Tirozin (L-tirozin)

Šta je

Tirozin je neesencijalna aminokiselina koju telo pravi iz druge aminokiseline nazvane fenilalanin. To je suštinska komponenta za proizvodnju nekoliko važnih hemijskih jedinjenja mozga nazvanih neurotransmiteri, uključujući epinefrin, norepinefrin i dopamin.

Neurotransmiteri pomažu nervnim ćelijama da komuniciraju i utiču na raspoloženje.

Tirozin takođe pomaže u proizvodnji melanina, pigmenta odgovornog za boju kose i kože. Pomaže u funkciji organa odgovornih za proizvodnju i regulaciju hormona, uključujući nadbubrežnu i štitnu žlezdu i hipofizu. Učestvuje u strukturi gotovo svakog proteina u telu.

Retke su situacije nedostatka tirozina. Niski nivoi su povezani sa niskim krvnim pritiskom, niskom telesnom temperaturom i neaktivnom štitnom žlezdom. Međutim, ne znači da će uzimanje suplemenata tirozina pomoći bilo kom od ovih stanja.

Kako deluje

Fenilketonurija (PKU)

Ovo ozbiljno stanje javlja se kod osoba čiji organizam ne može da koriste aminokiselinu fenilalanin. Može dovesti do oštećenja mozga, uključujući intelektualni invaliditet.

Osobe sa PKU-om moraju izbegavati bilo koji fenilalanin u ishrani. Pošto se tirozin pravi od fenilalanina, ljudi koji imaju PKU mogu da imaju manjak tirozina.

Tirozin se koristi u suplementima proteina osobama sa PKU-om. U slučaju ovog oboljenja lekar treba da utvrditi da li postoji nedostatak tirozina i u zavisnosti od nalaza odluči o daljim preporukama. [1]

Stres

Tirozin je uključen u proizvodnju stres-neurotransmitera epinefrina i norepinefrina. Istraživači veruju da, pod stresom, telo ne može da napravi dovoljno tirozina iz fenilalanina.

Preliminarne studije na životinjama i ljudima ukazuju da suplementi tirozina mogu pomoći poboljšanju pamćenja i performansi pod psihološkim stresom. [2]

Funkcija mozga

Neke studije pokazuju da upotreba suplemenata tirozina može pojačati funkciju mozga pod određenim uslovima.

Studija iz 2010 g. objavljena u časopisu International Societi of Sports Nutrition otkrila je da je suplementacija tirozinom dovela do znatno većih poboljšanja fokusa i budnosti nakon iscrpnog vežbanja. [3]

Studija je obuhvatila 19 zdravih studenata, od kojih je svaki dobijao ili dodatak tirozina ili placebo u periodu od četiri nedelje.

Nedostatak sna

Jedno istraživanje ukazuje da uzimanje tirozina može pomoći svežini i budnosti nakon deprivacije sna (nedostatak sna). [4]

Druge namene

Neki sportisti tvrde da tirozin pomaže njihovim performansama. Međutim, nema naučnih dokaza koji potvrđuju ovu tvrdnju.

Zbog toga što tirozin pomaže telu da proizvede hemijsko jedinjenje dopamin koji utiče na raspoloženje i zato što depresivne osobe često imaju nizak nivo tirozina, istraživači su proveravali da li bi tirozin mogao da pomogne u lečenju depresije ali dosada studije nisu otkrile da ima efekta. [5] [6]

Preliminarna istraživanja pokazuju da inhibitori tirozin kinaze mogu igrati ulogu u lečenju raka štitne žlezde. [7]

Druga istraživanja pokazuju da inhibitori tirozin kinaze mogu pomoći poboljšanju funkcije pluća kod osoba koja imaju rak pluća ili plućnu fibrozu. Naglašava se da je potrebno je više istraživanja pre nego što se dodaci tirozina mogu preporučiti za ova stanja. [8]

Izvori hrane

Tirozin se nalazi u sojinim proizvodima, piletini, ćuretini, ribi, kikirikiju, bademima, avokadu, bananama, mleku, siru, jogurtu, lima pasulju, semenkama bundeve i susama.

Dostupne forme

Tirozin je dostupan kao suplement u obliku kapsula ili tableta.

Kako ga uzimati

Suplemenati tirozina se uzimaju najmanje 30 minuta pre obroka, podeljeno u 3 dnevne doze. Uzimanje vitamina B6, B9 (folata) i bakra zajedno sa tirozinom pomaže telu da pretvori tirozin u važna hemijska jedinjenja mozga.

Deca

Detetu se ne smeju davati suplementi tirozina bez prethodne konsultacije sa pedijatrom.

Odrasli

Ne postoji preporučena dnevna doza tirozina. U istraživanju su proučavane sledeće doze:

 • Fenilketonurija: 4 grama do 6 grama dnevno u hrani i medicinskoj hrani, ili 6 grama do 7,6 grama kod trudnica i dojilja, uz nadzor lekara
 • Budnost: 150 mg po kilogramu telesne težine (mg / kg) podeljeno u dve doze nakon gubitka sna
 • Mentalne performanse: 100 mg / kg do 300 mg / kg telesne težine uzete pre stresnog mentalnog zadatka
 • Memorija: 150 mg / kg do 300 mg / kg telesne težine uzete pre memorijskog zadatka

Mere predostrožnosti

Zbog mogućnosti neželjenih efekata i interakcija sa lekovima, dijetetske suplemente treba uzimati samo pod nadzorom dobro upućenog zdravstvenog radnika.

Osobe koji imaju migrensku glavobolju trebalo bi da izbegavaju tirozin s obzirom da je može pokrenuti i izazvati stomačne smetnje.

Osobe sa hipertireoidizmom ili Gravesovom bolešću, trebalo bi da izbegavaju suplemente tirozina jer može povećati nivo hormona štitne žlezde.

Moguće interakcije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju suplemente tirozina bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Inhibitori monoamin oksidaze (MAOI) – Tirozin može izazvati ozbiljan porast krvnog pritiska kod osoba koje uzimaju antidepresivne lekove poznate kao MAOI. Ovaj brzi porast krvnog pritiska, koji se takođe naziva “hipertenzivna kriza”, može dovesti do srčanog udara ili šloga. Osobe koje uzimaju MAOI trebalo bi da izbegavaju hranu i suplemente koji sadrže tirozin. [9]

Hormon štitne žlezde – Tirozin je prekursor (jedinjenje koji učestvuje u hemijskoj reakciji kojom se proizvodi neko drugo jedinjenje) hormona štitne žlezde, pa može podići nivo previsoko ako se uzima u isto vreme sa sintetičkim hormonima štitne žlezde.

Levodopa (L-dopa) – Tirozin se ne sme uzimati istovremeno sa levodopom, lekom koji se koristi za lečenje Parkinsonove bolesti. Levodopa može ometati apsorpciju tirozina. [10]

Izvori članka

 1. Tracey Remmington, Sherie Smith; Tyrosine supplementation for phenylketonuria; (2021)
  https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001507.pub4/abstract
 2. Selasi Attipoe, Stacey A. Zeno, Courtney Lee…; Tyrosine for Mitigating Stress and Enhancing Performance in Healthy Adult Humans, a Rapid Evidence Assessment of the Literature; (2015)
  https://academic.oup.com/milmed/article/180/7/754/4160625
 3. Bill Campbell, Colin Wilborn, Paul La Bounty…; International Society of Sports Nutrition position stand: energy drinks; (2013)
  https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-1
 4. D F Neri, D Wiegmann, R R Stanny…; The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness; (1995)
  https://psycnet.apa.org/record/1995-32420-001
 5. Avraham Y, Hao S, Mendelson S, Berry EM; Tyrosine improves appetite, cognition, and exercise tolerance in activity anorexia; (2001)
  https://europepmc.org/article/med/11740306
 6. Nic Martinez, Bill Campbell, Madison Franek…; The effect of acute pre-workout supplementation on power and strength performance; (2016)
  https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-016-0138-7
 7. Jen-Wei Liu, Chiehfeng Chen, El-Wui Loh …; Tyrosine kinase inhibitors for advanced or metastatic thyroid cancer; (2016)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/03007995.2017.1368466
 8. Ansari J., Palmer D. H., Rea D. W., Hussain, S. A.; Role of tyrosine kinase inhibitors in lung cancer; (2009)
  https://www.ingentaconnect.com/content/ben/acamc/2009/00000009/00000005/art00008
 9. Jess G. Fiedorowicz MD, Karen L. Swartz MD; The Role of Monoamine Oxidase Inhibitors in Current Psychiatric Practice; (2004)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2075358/
 10. Joanne DiFrancisco‐Donoghue, Ely Rabin, Eric M. Lamberg, William G. Werner; Effects of Tyrosine on Parkinson’s Disease; (2014)
  https://movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mdc3.12082
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 26 jula, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.