Sibirski Ženšen

Šta je

Sibirski ženšen (Eleutherococcus senticosus), takođe poznat kao eleuthero, vekovima se koristi u istočnim zemljama, uključujući Kinu i Rusiju. Uprkos svom imenu, potpuno se razlikuje od američkog (Panax quinquefolius) i azijskog ženšena (Panax ginseng) i ima različite aktivne hemijske komponente. Aktivni sastojci sibirskog ženšena, zvani eleutherosides, mogu podstaći imuni sistem.

Sibirski žen šen se tradicionalno koristio za sprečavanje prehlade i gripa i za povećanje energije, dugovečnosti i vitalnosti. U Rusiji se široko koristi kao “adaptogen”.

Adatogene biljke su sposobne da “adaptiraju” odnosno prilagode svoje delovanje specifičnim potrebama organizma. Imaju svojstvo da povećavaju sposobnost tela da se odupre štetnim efektima stresa i promovišu ili obnove normalno fiziološko funkcionisanje.

Opis biljke

Sibirski ženšen je žbun poreklom sa Dalekog Istoka koji naraste u visini od 1 do 3 metra. Njegovi listovi su dugačkim granama pričvršćeni za glavno stablo. I grane i stabljika prekriveni su trnjem. Cvetovi, žuti ili ljubičasti, rastu u grozdovima u obliku kišobrana i krajem leta se pretvaraju u okrugle, crne bobice. Sam koren je drvenast, naboran i uvijen.

Suplementi sibirskog ženšena se prave od korena. U korenu se nalazi mešavina komponenti koje se nazivaju eleutherosidi za koje se smatra da imaju koristi za zdravlje. Među ostalim sastojcima su i hemikalije zvane polisaharidi za koje je utvrđeno da pojačavaju imuni sistem i snižavaju nivo šećera u krvi u testovima na životinjama.

Kako deluje

Donedavno je većina naučnih istraživanja o sibirskom ženšenu vršena u Rusiji. Istraživanje je obuhvatalo studije o sledećem:

Prehlada i grip

Studije su otkrile da određeni proizvod koji sadrži sibirski ženšen i andrographis paniculata (Kan Jang) smanjuje ozbiljnost i dužinu prehlade kada se uzimaju 72 sata od pojave simptoma. Istraživači nisu merili da li je odgovoran sibirski ženšen ili je to andrographis ili kombinacija obe biljake u sinergiji. [1]

Jedna studija je uporedila istu kombinaciju sa određenim lekovima koji se koristi za neke vrste gripa. Osobe sa gripom koje su uzimali sibirski ženšen i andrographis brže su se oslobađali simptomi od onih koji su uzimali lekove. [2] [3]

Druga studija je otkrila da zdravi ljudi koji su uzimali sibirski ženšen 4 nedelje imaju više T-ćelija, što može ukazivati na to da je njihov imuni sistem jači. [4]

Neka istraživanja ukazuju da kombinacija sibirskog ženšena i andrographisa ublažava simptome prehlade bolje od ehinacee ili placeba kod dece. [5]

Herpes virusne infekcije

Jedno dvostruko slepo istraživanje od 93 osobe sa virusom herpes simplexa (HSV) tipa 2, koje može izazvati genitalni herpes, otkrilo je da uzimanje sibirskog ženšena smanjuje učesalost pojavljivanja. Kod osoba kod kojih je ipak došlo do izbijanja herpesa, simptomi su bili lakši i trajali su kraće. [6]

Čini se da uzimanje specifičnog ekstrakta sibirskog ženšena, standardizovanog tako da sadrži 0,3% eleuterozida (elagena), oralno smanjuje učestalost, težinu i trajanje infekcija herpes simplexa tipa 2. [7]

Mentalne preformanse

Sibirski ženšen se često koristi za povećanje mentalne budnosti ali nije bilo dovoljno naučnih studija koje bi pokazale da zaista deluje. Jedno preliminarno istraživanje pokazalo je da su sredovječni dobrovoljci koji su uzimali sibirski ženšen poboljšali pamćenje u odnosu na one koji su uzimali placebo. [8]

Fizičke preformanse

Za sibirski ženšen se često kaže da poboljšava atletske performanse i povećava snagu mišića. [9] [10]

Dok su neke studije našle pozitivne rezultate, druge su otkrile da nije imao efekta.

Kvalitet života

Jedno istraživanje je otkrilo da su starije osobe koje su uzimale sibirski ženšen imale bolje mentalno zdravlje i socijalno funkcionisanje nakon 4 nedelje terapije u poređenju s onima koji su uzimali placebo. Ali nakon 8 nedelja, koristi su počele da nestaju. [11]

Dostupna forma

Sibirski ženšen dostupan je u obliku tečnih i čvrstih ekstrakata, praška, kapsula i tableta, kao osušen ili sečen koren za čaj.

Kvalitet mnogih biljnih suplemenata uključujući i sibirski ženšen može veoma da varira. Testovi komercijalnih proizvoda koji tvrde da sadrže sibirski ženšen otkrili su da čak 25% nije imalo nimalo biljke. Pored toga, mnogi su bili kontaminirani sadržajem koji nije označen na etiketi. Zato je veoma važno da se pri kupovini svih lekovitih biljnih proizvoda biraju renomirani proizvođači.

Doziranje

Deca

Sibirski ženšen se ne sme davati deci.

Odrasli

Za upotrebu odraslim osobama sibirski ženšen dolazi u mnogim oblicima i često se kombinuje sa drugim lekovitim biljem i dodacima za stanja poput umora i budnost.

Standardne doze su 300-400 mg jednom ili dva puta dnevno.

Kako bi se pronašla prava doza, preporuka je posavetovati se sa iskusnim lekarom kvalifikovanim za ovu oblast.

Za hronična stanja, kao što su umor ili stres, sibirski ženšen može se uzimati 3 meseca, a zatim je potrebno napraviti 3 do 4 nedelje pauze.

Ukoliko planirate da koristite sibirski ženšen duži period obavezno bi trebalo uključiti nadzor lekara.

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara kvalifikovanog za tu oblast.

Sibirski ženšen se obično smatra bezbednim kada se koristi prema uputstvu. Međutim, osobe sa visokim krvnim pritiskom, apnejom za vreme spavanja, narkolepsijom, srčanim bolestima, mentalnim bolestima kao što su manija ili šizofrenija, trudnice ili dojilje i osobe sa autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis ili Kronova bolest, ne bi smele da uzimaju sibirski ženšen. [12]

Žene koje imaju anamnezu estrogenskih osetljivih karcinoma ili fibroide materice trebalo bi da konsultuju svog lekara pre nego što uzmu sibirski ženšen jer on u organizmu može delovati poput estrogena. [13]

Neke nuspojave mogu obuhvatati:

 • konfuziju
 • pospanost
 • glavobolju
 • povišen krvni pritisak (hipertenzija)
 • nesanicu
 • nepravilan ritam srca
 • krvarenje iz nosa
 • povraćanje

Moguće interkacije

Osobe koje se leče sa bilo kojim od sledećih lekova, ne bi smele da upotrebljavaju sibirski ženšen, a da se prethodno nisu posavetovale sa lekarom. [14] [15] [16]

Antikoagulansi (razređivači krvi): Sibirski ženšen može povećati rizik od krvarenja, posebno ako se već uzima sredstvo za razređivanje krvi poput aspirina, varfarina (Coumadin) ili klopidogrela (Plavix).

Kortikosteroidi (kao što je prednizon): Sibirski ženšen može imati interkaciju sa steroidima.

Digoxin: Sibirski ženšen može povećati nivo digoxina u krvi, leka koji se koristi za lečenje srčanih oboljenja. Ovo može povećati rizik od neželjenih efekata.

Lekovi za dijabetes: Sibirski ženšen može sniziti nivo šećera u krvi, povećavajući rizik od hipoglikemije ili niskog šećera u krvi.

Litijum: Sibirski ženšen mogao bi telu otežati eliminaciju litijuma, što znači da se mogu nakupljati opasno visoki nivoi.

Ostali lekovi: Sibirski ženšen može imati interkaciju sa lekovima koji se razgrađuju od strane jetre. Ako uzimate ove lekove, pre upotrebe konsultujte lekara.

Imunosupresivi (lekovi koji suzbijaju imunološki sistem): Sibirski ženšen može pojačati imuni sistem i može imati interakciju sa lekovima koji se uzimaju za lečenje autoimune bolesti ili lekovima koji se uzimaju nakon transplantacije organa.

Sedativi: Sibirski ženšen može pojačati efekte sedativa, posebno barbiturata. Barbiturati su lekovi, uključujući pentobarbital koji se koriste za lečenje nesanice ili napada.

Izvori članka

 1. D.D.Cáceres, J.L.Hancke, R.A.Burgos…; Use of visual analogue scale measurements (VAS) to asses the effectiveness of standardized Andrographis paniculata extract SHA-10 in reducing the symptoms of common cold.; (1999)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711399800129
 2. J Melchior, S Palm, G Wikman; Controlled clinical study of standardized Andrographis paniculata extract in common cold.; (1997)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195187/
 3. L.L. Kulichenko, L.V. Kireyeva, E.N. Malyshkina, G. Wikman; A Randomized, Controlled Study of Kan Jang versus Amantadine in the Treatment of Influenza in Volgograd; (2009)
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/J157v03n01_04
 4. Melchior J, Spasov A.A, Ostrovskij O.V…; Double-blind, placebo-controlled pilot and phase III study of activity of standardized Andrographis paniculata Herba Nees extract fixed combination (Kan jang) in the treatment of uncomplicated upper-respiratory tract infection; (2000)
  https://europepmc.org/article/med/11081985
 5. A. A. Spasov, O. V. Ostrovskij, M. V. Chernikov, G. Wikman; Comparative controlled study of Andrographis paniculata fixed combination, Kan Jang® and an Echinacea preparation as adjuvant, in the treatment of uncomplicated respiratory disease in children; (2004)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1359
 6. Williams M.; Immuno-protection against herpes simplex type II infection by eleutherococcus root extract; (1995)
 7. B. K. Vogler, M. H. Pittler, E. Ernst; The efficacy of ginseng. A systematic review of randomised clinical trials; (1999)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s002280050674
 8. Md. Jakaria, Md. Ezazul Haque, Joonsoo Kim…; Active ginseng components in cognitive impairment: Therapeutic potential and prospects for delivery and clinical study; (2018)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6173364/
 9. Dowling EA, Redondo DR, Branch JD…; Effect of Eleutherococcus senticosus on submaximal and maximal exercise performance; (1996)
  https://europepmc.org/article/med/8778554
 10. Katsumi Asano, Tetsuzo Takahashi, Misao Miyashita…; Effect of Eleutheroccocus senticosus Extract on Human Physical Working Capacity; (1986)
  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2007-969114
 11. A F G Cicero, G Derosa, R Brillante…; Effects of Siberian ginseng (Eleutherococcus senticosus maxim.) on elderly quality of life: a randomized clinical trial; (2004)
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15207399/
 12. Baldwin CA; What pharmacists should know about ginseng.; (1986)
 13. Farnsworth, N.R., Kinghorn, A.D., Soejarto, D.D., Waller, D.P.; Siberian ginseng (Eleutherococcus senticosus): current status as an adaptogen; (1985)
  https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201301464826
 14. Jennifer L. Donovan, C. Lindsay DeVane, Kenneth D. Chavin…; Siberian Ginseng (Eleutheroccus senticosus) Effects on CYP2D6 and CYP3A4 Activity in Normal Volunteers; (2003)
  https://dmd.aspetjournals.org/content/31/5/519.short
 15. S McRae; Elevated serum digoxin levels in a patient taking digoxin and Siberian ginseng.; (1996)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1487979/
 16. D V Awang; Siberian ginseng toxicity may be case of mistaken identity.; (1996)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1335056/
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.