Bakar

Šta je

Bakar je mineral koji se nalazi u ljudskom organizmu i pomaže mu da stvori crvena krvna zrnca i održava nervne ćelije i imuni sistem zdravim. Takođe pomaže u stvaranju kolagena, ključnog dela kostiju i vezivnog tkiva. Bakar takođe može delovati kao antioksidant, smanjujući slobodne radikale koji mogu oštetiti ćelije i DNK. Pomaže telu da apsorbuje gvožđe i takođe je potreban kako bi organizam napravio energiju.

Potrebe tela za bakrom nisu velike i mnogi ljudi ga ne dobijaju dovoljno putem ishrane ali su retke situacije sa velikim njegovim nedostatkom. Simptomi mogućeg nedostatka bakra uključuju anemiju, nisku telesnu temperaturu, lomove kostiju i osteoporozu, nisku brojnost belih krvnih zrnaca, nepravilan rad srca, gubitak pigmenta kože i probleme sa štitnom žlezdom.

Osobama koje uzimaju velike količine cinka, gvožđa ili vitamina C možda će trebati više bakra.

Međutim pre korišćenja suplemenata bakra, trebalo bi se uvek posavetovati sa lekarom s obzirom da previše bakra u organizmu može biti opasno.

Kako deluje

Anemija

Uzimanje suplemenata bakra može pomoći osobama sa anemijom usled njegovog nedostatka. Bakar deluje zajedno sa gvožđem na stvaranju crvenih krvnih zrnaca. [1] [2]

Osteoartritis

Studije na životinjama ukazuju da uzimanje bakra oralnim putem može da spreči i uspori artritis. [3]

Bakarne narukvice često se prodaju osobama koje imaju i osteoartritis i reumatoidni artritis kao način ublažavanja simptoma, ali nema dokaza da deluju.

Osteoporoza

Postoje neznatni dokazi da uzimanje bakra zajedno sa cinkom, manganom i kalcijumom može pomoći u usporavanju stope gubitka kostiju kod žena u postmenopauzi. [4] [5]

Zdravlje mozga

Studije pokazuju da je bakar uključen u neurološke procese i rast i važan je za kognitivne funkcije. Međutim, studija navodi da previše bakra može imati negativan uticaj na zdravlje mozga, uzrokujući kognitivni pad. [6]

Izvori hrane

Bakar se nalazi u sledećim namirnicama:

 • plodovi mora poput ostriga, lignji, jastoga, kraba, dagnji, rakova i školjki
 • organsko meso poput goveđe jetre, bubrega i srca
 • orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova poput indijskih oraha, oraha, makadamija oraščića, pekana, badema i pistaća
 • mahunarke poput soje, sočiva, pasulja i kikirikija
 • čokolada poput nezaslađene ili poluslatke čokolade i kakaa
 • obogaćene žitarice kao što su pahuljice od mekinja i seckana pšenica, raž
 • voće i povrće poput paradajza, slatkog krompira, banana, grožđa i avokada
 • crna melasa
 • crni biber, pečurke, zeleni pasulj, tahini i semenke bundeve i suncokreta

Dostupne forme

Multivitamini koji uključuju minerale obično imaju bakar. Bakar je dostupan i kao poseban oralni dodatak, a može se naći i kao gel za lokalnu upotrebu, kao i u lokalnim rastvorima.

Kako ga uzimati

Najbolji način da se obezbede dovoljne količine bakra je putem ishrane. Da bi ga telo iskoristilio optimalno potrebna je ravnoteža cinka i mangana. Preporučeni dnevni unos bakra za decu i odrasle iz Odbora za hranu i ishranu na Institutu za medicinu [7] je sledeći:

Deca

 • za novorođenčad do 6 meseci: 200 mcg dnevno
 • za novorođenčad od 7 do 12 meseci: 220 mcg dnevno
 • za decu od 1 do 3 godine: 340 mcg dnevno
 • za decu od 4 do 8 godina: 440 mcg dnevno
 • za decu od 9 do 13 godina: 700 mcg dnevno
 • za decu od 14 do 18 godina: 890 mcg dnevno

Deca bi trebalo da dobijaju bakar iz hrane i ne sme im se davati u vidu suplemenata.

Odrasli

 • za odrasle od 19 godina i više: 900 mcg dnevno
 • za trudnice: 1000 mcg dnevno
 • za dojilje: 1300 mcg dnevno

Istovremeno sa suplementima bakra bi takođe bi trebalo uzimati suplemente cinka (8 do 15 mg cinka za svaki 1 mg bakra), jer neravnoteža ova dva minerala može prouzrokovati druge zdravstvene probleme.

Mere predostrožnosti

Zbog potencijalnih neželjenih reakcija i interakcije sa lekovima, dijetetske suplemente bi trebalo uzimati isključivo pod nadzorom poznavaoca zdravstvene zaštite.

Previše bakra može izazvati mučninu, povraćanje, bol u stomaku, glavobolju, vrtoglavicu, slabost, proliv i metalni ukus u ustima. Toksičnost bakra je retka, ali može da prouzrokuje srčane probleme, žuticu, komu, čak i smrt. Suplementi bakra se ne smeju upotrebljavati u situcijama dijareje (retke stolice).

Voda koja sadrži koncentracije bakra veće od 6 mg /l može prouzrokovati stomačne tegobe, poput mučnine i povraćanja.

Takođe se može unetu bez saznanja upotrebom bakarnog posuđa i vode koja dolazi kroz bakarne cevi. Treba izbegavti bakarne posude bez podloge. Ukoliko se pojavi plavo-zelena mrlja oko slavine ili umivaonika, ili ako se osetite metalni ukus u vodi, možda bi trebalo vodu ispitati u sertifikovanoj laboratoriji.

Deca i osobe sa Vilsonovom bolešću (koja izaziva nakupljanje bakra u mozgu, jetri, bubrezima i očima), kao i osobe sa naslednim stanjima, uključujući idiopatsku toksikozu bakra i dečiju cirozu, ne bi smeli da uzimaju suplemente bakra.

Moguće interakcije

U slučaju korišćenja nekih od sledećih lekova, suplementi bakra se ne smeju uzimati bez nadzora lekara.
[9]

Kontraceptivne pilule i estrogen nakon menopauze: Lekovi za kontrolu rađanja i zamena estrogena za žene u menopauzi mogu povećati nivo bakra u krvi.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL): Ovi lekovi se koriste za ublažavanje bolova. Bakar se vezuje za NSAIL i može pojačati njihovo protivupalno delovanje.

Penicilamin: Penicilamin, lek koji se koristi za lečenje Vilsonove bolesti i reumatoidnog artritisa, smanjuje nivo bakra. Bakar može smanjiti količinu penicilamina koju telo apsorbuje.

Cink: Nekoliko kako laboratorijskih tako i istraživanja na ljudima otkrili su da uzimanje visokih nivoa suplemenata cinku tokom dužeg vremenskog perioda može smanjiti sposobnost tela da apsorbuje bakar. Izgleda da se ovi rezultati ne odnose na bakar unešen ishranom.

Uvek konsultujte svog lekara koji treba da utvrdi da li su vam potrebi suplementi cinka i bakra.

Izvori članka

 1. Shoaib M. Wazir, Ibrahim Ghobrial; Copper deficiency, a new triad: anemia, leucopenia, and myeloneuropathy; (2017)
  https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/20009666.2017.1351289
 2. James F Collins, Joseph R Prohaska, Mitchell D Knutson; Metabolic crossroads of iron and copper; (2010)
  https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/68/3/133/1910289?login=true
 3. Stewart J Richmond , Sally R Brown, Peter D Campion…; Therapeutic effects of magnetic and copper bracelets in osteoarthritis; (2009)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229909000569
 4. P D Saltman, L G Strause; The role of trace minerals in osteoporosis; (1993)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.1993.10718327
 5. Marjan Mahdavi-Roshan, Mehrangiz Ebrahimi, Aliasgar Ebrahimi; Copper, magnesium, zinc and calcium status in osteopenic and osteoporotic post-menopausal women; (2015)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469220/
 6. Ivo F Scheiber, Julian F B Mercer, Ralf Dringen; Metabolism and functions of copper in brain; (2014)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24440710/
 7. National Institutes of Health Office of Dieatary Supplements; Copper
  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/
 8. National Institutes of Health Office of Dieatary Supplements; Copper
  https://ods.od.nih.gov/factsheets/Copper-HealthProfessional/
 9. Drugs.com; Copper (copper gluconate) Interactions
  https://www.drugs.com/drug-interactions/copper-gluconate,copper.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 6 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.