog izvora tela. Višak gvožđa čuva se u jetri, koštanoj srži, slezini i mišićima.

Nedovoljno gvožđa može dovesti do anemije. Najčešći simptomi anemije su slabost i umor. Jedan od razloga zašto se osobe kojima nedostaje gvožđa lako umaraju je to što njihove ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Trudnice, mlade žene tokom reproduktivnog doba i deca imaju najveći rizik od nedostatka gvožđa. Anemija nedostatka gvožđa kod dece povezana je sa lošim neurorazvojem. Može je prouzrokovati gubitak krvi, usled krvarenja čira, menstruacije, teške traume, operacije ili malignog tumora. Još jedan od uzroka može biti ishrana siromašna gvožđem i nedovoljna apsorpcija.

S druge strane, previše gvožđa u organizmu može dovesti do stanja poznatog kao hemohromatoza, što može uzrokovati dijabetes, oštećenje jetre i promenu boje kože. Za razliku od drugih hranljivih materija, višak gvožđa ljudsko telo ne može izlučiti. Iz tog razloga, ne treba uzimati suplemente gvožđa, bez prethodne konsultacije sa lekarom koji treba da proveri da li je dodatno gvožđe potrebno.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), nedostatak gvožđa je nutritivni poremećaj broj jedan u svetu. Do 80% svetske populacije može imati nedostatak gvožđa, a 30% može imati anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Kako deluje

Anemija

Najvažnija upotreba suplemenata gvožđa je lečenje anemije stanja koja je obeleženo niskim nivoom gvožđa u krvi. Gvožđe je važno jer je ključna komponenta hemoglobina koji prenosi kiseonik do celog tela. [1] [2]

Anemija može biti uzrokovana mnogim stanjima uključujući gubitak krvi tokom teške menstruacije, trudnoće, davanja krvi, krvarenje čira, hronična srčana insuficijencija i operativni zahvati. [3]

Postoji i vrsta anemije koja se naziva anemija hronične bolesti koja se može javiti kod osoba sa hroničnim zatajenjem bubrega i onih koji su podvrgnuti hemoterapiji. [4]

Lečenje anemije treba da usmerava lekar. Ako osećate umor i sumnjate da imate anemiju, važno je da posetite lekara kako biste dobili dijagnozu. Ostala stanja takođe mogu izazvati umor, a uzimanje suplemenata gvožđa ukoliko vam nije potreban može biti opasno.

Kapacitet za vežbanje / sportske performanse

Nekoliko studija ukazuje da nedostatak gvožđa, čak i na nivoima koji su preniski da bi izazvao anemiju, može da izazove nedostatak energije. [5]

Studije su otkrile da je uzimanje gvožđa kao dodatka ishrani poboljšalo sportske performanse kod onih koji su imali malo niži nivo od normalnog. [6]

Kašalj povezan sa upotrebom ACE inhibitora

Jedna od nuspojava uzimanja ACE inhibitora za lečenje visokog krvnog pritiska i srčane slabosti je iritantni suvi kašalj. Kašalj dovodi neke osobe do toga da prestanu da uzimaju svoje lekove.

Jedno preliminarno kliničko istraživanje ukazalo je da suplementacija gvožđem može umiriti i čak sprečiti kašalj povezan sa ACE inhibitorima. Međutim, dokazi su preuranjeni da bi se znalo da li je uzimanje gvožđa sa ACE inhibitorima za smanjenje suvog kašlja bezbedno ili efikasno. [7] [8]

Pored toga, važno je napomenuti da uzimanje ACE inhibitora istovremeno sa gvožđem može smanjiti količinu gvožđa koju telo apsorbuje. Ako se koriste zajedno, treba ih uzimati razdvojeno sa razmakom od najmanje 2 sata. Gvožđe je takođe povezano sa rizikom od srčanih bolesti. Iz tog razloga, ne treba uzimati gvožđe za borbu protiv kašlja povezanog sa ACE inhibitorom bez pristanka i nadzora lekara.

Poremećaj sa deficitom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD)

Simptomi nedostatka gvožđa, uključujući smanjenu pažnju, uzbuđenje i socijalnu reakciju, slični su simptomima ADHD-a. Ovo je navelo istraživače da nagađaju da li dodaci gvožđa mogu pomoći deci sa ADHD-om kojima nedostaje gvožđe.

Preliminarni dokazi ukazuju na to da suplementi gvožđa mogu pomoći deci koja imaju nizak nivo gvožđa. Međutim, dodatno gvožđe može biti toksično kod dece koja imaju normalan nivo. [9]

Detetu se ne smeju davati suplemetni gvožđa bez nadzora lekara.

Izvori hrane

Postoje dve vrste gvožđa koja se može dobiti iz hrane: hem i nehem. Hem gvožđe se lakše apsorbuje u organizmu. Najbolji prirodni izvori hrane hem gvožđa su nemasno crveno meso, živina, riba, školjke (naročito ostrige), jetra i drugo meso.

Izvori nehem gvožđa uključuju pasulj i grašak, mahunarke, orašaste plodove i semenke, integralne žitarice, tamnu melasu i zeleno lisnato povrće. Neki hranljivi sastojci pomažu telu da bolje apsorbuje ovu vrstu gvožđa. Na primer, vitamin C pomaže u apsorpciji nehemskog gvožđa, dok kalcijum (uključujući sve mlečne proizvode), mekinje, čaj i neprerađeni proizvodi od celog zrna blokiraju njegovu apsorpciju.

U razvijenijim zemljama su proizvodi od žitarica poput hleba obogaćeni gvožđem kako bi se povećale količine koje se unose kroz ishranu.

Dostupne forme

Fero sulfat je najčešća vrsta suplemenata gvožđa. Ostali raspoloživi oblici uključuju fero fumarat, fero sucinat, fero glukonat, fero laktat, fero glutamat, amonijum feri citrat i fero glicin.

U teškim slučajevima anemije od niskog nivoa gvožđa ili ako postoji brzi gubitak krvi što dovodi do nedostatka gvožđa, gvožđe i krv se daju intravenski (IV) u bolnicama.

Kako ga uzimati

Novorođenčad i deca (mlađa od 18 godina)

Suplementi gvožđa se ne smeju davati odojčici i deci mlađoj od 18 godina, osim uz nadzor lekara.

Odojčad lako apsorbuju gvožđe u majčinom mleku. Američka akademija za pedijatriju (AAP) [10] preporučuje da se odojčad isključivo doje u prvih 6 meseci života. Međutim, dostupne su i formule za bebe koje su ojačane gvožđem.

Preporuka akademije kod beba starijih od 6 meseci je postepeno unošenje čvrste hrane obogaćene gvožđem dok se beba još doji. Odojčad odbijena od majčinog mleka pre navršenih 12 meseci trebalo bi da dobijaju mlečnu formulu obogaćenu gvožđem za bebe.

Odrasli

Dobro izbalansirana ishrana bi trebalo da obezbedi dovoljne potrebe tela za gvožđem a suplemente gvožđa treba uzimati samo pod nadzorom lekara.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih reakcija i interakcije sa lekovima, dijetetske suplemente trebalo bi uzimate isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Najčešća nuspojava od suplemenata gvožđa je uznemirenost stomaka, uključujući nelagodu, mučninu, dijareju (retku stolicu), zatvor i gorušicu. Uzimanjem ovog suplementa često će potamniti boju stolice.

Iako dokazi nisu jasni, možda postoji povezanost između visokih zaliha gvožđa i rizika od srčanih bolesti, raka (poput raka dojke) i Alchajmerove bolesti. [11] [12] [13]

Kod osoba sa zapaljenskom bolešću creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis) čini se da delovi creva koji su upaljeni sadrže veću količinu gvožđa.

Bolest preopterećenja gvožđem najčešće nastaje urođenim stanjem zvanim hemohromatoza. Ali može se pojaviti i kod osoba koje uzimaju velike količine gvožđa tokom dužeg vremenskog perioda. Simptomi uključuju mrlje na koži, dijabetes i oštećenje jetre.

Prema američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) [14], najveća doza koja se može bezbedno uzeti je 45 mg dnevno. Da li je uzimanje više od toga tokom dužeg vremena sigurno, nije poznato. Do teškog predoziranja gvožđa dolazi s količinama od 50 do 100 puta većim od preporučene dijetetske doze. Takva toksičnost gvožđa može uništiti ćelije u gastrointestinalnom traktu, što može izazvati povraćanje, krvavu dijareju, pa čak i smrt. Trovanje gvožđem je najčešće slučajno trovanje kod dece. Suplemente gvožđa treba čuvati u zaštićenim bocama i van domašaja dece.

Intravenozno (IV) gvožđe, koje se daje u bolnicama za lečenje teške anemije, može dovesti do glavobolje, groznice, oticanja limfnih čvorova, bolnih zglobova, osipa i pogoršanja reumatoidnog artritisa. U retkim slučajevima može izazvati anafilaksiju, po život opasnu alergijsku reakciju. [15]

Moguće interakcije

Gvožđe može ometati apsorpciju mnogih različitih lekova. Iz tog razloga, najbolje je uzimati suplemente gvožđa najmanje 2 sata pre ili 2 sata nakon uzimanja lekova. Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju gvožđe, a da se prethodno nisu posavetovale sa lekarom. [16] [17]

Ovi lekovi se ne smeju uzimati sa gvožđem:

 • Alopurinol (Ziloprim): Koristi se za lečenje gihta, ovaj lek može povećati količinu gvožđa koja se skladišti u jetri.
 • Penicilamin: Istovremena upotreba gvožđa može smanjiti apsorpciju penicilamina.
 • Nesteroidni protivupalni lekovi (NSAID): Ovi lekovi povećavaju rizik od krvarenja u stomaku. Budući da dodaci gvožđa takođe mogu da izazovu smetnje u stomaku, ne bi ih trebalo uzimati ukoliko se koriste NSAIL, osim pod nadzorom lekara.

Sledeća grupa lekovi može da smanji apsorpciju gvožđa:

 • Sekvestrante žučne kiseline za snižavanje holesterola.
 • Lekovi koji se koriste za lečenje čira, GERB-a ili drugih stomačnih tegoba. Neki od ovih lekova menjaju PH u želudačanoj kiselini, što otežava apsorpciju gvožđa.
 • Antacidi mogu smanjiti apsorpciju gvožđa.

Gvožđe smanjuje apsorpciju sledećih lekova:

 • Tetraciklini
 • Hinoloni
 • Bisfosfonati. Lekovi koji se koriste za lečenje osteoporoze).
 • ACE inhibitori. Lekovi koji se koriste u lečenju visokog krvnog pritiska.

Gvožđe može smanjiti efikasnost ili nivo sledećih lekova u krvi [18]:

 • Karbidopa i Levodopa: Gvožđe snižava nivo karbidope i levedope u krvi (Sinemet). Nejasno je da li gvožđe smanjuje efikasnost ovih lekova.
 • Levotiroksin: Gvožđe može smanjiti efikasnost ovog hormona za štitnu žlezdu. Lekar treba pažljivo da nadzire funkciju štitne žlezde ako se uzimaju suplementi gvožđa istovremeno sa lekovima za štitnjaču.

I na kraju, lekovi za kontrolu rađanja mogu povećati nivo gvožđa. Ako se uzimaju oralni kontraceptivi, trebalo bi pripaziti da se ne uzima više vitamina koji sadrže gvožđe.

Izvori članka

 1. Matthwe W. Short, Jason E. Domagalski; Iron Deficiency Anemia: Evaluation and Management; (2013)
  https://www.aafp.org/afp/2013/0115/p98.html
 2. Jane Coad, Kevin Pedley; Iron deficiency and iron deficiency anemia in women; (2014)
  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/00365513.2014.936694
 3. Shersten Killip, John M Bennett, Mara D Chambersy; Iron Deficiency Anemia; (2007)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17375513/
 4. Ying Y Peng, James Uprichard; Ferritin and iron studies in anaemia and chronic disease; (2016)
  https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0004563216675185
 5. Katsuhiko Yokoi, Aki Konomi; Iron deficiency without anaemia is a potential cause of fatigue; (2017)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28625177/
 6. Amity Rubeor, Carmen Goojha, Jeffrey Manning, Jordan White; Does Iron Supplementation Improve Performance in Iron-Deficient Nonanemic Athletes?; (2018)
  https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1941738118777488
 7. David Spurgeon; Iron supplement may reduce cough linked with ACE inhibitors; (2001)
  https://www.bmj.com/content/323/7310/418.1.short
 8. S C Lee, S W Park, D K Kim, S H Lee, K P Hong; Iron supplementation inhibits cough associated with ACE inhibitors; (2001)
  https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.38.2.166
 9. Eric Konofal MD, PhD, Michel Lecendreux MD; Isabelle Arnulf, MD, PhD; Iron Deficiency in Children With Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder; (2004)
  https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/485884
 10. Deborah Johnson; First AAP recommendations on iron supplementation include directive on universal screening; (2010)
  https://www.aappublications.org/content/early/2010/10/05/aapnews.20101005-1
 11. Christopher T Sempos; Do body iron stores increase the risk of developing coronary heart disease?; (2002)
  https://academic.oup.com/ajcn/article/76/3/501/4677413
 12. Ana Fonseca-Nunes, Paula Jakszyn, Antonio Agudo; Iron and cancer risk–a systematic review and meta-analysis of the epidemiological evidence; (2014)
  https://cebp.aacrjournals.org/content/23/1/12.short
 13. Jun-Lin Liu, Yong-Gang Fan, Zheng-Sheng Yang; Iron and Alzheimer’s Disease: From Pathogenesis to Therapeutic Implications; (2014)
  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2018.00632/full
 14. U.S. Food and Drug Administration; Daily Value on the New Nutrition and Supplement Facts Labels;
  https://www.fda.gov/food/new-nutrition-facts-label/daily-value-new-nutrition-and-supplement-facts-labels
 15. David Rampton, Joergen Folkersen, Steven Fishbane; Hypersensitivity reactions to intravenous iron: guidance for risk minimization and management; (2014)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4222472/
 16. Oregon State University; Drug-Nutrient Interactions;
  https://lpi.oregonstate.edu/mic/drug-nutrient-interactions
 17. Drugs.com; Iron Sulfate (ferrous sulfate) Interactions;
  https://www.drugs.com/drug-interactions/ferrous-sulfate,iron-sulfate.html
 18. N R Campbell, D Rankine, A E Goodridge; Sinemet-ferrous sulphate interaction in patients with Parkinson’s disease; (1990)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1368251/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.