Američki Ženšen

Šta je

Naziv “ginseng” koristi se za označavanje američkog (Panax quinquefolius) i azijskog ili korejskog ginsenga (Panax ginseng), koji pripada rodu Panax. I azijski i američki ženšen sadrže ginsenozide (mada u različitim količinama), supstance za koje se smatra da daju ženšenu njegova lekovita svojstva.

Sibirski ženšen ili Eleuthero (Eleutherococcus senticosus) je potpuno druga biljka sa različitim efektima. Povezan je sa ove dve vrste ženšena ali ne sadrži iste aktivne sastojke.

Poput azijskog ženšena, američki ima preplanuli koren koji često izgleda kao ljudsko telo sa žilavim izdancima ruku i nogu. Indijanci su tradicionalno koristili koren kao stimulans i lečili su glavobolju, temperaturu, probavne smetnje i neplodnost. Ženšen predstavlja jednu od najpopularnijih biljaka u Americi.

Ponekad se naziva i “adaptogen”, što označava biljku koja pomaže organizmu da se nosi sa različitim vrstama stresa, mada ne postoje naučni dokazi.

Opis biljke

Američka biljka ženšen ima lišće koje raste kružno oko stabla. Žućkasto-zeleni cvetovi u obliku kišobrana rastu u centru i daju crvene bobice. Nabori oko vrata sporo rastućeg korena govore koliko je biljka stara. Ovo je važno jer američki ženšen nije spreman za upotrebu pre šeste godine.

Ova biljka spada u ugrožene divlje vrste tako da je obično skupa. Sada se uzgaja na farmama kako bi se zaštitila od prekomernih žetvi divljih vrsta.

Američki proizvodi ženšena napravljeni su od korena i dugih tankih izdanaka koji se nazivaju korenovim dlačicama. Glavni hemijski sastojci američkog ženšena su ginsenozidi i polisaharidni glikani.

Kako deluje

Većina studija je koristilo Panax ginseng (azijski žen šen). Postoje dokazi da:

 • pomažu u jačanju imunološkog sistema
 • smanjuje rizik od raka
 • poboljšava mentalne performanse

Laboratorijskim istraživanjima na životinjama utvrđeno je da je američki ženšen efikasan u jačanju imunološkog sistema i kao antioksidant. [1] [2]

Druga istraživanja pokazuju da može imati terapeutski potencijal za upalne bolesti poput inflamatorne bolesti creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis). [3]

Dijabetes

Nekoliko istraživanja na ljudima pokazuju da je američki ženšen smanjio nivo šećera u krvi kod dijabetičara tipa 2. Efekat je primećen i na šećer u krvi našte (na prazan stomak) i na postprandijalni nivo (nakon jela) glukoze. [4]

Druga istraživanja pokazuju da severnoamerički ženšen sprečava komplikacije povezane sa dijabetesom, uključujući retinalne i srčane funkcionalne promene smanjujući stres. [5]

Jedno istraživanje na miševima otkrilo je da je američka bobica ženšena efikasnija u snižavanju nivoa šećera u krvi nego koren biljke. [6]

Rak

Pokazano je da američki ženšen inhibira rast tumora. U jednoj laboratorijskoj studiji o ćelijama kolorektalnog karcinoma, istraživači su otkrili da američki ženšen poseduje snažna antikancerogena svojstva. [7]

Prehlada i grip

U dve studije, osoba koje su uzimale određeni proizvod na bazi ženšena pod nazivom Cold FX tokom 4 meseca imale su manju učestalost prehlade od grupe koja je uzimala placebo. Takođe kod onih osoba koje su ipak dobile prehladu, simptomi su trajali kraće nasprame placebo grupe. [8]

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD)

Jedno preliminarno istraživanje ukazuje da američki ženšen u kombinaciji sa ginkom (Ginkgo biloba), može pomoći u lečenju ADHD-a. [9]

Poboljšanje imunog sistema

Neki naučnici smatraju da američki ženšen jača imuni sistem. Teoretski, ovo poboljšanje imunološke funkcije može pomoći telu u borbi protiv infekcije i bolesti.

Nekoliko kliničkih studija pokazalo je da američki ženšen pojačava performanse ćelija koje igraju ulogu u imunitetu. [1]

Kognicija

Preliminarne studije ukazuju da američki ženšen može poboljšati kognitivne funkcije poput pamćenja i razmišljanja. [9]

Dostupne forme

Američki ženšen (sušen) dostupan je u vodi, vodi i alkoholu, tečnim ekstraktima alkohola i u prahu, kapsulama i tabletama.

Obavezno treba pročitati proizvođačku deklaraciju kako bi bili sigurni da kupujete željenu vrstu ženšena.

Za one koji traže azijski ženšen, preporuka je kupiti korejski, crveni ili Panax ginseng, odnosno Panax quinquefolius za one koji žele američki ženšen.

Eleuthero (Eleutherococcus senticosus), koji naziva i sibirski ženšen, takođe se može naći u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama ali treba napomenuti da on nema iste aktivne sastojke kao azijski ili američki ženšen.

Doziranje

Deca

Američki ženšen se ne preporučuje kod dece, osim pod nadzorom lekara.

Odrasli

Tradicionalno, preporuke za doziranje se razlikuju za kratkotrajnu upotrebu kod zdravih osoba i za dugotrajnu upotrebu kod starijih ili oslabljenih osoba. [10]

Kratkoročno (za mlađe i zdrave osobe) 0,5–1,0 g korena dnevno, u dve podeljene doze, za period koji obično traje 15-20 dana i sa periodom pauze od približno dve nedelje između sledećeg uzimanja. Doze se preporučuju za uzimanje ujutru, dva sata pre obroka i uveče, najmanje dva sata nakon obroka.

Dugotrajno (za starije osobe i one sa lošim zdravljem) 0,4-0,8 g korena dnevno. Doze se mogu uzimati kontinuirano.

Doze koje se koriste u kliničkim ispitivanjima variraju u zavisnosti od vrste ženšena, vrste preparata i indikacija koje se ispituju. Nekoliko studija je pratilo efekte standardizovanog ekstrakta korena azijskog žen šena u dozama od 100 do 400 mg dnevno tokom 4 do 12 nedelja. Standardne doze su 100-250 mg jednom ili dva puta dnevno.

Dostupni obrasci uključuju:

 • standardizovani ekstrakt
 • svež koren
 • sušeni koren
 • tinktura (1: 5)
 • tečni ekstrakt (1: 1)

Mere predostrožnosti

Upotreba lekovitog bilja je pristup koji zahteva vreme kako bi dao potpuni efekat jačanju organizma i lečenju bolesti. Međutim, bilje može izazvati neželjene efekte i može imati interakciju s drugim biljem, suplementima ili lekovima. Iz tih razloga, lekovito bilje treba uzimati pažljivo, pod nadzorom lekara.

Uvek treba informistati svog lekaru ukoliko se upotrebljavaju lekovite biljke.

Neželjeni efekti ženšena su retki, ali mogu da uključuju:

 • povišen krvni pritisak
 • nesanicu
 • nemir
 • anksioznost
 • euforiju
 • dijareju (retku stolicu)
 • povraćanje
 • glavobolju
 • krvarenje iz nosa
 • bol u dojkama
 • vaginalno krvarenje

Da bi se izbegla hipoglikemija (nizak šećer u krvi), čak i kod ljudi koji nemaju dijabetes, trebalo bi uzimati američki ženšen s hranom.

Osobe sa hipertenzijom (visokim krvnim pritiskom) ne bi smele da uzimaju američke ženšen proizvode bez lekarskog nadzora. U isto vreme, osobe sa niskim krvnim pritiskom, kao i oni koji imaju akutnu bolest, trebalo bi da budu oprezni kada uzimaju američki ženšen.

Osobe sa šizofrenijom ili bipolarnim poremećajem ne smeju uzimati ženšen jer može povećati rizik od manije.

Trudnice ili dojilje ne treba da uzimaju američki ženšen.

Žene koje imaju istoriju raka dojke ili druga hormonski osetljiva stanja, ne smeju da uzimaju ženšen.

Ukoliko postoji potreba za operacijom trebalo bi prestati sa uzimanjem američkog ženšena najmanje 7 dana pre. On može sniziti nivo glukoze u krvi i mogao bi stvoriti probleme pacijentima koji treba da se operišu. Pored toga, može delovati kao sredstvo za razređivanje krvi, povećavajući rizik od krvarenja tokom ili nakon procedure.

Moguće interakcije

Sledeća grupa lekova ne bi smela da se upotrebljava u kombinaciji sa žen šenom bez konsultacije sa lekarom [11]:

Lekovi za dijabetes: Američki ženšen može sniziti nivo šećera u krvi, tako da može uticati na efikasnost lekova za dijabetes na recept. Pre uzimanja američkog ženšena treba se posavetovati sa lekarom ako uzimate lekove za dijabetes, uključujući insulin i oralne hipoglikemijske lekove, poput metformina (glukofag).

Lekovi za razređivanje krvi (antikoagulansi): Jedna mala studija ukazala je da američki ženšen može smanjiti efikasnost varfarina (Coumadin), leka za razređivanje krvi. Ukoliko se uzima bilo koji lek iz ove grupe preporuka je razgovarati sa lekarom pre uzimanja ženšena.

MAOI (inhibitori monoaminske oksidaze): Ženšen može povećati rizik od neželjenih efekata kada se uzima sa MAOI vrstom antidepresiva. Bilo je izveštaja o interakciji između ženšena i fenelzina (Nardil), što kao rezultat izaziva glavobolju, groznicu i maniju. MAOI uključuju:

 • izokarboksazid (marplan)
 • fenelin (nardil)
 • tranilcipromine (parnate)

Antipsihotici: Američki ženšen može povećati efekte lekova koji se koriste u lečenju psihijatrijskih poremećaja kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj. Zato ih ne treba uzimati zajedno.

Stimulansi: Ženšen može povećati efekat stimulacije i neželjene efekte nekih lekova koji se uzimaju zbog poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD), uključujući amfetamin i dekstroamfetamin (Adderall) i metilfenidat (Concerta, Ritalin).

Izvori članka

 1. Soo Im Chung, Mi Young Kang, Sang Chul Lee; In Vitro and In Vivo Antioxidant Activity of Aged Ginseng (Panax ginseng); (2016)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4827631/
 2. Zubair Ahmed Ratan, Soo Hyun Youn, Yi-Seong Kwak…; Adaptogenic effects of Panax ginseng on modulation of immune functions; (2021)
  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1226845320301391
 3. Zengping Kang, Youbao Zhonga, Tiantian Wu…; Ginsenoside from ginseng: a promising treatment for inflammatory bowel disease; (2021)
  https://link.springer.com/article/10.1007/s43440-020-00213-z
 4. Wei Chen, Prabhu Balan, David G. Popovich; Review of Ginseng Anti-Diabetic Studies; (2019)
  https://www.mdpi.com/1420-3049/24/24/4501
 5. Subhrojit Sen, Shali Chen, Yuexiu Wu…; Preventive effects of North American ginseng (Panax quinquefolius) on diabetic retinopathy and cardiomyopathy; (2013)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.4719
 6. J.T. Xie, C.Z. Wang, M. Ni, J.A. Wu…; American Ginseng Berry Juice Intake Reduces Blood Glucose and Body Weight in ob/ob Mice; (2009)
  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-3841.2007.00481.x
 7. Chong-Zhi Wang, Chun-Su Yuan; Potential Role of Ginseng in the Treatment of Colorectal Cancer; (2008)
  https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/s0192415x08006545
 8. M R Lyon, J C Cline, J Totosy de Zepetnek…; Effect of the herbal extract combination Panax quinquefolium and Ginkgo biloba on attention-deficit hyperactivity disorder: a pilot study.; (2001)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1408291/
 9. Md. Jakaria, Md. Ezazul Haque, Joonsoo Kim…; Active ginseng components in cognitive impairment: Therapeutic potential and prospects for delivery and clinical study; (2018)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6173364/
 10. Joanne Barnes, Linda A. Anderson, J. David Phillipson; Herbal Medicines Third Edition: Panax Ginseng; (2007)
 11. Drugs.com; Ginseng Interactions
  https://www.drugs.com/drug-interactions/ginseng-index.html
Napisao Svezaimunitet

Ažurirano 17 oktobra, 2021

Izjava o odricanju od odgovornosti

Ovaj sadržaj nije namenjen pružanju dijagnoze, lečenja ili medicinskih saveta. Sadržaj na ovom sajtu je samo u informativne svrhe. Molimo konsultujte se sa lekarom ili drugim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojom medicinskom ili zdravstvenom dijagnozom ili opcijama lečenja. Informacije na ovom sajtu ne treba smatrati zamenom za savete zdravstvenog radnika. Tvrdnje o određenim proizvodima na ovom sajtu nisu potvrđene za dijagnozu, lečenje ili sprečavanje bolesti.